At forstå og opdrage aggressive hunde

aggressiver hund

Når hunden knurrer og gøer, viser tænder eller måske endda bider, bliver ejerens og hundens hverdag stillet på en stor prøve. Men hvorfor bliver nogle hunde aggressive og andre ikke? Og hvad kan man gøre for at forhindre aggressiv opførsel?

Er nogle hunderacer farligere end andre?

Ét er sikkert: Ingen hunde fødes aggressive. Godt nok har nogle hunderacer genetisk set en stærkere beskyttelsesdrift og en lavere tolerancegrænse end andre hunde, men alligevel bider nærmest ingen hunde uden grund. Hundeeksperter er efterhånden enige i, at alle hunde – ligegyldig race – kan lære korrekt adfærd. Pitbulls, rottweilere eller dobermänner er altså ikke nødvendigvis farligere end f.eks. golden retrievers eller labradors. Årsagen til den aggressive opførsel skal dermed ikke findes i arvemassen, men ligger hos de mennesker, som opdrager den.

Din hunds adfærd er dit ansvar

Det er altså ikke hunden, som er ansvarlig for sin adfærd, men derimod ejeren. På baggrund af hundens gemyt, skal ejeren lære hunden hvilken adfærd der forventes og hvordan den skal opføre sig overfor andre dyr og mennesker. Dette betyder dog ikke, at man skal bryde sammen af skyld, hvis ens hund reagerer aggressivt. De fleste hundeejere handler ikke med ond hensigt, men meget mere af usikkerhed, uvidenhed eller misforstået kærlighed til dyr. Og nogle gange er hundens aggressive opførsel slet ikke ejerens skyld, men skyldes tidligere, traumatiske oplevelser, f.eks. hvis du har hentet hunden fra et dyrehjem, efter hvalpestadiet var forbi.

Har jeg brug for hjælp?

Det er vigtigt, at du erkender problemet og forsøger at fjerne din hunds aggressivitet. Senest når din hund truer andre dyr eller mennesker på en farlig måde eller sågar bider, skal du handle! Der er mange eksperter, som kan hjælpe dig: Hundetrænere, dyrepsykologer eller problemhunde-terapeuter. Vær ikke bange for at søge hjælp. Det er ikke et nederlag at søge hjælp, men et tegn på dit mod og styrke, fordi du tager ansvar for din hund.

Første skridt: At forstå årsagen

At hundens aggressive opførsel er påvirket af mennesker giver en vis trøst: Ligesom manglende eller fejlagtig opdragelseIe kan skabe aggressiv adfærd, kan den rigtige opdragelse sørge for, at din hund stopper med den uønskede adfærd og bliver til en skikkelig partner.  Men hvad skal gøres anderledes i fremtiden? For at skabe en lydig familiehund, skal du undersøge årsagerne til den aggressive opførsel. Jo bedre du kender årsagerne, jo lettere er det at undgå adfærden og tilpasse opdragelsen af din hund.

Hvorfor bliver hunde aggressive?

Hunde bliver ikke pludseligt aggressive fra én dag til den anden. Aggressivitet skabes gennem konstante eller gentagende negative følelser, for det meste vrede eller usikkerhed.  Men også ubehag pga. en sygdom, kan gøre hunden trist og føre til aggressiv adfærd. Hunde bliver altså ikke til bideglade bæster, fordi de har lyst til at slås eller nyder at gøre mennesker og dyr bange. Aggressive hunde er næsten altid hunde, som er usikre og føler sig dårlig tilpas i en særlig situation.

Årsager og forskellige former for aggression

Årsagerne til denne usikkerhed og den manglende evne til at forholde sig korrekt i nogle situationer, skal som sagt findes i menneskernes adfærd overfor hunden. En isoleret opvækst, manglende socialisering og opdragelse, samt en ikke artskorrekt pleje er hovedårsagerne til hundeaggressioner. Dårlige erfaringer i fortiden, traumatiske oplevelser eller sygdom kan desuden udløse vrede eller usikkerhed og den derved forbundne aggressivitet.

I virkeligheden er de præcise årsager slet ikke så nemme at fastslå, som det lyder her. Det kan derfor være fornuftigt at observere, hvornår hunden reagerer aggressivt. Altså hvilke situationer gør, at den knurrer og viser tænder? Reagerer den nervøst i nærheden af andre hunde? Tror den, at den skal beskytte sine folk eller er den bange for, at nogle vil tage dens personlige „ejendele“? Alt efter årsag, deler man de forskellige former for aggression hos hunde op i hovedgrupper:

  • Selvforsvar: En hund føler sig indskænket i sin frihed eller utilpas i relationen til andre hunde
  • Beskyttelsesaggression: Familiemedlemmer skal beskyttes mod fjender.
  • Konkurrenceaggression: F.eks. ved stærk tilknytning til et objekt, som en foderskål eller legetøj; dette objekt skal forsvares eller afgrænses, for at sikre statusen i kuldet.

En afgørende rolle er ikke mindst den erfaringen, som hunden indtil da har gjort med sin aggressive adfærd. Har den haft mulighed for at afreagere eller er den blevet rost af sin ejer for sin aggressive opførsel? Naturligvis vil de færreste ejere bevidst belønne en hund hvis den knurrer eller gøer. De vil derimod forsøge at holde hunden tilbage og beroligende sige: „Alt er godt, rolig nu!“, eller klappen den. Fordi hunde ikke kan forstå meningen af ordene, men kun tonefaldet, opfatter hunden nogle gange at ejeren giver den kærlig opmærksomhed, når den knurrer og gøer.

Andet skridt: At undgå situationen

Når du har fundet ud af, hvad det er som udløser din hunds aggressivitet, skal du dernæst forsøge at undgå situationen.  Du må aldrig tage let på din hunds aggressive adfærd, for det kan være farligt for dine omgivelser, afhængig af din hunds størrelse og kraft. Hvis din hund f.eks. bliver frygtelig gal i nærheden af en anden hund eller på bestemte steder, skal du simpelthen forsøge at undgå denne situation. Først når din hund har lært de vigtigste lydighedsregler og du kan stole på at den lystrer på din kommandoer og bevægelser og er begyndt med en målrettet adfærdstræning, kan du igen udsætte den for de aggressionsudløsende sitationer.

Tryghed

Hvis din hund allerede viser en udpræget aggressiv adfærd og du er bange eller usikker på, om din hund lystrer, skal du give den mundkurv på. Du behøver ikke at være nervøs for dette – det er en midlertidig sikkerhedsforanstaltning. Når det er lykkes at omvandle din arrige hund, kan den få lov at smide mundkurven igen. For at undgå problemer med at sætte mundkurven på, skal du først vænne den til at have den på derhjemme. Læg f.eks. en godbid i mundkurven, så din hund kommer derhen og stikker sit hoved ind i kurven. Tag mundkurven af igen efter et par minutter og ros din hund – med ord og endnu en godbid. Gentag dette igen og igen og lad den bære mundkurven i lidt længere tid. Efter et stykke tid kan du udelade godbidden i mundkurven og tage den på når i skal ud at gå tur. Du skal ikke bekymre dig om andre folks blikke, tag situationen selvsikkert og afslappet! Det vigtigste er, at din hund ikke kan komme til at skade andre!

Udstrål ro

Afslappethed og selvsikkerhed er egenskaber, som er meget vigtige når man har en hund. Hunde har en utrolig fin fornemmelser for stemningen hos deres mennesker. Hvis din hund mærker, at du er usikker og nervøs, vil denne følelse overføres til den. Den bliver usikker og sættes i alarmberedskab i visse situationer. Resultatet af denne usikkerhed bliver tit, at din hund tror den skal forsvare dig – og for det følelsesstyrede dyr betyder dette nogle gange angreb.

Du skal altså være selvsikker sammen med din hund! Forsøg at stoppe din egen nervøsitet, eller skjule den, i de situationer, hvor din hund kan finde på at være aggressiv. Lidt efter lidt vil din hund igen genfinde troen på din dømmekraft og forstå, at den kan stole på din reaktion.

Tredje skridt: Genopdragelse i hundeskolen

Med skridt et og to har du gjort „førstehjælps-arbejdet“ for din hund. Du har fundet ud af, hvor årsagerne til adfærden ligger og sørget for, at din hund ikke længere er farlig, ved f.eks. at give den mundkurv på og ved at undgå de udløsende, kritiske situationer.

I næste og sidste skridt handler det om det indre. Det er nemlig ikke altid muligt, at undgå de kritiske sitationer. Din aggressive og usikre hund skal genopdrages. Senest på dette tidspunkt anbefales det, at søge professionel hjælp. Besøg en hundeskole eller målrettet coaching ved en hundetræner, der træner anti-aggression.

Lydighedstræning og adfærdsstyring

I træningstimerne øver du de vigtigste adfærdsøvelser med din hund. Lydighedsøvelserne dækker de grundlæggende høre- og visuelle tegn, som at komme på kald, „sit“, „dæk“ og „stop“. Først når hunden følger disse tegn, kan i begynde at introducere hunden for de følsomme situationer. Din hundetræner vil opstille kunstige situationer, hvor din hund reagerer aggressivt og øve alternativ adfærd sammen med dig og din hund. I den forbindelse bruges positive forstærkning. Med gentagende belønninger kan du målrettet styre din hunds adfærd og føre den i den ønske retning.

Overtag føringen!

Besøget på hundeskolen eller hos en anti-aggressionstræner vil sikkert ikke kun påvirke din hunds adfærd positivt, men også styrke forholdet mellem dig og din hund. Du vil lære din hund bedre at kende og finde ud af, hvordan du gør i kritiske situationer. Dette vil føre til mere selvtillid fra din side og du vil kunne vise suverænitet overfor din vilde hund. Vis din hund tydeligt, hvem der bestemmer nu – uden at være overdrevet streng eller voldsom, men med selvsikkerhed, konsekvens og positiv udstråling. Sådan lærer din hund lidt efter lidt at holde sig til reglerne, hvilket ikke kun gør jeres hverdag nemmere, men også sørger for mere tilfredshed hos din hund. For alle hunde længes efter en stærk „hundefører“.

Vi ønsker dig og din hund masser af held og lykke med det fælles projekt!

Vores mest hjælpsomme artikler
10 min

Berolige gøende hunde

„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
20 min

De 10 mest populære hundetricks

Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.