Hunde-yoga: Informationer & tips

Kvinde laver yogastilling og kysser sin hund

Kvinde laver yogastilling og kysser sin hund

På grund af Corona-pandemien, tilbringer de fleste mennesker i øjeblikket mere tid derhjemme end normalt. De lukkede fitnesscentre får mange mennesker til at søge alternative måder at holde sig i form på, inden for deres egne fire vægge. Meget bedre er endda, hvis din firbenede ven også drager fordel af det. Så hvad siger du til hunde-yoga? Vi giver dig tips til interesserede yogier og dem, der gerne vil være det.

Hunde-yoga: Afslapning er vigtigt

Selv nystartede yogier ved, at yoga og dyr passer sammen. Mange ”asanas”, dvs. yogastillinger, er inspireret af dyr, herunder hunden: “Hunden” eller ”Hundestrækket”. Andre asanas er f.eks. “Katten”, “Duen” og “Krokodillen”. Yogaens rolige, koncentrerede bevægelser er ikke kun gode for tobenede, men også firbenede venner. Yoga med hunde er kendt under navnet “Doga”; en kombination af “dogs” og “yoga”. Det var amerikaneren, Suzi Teitelman, der først fik ideen. For omkring 20 år siden begyndte yogalæreren at integrere hunde i sine yogakurser. Siden da har hun uddannet mange “Doga Trainers” eller “Dog Yoga Trainers”. Det handler selvfølgelig ikke om at øve asanas – fordi hunden kan naturligvis ikke udføre alle øvelser som du kan. Men bare at se på eller ligge behageligt ved siden af en praktiserende yogi, kan allerede have en positiv effekt på hunden. Vi giver dig tips til måder, du kan inkludere din hund i din yogatræning.

Integrer din hund i dine yogaøvelser

Med lidt kreativitet kan din firbenede ven være med, når du øver de enkelte asanas. Nogle hunde, efterligner af sig selv, deres ejere i positioner som ”nedadkiggende hund”: Fødderne strakt fremad, bagenden op. Hvis du nu belønner din firbenede ven, kan du anerkende opførslen og lære den at gentage “hunde-asanas”. Men vær forsigtig: Fokus på øvelserne går hermed tabt for mange mennesker. Nogle yogier bruger hunden som en ekstra vægt under træningsøvelserne. Sørg altid for, at der ikke er nogle risici for at skade hunden, og at den føler sig sikker. Hunde på over 10 kg er ikke egnet som “ekstra vægt”. Selvfølgelig bør du ikke tvinge hunden i unaturlige positioner. Tag det hellere roligt: Nogle hunde slapper særligt godt af, når de udfører meditationsøvelser med deres ejere. De ligger sig stille ved siden af deres tobenede venner. Doga-lærere mener, at hundens energier går over til mennesket – og omvendt.

frau macht yoga mit hund

Hunden som yoga tilskuer

Hvis du foretrækker at praktisere yoga uden hund, er det ikke blot i “kriger”-positionen, at du skal udøve udholdenhed. Dette gælder især for ejere af unge og nysgerrige hunde. Når du, for første gang begiver dig ud i, set med hundens øjne, mærkværdige positioner på gulvet, vil din hund være nysgerrig. Måske vil den endda gerne hjælpe dig? Prøv at ignorere din firbenede vens snude, der nærmer sig dit ansigt, mens du prøver at fokusere på den korrekte udførelse af “katten”. Efter et par gentagelser er dine øvelser mindre interessante for din firbenede ven. Det er bedst at planlægge din yogatræning efter en dejlig gåtur med din hund. Så er din firbenede ven udmattet og kan lade dig gå i “duen” i fred. Hvis din hund er for nysgerrig, kan et tyggelegetøj aflede opmærksomheden.

Yoga med hund på farten

Hundeejere er ude med deres firbenede venner flere gange om dagen. Hvad med nogle yogaøvelser under gåturen? Yoga egner sig ikke kun til at udøves hjemme mellem egne fire vægge, men også når du er ude og gå en tur sammen med din hund. Du kan lave specielle åndedrætsøvelser, mens du går. Den bedste måde at øve intensivt på, er i rolige omgivelser. Særligt i begyndelsen kan det være forstyrrende at have tilskuere, og derfor er mange yogier glade for et isoleret sted i fri natur. Hvis du slentrer med hunden på isolerede skovstier, kan du lave dine sædvanlige øvelser der. Du kan også søge efter specielle serier, såsom: Shinrin Yoga, også kaldet “skovyoga”. Det handler primært om øvelser omkring en fast forankring og om fødderne, vores “rødder”. Skovyogier praktiserer deres øvelser i harmoni med naturen uden hjælpemidler. Hunden er primært med som tilskuer.

Hunde-yoga: Hvilke hunde er yoga-egnede?

Hvis du vil lave yoga med meget unge og legesyge hunde, skal du være i stand til at lukke øjnene. De firbenede venner vil se det som en opfordring til leg, hvis du står på alle fire eller måske vil de begynde at nappe i yogamåtten. Hvis du ikke bliver irriteret over afbrydelser, kan du prøve at lave nogle afslapningsøvelser med din “Dogi to be”. Tag en omfattende legerunde med din hund, og praktisér øvelserne bagefter. Hunden bør kende grundkommandoerne “sit”, “dæk” og “bliv”. Hvis du har en hund med et udtalt jagtinstinkt, kan du ikke slappe af med skovyoga. Yoga skal altid tilpasses efter det respektive hunde-menneske team. Tvang og stress er tabu. Tag også dette til efterretning for dine egne asanas. Hvis du præsenterer din hund for yoga på en afslappet måde og ikke giver den uløselige opgaver, har det følgende fordele:

  • Styrker båndet mellem menneske og hund
  • Nervøse hunde føler sig mere sikre
  • Urolige hunde lærer at slappe af

Den øgede fleksibilitet som mennesker drager fordel af med yoga, giver ikke hunden en tilsvarende  fordel. Hvis du vil bruge Doga til at hjælpe hunde med ledsygdomme, bør du konsultere en dyrlæge.

Vores mest hjælpsomme artikler
15 min

Alle former for hundesport i overblik

Sport giver et sundt menneske, og hundesport sikrer en sund hund. Men hundesport er meget mere end kondi. Det betyder sjov, bevægelse, hjernearbejde, konkurrence, opdragelse og socialisering i ét og samme. Men hvilke slags hundesport findes der i det hele taget? Og hvilken sport er bedst for dig og din hund? Vi præsenterer de mest kendte sportsgrene til hunde.

5 min

Action og sjov med canicross

Mange hundevenner elsker at dyrke sport og være aktive sammen med deres hunde – også når det gælder nye sportsgrene.  For de makkerpar, der er i god form eller gerne vil blive det, er canicross en oplagt sportsgren, hvor hund og ejer kan nyde naturen sammen.  I canicross trækker hunden sin ejer gennem landskabet ved hjælp af en fleksibel snor. Sportsgrenen gør ikke kun begge parter fit, men opbygger disciplin på en ansvarsfuld måde og styrker båndet mellem menneske og dyr.