Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler.

Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? “Cavalieren” er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.

Kort beskrivelse: Cavalier King Charles Spaniel er vågne små hunde, der har det godt i aktive familier.
Ryghøjde: 30 cm
Vægt: 5,5-8 kg
Gennemsnitlig levealder: 14 år
Pris: fra ca. 10.000 kroner
Væsen: livlig, venlig, kærlig
Pels: bølget, ikke krøllet
Pelsfarve: black and tan, tricolour, ruby, blenheim
Opdragelsesindsats: lav
Plejeomkostninger: mellem
Behov for bevægelse: mellem
Oprindelse: Storbritannien

Udseende: Hvor stor er en Cavalier King Charles Spaniel?

Cavalier King Charles Spaniel er en kraftig lille hund, der vejer mellem 5,5 og otte kilo. Skulderhøjden er ikke fastsat i standarden, men i gennemsnit er den 30 centimeter. Tilføjelsen “Cavalier” henviser til den smukke britiske hunds graciøse udseende og blide udtryk.

Den adskiller den sig først og fremmest fra sin slægtning King Charles Spaniel ved den markant mere udprægede næse og gennemsnitligt to kilo mere vægt. De højt placerede hængende ører har meget hår.

Den langhårede, silkeagtige pels kan være bølget, men ikke krøllet. Pelsfarverne er black and tan (sort med grå stænk), tricolour (sort og hvid med grå stænk), Ruby (ensfarvet rød) og Blenheim (kastanjefarvede plader på hvid baggrund).

King Charles Cavalier på udflugt

Karakter: En ægte kavaler

Racen gør sit navn ære: De små kavalerer er vågne, livlige og venlige. De enes godt med børn og andre husdyr i samme husholdning, er socialt kompatible med andre dyr og kærlige, når det kommer til “deres” mennesker.

Ganske vist bliver jagthundens arv mærkbar fra tid til anden – for eksempel går Cavalier King Charles Spaniel på musejagt. Men som regel er det stadig nemt at kalde hunden tilbage.

Gør Cavalier King Charles Spaniel?

Der er undtagelser fra tid til anden, men: Racen er ikke tilbøjelig til at gø og er derfor heller ikke en ambitiøs vagthund.

Sådan træner du din lille cavalier

Racen er let at opdrage, klog og har ikke tendens til at være nervøs. Dens imødekommende natur gør det nemt at opdrage hvalpen, hvis man medbringer den nødvendige konsekvens og en smule tålmodighed.

Pelspleje er en del af hverdagen med en Cavalier King Charles Spaniel. Derfor er det fornuftigt at vænne hvalpen til at blive rørt ved overalt.

Pleje: Hvordan plejer jeg en Cavalier King Charles Spaniel?

Passer den lille hunderace til mig? Følgende afsnit hjælper dig med at besvare dette spørgsmål.

Daglig pelspleje

Det er bedst at vænne din lille hund til daglig pelspleje for at undgå filtring og knuder. Særlig udsat for dette er stederne bag ørerne samt under armene. Omkring hver anden dag skal du rede den med en kam.

Ejere behøver ikke at planlægge et besøg hos en hundefrisør, da racen ikke skal klippes ned. Hvis din hund bliver så snavset, at den ikke bliver ren ved at børste den, skal du vaske den af med en mild hundeshampoo.

Kontrollér og rengør ørerne på din Cavalier King Charles Spaniel regelmæssigt. Om nødvendigt skal du også rengøre øjnene med et specielt middel dertil  og en klud.

Hvis pelsen bliver for lang mellem poterne, skal du klippe den lidt tilbage på poterne – det anbefales især om vinteren.

Er Cavalier King Charles Spaniel en begynderhund?

Den lille cavalier er velegnet til både begyndere og som familiehund. Den legesyge firbenede ven er en vidunderlig legekammerat for børn, så længe de har lært at omgås hunde med respekt. Men den er også velegnet til ældre mennesker, der ønsker en glad følgesvend og tilbringer meget tid med den.

En velsocialiseret Cavalier King Charles Spaniel er også åben over for andre hunde og også katte. På grund af sin venlige natur er den også en god ledsager på kontoret eller på rejser.

Kan man holde en Cavalier som indendørs hund?

Den lille hund har ikke brug for en kæmpe grund eller for timevis af løb gennem skov og gang for at være lykkelig. Den er nem at holde i en lejlighed, også i en bylejlighed. Giv den mulighed for at løbe rundt i parken med mange legemuligheder.

Kan man lade en Cavalier King Charles Spaniel være alene hjemme?

Den lille hund elsker selskab og kan derfor ikke lide at være alene. I zooplus-magasinet finder du ud af, hvorfor nogle hunde er bange for at være alene, og hvordan du som ejer bedst håndterer det.

Aktivitet: Beskæftigelse af en Cavalier King Charles Spaniel

Den smukke brite er ikke en sportskanon, men elsker at være sammen med sit menneske i naturen. Det kan være lange gåture eller afvekslende ture i parken.
Racen er ikke egnet til couch potatoes.

En passende trænet Cavalier King Charles Spaniel er også velegnet som ledsager på små joggingture. Fordi racen er meget social, er de fleste “kavalerer” meget glade for sociale kontakter med andre hunde og kan lide at lege sammen.

De er også vilde med apportering og gemmelege med deres mennesker. Da den er meget lærenem, er den firbenede ven åben for at lære tricks og kan blive glad for agility for små hunde.

Hvor meget motion har en Cavalier King Charles Spaniel brug for?

Igen og igen spørger fremtidige hundeejere sig selv: Hvor meget motion har hunden brug for? Det er rigtigt, at den lille Cavaliers trang til at bevæge sig er moderat. Ikke desto mindre er den en vild med gåture og bør være ude i mindst 1,5 til to timer om dagen.

 

Sundhed: Er Cavalier King Charles Spaniel overopdrættet?

Der tales i stigende grad om ekstrem avl i forbindelse med denne hunderace. Faktisk bærer de sympatiske hunde flere sygdomsfremkaldende genmutationer i sig på grund af deres lange opdrætshistorie end mange andre hunderacer.

En seriøs opdrætter lægger derfor ikke kun vægt på standarden for racens udseende, men frem for alt på Cavalier King Charles Spanielens sundhed.

 

Hvor gammel bliver King Charles Spaniel i gennemsnit?

Hunderacen har en tendens til mange genetiske sygdomme. Ansvarsfulde opdrættere kan dog udelukke de fleste af disse. Så er en Cavalier King Charles Spaniel en robust lille hund med en gennemsnitlig levealder på op til 14 år.

Tip: Sørg for et letfordøjeligt hundefoder. Hvis du fodrer med tørfoder, gør små kroketter det lettere for Cavalier King Charles Spaniel at tygge. Royal Canin Cavalier King Charles Adult er perfekt tilpasset kavaleren.

Cavalier King Chales i fuld fart

Tips til køb

Når du leder efter en hvalp, er det vigtigt at finde en opdrætter, som du kan stole på. Hvalpe skal have FCI-papirer, og forældrene skal have været testet for almindelige sygdomme hos racen.

Hvor meget koster en Cavalier King Charles Spaniel?

En racehvalp fra en god opdrætter koster omkring 10.000 til 12.000 kroner. Ældre dyr, der er på udkig efter et nyt hjem, fås billigere.

Historie: Hvor kommer Cavalier King Charles Spaniel fra?

En dværgspaniel har været en populær selskabshund hos den europæiske adel i århundreder. De blev opdrættet som jagthunde.

Gudfædrene til Cavalier King Charles Spaniel var de to britiske konger Charles I. (1600-1649) og hans søn Charles II. (1630-1685), som havde trofast følgeskab af deres elskede spanieler. De firbenede venner kan beundres på utallige moderne malerier.

Da racen “King Charles Spaniel” for første gang blev opført i den britiske Kennel-Club-afstamningsbog i 1892, havde hundene tabt næselængde i forhold til deres forfædre. For de fleste opdrættere havde i overensstemmelse med den tids modetrends krydset racer med kortere næser som f.eks. mops.

1926 betragtes som den langnæsede spaniels (gen)fødsel. Amerikaneren Roswell Eldridge gav udloddede i anledning af en udstilling en høj pris til en spaniel med en lang næse.

Den mest kendte vinder af denne konkurrence, der nu afholdes årligt, blev “Ann’s Son”. Han landede på førstepladsen i årene 1928 til 1930 og betragtes som stamfaderen til “cavalieren”. I 1945 blev racen anerkendt som selvstændig. I dag er cavalieren langt mere populær end dens kortnæsede forfader, King Charles Spaniel.

Lignende racer

Den største lighed med Cavalier King Charles Spaniel har naturligvis King Charles Spaniel med kort næse. Lidt mindre, men lige så charmerende, er den kontinentale dværgspaniel i varianten Papillon og Phalène.

Den “lille løve” hører til de racer, der er beslægtet med bichonerne, men den er lige så socialt acceptabel og lærerig som cavalieren. Naturligvis findes der også blandede hunde i dyrevelfærden, som har mange af de sympatiske britiske følgesvendes egenskaber.

Facit: En social spanier til mange hundeelskere

Cavalier King Charles Spaniel er en helt igennem venlig og omgængelig firbenet ven, som mange mennesker har stor glæde af. Med den høje tendens til mange arvelige sygdomme i forhold til andre hunderacer er det tydeligt, at: med denne spaniel er en seriøs opdrætter med knowhow og ansvarsfølelse helt afgørende. Så er der ikke noget, der står i vejen for mange lykkelige år sammen med den smukke cavalier.

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.