Pomeranian
© cynoclub / stock.adobe.com
Gå på opdagelse i vores udvalg af hundefoder og hundetilbehør!
Indholdsfortegnelse
Lille, men frejdig
De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.
Udseende: fluevægt med masser af pels
Mange gange bliver Pomeranian i Danmark kaldt Pommeraner, men det tyske navn Zwergspitz er en meget god beskrivelse for denne race, for med en skulderhøjde på 18 til 22 cm ser den faktisk ud som en Spidshund i miniformat. Den vejer højst 3,5 kg, hvilket gør den lettere end de fleste katte. På grund af dens tætte lange pels ser den ud af mere end den er, da pelsen står lige ud gennem den tykke underuld – en Pomeranianer kan være hvid, zobel, sort, creme eller en blanding deraf. Det opmærksomme ansigt stikker ud af det der nærmest ligner en løvemanke, med opmærksomme øjne og en rævelignende snude.
Mini-variant af en Spidshund
Strengt set er Pomeranian ikke en separat race, men repræsenterer en miniaturevariant af den tyske Spidshund. Spidshunden selv tilhører de meget gamle racer der menes at have eksisteret i mange hundrede år, hvorimod opdræt af miniudgaven har først fået fodfæste i de seneste årtier. Dets navn har den fået fra det område, hvor den siges at være opstået, nemlig i den tyske provins Pommern for omkring 200 år siden. I lang tid var det kun i Storbritannien, at man fokuserede på opdræt af Pomeranian, og det er først i 1970’erne, at man igen begyndte at avle seriøst i oprindelseslandet Tyskland, og i Danmark. Men opdræt af den søde pelsbold kalder også på kritikere, da de mindre spidshunde er mere modtagelige for visse sygdomme end deres robuste, større slægtninge. Pomeranian hører i dag i Danmark blandt de ti mest populære hunderacer i Danmark.
Karakter: selvbevidst og munter
Pomeranianere er små – men den ved det ikke rigtig. Den udstråler normalt stor selvtillid og nogle gange arrogance – ofte også overfor væsentligt større hunde. Den er vagtsom uden at være aggressiv, men er ellers venlig overfor mennesker og dyr. Du kan sagtens have flere pomeranianere ad gangen, og den har altid et nært forhold til sin ejer, som den kan lide at følge i tykt og tyndt. Den udstråler normalt godt humør og er altid klar til at lege. Som en god vagthund gør den overraskende højt for sin størrelse, når ukendte mennesker nærmer sig domænet. Glæde eller hilsen kan ligeledes ledsages af gøen – så hverken ejerne eller deres naboer bør være lydfølsomme. Derimod eksisterer jagtinstinktet stort set ikke.
Opdragelse af en Pomeranian
Det er bedst at øve så tidligt som muligt, at din Pomeranian bliver efterladt alene i et par timer, ellers bliver det endnu vanskeligere som voksen. Du bør måske ikke længere end højst nødvendigt efterlade denne loyale følgesvend alene, men der vil altid være tidspunkter, fra lægebesøg til turen til julemarkedet, hvor din hund bare bliver nødt til at blive hjemme, men de er ikke glade for det. Væn dem til andre kæledyr og hunde allerede i en ung alder – det er bedst at besøge en hundeskole, hvor den kan møde andre hvalpe. Det er bedst at modvirke deres overdreven selvsikre optræden overfor andre firbenede venner med en omfattende socialisering og kontakt med andre hunde under kontrollerede forhold – jo tidligere jo bedre. I bund og grund lærer Pomeranian hurtigt, og gør det gerne.
Læs også vores artikel om hvalpeopdragelse!
Mini med mange interesser
På trods af den lidne størrelse er Pomeranians ingen dovenlars, og nyder ganske lange spadsereture i et moderat tempo, men i dårligt vejr er den også tilfreds med en kort tur. En stor fordel kan være, at du nemt kan bære den, for eksempel over trapper eller i tog. Din Pomeranian elsker at lære nye tricks og få ros for det. Klikkertræning er for de fleste duoer ganske sjovt. Men også boldspil eller størrelsestilpasset agility synes de er rigtig sjovt – prøv dig frem, og prøv gerne noget nyt nu og da. Med den passende uddannelse er det endda muligt at bruge den glade firbenede som terapihund.
Små, men fine måltider
Den sirlige race bør på ingen måde bære rundt på overskydende vægt. En Pomeranian har ikke brug for meget foder – men det skal være af høj kvalitet. Sørg for, at dit hundefoder – uanset om du beslutter dig for at servere vådfoder eller tørfoder – har et højt kødindhold: kød bør være det første punkt på ingredienslisten. Foder med korn bør du undgå. Selvfølgelig kan du også skifte mellem våd- og tørfoder, så din firbenede ven kan få de respektive fordele. Vådfoder synes de små energibundter ofte er mere velsmagende, og det indeholder også meget fugt og færre kalorier, så det ser ud af mere i skålen. Hvis du serverer tørfoder bør du absolut sørge for, at din hund drikker nok. Vælg et tørfoder til små racer, fordi her er kroketternes størrelse optimalt tilpasset til din ledsagers små kæber. Producentens foderanbefalinger kan du bruge vejledende, men kaloriebehovet afhænger væsentligt af din hunds helbred. Efter et måltid er det godt, at en Pomeranian får et lille fordøjelseshvil. Det er nok at fodre den voksne hund en eller to gange dagligt. Vær varsom med godbidder og husk at et plus på 500 g på vægten med en så lille hund svarer til over 10 procent af den samlede legemsvægt.
Sundhed
Desværre medfører ekstremer altid en større risiko for helbredsproblemer – Den lille pomeranian er ingen undtagelse, og er derfor mindre robust end dens større slægtninge. Den har en tendens til flere racespecifikke sygdomme. Derfor er det vigtigt kun at købe hvalpe, hvor opdrætteren lægger stor vægt på sundhedstjek og konsekvent ikke avler på berørte dyr. Ved ca. 3 kg legemsvægt har de fjervægtshundene kun brug for lidt foder, men det synes nogle ejere at glemme – overvægt bør dog undgås for enhver pris. De små pelskugler er følsomme over for varme – husk om sommeren at din hund altid har et sted i skyggen, og forlæg længere spadsereture på de køligere tidspunkter på dagen. På trods af disse begrænsninger kan oomeranians blive op til 12 til 16 år.
Pleje: dværg med kæmpe pels
Den prægtige pels kræver regelmæssigt en omgang med børsten. Det er bedst at planlægge med to gange ugentlige plejesessioner, hvor du børster plyspelsen grundigt, endda mod hårene. Til øjen- og ørepleje findes der specielle rensemidler i dyrehandlen. Nogle hundeejere børster regelmæssigt tænder på deres Pomeraner med en speciel hundetandpasta og en hundetandbørste. Hvis du allerede som hvalp vænner den til denne pleje, er det en effektiv måde at forhindre tandsten på. Alternativt – eller i tillæg – anbefales tandplejende hundegodbidder eller lignende tørrede tyggepinde for små hunde.
Passer en Pomeranian til mig?
De hengivne firbenede venner vil helst være med overalt, så de bør ikke at være alene alt for længe. Da de er meget livlige, men kan lege sig fra meget af deres overskydende energi, og samtidig ikke kræver lange gåture i vind og vejr, er de velegnede til ældre. Familier med små børn bør altid være opmærksomme på, at den lille hund har et sted hvor den kan trække sig tilbage – hvis den føler sig trængt op i et hjørne kan denne hunderace godt bide fra sig. Den er bedre egnet til familier med ældre børn, der tager hensyn til den lille størrelse og nyder at lære dem små tricks. Nybegyndere indenfor hundeverden kan sagtens harmonere med en Pomeranian, hvis de ikke undervurderer den tid, der er nødvendig på at lege med og pleje hunden. Det lille glade væsen kan sagtens holdes i lejlighed, fordi de hurtigt tilpasser sig alle slags omgivelser – det vigtigste er, at deres familie bruger meget tid sammen med dem.
Pomeranians er ideelt rejseselskab, og på grund af sin store tilknytning bør du ikke overlade den til andre mens du er på ferie. Med sin størrelse er det nemt at transportere overalt og kan i en dertil godkendt transportboks endda tages med i flyets kabine.
Før du køber en Pomeranian, husk at du fra det øjeblik den flytter ind har ansvaret i de næste år, og at den vil optage en stor del af din tid i hverdagen. Ud over købsprisen på hvalpen samt basisudstyr (hundeskåle, hundehalsbånd, hundesele & hundesnor, legetøj, hundetæppe, hundeseng, plejeredskaber og transportsikring til bilen) kommer du til at stå for regelmæssige udgifter såsom hundeforsikring og rutinekontrollerne hos dyrlægen. I tilfælde af sygdom kan det godt blive en bekostelig affære.
Hvor kan jeg finde min drømmehund?
Enhver, der er forelsket i denne hunderace, bør kun gå til en opdrætter der er medlem af en forening, for især denne minivariant kan have genetiske dispositioner for sygdomme. Den anbefales derfor at opsøge kyndige opdrættere, som med knowhow og mange undersøgelser sikrer sig, at der kun avles på sunde dyr. En ansvarlig opdrætter kigger også på, at et af avslmålene er en vis mental styrke. Hvis du er kommet i kontakt med en pomeranian-opdrætter, og du er blevet udvalgt til at få en hvalp, vil du få mulighed for at besøge opdrætteren i sit hjem. Opdrætteren besvarer hjertens gerne dine spørgsmål om denne race, og informerer dig om sundhedsforanstaltningerne. Vær også opmærksom på avlshundene, som absolut bør give dig et sundt og afbalanceret indtryk. Som regel vil det nye medlem af familien tidligst flytte ind i en alder af otte uger. Hunden er chippet og helbredsundersøgt og udover stambog får du også et vaccinationsbevis – glem ikke at overholde datoerne for genvaccinationerne.
Hvis en ældre Pomeranian er en option for dig, kan du søge på internettet. Her vil du kunne finde en del sympatiske hundepersonligheder, der venter på et nyt hjem. Da det er en populær hunderace kan du sikkert finde hjælp her.
Vi ønsker dig en vidunderlig tid med din glade pelstot!
Chihuahua
Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
Pomeranian
Gå på opdagelse i vores udvalg af hundefoder og hundetilbehør!
Cavalier King Charles Spaniel
Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler.