Pubertet hos hunde: Dette skal du være opmærksom på
© maximilian_100 / stock.adobe.com
Konstant afprøvning af grænserne og test af din autoritet – velkommen til din hunds pubertet! Men fortvivl ikke: Med disse tips vil du bedre kunne forstå og træne din hund i denne vanskelige og anstrengende tid.
Hvornår puberteten begynder hos hunden, afhænger af den respektive race og det individuelle dyr.
Den anstrengende tid begynder efter hvalpealderen, når alle mælketænderne er faldet ud, og de 42 permanente tænder er brudt frem.
Generelt sagt kommer mindre hunderacer i trodsalderen lidt tidligere (ca. fra seks måneder) end større hunderacer (ca. fra tolv måneder).
Godt at vide: Hundens pubertet er en del af den såkaldte ungdomfase / teenagefase. Mens puberteten slutter med opnåelsen af kønsmodenheden, fortsætter ungdomsfasen indtil begyndelsen af voksenlivet og opnåelsen af avlsmodenheden.
Hvordan manifesterer puberteten sig hos hunden?
Det er ikke kun teenagere, der bliver trodsige og anstrengende i puberteten – også din pelsede ven bliver før eller senere til et anstrengende væsen. Typiske tegn er, når din hund pludselig udviser en anden adfærd, glemmer indlærte kommandoer og tester alle grænser.
Når din hund kommer ind i puberteten, kan dens adfærd pludselig ændre sig:
- Hunden markerer oftere sine omgivelser under gåturen.
- Hunden kan motiveres hurtigere og nemmere.
- Selvom din hund allerede har lært at være alene, begynde den nu at græde eller kradse på døren, når du forlader rummet.
- Hunden virker mere selvsikker og udforsker sine omgivelser uden at være opmærksom på dig.
- Under leg behandler den hunde anderledes end før, f.eks. på en mere dominant eller nervøs måde.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når hunden når puberteten?
Hvis du ikke vil have, at din pubertetshund danser rundt på din næse, er det nødvendigt at have klare regler i hele trodsalderen. For at dette kan fungere, skal alle personer i husholdningen, som f.eks. partnere eller børn, overholde disse regler.
Vi giver dig fem vigtige regler, som du absolut bør overholde i puberteten:
- Vis din hund, at den kan føle sig sikker hos dig. I tilfælde af fare (f.eks. aggressive hunde i snor) skal du aktivt stille dig foran den og samtidig holde dig rolig.
- Som flokchef skal du altid gå foran.
- Konsolider de hidtil lærte grundkommandoer som sit, her, plads og bliv. Også gerne ved hjælp af godbidder.
- Sørg for, at din hund har tilstrækkelig kontakt med andre hunde.
- Sørg bevidst for hvileperioder, så din hund kan vænne sig til senere hverdagssituationer.
Hvis du har svært ved at gøre dig gældende mod din puberterende unghund, kan du regelmæssigt besøge en hundeskole eller også kan du søge hjælp hos en professionel hundetræner.
Kilder:
https://www.martinruetter.com/
https://www.hundeschule-a1.com/hundeerziehung/pubertaet-hund
Berolige gøende hunde
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
Grundprincipperne i hvalpeopdragelse
Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
De 10 mest populære hundetricks
Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.