De 10 mest populære hundetricks
© melounix / stock.adobe.com
Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.
Indholdsfortegnelse
Hvis en hund drejer sig om sig selv på kommando eller vinker med sin pote bringer det med garanti smilet frem hos de fleste, og måske endda et bifald eller to. Hvad vigtigere er: hvordan din hund har det med det. Heldigvis er de fleste hunde nysgerrige af natur. De ønsker at have noget at lave og elsker at bruge deres krop. Hvis der udspringer en belønning, såsom hundegodbidder eller en kærlig anerkendelse fra din side, så er verdensordenen i balance.
Det vigtigste er, at I har det sjovt!
Da mange ved, at det samtidigt styrker båndet mellem hund og menneske, så sætter mange hundeejere næsen op efter mangt og meget når de går i gang med hundetricks. Men før du begynder med den slags hundetræning skal du være opmærksom på, at ikke alle tricks er lige godt egnet til alle hunde. De fleste hunde er ivrige efter at lære – især hvis de også bringer dem en fordel i form af en belønning – men deres størrelse, deres kropsbygning eller deres vægt kan være en hindring for, at de kan lære et bestemt hundetrick. Hertil kommer, at hunde, som os mennesker, har individuelle præferencer. Hvis din hund for eksempel ikke bryder sig om at ligge på ryggen, bør du ikke gå i gang med at lave rulleøvelser med det samme, og hvis den ikke har så gode hoppeevner, så kan du lige så godt lade være med at prøve at få den til at fange en godbid i luften.
Den grundlæggende forudsætning for at indøve et hundetricks er, at både dig og din hund nyder det. Derudover vil det være meget nemmere at få en følelse af, at noget lykkes, hvis glæden er i centrum, fremfor hvis der arbejdes med tænders gnidsel på en øvelse, mens din hund egentlig hellere lå i sin kurv.
Vejen er målet
Indøvning af tricks bør være en positiv oplevelse for din hund. Tvang eller lignende hårde metoder hører ikke hjemme her. Vær forsigtig og udfør et trick trin for trin. Vær tålmodig med din hund og respekter dens indlæringstempo. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal give op så snart din hund giver op, eller lige så snart et trick ikke fungerer med det samme. Nogle gange tager det lidt tid for hunden at forstå, hvad du ønsker. Det er vigtigt at du observerer din hund godt og lærer at vurdere dens adfærd. Hvis den taber sin motivation, bør du hellere afslutte træningen og fortsætte på et andet tidspunkt. Med tiden kommer du til få en god fornemmelse af, om din hund stadig er med, eller om den har andre gøremål, den hellere vil beskæftige sig med. Når du indøver hundetricks er det derfor med til at sørge for, at du lettere kan aflæse din hunds signaler. Samtidig får din hund tillid til dig, fordi du reagerer på dens behov. Derfor er det egentlig ikke først når I har udført et trick til perfektion, at I viser jeres gode resultater, men det viser sig allerede under selve hundetræningen. Den konsekvente træning, udført trin for trin, samt de små succeser ind i mellem, fremmer selvtilliden og styrker båndet mellem dig og din hund.
Sådan motiverer du din hund til hundetricks
Gensidig tillid, pålidelighed og klare kommandoer er hjørnestenene for vellykket hundetræning – dette gælder også når du skal indøve små tricks. Men det kræver lidt ekstra for at få hunden til at blive begejstret for vores spilleregler og små julelege. Selv om visse hunderacer har en iboende “vilje til at behage” (det vil sige ønsket om at behage deres ejer), er de dybest set samtidigt en smule egoistiske. De ved trods alt, at den ønskede adfærd bringer dem mange fordele, mens uønsket adfærd ignoreres eller endda straffes. Hos racer, der siges at have en vis stædighed, kan man til gengæld nærmest observere, hvordan de overvejer, om udførelsen af en kommando overhovedet sikrer dem en fordel.
Succes gennem belønninger
Denne “higen efter ros” kan bruges når du træner. Hunde vælger den vej, der ser ud til at sikre dem den største fordel. Hvis de ved afslutningen af en vellykket øvelse kan forvente en godbid, er de selvfølgelig motiveret til at deltage. Positiv forstærkning med godbidder, at blive aet, eller det hundelegetøj de længes mest efter, vil få dig og din hund hurtigere og mere sikkert i mål, end hvis du tvinger din hund til at gøre noget eller endda straffer den, hvis den ikke forsøger at udføre en øvelse. I øvrigt bør belønningen altid gives med det samme, så hunde lærer, hvilken adfærd der er den rigtige og som bringer den ros, hunden længes efter. Hunde lever i nutiden og sætter altid ejerens reaktion i direkte forbindelse med den aktuelle situation. Det er også vigtigt, at du altid afslutter en træning med en positiv fornemmelse. Hvis du bemærker, at en øvelse overbebyrder din hund, er det bedre at falde tilbage på en øvelse, du ved hunden mestrer. Brug en kendt kommando, og giv belønningen efter veludført arbejde. Først da bør træningen stoppe. Så går den til værks med glæde næste gang du øver hundetricks igen.
Før du begynder træningen…
Grundlaget for at mestre de følgende 10 hundetricks er, at din hund kan de grundlæggende kommandoer, såsom “sit”, “plads” eller “stop”. Start kun med tricks, hvis din hund udfører dem uden tøven. Sørg også for, at du starter på det rigtige tidspunkt med hundetræningen. Hvis din hund er træt eller sulten, vil den sikkert ikke udvise interesse for at lære hundetricks. Du bør også give din hund mindst en times pause for at fordøje, inden du starter. Udhvilet og mæt vil den sikkert begynde på sin hundetræning med begejstring.
De 10 mest populære hundetricks
Giv pote
Klassikeren blandt hundetricks, som også danner grundlaget for mange andre tricks, er “giv pote”. Men selvom dette trick er forholdsvis let at lære, har du brug for lidt tålmodighed (og et par godbidder), indtil din hund på pålidelig vis reagerer på din kommando med begge poter.
- Og sådan fungerer det: giv din hund kommandoen “sit” og gå ned på knæ ved siden af den. Løft en pote med din flade hånd fra neden og sig klart og tydeligt kommandoen “giv pote”. Gentag denne proces, indtil din hund løfter sin pote af sig selv, så snart du siger kommandoen. Giv en belønningsgodbid lige så snart den gør. Alternativt kan du skjule en godbid i din hånd fra starten af og hold den tæt på din hunds hoved. Din hund vil forsøge at få godbid og på et tidspunkt sandsynligvis bruge sin pote. Hvis den af sig selv lægger en pote på din godbidshånd, giv den ønskede belønning og sig igen klart og tydeligt “giv pote”. Med tiden vil din hund have denne øvelse så meget inde under huden, at den vil hæve både venstre og højre pote, så snart du bare holder din hånd fladt foran den.
“Gi’ mig fem” eller vinke
En “high five” (også kaldet “gi’ mig fem”) er ikke kun kendt indenfor sportens verden som udtryk for fælles succes. Tricket vinder også indtag i hundeverdenen. Hvis din hund allerede kan give pote, kan du ret hurtigt lære den denne bevægelse.
- Og sådan fungerer det: hold hånden lodret (ikke vandret som når der skal gives pote) og sig den kendte kommando “giv pote”. Lige så snart din hund løfter sin pote og rører ved din hånd, mens den er lodret, giv belønningen. I starten vil den nok være lidt forvirret over, hvorfor belønningen kommer, selvom den ikke har lagt sin pote på din hånd endnu. Men med tiden vil den vænne sig til den nye øvelse. Når den har udviklet lidt rutine kan du også introducere en ny kommando som “gi’ mig fem” eller “high five”.
Senere kan du prøve det hele fra afstand. Når du træner, bevæger du dig længere og længere væk fra din hund, så den på et tidspunkt ikke vil være i stand til at røre ved din hånd, når den hæver sin pote. Men hvis du giver belønningen lige så snart den hæver sin pote, vil den lære, at det er nok. Når du så står længere væk og hæver din hånd lodret til hilsen, vil den “vinke” tilbage til dig med poten.
Stå på bagbenene
Øvelsen “stå på bagbenene” er meget populær, altså hvor hunden løfter begge forpoter. Den er nødt til at flytte vægten baglæns. Indtil den har fundet balancen i denne position, hvor det fungerer fint, kan det – afhængigt af din hunds behændighed – tage et stykke tid. Vigtigt er at din hund altid bliver siddende på bagdelen under øvelsen.
- Og sådan fungerer det: ligesom de to tidligere øvelser starter det ud fra positionen “sit”. Før din hund hen til en mur og sig kommandoen “sit”. Ideelt set sidder den med ryggen mod væggen i starten af øvelsen – det hjælper den med at holde balancen i begyndelsen og forhindrer den i at stå hurtigt op, i og med den ikke kan gå baglæns. Vis så en godbid og før den over hundens hoved. OBS: ikke for højt, ellers vil din hund forsøge at stå op. Så snart din hund retter sig lidt op og løfter sine poter lidt for at få fat i denne godbid, og du kan evt. benytte dig af kommandoen “op”. Belønningen for veludført arbejde er selvfølgelig godbidden. Hvis den står op, skal man sige kommandoen “sit” igen og beholde godbidden – indtil den kun løfter sine forpoter.
Steppe
Denne øvelse kommer fra Dog Dancing (hundedans). Du skal stå overfor hunden og løfte venstre og højre ben på skift. Hunden løfter synkront sin højre og venstre pote mens den sidder på bagdelen. På den måde ser det ud som om hund og menneske marcherer sammen på stedet.
- Og sådan fungerer det: forudsætningen for denne øvelse er, at hunden kan kommandoen “gi’ pote”. Få din hund til at sætte sig på bagbenene og stå overfor den. Nu, når du siger “pote”, hæv dit højre ben i stedet for din hånd. Mange hunde, der allerede har fået kommandoen “gi’ pote” ind under huden, vil instinktivt løfte deres pote og samtidig orientere sig efter dit ben. Hvis dit ben i første omgang forvirrer din hund, og den derfor ikke følger kommandoen, kan du støtte den ved først at placere din udstrakte hånd på dit ben. Giv ros så snart den hæver sin pote stort set samtidig med benet, og giv den en lille godbid. Du kan nu lave samme øvelse igen, bare med det andet (venstre) ben. Din hund bør nu løfte den anden pote. Gentag øvelsen flere gange og forlang flere og flere trin før du giver belønningen, det vil sige, at der først falder en godbid efter at den har gennemført to, fire, seks og gentagelser i træk, hver pote på skift samtidigt med dit ben.
Skub!
Målet med denne øvelse er i første omgang at lade din hund røre og vælte et objekt med sin pote. Hvis den mester dette, så kan du lære den selv at lukke døre med sin pote.
- Og sådan fungerer det: stil et interessant objekt (for eksempel en plastflaske eller en bamse) i rummet og gør din hund opmærksom på det. Vent og se hvad sker. Hvis din hund nærmer sig objektet og rører det med poten, giv kraftig ros og giv en godbid. Gentag processen ved at pege på genstanden, og ros din hund, lige så snart den rører den igen med sin pote. Næste dag kan du udvide øvelsen med kommandoen “skub!”. Nu, når din hund har rørt det interessante objekt, skal du sige “skub!” Efter et par dage vil dette signal være så stærkt, at din hund vil reagere, selvom du peger på andre ting i huset og siger “skub!”.
For at lære den at lukke døre, peg på døren og sig “skub!”. Hvis din hund rører ved døren med sin pote, giv belønningen. For at sikre, at den virkelig lukker døren, bør du udvide kommandoen til “skub! Luk døren!” og beløn kun din hund, når den har skubbet til døren så hårdt, at den lukker. Efterhånden kan du øge afstanden til døren, indtil det er tilstrækkeligt, at du sidder på sofaen mens du peger på døren og siger “skub! Luk døren!”.
Rul (rundt)
Ved dette trick skal din hund rulle hen over ryggen en gang, indtil den er tilbage i startposition “plads”. Da nogle hunde ikke kan lide at ligge på ryggen, kræver denne øvelse særlig behændighed og lidt tålmodighed. Og selvfølgelig vil specielle godbidder, som din hund elsker rigtig højt, men ikke får særlig tit, være en god belønning.
- Og sådan fungerer det: din hund skal være “(på) plads”. Din hund ligger nu foran dig, bagdelen og begge albuer rører jorden. Hold den særlige godbid, du har valgt til denne øvelse lige foran din hunds næse, så dens næse har en let berøring med godbidden, mens den stadig ikke kan spise den. Før nu langsomt godbidshånden i den retning din hund skal rulle, hen over hundens hoved og hen over ryggen. Din hund vil forsøge at holde næsepartiet i nærheden af godbidden og i bedste fald drejer den automatisk rundt. Hvis din hund tøver med at ligge på ryggen, kan du støtte den lidt med din anden hånd og forsigtigt lægge den i det ønskede sideleje.
Krybe eller kravle
Det er også sjovt at se din hund kravle fremad hen over jorden, hvor maven rører jorden. Det kan dog tage lidt tid at nå dertil, hvor din hund mestrer dette trick – trods alt ligger det ikke til hundens natur at kravle.
- Og sådan fungerer det: giv din hund kommandoen “(på) plads” og gå ned på knæ ved siden af den. Placer den ene hånd let på ryggen og hold den anden hånd (godbidshånden) foran dens næse, som du langsomt trækker fremad, væk fra den. Hvis din hund giver tegn til at stå op for at følge godbidshånden, skub den forsigtigt tilbage til gulvet med den anden hånd. Sig kommandoen “kryb”, “kravl” eller et andet, lignende signalord. Så snart den er i stand til at krybe lidt fremad lidt – selvom det bare er et lille stykke i begyndelsen – giv ros ham og giv godbidden. Gentag denne øvelse, indtil din hund kryber fremad på kommando. Hvis den mestrer denne bevægelse efter et par dage, kan du nu tage hånden væk fra ryggen og have lidt afstand fra din hund når du sætter dig ned. Hold godbidden tæt på jorden og sig den rette kommando. Så snart den kryber, giv ros. Hvis den forsøger at stå op, skal man give kommandoen “plads”. Giv den en godbid så snart den har kravlet lidt i din retning.
Dreje rundt
Formålet med denne øvelse er, at din hund drejer rundt om sin egen akse – venstre eller højre rundt. Også denne bevægelse er usædvanlig for nogle hunde, men hvis de først har lært hvad det er der sikrer dem den ønskede belønning, går det ikke lang tid før de mestrer øvelsen.
- Og sådan fungerer det: stå foran din hund og hold en godbid lige så tæt på snuden som ved øvelsen “rul (rundt)”. Før din hånd i en cirkel rundt om hundens hoved, så din hund også skal bevæge sig i en cirkel for at følge din hånd. Sig den passende kommando, for eksempel “drej rundt” eller “drej”. Når din hund har vendt sig om sin egen akse, beløn den. Gentag denne øvelse, indtil din hund mestrer den selvom du står lidt på afstand. For at gøre det skal du bevæge dig længere og længere væk fra din hund, indtil du i sidste ende får du din hund til at dreje, bare ved at bevæge din hånd i en cirkel og siger kommandoen.
Slalom gennem benene
Ligesom øvelserne “step” og “drej” er slalomløbet gennem benene også et populært element til Dog dancing. Men selv hunde, der ikke er så glade for dans vil nyde dette trick. Dog bør din hund højst nå dig til knæet – ellers vil du ikke kunne stå sikkert, når hunden går gennem dine ben.
- Og sådan fungerer det: stå med det ene ben lidt længere fremme og stå ved siden af din hund. Hvis din hund står til højre, skal du have venstre ben foran. I denne position skal din venstre hånd være godbidshånd og række langt mellem dine ben (så tæt på jorden som muligt) og tag så hånden tilbage mod venstre. Din hund vil følge din hånd (nok snarere godbidden, når det kommer til stykket), og gå gennem dine ben og ende med at stå på din venstre side. Gå nu et skridt fremad med dit højre ben og gør den samme øvelse på den anden side. Sig for eksempel kommandoen “gennem”, “slalom” eller “zig zag”. I starten bør du give godbidden til din hund ret hurtigt, så den ikke mister lysten til at gå gennem dine ben. Over tid kan du tage flere og flere skridt fremad hvor din hund går slalom, indtil du belønner den. Når den først har forstået princippet, vil den en dag klare det uden godbidder.
Balancere og fange en godbid
Dette trick er lidt af et cirkusnummer og der vil nok være det ene eller det andet forbløffede ansigt blandt publikum. Men er tricket ikke så let at udføre, og det kræver lidt behændighed af din hund, og meget tålmodighed og lidt know-how fra din side, før den kan udføres perfekt.
- Og sådan fungerer det: første skridt er at din øver at fange. Kast en godbid fladt i retning af din hunds mund og sig kommandoen “fang”, fx. Den vil forsøge at fange godbidden. Hvis det lykkes, har den allerede modtaget sin belønning. Hvis godbidden falder til jorden, skal du handle lynhurtigt og tage den op, før din hund snapper ud efter den. Med tid kan du gå længere og længere væk og kaste godbidden lidt til højre eller venstre, så din hund skal hoppe for at fange den.
Hvis du vil sætte prikken over i’et, kan du i andet trin få din hund til at balancere en godbid på sin snude. Hold forsigtigt din hunds mund med hånden og læg en godbid på næsen med din anden hånd. Sig en passende kommando, for eksempel “hold”, og tag langsomt hånden væk uden at godbidden falder ned. Hvis din hund formår at holde hovedet endnu et stykke tid og hvis den kan balancere godbidden på næsen, giv belønningen. Når din hund mestrer både at fange og balancere, kan du i tredje og sidste trin kombinere begge øvelser. For at gøre dette skal du sætte godbidden på din hunds næse og sige den passende balancerings-kommando. Så siger du “fang”, hvorefter din hund vil forsøge at nå godbidden på næsen i en springende bevægelse. Dette trick kræver nok ret meget øvelse inden det kommer til at fungere. Så vær tålmodig og giv din hund masser af opmuntring, så den får lyst til at prøve igen og igen. Hvis det ikke virker, kan du bare gå tilbage til de lettere dele af øvelsen for at øve på at fange eller balancere igen.
Har du brug for flere hundetricks?
Har du bemærket noget? Alle 10 hunde tricks arbejder på et lignende princip. Der er en klar kommando, en klar håndbevægelse og en belønning til slutning. Det kan som sagt være en godbid, men sagtens også et interessant hundelegetøj. Hvis du har forstået skemaet og har kan aflæse din hund korrekt, vil du være i stand til at øve mange flere hundetricks, den kan hoppe gennem dine arme eller lege død. Praktiske tricks som “hent avisen” eller “hent snoren” kan den med lidt snilde sagtens lære.
Vi ønsker dig og din hund meget spas med hundetræningen!
Berolige gøende hunde
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
Grundprincipperne i hvalpeopdragelse
Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
De 10 mest populære hundetricks
Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.