Den overvægtige hund

Mops wird gemessen

Hvem kan modstå et tiggende hundeblik? Et par godbidder eller rester fra bordet, det kan da ikke være så slemt? Selvom mange hundeejere ved, at overvægt skader deres hund, handler de tit for sent. Måske fordi de tror, at et par deller ikke skader, eller måske kan de slet ikke se tegnene på overvægt.

Men overvægt hos hunde er et seriøst sundhedsproblem, som kan modarbejdes med en fornuftig diætplan og et passende bevægelsesprogram. Men hvilke tiltag hjælper virkeligt i kampen mod dellerne og hvilken kostændring skal der til?

Hvad er konsekvenserne af overvægt for hunden?

Overvægtige hunde lider mere hyppigt af specielle sygdomme end deres normalvægtige slægtninge. Adipøse hunde udvikler oftere end gennemsnittet ledsygdomme, såsom artrose og osteoartritis, sukkersyge (Diabetes mellitus), kardiovaskulære sygdomme og luftvejssygdomme.  Derudover er de mere udsatte under en narkose og ved operationer. Overvægt forringer også  hundens livsglæde. Ikke blot, fordi de er mindre agile og tit har små skavanker, men den samlede livslængde forringes også. Overvægtige hunde dør gennemsnitligt 2 år tidligere end slanke hunde.

Hvad er årsagerne til overvægt?

Før du tager kampen op imod din hunds overskydende kilo, bør du undersøge hvad grunden til overvægten er. Selv den bedste slankekur hjælper ikke noget, hvis årsagen til overvægten ikke er afklaret. Der findes mange årsager til adipositas, og det er bedst at få hunden tjekket af dyrlægen først. Dyrlægen kan se, om hunden er overvægtig grundet forkert kost, eller måske  fordi der ligger en sygdom til grunds, som kræver speciel behandling.

F.eks. kan faktorer som racens genetiske anlæg, en høj alder, som udvirker sig negativt på stofskiftet, en kastration eller andre hormonelle ændringer, som hypothyroidisme eller renal hyperfunktion udløse fedme.

Også sygdomme, der fører til at hunden bevæger sig mindre, kan udløse fedme, f.eks. hoftedysplasi, slidgigt, kardiovaskulære- eller respiratoriske sygdomme.

Ud over disse organiske faktorer findes der en række eksterne påvirkninger, der fremmer fedme. I dette tilfælde er årsagen normalt hundens ejer. Forkert hold, såsom for lidt beskæftigelse og bevægelse, forkerte kostvaner, misforstået hundekærlighed, som fører til at man belønner hunden igen og igen med godbidder med højt kalorieindhold; Alt sammen faktorer, som kan forårsage fedme hos hunden.

Sådan ser du om din hund er overvægtig

Der findes desværre ikke et Body-Mass-Index til hunde, hvormed man nemt kan beregne den ideelle vægt. Det store antal af forskellige hunderacer, hvis fysik ofte er meget racespecifik, gør det umuligt at finde en ensartet formel til beregning af fedme. En tommelfingerregel hjælper dig dog til at opdage din hunds overvægt i god tid:


Føl på din hunds ribben. Hvis ribbenene nemt kan mærkes, når dine hænder let hviler på maven, er din hund normalvægtig. Hvis ribbenene ikke er mærkes, selv hvis du trykker med hænderne, skal din hund tabe sig. Hvis du for øvrigt, kan se ribbenene med det blotte øje, er din hund undervægtig - så skal du også spørge din dyrlæge om råd.

Sundt vægttab, men hvordan?

Det første skridt er at indse, at din hund er overvægtig. Det næste skridt er en samtale med dyrlægen, for at få afklaret grunden til din hunds overvægt. Her kan du ikke blot få afklaret årsagerne til overvægten, men du kan også få hjælp til at udarbejde en plan til vægttab. Til trods for at der findes mange lightprodukter til hunde på markedet, egner disse sig ikke altid til vægttab.

Light-Hundefoder

Da begrebet "light" ikke er beskyttet ved lov, betyder det, at foderproducenten selv kan bestemme, hvad der er "light" og hvad der ikke er. Så det den ene producent kalder "light", kan indeholde ligeså mange kalorier, som normalt hundemad fra en anden producent. Det eneste der hjælper, er at kigge på emballagen, for at se om hundefoderet er egnet eller ej. Det er vigtigt at vide hvilke ingredienser, din hund har brug for, i hvilken kombination, og hvad for nogle, der hjælper din hund med at tabe sig.

Diætfoder

I mange tilfælde er det bedre at fodre et særlig diætfoder, der er ordineret af dyrlægen. I modsætning til begrebet "light" er begrebet "diætfoder" beskyttet af loven, dvs. der findes et EU-direktiv, der angiver hvilke indikationer, der er tilladt, og hvilke oplysninger, der skal gives på emballagen, f.eks. foderanbefaling og kalorieindhold. Sidstnævnte er væsentligt lavere for diætfoder end for gennemsnitlig hundemad. På trods af det reducerede energiindhold, kan du være sikker på, at de essentielle vitaminer, mineraler og sporstoffer stadig er til stede, og at din hund bliver forsynet med alle de næringsstoffer, som den har brug for.

Diætfoder, der indeholder anti-inflammatorisk omega-3 fedtsyrer sikrer, at blodsukkerniveauet forbliver stabilt. Desuden er kvalitets diætfoder karakteriseret ved et højt proteinindhold. Ikke alene gør det maden velsmagende for den kødædende hund, det fremmer også målrettet tab af fedtmasse, samtidig med at muskulaturen bevares. Den rigtige mængde fibre understøtter hundens mæthedsfølelse. Din hund forbliver tilfreds og vil ikke konstant have yderligere foder. Det bliver meget lettere at være på slankekur.

Ingen ”spis halvdelen” slankekure

Diætfoder er altså for det meste bedre egnet til et vellykket vægttab, end foderproducenternes ”light” versioner. Men der skal også advares mod ”spis halvdelen”-diæter. Ved at reducere portionsstørrelserne reducerer man ikke kun kalorierne, men desværre også mængden af vigtige vitaminer og mineraler, som igen kan føre til mangelsymptomer hos din hund. Desuden vil din hund ikke pludselig være mindre sulten, den vil blot begynde at tigge og gøre de svært for dig, ikke at give den godbidder, når den ser på dig med sine hundeøjne.

Bevægelse – den anden hjælper i kampen mod overvægt

For at din hund kan tabe sig, bør du holde dig fra den normale hundemad og gradvist vænne din hund til et særligt diætfoder. Men kostændringer alene kan desværre ikke føre til det ønskede resultat. Du skal derudover sikre, at din hund får tilstrækkelig med bevægelse. En masse træning, sport og leg hjælper ikke kun med til at undertrykke sultfornemmelsen, men øger også energiforbruget. Overflødige fedtdepoter brydes ned, og som ekstra bonus bliver dit forhold til din hund styrket af de fælles aktiviteter.

Så din hunds vægttab kan ikke kun have en positiv effekt på dens helbred, men også på dens livsglæde og jeres forhold til hinanden. På denne baggrund: Held og lykke med slankekuren!

Vores mest hjælpsomme artikler

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. For at kunne behandle hunden ordentligt kommer vedkommende til at spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.

Hundefoder: Tørfoder vs vådfoder

Markedet for hundemad er større i dag end nogensinde før. Men mens de mange forskellige produkter tilbyder noget for enhver hundesmag, står køberen overfor valget: Hvilket foder er det rigtige? Er tørfoder bedre end vådfoder eller er det omvendt?