Tysk Pinscher

Pies rasy pinczer niemiecki

Pinczer niemiecki to charakterny i aktywny czworonóg.

Breed

Lige midt i stormen og aldrig bare på sidelinjen! Engang populær gårdhund og rottefanger, nu en moderne familiehund, der elsker action. Vigtigst af alt, den viljestærke tysker pinscher vil være med i det hele – om det så gælder sport eller hygge!

Karakter

Tyske pinschers er kendt for at være åndsfulde og aktive hunde, ofte kærlige og holder af kram. Når den er ude, hopper og springer den ukontrolleret rundt, men når den kloge og selvsikre hund er hjemme igen, vil den ikke andet end at hygge og kæle!

Men ude eller hjemme – det samme gælder altid for denne hund: Den vil have hele sin ejers opmærksomhed. Dette betyder dog ikke, at den tyske pinscher vil kontrolleres af sin ejer. Disse intelligente, selvstændige væsener har behov for at skabe deres eget rum, både fysisk og mentalt. De har en stærk fornemmelse for territorie og klan, takket være deres medfødte styrke og kløgt. Racen var tidligere gårdhund og er derfor ekstrem vagtsom. De elsker at passe på hjemmet og vil hurtigt rapportere en uventet hændelse – fremmede vil aldrig kunne komme upåagtet ind i et hjem med en tysk pinscher! Alligevel er hunden også afbalanceret og rolig og gør kun sjældent.

Skønt fremmede behandles med en god portion skepsis, er den tyske pinscher en trofast og kærlig følgesvend i familiens inderste kreds. Med en korrekt, streng og struktureret træning og en sikker leder ved dens side, kan dette stædige dyr vise sig at være ekstrem lydigt og dygtig til at tilpasse sig. Den afgørende faktor er, om den også virkelig forstår sin ejers instruktioner. Den intelligente Pinscher vil kun lære det, som den vurderer er vigtigt, og vise dig præcis hvad den mener om ting, den ikke bryder sig om! Denne hund ved instinktivt hvordan den skal bruge sin gode intelligens. Den vil konstant gennemskue enhver form for svaghed hos sit menneske og vide, hvordan den skal udnytte den til sin egen fordel.

Denne snu ulydighed kan være en udfordring for selv en erfaren hundeven. Stædigheden varierer fra hund til hund, ligesom tilfældet er med det medfødte jagtinstinkt. Med træning og regler helt fra begyndelsen, kan man med held styre denne stædige hund i den ønskede retning. Den tyske pinscher gælder som en alsidig og elskværdig familiehund eller følgesvend, takket være kombinationen af dens stærke, men godmodige karakter, dens lærenemhed, dens uendelige lyst til at lege og dens udholdenhed.

tyske pinscher © Wolfgang / stock.adobe.com

Udseende

Den tyske pinschers korte, tætte pels er ekstrem nem at rengøre, hvilket gør hunden perfekt som familiehund. Den tykke pels er glat og skinnende og består mest af mørke hår med enkelte røde markeringer. Nogle pinschere er helt røde, selvom de kun udgør ca. 20% af racen. Med sin skulderhøjde på 45-50 cm og en vægt på 14-20 kg, er den tyske Pinscher hverken “for lille” eller “for stor”. Den er kvadratisk bygget, hvilket vil sige, at højde og længde er mere eller mindre ens. Dens holdning er stolt og elegant og passer perfekt til dens selvsikre natur. Den udtrykker sin styrke og dygtighed gennem den muskuløse krop, som rigtigt kommer til udtryk når den løber og leger. Den stærke ryg buer en smule nedad omkring halen. Den har V-formede hængeører, som sidder højt på det stærke, aflange hoved og folder forover. De indre kanter på ørerne ligger tæt op mod kinderne og blev tidligere beskåret, hvilket dog blev forbudt af det tyske dyreværn I 1987. Kanterne på ørerne er meget tynde, hvilket nemt kan føre til skader på den ellers ekstrem sunde hund.

Historie

Udover de nævnte øreproblemer, er den tyske pinscher en race, som oplever meget få hundesygdomme, måske fordi racen aldrig i sin lange historie er blevet “overavlet”. Den tyske pinscher hører til den ældste hunderace i Europa, sammen med hunde som Schnauzeren. Man mener, at de er direkte efterkommere af tørvehundene, som eksperterne daterer så tidligt som til omkring 3000 f.Kr. Men hvor racen oprindeligt kom fra, er endnu ikke klart. Nogle forskere mener, at pinscheren kom fra Württenberg, mens andre siger, det er en afledning af den engelske terrier. Flere tror dog, at det er omvendt – at den engelske terrier er en afledning af den tyske pinscher. Det eneste der ikke kan diskuteres er, at den tyske Pinscher’s udseende har ændret sig meget lidt over årene. I 1880-udgaven af den “Tyske Stambog” nævnes racen og den er portrætteret på malerier fra middelalderen og renæssancen.

Ved århundredeskiftet kunne man finde den tyske pinscher på næsten hver en gård og landbrug. Den havde to hovedopgaver på disse gårde – først og fremmest at passe på huset og gården; for det andet, at fjerne dyr, som rotter, mus og mårrer. De blev også brugt som vagthunde ved hestevognene. Mest at alt var det pinscherens alsidighed, som adskilte den fra de andre hunde og gjorde den til sådan en vigtig partner for landmænd, gårdmænd og vognmænd. Det er også muligt, at navnet “Pinscher” kom fra dens evne til at fange rotter – ordet betød “Beisser” (“bidderen”) på gammelt høj-tysk og er måske knyttet til det engelske verbum, “at knibe”, fra ideen om, at de fangede musen og rotterne ved at knibe dem mellem deres poter.

Da hunden fungerede som rottefanger, kunne den stort set stille sulten selv, hvilket var endnu en grund til at den var populær, udover dens udholdenhed og evne til arbejde selvstændigt.

På denne tid ansås den glathårede og den ruhårede pinscher som samme race, i dag kendes de som tysk pinscher og schnauzer. Pinscher klubben, grundlagt I 1895, inkluderede begge racer som en sammenlagt race. Selvom man i dag anser racerne som to helt adskilte racer, administreres de stadigvæk sammen af Pinscher-Schnauzer Club 1895.

Det var først i det tyvende århundrede at den ruhårede schnauzer og den glathårede pinscher blev adskilt som to forskellige racer. I 1917 blev den ruhårede pinscher officielt omdøbt til schnauzer og samtidigt blev mini-pinscheren anerkendt som selvstændig race. Den tyske pinscher faldt i popularitet på dette tidspunkt. Samtidig betød starten på Industrialiseringen, at mange gårdejere og vognmænd blev arbejdsløse, fordi heste og hestevogne blev udskiftet med motoriserede køretøjer. I takt med dette, forsvandt den tyske pinscher fra billedet.

Heldigvis tog avlsmanden, Werner Jung, i midten af halvtredserne den næsten uddøde race med til Pinscher-Schnauzer klubben og præsenterede i 1958 en ny version af den glathårede pinscher. Det lykkedes Jung at sikre eksistensen for den tyske pinscher med pinscher-tæven, “Kitty vom Bodenstrand” og de overdimensionerede mini-pinschers, “Jutta Jung”, “Illo Fischer”, “Fuerst Jung” og “Onzo Illgen”. Men selv i dag er den tyske pinscher en sjælden race. Mellem 1998 og 2003, blev der kun født 160-220 hundehvalpe om året, og i 2003 blev den tyske pinscher sat på listen over truede kæledyrs-racer.

tysk pinscher © Wolfgang / stock.adobe.com

Sundhed og avl

For mange hundeelskere var denne statistik et ordentligt wake-up call og fik antallet af nye avlere til at vokse efter 2003. Antallet af hvalpe, der blev registreret hos VCH (German Kennel Club) begyndte også at stige. Og i dag har alle, som er interesseret i at købe en tysk pinscher i Tyskland, atter et godt udvalg blandt velrenommerede avlere.

Fordi den tyske pinscher aldrig er blevet ‘over-avlet’ er det en meget sund hunderace, som generelt set er blevet skånet for arvelige sygdomme. Dette betyder, at det kun er testen for hoftedysplasi, som er obligatorisk; andre lægeeftersyn for arvelige sygdomme, såsom øjensygdomme (farve defekter) og von Willbrand sygdom (hæmofili), er valgfrit. Udover de obligatoriske lægeeftersyn og vaccinationer, er besøg hos dyrelægen sjældne for ejerne af en Tysk pinscher.

tyske pinscher © DoraZett / stock.adobe.com

Træning og hverdag

Det kræver mere arbejde end man måske regner med at træne denne hunderace, med dens ofte yderst egensindige karakter. Som tidligere vagt- og jagthund, der passede på gård og hus, tenderer den tyske pinscher til stadig at være en ret dominerende race. Dette betyder, at den tyske pinscher ikke nødvendigvis er egnet til familier med små børn, på trods af hundens legesyge natur. Først og fremmest har den brug for en erfaren og stabil ejer, som tager lederskab og neddæmper hundens nedarvede behov for at beskytte mod fremmede og passe på huset.

Den tyske pinscher har brug for klare grænser i opdragelsen. Når hunden skal lære nye opgaver, skal ejeren være selvbevidst og – afhængigt af situationen – parat til at bruge lettere drastiske metoder. Pres og tvang kan have en ugunstig effekt, fordi denne intelligente race simpelthen har behov for at forstå reglerne helt igennem. For at blive anerkendt og accepteret som din pinschers førerhund, må du også levere intelligens, kreativitet og selvsikkerhed.

Fysisk træning er afgørende, hvis du vil have en pinscher som er velafbalanceret, kan slappe af og lave sine egne regler, hvilket er grunden til at den aktive og kvikke tyske pinscher mest egner sig til folk, som gerne vil være meget aktive sammen med deres hund. Den tyske pinscher er den ideelle partner til al slags fritidssport, som cykelture, inline-skating, ridning og løbeture. Hunde-agility og turneringer er også rigtigt sjov for Pinscheren. Opgaver, så som sporing og man-tracking, kan hjælpe med at træne din hund mentalt, noget som også er ekstremt vigtigt for at holde din tyske pinscher i godt humør. Hundens charmerende natur gør, at den altid kan overtale sin ejer til at løbe med, lege med eller gå på en forfriskende tur. Efter herlige, friske, udendørs aktiviteter, kan du glæde dig til at vænne hjem med en utrolig kærlig og hengiven hund!

Hvis du vil have et intenst hund-ejer forhold, både fysisk og mentalt, og leder efter en aktiv, kærlig hund – så er den tyske pinscher perfekt!

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.

10 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.