Old English Sheepdog

Old English Sheepdog med hvid baggrund

Munter skønhed

Den imponerende Brite med den unikke pels er i sit hjemland også kendt som “Bob-tailed Sheepdog”, og er blevet en populær familiehund. Den er en ideel ledsager for naturelskere, der har masser af plads i og omkring hjemmet, og som elsker at være ude, og som nyder at tage sig af dens frodige pels.

Hundebjørn med storslået pels

Det mest påfaldende ved de britiske hyrdehunde er helt klart deres pels: den er så frodig og tæt, at hunden ser mere massiv ud end den faktisk er. Racen får en skulderhøjde på op til 61 cm for hanner, 56 cm for hunner, og vejer ca. 30 kg. Det hårde pels er rent faktisk ikke krøllet, men falder i totter. Den tunge underuld er vandtæt. Mens rumpe og bagben er ensfarvede, med eller uden hvide “sokker”, kan resten af kroppen være alle afskygninger af grå, grizzle eller blå. Ørerne er små, og sidder på siden af det store, firkantede hoved. Mange hundeejere gør udsynet lettere ved at binde pelsen over øjnene eller klippe det. “Bobtail” hentyder faktisk til halen, og betyder noget i retning af “stumphalet”, men da kupering ikke er tilladt i Danmark er det selvfølgelig ikke del af standarden. Nogle hunde er født med en halestub. De fleste Old English Sheepdogs kan altså logre med halen. Typisk for racen er de bjørneagtige bevægelser og en markant gøen.

Fra arbejds- til familiehund

Det var sandsynligvis ikke udseendet de britiske hyrder og kvægdrivere bekymrede sig om, når de brugte forfædrene til de Sheepdogs vi kender i dag: afgørende var deres robuste helbred og deres egnethed som hyrdehund. Hvor præcist racen opstod er man i tvivl om – nogle hundeeksperter går ud fra, at der er tale om kryds mellem Owtscharkas og Bergamasker hyrdehunde med britiske hyrdehunde. Stumphalede hvalpe så dagens lys igen og igen, men nogle ejere kuperede sikkert også halen, så hundene kunne anerkendes som arbejdshunde, og på den måde blev fritaget fra at blive beskattet. Fra 1873 kunne hundeelskere beundre de direkte forgængere af racen på udstillinger. To år senere blev de to første eksemplarer officielt registreret under navnet “Short Tailed English Sheepdog”. I 1885 skabte elskere af racen den første standard, som den engelske Kennel Club anerkendte i 1890. Dagens racenavn “Old English Sheepdog” har været gældende siden slutningen af det 19. århundrede. Hunden kom til Danmark i 1928, og den engang så rå arbejdshund har udviklet sig til en svane blandt hunderacer.

old english sheepdog hvalp

Glad ledsagerhund

Old English Sheepdogs er venlige og initiativrige ledsagere med den typiske charme, der ligger naturligt for selvstændige hyrdehunde. Deres muntre natur får et smil frem i en enhver hundeven. De er stærkt knyttede til deres familie og anses for at være meget børnevenlige. Aggressivitet ligger normalt ikke i deres natur, men de er vagtsomme og vil gå i forsvar for et familiemedlem hvis den føler, vedkommende er truet. Desuden er de meget territoriale. Når du køber en Old English Sheepdog, bør du sørge for gå til en kompetent opdrætter, så du er sikker på at få en hund med godt temperament og kommer ikke til at støtte opdræt, som sætter udseende før karakter og sundhed.

Konsekvent opdragelse uden at være hård

På trods af al venlighed er og bliver en Old English Sheepdog en hyrdehund: den kloge hund føler sig ansvarlig for familiens sikkerhed og bærer dette ansvar på egne skuldre, om nødvendigt. Hvis de tobenede ikke er konsekvente, overtager en Old English Sheepdog straks alfa-rollen – der er jo trods alt nogen der skal vise vejen! Lige så stædig som den kan virke, lige så følsom er den også – så vær tålmodig og aldrig hård. Følsom, konsekvent føring og omfattende socialisering er nøglen til succes når man skal opdrage denne hunderace.

Ernæring og sundhed

Som enhver hund har en Old English Sheepdog brug for et foder med et højt kødindhold. Vær derfor sikker på, at kød står allerforrest på ingredienslisten. Hvis du planlægger en kostændring, bør du være forsigtig, så hundens mave kan vænne sig til det nye foder: bland langsomt mere og mere af det ukendte til det vante foder dag efter dag, indtil du har gennemført foderskiftet. Lad din hund være i fred mens den spiser, men også bagefter for at indske risikoen for mavebesvær. Det er ikke let at holde øje med vægten hos en Old English Sheepdog. Det er bedst at veje din hund regelmæssigt, så du kan opdage vægttab eller vægtøgning i tide. Fabrikantens fodringsanbefalinger kan man tage som et groft fingerpeg, men din hunds daglige behov afhænger også af dens forfatning og dens aktivitetsniveau. Glem ikke at medregne godbidder, når du beregner den daglige mængde.

I bund og grund er en Old English Sheepdog en robust hunderace med et godt helbred, men det anbefales stadig at besøge en god opdrætter, der sørger for at give sine avlsdyr passende sundhedstjek for at mindste risikoen for arvelige sygdomme. Old English Sheepdogs kan blive op til 15 år gamle.

Old English Sheepdog på gras

Hunde til pelsfans

Enhver, der tænker på at anskaffe sig en Old English Sheepdog, bør under alle omstændigheder have stor fornøjelse i pelspleje: racen er uden tvivl den mest plejekrævende. For ejerne betyder det, at de hver uge kommer til at bruge timevis med kamme og børster. Hertil hører derfor daglig pleje, samt ugentlige ritualer, der sagtens kan vare op til tre timer. Det er vigtigt, at din Old English Sheepdog altid har en godt udsyn! Man kan enten forsigtigt klippe pelsen over øjnene, eller flette det. Til den daglige rutine hører et tjek af ører, øjne og kønsområdet, men også, at man fjerner tårevæsken omkring øjnene – det forhindrer, at pelsen i området bliver misfarvet. Efter hver gang du har luftet din hund bør du forsigtigt fjerne eventuelle flåter og andre “små gaver”, såsom små kviste eller blade. Efter behov kan du vaske din ledsagers “skæg” med lunkent vand og en mild hundeshampoo fra dyrehandlen. Afsæt meget tid til den ugentlige pleje, det gøres bedst efter en lang tur med hunden, så bliver de firbenede ikke rastløse. Væn den til plejen allerede mens den er hvalp, på den måde bliver det et ritual, hvor I også kan slappe af sammen. Før du starter er det nok en god idé at have børster og kamme, samt andre redskaber såsom hårklemmer eller vådservietter, parat.

Naturelsker i vind og vejr

Som hyrdehund er en Old English Sheepdog en all-rounder og kan finde glæde i hundesport. Det er bedst at prøve det, I begge to kan få noget ud af. De kloge hunde vil nok hurtigt kede sig ved at gøre det samme igen og igen, så sørg for en vis variation! Arbejde som spor- og redningshund vil din Old English Sheepdog nok elske. Den daglige rutine omfatter lange gåture, fordi denne race elsker at være udenfor i vind og vejr.

Passer en Old English Sheepdog til mig?

Den plejeintensive race er velegnet til personer, der ikke er alt for magelige og ikke skyr intensiv pleje. Det bør ikke være et “nødvendigt onde”, men noget du selv synes om, så det kan gennemføres i årevis uden at du bliver træt af det. Fans af klinisk rene hjem bør undgå Old English Sheepdogs, fordi på trods af al pleje taber denne race masser af hår, og slæber snavs ind i huset efter en tur i regnen. En Old English Sheepdog er ikke egnet til en bylejlighed, optimalt er et hus med en indhegnet have, så den kan få så meget frisk luft som muligt. Familier med børn, og med trang til bevægelse, kan nyde livet med en Old English Sheepdog. Allerede inden din firbenede ven flytter ind bør du finde ud af hvem der sørger for hunden når du er på ferie, eller find rejsemål, hvor du kan tag den med. En vandreferie i et område, der ikke er for varmt, og som har et kæledyrsvenligt hotel kan være et godt valg – forudsat at den er godt socialiseret og ikke kun føler sig godt tilpas i sit eget territorie. Før du køber, husk ikke kun købsprisen og udgifterne til basisudstyr, men også de faste omkostninger, herunder foder, dyrlæge og hundeansvarsforsikring.

Hvor kan jeg finde min Old English Sheepdog?

Hvis du har besluttet at du vil have en Old English Sheepdog som et nyt familiemedlem, kan du begynde at lede efter en velrenommeret opdrætter. Tag et godt kig rundt og lad dig rådgive af diverse hundeforeninger, fordi deres popularitet gør, at du risikerer at lande i en hundefabrik, hvor der lægges større vægt på udseendet end på sundhed og karakterfasthed. Selvfølgelig bør opdrætteren tilhøre en klub og kun sælge hvalpe med stambog. En Old English Sheepdog fra sund avl er godt socialiseret, afbalanceret og sympatisk. Besøg opdrætteren, så I kan lære hinanden at kende – vedkommende vil have nogle spørgsmål til dig, hvis hunderacens ve og vel virkelig ligger ham eller hende på sinde.

Hvis du er interesseret i en voksen hyrdehund, bør du tjekke internettet, det kan være, du kan være heldig. I samtalen med opdrætteren eller hundehjemmet, er det vigtigt at finde ud af, om I kan blive et Dream Team.

Vi håber du får glæde af din unikke gamle engelske hyrdehund!

 

Gå på opdagelse blandt hundefoder til store hunderacer her.

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.