Cavalier King Charles Spaniel

to cavalier king charles hunde

to cavalier king charles hunde

Altid næsen foran

Et særligt kendetegn adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel: næselængden. Begge racer er navngivet efter kongerne Charles I og Charles II., som begge elskede Spaniel-hunde. Cavalier King Charles Spaniel har ikke mistet noget af sin oprindelige charme.

Yndefuld og "langnæset"

Størrelsen gør hele forskellen: de kompakte "Cavaliers" adskiller sig fra King Charles Spaniel hovedsageligt med hensyn til næsestørrelsen og er med maksimalt 8 kg også tungere. Navnet "Cavalier" hentyder til den smukke brites yndefulde udseende og det blide udtryk. Den højt satte hængeører er lange og stærkt behårede. Den langhårede, silkeagtige pels findes i fire farver: black and tan (sort med mahognifarvede aftegninger), ruby (kastanjerød), Bleinheim (hvid og kastanjerød), og tricolour (trefarvet: perlehvid, med sorte aftegninger - tanfarvede aftegninger på kinder, ørekanter, under halen og over øjnene - en bred, hvid blis mellem øjnene og op over panden). Pelsen er lang, silkeagtigt og lige. Let bølget pels er tilladt.

Aner med royale fans

Dværgspaniels har i århundreder været populære små hunde hos den europæiske adel, som blev avlet fra Jagtspaniels. Inspiration til Cavalier King Charles Spaniel var de to britiske konger Charles I. (1600-1649) og hans søn Charles II. (1630-1685), som blev fulgt skridt for skridt af deres Spaniels. Hundene kan beundres på et utal af den tids malerier, og deres forkærlighed for børn er også blevet overleveret gennem kunsten: maleren Anthonis van Dyck udødeliggjorde eksempelvis i malerierne "The Children of Charles I." ikke kun det royale afkom, men også to hunde - Spaniels, som lignede dagens Cavalier King Charles Spaniel meget. Også hos adelens kvinder var de meget populære som selskabs- og skødehunde. Den en "King Charles Spaniel" for første gang nævnt i stambogen hos den britiske Kennel Klub i 1892, havde hundene mistet næselængde i forhold til forfædre, fordi de fleste avlere havde indavlet racer med korte næser, såsom mopse, fordi det blev anset for at være moden. 1926 er anset for at være (gen)fødslen af den langnæsede Spaniel, fordi den amerikanske Roswell Eldridge satte sig for at finde Spaniels af den gamle type. I forbindelse med en udstilling satte han en høj dusør for en Spaniel med lang næse. Den mest berømte vinder af den derefter årligt tilbagevendende konkurrence var "Ann's Son", der landede på førstepladsen i årene 1928-1930. Den præmierede hanhund betragtes som stamfader til racen Cavalier King Charles Spaniel, der blev registreret som selvstændig race i stambogen for Kennel Club i 1945.

Essensen af en sand gentleman

Racen lever op til sit navn: de små Cavaliers er altid godartede og venlige. De kommer umiddelbart godt ud af det med børn og andre kæledyr i samme husholdning, er sociale med andre hunde, og kærlige overfor de mennesker de anser for at være del af deres "flok". Selvom hundene fra tid til anden udviser deres jagtmæssige ophav ved at gå på musejagt, så er en Cavalier King Charles Spaniel ret nem at få til at adlyde kommandoen "plads". Racen er nem at opdrage, klog og aldrig nervøs. Det er ikke tilbøjelig til at gø, og er derfor heller ikke specielt gode vagthunde.

Sundhed er ikke en tilfældighed

En sygdom, der opstår udelukkende i Cavalier King Charles Spaniel, er den neurologisk betingede Episodic Falling Syndrome, kort EFS. Her oplever hundene efter anstrengelse eller stress muskelkramper, der kan føre til midlertidig lammelse og fald. Kramperne er normalt ikke smertefulde og kan behandles - men de forveksles ofte med epilepsi. Dry Eye Syndrome har højere hyppighed i Cavalier King Charles Spaniels, og manifesterer sig ved kronisk tørre øjne, som skal behandles kontinuerligt, så hornhinden ikke bliver betændt. Kun hunde med Dry Eye Syndrome har nogle gange også Curly Coat Syndrome, som viser sig kort efter fødslen gennem stærk krøllet pels, efterfulgt af en smerteligt betændt, fedtet hud. Desværre må de pågældende dyr ofte aflives. DNA-test for arvelige sygdomme kan nu afsløre, om de skal udelukkes til avl. Racen kan også have tendens til hjertesygdomme og den neurologisk betingede syringomyeli (SM). Reglen er: en god opdrætter er den bedste forholdsregel for at undgå arvelige sygdomme. På den måde får man en Cavalier King Charles Spaniel, der er robust, og som kun har brug for en årlig dyrlægekontrol med vaccination, og som kan blive op til 15 år gammel.

Kødfyldt kost foretrækkes

En Cavalier King Charles Spaniels fordøjelsessystem kan på optimal vis omsætte kød til energi. Derfor bør du ved foderkøb være opmærksom på, at kød er den vigtigste ingrediens - uanset om du serverer våd- eller tørfoder, eller begge dele. I butikkerne er der endda særligt "Cavalier King Charles"-foder med kroketter, der er tilpasset denne race, men vigtigst er, at du først og fremmest er opmærksom på en artskorrekt kostsammensætning. Kornprodukter bør optræde i mindst muligt omfang eller slet ikke. Hvis du har en hvalp fra en seriøs opdrætter, giver vedkommende dig som oftest et lille lager af det foder, som hvalpen har været vant til. Dette foder bør du også fortsætte med et stykke tid, og hvis du ønsker at skifte til et andet foder, bør denne omstilling foregå forsigtigt lidt efter lidt, hvor du blander mere og mere af det nye foder ind i det foder hvalpen kender på forhånd. På den måde undgår modreaktioner såsom diarré, idet hvalpens fordøjelse kan være ret følsom. Selv i voksne hunde bør en ændring i kosten altid ske gradvist. Du kan servere hvalpefoder til din Cavalier frem til en alder af 10 måneder - helst tre til fire portioner om dagen. Voksne hunde kan få deres daglige ration opdelt i to portioner. På grund af de lange hængeører er en smal og dyb hundeskål anbefalelsesværdigt, så ørerne ikke hele tiden falder ned i foderet. Husk, at godbidder også indeholder kalorier og bør altså serveres i moderate mængder, så din hund holder sig i form. For tandpleje egner sig tørrede tyggesnack fra vores shop, råt oksekød eller særlige tandplejende godbidder - nogle hundeejere børster allerede tænder regelmæssigt med en speciel tandpasta mens de er i hvalpealderen for at vænne dem til det.

Pleje: børstning for godt velvære

Det er bedst at vænne din hund til daglig pelspleje: på den måde forhindrer du, at ​​din Cavalier King Charles Spaniels pels filtrer og slår knuder. Størst risiko er bag ørerne og under albuen. Du bør kæmme efter hver anden eller tredje dag. Et besøg hos en hundefrisør behøver ikke tænke på, fordi racen behøver ikke blive trimmet. Du kan vaske hunden med en mild hundeshampoo hvis han er blevet for beskidt, for de er ret glade for mudderhuller og vandpytter. Fra forår til efterår bør du kigge efter uønskede gæster i pelsen, og fjerne dem med en tægetang. Ørerne bør også kigges på dagligt, så du kan befri pelsen for små grene eller andre "souvenirs". På grund af hængeørerne kan Cavaliers udvikle betændelse hurtigere, fordi der er varmt og fugtigt. I butikkerne kan du finde særlige øreplejemidler. Du kan også rense øjnene med et specielt middel til øjnene, og en klud. Hvis pelsen mellem trædepuder bliver for lang, kan du nemt trimme det - især om vinteren kan det anbefales.

Opdragelse af den lille hund med stor charme

Den største udfordring i den konsekvente opdragelse af en Cavalier King Charles Spaniel kan meget vel være at modstå hans store hundeøjne. Den der mestrer dette har allerede klaret den højeste forhindring, fordi racen er villig til at lære, og egner sig også til nybegyndere. For enhver hvalp er en hundeskole med legegruppe er en fantastisk berigelse. De unge hunde kan ikke kun boltre sig sammen, men også lære at håndtere forskellige situationer, og blive socialiseret med andre hunde i forskellige størrelser. Dette er et godt grundlag for en afbalanceret, fredelig og venlig hund.

Lille, men alsidig: Beskæftigelse af din Cavalier

På trods af deres størrelse er Cavalier King Charles Spaniels en jagthund, der elsker al bevægelse sammen med dig. De er derfor uegnede for dig hvis du kan lide at flade ud på sofaen. De elsker lange ture og tumler gerne rundt med andre hunde - selv hanhunde er meget sociale. En Cavalier King Charles Spaniel bør absolut mødes regelmæssigt med andre hunde, fordi det er vigtigt for deres trivsel. Hundene er altid med på sjov og ballade: uanset om det er bold- og apportlege eller hvis de skal indøve lettere tricks - han er med på det værste! Mange af de livlige Cavaliers har også stor glæde ved Agility for små hunde. En eksamen som ledsagerhund bør de kunne bestå uden problemer.

Passer en Cavalier King Charles Spaniel til mig?

Cavaliers er perfekte ledsagere til alle hundeelskere, der har brug for en pålidelig og venlig hund - en rigtig gentleman: de er egnede til nybegyndere, fordi de er nemme at opdrage og venlige over for både mennesker og dyr. Uanset om du er en familie eller single, yngre som ældre - racen føles sig normalt veltilpas hvis bare den kan tilbringe tid med sin elskede "flok". Hertil hører en masse daglig motion og beskæftigelse, fordi en Cavalier King Charles Spaniel elsker gåture i naturen, på trods af sin størrelse. Kan disse behov opfyldes, kan de sagtens bo i lejlighed. De venlige og åbne Spaniels kan godt lide børn. Hvis børn lærer respektfuld omgang med hunden, så står intet i vejen for et godt venskab mellem barn/børn og hund. Selv hvis der allerede bor dyr i husstanden vil en Cavalier King Charles Spaniel som regel vænne sig til det ret hurtigt.

Hvis du overvejer, om en lille Cavalier skal flytte ind hos dig, er bedst at planlægge på forhånd, hvem der skal passe hunden mens du er på ferie eller i tilfælde af sygdom, Hvis du gerne vil have den med på rejser - så er den kompakte statur og den venlige karakter en god måde at gå på opdagelse sammen med en hund. Find ud af på forhånd, hvad det kommer til at koste i basisudstyr (hundeseng, hundetæppe, hundesnor, halsbånd, seletøj, skåle, børste og legetøj) - ud over købsprisen selvfølgelig. Husk også udgifter til dyrlægekontrol, inklusive vaccination og ansvarsforsikring for hunde, og selvfølgelig den passende ernæring.

Sådan finder du din Cavalier King Charles Spaniel

Hvis du har valgt en Cavalier King Charles Spaniel som ledsager, har du allerede gjort et godt valg - nu er det vigtigt at finde en kvalificeret opdrætter. Desværre er der blandt salg af "racehvalpe" nogle såkaldte "opdrættere", der sælger hvalpe uden stamtavle, socialisering og sundhedspleje, for ren profit. Taberne ved dette geschæft er ikke kun hvalpene selv, men også avsldyrene holdes tit ikke på artskorrekt måde og socialiseres ikke ordentligt. Hvalpene er ofte syge, og du får i stedet for en "rigtig gentleman" en hund af tvivlsom oprindelse, som kan have både adfærds- og sundhedsmæssige vanskeligheder i vente. Du bør heller ikke købe af medlidenhed hos sådanne avlere, fordi efterspørgsel skaber udbud - og omvendt.

Når du køber hvalpen kan du vurdere om den lille virker ængstelig eller usund, men du bør også lære parringshundene at kende: de bør være livlige og afbalancerede. Den velrenommerede opdrætter er åben for spørgsmål om racen og kan fremvise attester for dyrlægebesøg, og spørger ind til, om hvalpen får et godt hjem ved at "føle dig lidt på tanden". Selvfølgelig er der ud over ​​stamtavlen, attester for vaccinationer og ormekur. Hvalpebesøg må tidligst ske fra den 4. uge, fordi før da er sårbare over for sygdomme. Desuden er det stressende for tæven, der har et naturligt beskytterinstinkt.

Vil du hellere tilbyde en ældre Cavalier King Charles Spaniel et nyt hjem? Racen er meget populær - alene i Danmark er der officielt registreret 20.000 af dem - vil du altid kunne finde hunde, der er på udkig efter et nyt hjem af forskellige årsager. Hvis du ikke kan finde én i det lokale dyrehjem, kan det betale sig at søge på internettet. Nogle gange kan du også finde en blandingsrace som vil være glad for et nyt hjem.

Vi ønsker dig en vidunderlig tid sammen med din Cavalier King Charles Spaniel!

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Cavalier King Charles Spaniel

Et særligt kendetegn adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel: næselængden. Begge racer er navngivet efter kongerne Charles I og Charles II., som begge elskede Spaniel-hunde. Cavalier King Charles Spaniel har ikke mistet noget af sin oprindelige charme.

12 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
12 min

Golden Retriever

Den mellemstore Golden Retriever er en stor børneelsker og ideel familiehund: den er meget menneskekærlig og nem at håndtere, men har brug for lidt pleje og meget bevægelse.