Labradoodle

Hvid labradoodle

Den typiske labradoodle ligner en teddybjørn.

Profil af en labradoodle

Kort beskrivelse: Den mellemstore til store labradoodle forener fordelene ved en puddel og en labrador. Den er velegnet til familier, enlige og begyndere, da den er venlig og lærerig.
Ryghøjde: 35-63 cm
Vægt: 20-40 kg
Gennemsnitlig levealder: ca. 15 år
Pris: fra ca. 3.500 kroner for hvalpe
Væsen: social, venlig, intelligent, velegnet til familier
Pels: forskelligartet: lang, kort, glat eller krøllet
Pelsfarve: næsten alle farver
Opdragelsesindsats: mellem
Plejeomkostninger: mellem
Behov for bevægelse: mellem
Oprindelse: Australien, blanding af puddel og labrador-retriever

Udseende: Næsten alt er tilladt

Mens australierne bestræber sig på at have en ensartet standard for deres labradoodle, har europæiske enheder ingen ensartet standard. Hundene stammer fra en forbindelse af kongepudel og labrador retriever.

Hvordan ser den typiske labradoodle ud?

Både udseende og karakter er labradoodlen en overraskelsespakke. Der findes forskellige størrelser fra mellemstore til store. Labradoodlens ideelle udseende minder om en teddybjørn.

Men også pelsmangfoldighed er typisk for blandingsracen. Med farvevarianterne er næsten alt fra cremehvid til sort muligt. Det samme gælder for pelsens struktur: Labradoodle har langt eller kort hår, blød eller ru pels, krøllet eller glat pels.

Principielt er labradoodle meget venlige hunde. Det er dog svært at forudsige, hvilken karakter din labradoodle i sidste ende vil få – den er trods alt to helt forskellige hunderacer i den lille lykkepose.

Blandede hunde er ofte kælne, sociale, har et godt forhold til andre hunde og er en god familiehund. De bliver kun ubehagelige, hvis de ikke får nok motion, for både pudler og labrador retrievere er jagthunde.

Hvordan træner man en labradoodle?

Det kan lyde overraskende, men en puddel har som regel et større jagtinstinkt end en labrador. Hvis din firbenede ven overvejende er puddel, bør du lægge stor vægt på, at den kommer, når du kalder.

Vær konsekvent med hensyn til opdragelse, for det, du tillader den søde labradoodle-hvalp, vil den som voksen hund også tage for givet.

Som for enhver hund og især for undervurderede arbejdshunde som pudler og labradorer gælder det især: kun en afbalanceret hund kan vise sig som fra sin velopdragne side. I hvalpelegestuen og derefter i hundeskolen skaber du balance, lærer sammen med din hvalp og knytter nye venskaber med andre mennesker og dyr.

Hvor ofte skal jeg børste en labradoodle?

Det er rigtigt, at pelsen er forskellig hos alle hybridhunde. Ikke desto mindre er der fællestræk: En labradoodle har brug for masser af pelspleje. Pelsen er ofte yppig og bør børstes grundigt hver anden dag. Ellers er den i fare for at filte.

Mens puddelpels ikke fælder, mister labradoren hår, hvor den går og står. Det er ikke til at forudsig, hvad der gælder for din labradoodle. Ejere af særligt krævende hunde går regelmæssigt til en hundesalon med deres hund. Det er dog ikke fordelagtigt for alle pelsstrukturer.

Du kan også selv tage dig af pelsplejen. Snavs i pelsen skal du blot lade tørre, og bagefter børste det ud. Hvis du vil bade din labradoodle, skal du bruge en mild hundeshampoo.

Hvis din hund har en særlig behåret øremusling, bør du regelmæssigt rense dens ører med et ørerensningsmiddel til hunde. For her danner der sig hurtigt smertefulde betændelser, som dyrlægen må tage sig af. Gør det til en vane at kigge ind i ørerne efter hver børstning.

Er en labradoodle en land- eller byhund?

Labradoodles har meget forskellige karakterer og udseende og er meget fleksibel at holde. Den kan både blive lykkelig i byen og på landet, hvis den får nok motion og beskæftigelse. Det optimale er en indhegnet have, hvor din labradoodle kan boltre sig.

Hvem enes labradoodlen godt med?

Hvis din hund kommer fra en seriøs opdrætter, er den stabil og kommer til at enes med andre passende hunderacer. Hvis dine børn ikke er fremmede for omgang med hunde, kan den være en vidunderlig følgesvend for dem. Du bør dog aldrig efterlade små børn alene med en hund.

Hvis en labradoodle allerede har været socialiseret med katte i hvalpealderen, vil den også komme til at enes forbilledligt med dem – forudsat, at katten også ønsker det. Men hos smådyr som marsvin eller hamstre kan hundens jagtinstinkt komme til at forstyrre husfreden.

I princippet er labradoodlen velegnet til familier, enlige seniorer, eller erfarne hundeejere, som ligesom hunden kan lide at tilbringe meget tid i naturen. Allergikere bør dog være skeptiske. Desværre er der ingen garanti for, at hundeønsket bliver opfyldt med en labradoodle.

Labradoren i labradoodle har tendens til at miste mange hår. Så derfor kan en puddel være det bedste valg. Det er bedst at rådføre dig med din læge, før du træffer en beslutning om en bestemt hund.

Er en labradoodle en hund for nybegyndere?

Selvom labradoodlens adfærd er svær at forudsige, betragtes de firbenede venner som kloge, lærenemme og afbalancerede. Derfor kan begyndere også overveje at købe denne særlige blanding.

Både labrador retrievere og pudler er oprindeligt jagthunde. Begge racer trives med vand. Derfor er det ikke så mærkeligt, at mange labradoodles også føler sig godt tilpas i dette element.

De har desuden stor glæde ved lange vandreture. Som voksne hunde og med den passende træning kan hunden endda ledsage dig på cykelture eller udflugter.

Egner en labradoodle sig til hundesport?

Inden du prøver en hundesport som agility med mange spring, bør du spørge din dyrlæge til råds. Nogle labradoodles er også for kræsne og kan ikke lide den slags sport.

Du kan sørge for afveksling i hundens hverdag ved at apportere med den, lære den små tricks eller arbejde med næsen som mantrailing. Australieren er desuden meget velegnet til at støtte mennesker som terapihunde eller blindehunde.

Antagelsen om, at krydsninger automatisk er sundere end en racehund, er en misforståelse. Det gælder især for såkaldte raceforældre uden stamtræ og sundhedspleje. For både pudler og labrador retrievere kan være genetisk belastede.

Forældredyrene bør testes for hofte- og albuedysplasi samt øjensygdommen progressiv retinalatrofi, før de anvendes til avl. Undersøgelsen af leddene foregår ved hjælp af røntgen, mens øjensygdomme skal testes genetisk. Tal med den opdrætter du vælger, og få resultaterne vist skriftligt.

Blandingen af to racehunde med forskellig hårstruktur kan også forårsage hudproblemer, der spænder fra kløe til hårtab. Mens en labrador regelmæssigt gennemgår et pelsskifte, beholder pudlen sin pels.

Et andet "kompatibilitetsproblem" skyldes de forskellige snudeformer: Labradorens næse er meget bredere end pudlens. Derfor kan skæve tænder og kæbeproblemer ikke udelukkes.

Labradoodlens historie er samtidig begyndelsen for andre hybridracer som Golden Doodle eller Maltipoo. Oprindelsen til disse hybridhunderacer, som ikke er anerkendt af de store hundeforeninger, var tanken om at forbinde "pudlens kerne" med andre racers egenskaber.

Førerhunden, som ikke fælder

Labradoodlens begyndelse var i 1988: Wally Conron ønskede for "Royal Guide Dog Association of Australia" at skabe en førerhund, der ikke fældede.

En krydsning mellem labrador retrieveren, der er en etableret terapihund, og den ikke-fældende puddel burde skulle gøre, at blinde allergikere kunne få glæde af en firbenet ledsager.

Problemer ved avlen

Conron selv har flere gange udtalt sig kritisk om konsekvenserne af hans oprindelige idé og understreger, at han med idéen har skabt mange problemer. Mange vil gerne tjene penge på designerracen, uden at de har den nødvendige viden.

Det resulterer i dag i mange syge og ustabile hunde. I øjeblikket er der dog bestræbelser på at rykke labradoodle-avlen i en professionel retning: Continental Kennel Club i USA har anerkendt den australske labradoodle som en selvstændig race.

For Europa har denne anerkendelse lange udsigter. Derfor kan du ikke købe en labradoodle med papirer i Europa.

Køb: Hvor finder jeg en labradoodle?

Inden du adopterer en labradoodle, bør du først spørge dig selv, om en labrador retriever eller en pudel ikke ville være et bedre alternativ. Begge racer er fra kontrolleret opdræt og stammer fra en sikker stamtavle.

Labradoodle-forældre har derimod sjældent bestået en egnet opdrætsprøve og er ikke egnede til opdræt.

Hvor meget koster en labradoodle?

Hvis du ubetinget har forelsket dig i labradoodlen, skal du vide dette, før du køber den:

Alle sundhedsundersøgelser af forældredyrene skal foreligge skriftligt, og forældredyrene skal have en stamtavle.

Labradoodle-hvalpe koster mellem 3000 og 12.000 kroner. Men der findes også tilbud til over 25.000 kroner – det ville være absurd at betale en så høj labradoodle-pris for et dyr med ukendt herkomst.

Hvis du er på udkig efter en voksen ledsager, bør du også kigge hos et dyreinternat. Her venter mange charmerende firbenede venner på et nyt hjem!

Findes der alternativer til labradoodle?

Den australske labradoodle giver en smule mere sikkerhed. Kontakter i Europa er Australian Labradoodle Association Europe (ALAEU) eller stiftelsen Australian Labradoodle Founders Alliance (ALFA).

Den er interessant, men der bør også sættes et kritisk spørgsmålstegn ved etableringen af en race kaldet cobberdog. Denne ligner den australske labradoodle, men forfædrene omfatter også Irish soft Coated Wheaten Terrier.

Facit: Egner en labradoodle sig til mig?

Labradoodlen er ideel som familiehund og til fans af udendørs aktiviteter. Dog er købet ikke let, da racen ikke er anerkendt, og det er svært at finde opdrættere.

Alternativet ville være at købe en labrador retriever eller en puddel. Hvis du virkelig vil have en labradoodle, kan du bruge vores tips til at finde din nye pelsede ven.

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
12 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
12 min

Golden Retriever

Den mellemstore Golden Retriever er en stor børneelsker og ideel familiehund: den er meget menneskekærlig og nem at håndtere, men har brug for lidt pleje og meget bevægelse.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.