Fryser hunde?

Hund under et tæppe

Sne, kulde, en bidende vind og våd ind til benet: vinteren er en udfordring for mennesker og dyr. Når vi pakker os ind med hue, tørklæde og tykke handsker, har hunde blot deres varmende pels. Men er det virkelig nok, eller kan hunde fryse? Hvordan ved jeg, at min hund fryser, og hvordan kan jeg forhindre, at min hund bliver underkølet?

Kan hunde føle kulde?

Ulve, hjorte, kaniner, vildsvin – mange vilde dyr tilbringer vinteren udendørs og synes aldrig at fryse. De har trods alt en beskyttende pels, der effektivt afviser koldt og vådt vejrligt. Men fungerer denne naturlige beskyttende pels også hos vores hunde? Som en efterkommer af ulven har hunde normalt også en tyk pels, som beskytter dem mod kulde på pålidelig vis. Mens mange hunde lider under en hedebølge, ser de fleste hunde ikke ud til at lade sig påvirke af sne, storm eller kold vind. Men skinnet kan bedrage. Det kan rent faktisk forekomme, at vores hunde fryser eller endda bliver underkølede. Hvad er årsagen?

Hvorfor fryser visse hunde mere end andre

Hunde har gennem århundreder lært at tilpasse sig vores levevilkår. Mens de fleste hunde før i tiden var rene arbejdshunde, der tilbragte hele livet udenfor, bor de i dag sammen med os indenfor hjemmets fire vægge, og har – ligesom vi har det – vænnet sig til tør luft og varmekilder. Ved opdræt af rene familie- og modehunde er behovet for en beskyttende vinterpels forsvundet. Nogle af de mest kendte hunderacer for eksempel har ikke den tykke underuld, der beskytter store hyrde- og arbejdshunde fra vinterens kulde. Især små, korthårede hunde med tynd pels fryser meget hurtigt. Selv hunde med sydlig oprindelse føler kulden stærkere end f.eks. slædehunde, som er vant til at sne og isnende vind.

Faktorer, der påvirker kuldefornemmelsen hos hunde

Hvorvidt en hund fryser eller ej, afhænger altså meget af racen og pelsens beskaffenhed. En Dobermann, en Greyhound, en Boxer og alle Toy-hunde lider for eksempel meget mere i kulden end en Husky eller en Berner Sennenhund. Men der er også andre faktorer der kan påvirke hundes kuldefornemmelse. Når det kommer til spørgsmålet om hvorvidt en hund kan blive for kold, spiller alder, sundhed og vægt også en stor rolle. Hunde med nogle heldbredsproblemer kan være yderst følsomme overfor kulde, og ældre hunde, samt hunde, der ikke vejer særlig meget, har meget lidt at stå imod med. Sammenfattende er spørgsmålet om, hvorvidt din hund fryser hurtigt eller ej, afhængig af følgende fem faktorer:

  • Race
  • Pelsbeskaffenhed
  • Alder
  • Sundhedstilstand
  • Vægt

Hvordan ved jeg, om min hund fryser?

Selvfølgelig betyder det ikke, at din hund vitterlig fryser, bare fordi den har en stærkere kuldefornemmelse. Selv en lille hund uden tæt underuld kan trives i sne, hvis den for eksempel bevæger sig meget, hopper rundt eller er på jagt efter en bold. Musklerne bliver varme når man bevæger sig. Men hvornår ved jeg, at min hund bliver for kold udenfor, og at det er tid til at vende tilbage til det opvarmede hjem? Hvis du holder godt øje med din hund, kan du genkende typiske symptomer og forhindre, at din hund når at bliver underkølet. Adfærd og kropsholdninger kan give tegn på, at din hund fryser. Det drejer sig især om følgende fire symptomer:

  • Forkrampet kropsholdning: hunden skutter og trækker halen op under sig
  • Sitren: hundens pels stritter og den begynder at ryste
  • Uro: hunden viser tydelige tegn på ubehag – den jamrer eller udviser tegn på gerne at ville hjem
  • Sløvhed: hunden går langsommere, virker generelt mat og uvillig

Hvis din hund viser et eller flere af disse symptomer, bør du gå retur så hurtigt som muligt og opsøge varmen. Forresten: det behøver ikke nødvendigvis at være et tegn på kulde hvis din hund ryster, idet følelsesmæssige, stressrelaterede situationer (og visse sygdomme) kan få din hund til at ryste. I dette tilfælde stopper hunden ikke med at ryste selvom du er tilbage i varmen.

Glad hund i sne

Sådan får din hund varm igen

Når I er tilbage i varmen, bliver hunden normalt hurtigt varm igen, stopper med at ryste og den begynder at slappe af. Træk eller kolde gulve (fliser, laminat) bør dog undgås. Sørg for, at du har varmende tæpper og sørg for, at hyggesengen er ekstra vamset og varm. Hvis din hund helst ligger på gulvet ved siden af sin hundekurv kan det være en god idé med et hundetæppe eller et tykt hundedækken. Ildsteder og radiatorer bør du ikke lægge din hund i nærheden af, ellers kan den blive forbrændt.

Hvordan bliver hunden underkølet?

På trods af alle forholdsregler og et godt øje på mulige symptomer kan det ske, at en hund bliver underkølet. Naturligvis er korthårede og små hunde, der begynder at fryse ved temperaturer omkring frysepunktet, særligt udsatte for den slags. Men også større hunde med lang, tyk pels er ikke helt immune for at blive underkølet. En kold dukkert om vinteren, våd pels når vinden piver iskoldt henover markerne, eller hvis der er lang ventetid udenfor supermarkedet på den frosne jord, kan føre til, at din hund bliver underkølet, selv hvis den ellers er sund og robust. Et kraftigt fald i kropstemperaturen til 30° C og under kan være alvorlig. Hvis din hund allerede føles meget kold, når du rører ved den, eller hvis hunden holder op med at ryste, selvom den stadig er ude i kulden, kan det være livstruende og man bør opsøge en dyrelæge.

Hvordan beskytter du din hund mod kulde?

Hund med jakke og sko i sne

Tips mod kulden

Især om vinteren, når temperaturen falder langt under frysepunktet, kan man med fordel være mere opmærksom end ellers. Selvfølgelig er det ikke en mulighed at holde op med at lufte sin hund. Selv når det er koldt har din hund brug for regelmæssig motion. For at din hund ikke fryser under sin gåtur, kan det være en idé med følgende:

  • Det er bedre med flere korte gåture end en lang: gå ud flere gange, men bliv derude i kortere tid. Risikoen for, at din hund når at blive underkølet, er naturligvis højere, hvis du går lange ture på over en time.
  • Hold jer i bevægelse: jo mere din hund bevæger sig udenfor, jo mere kropsvarme opstår der, og jo mindre sandsynligt vil det være, at den bliver underkølet. Hvis din hund kan lide apportlege, så udnyt denne lidenskab og tag en bold, en Frisbee eller en dummy med på hver vintertur. Den kan du kaste med og din hund kan gå på jagt efter den. Også fysisk mere anstrengende veje, som f.eks. en skovsti, hvor din hund skal hoppe over stok og sten, kan være med til at modvirke, at din hund bliver underkølet. Hvis din hund har helbredsproblemer eller endnu ikke er fuld udvokset bør du dog ikke overdrive det med motionen.
  • Lad ikke din hund stå og vente: indkøbsturen bør om vinteren hellere foregå uden hunden. Mens den venter på det iskolde beton foran supermarkedet, kan din hund nå at nedkøle ret hurtigt. Lad ikke din hund være alene i bilen. Selv inde i bilen bliver det hurtigt koldt, når der er minusgrader udenfor.
  • Gå ud, når det er varmest: selvom I ellers har faste tider tidligt om morgenen og sent om aftenen, kan det være fornuftigt at tilpasse sig om vinteren. Gå i stedet ud op på formiddagen, når temperaturen er steget lidt. Hvis din hund ikke kan undvære sit ritual, kan du bare tage en kort tur, og planlægge en længere gåtur omkring frokosttid, når solen måske endda skinner og giver lidt varme.
  • Gå om nødvendigt lidt mere op i pelsplejen: en regelmæssig pelspleje er altid vigtig hos langhårede racer. Men især om vinteren er det uomgængeligt, fordi det ikke kun forhindrer, at pelsen slår knuder, men samtidig sikrer, at pelsens naturlige isoleringsfunktion opretholdes.
  • Tør altid våd pels grundigt: kold og våd er en dårlig kombi, og fører meget nemt til, at din hund bliver underkølet. Når det sner er våd pels næsten ikke til at undgå. Når du er tilbage i varmen, bør du altså grundigt skrubbe din hund med et håndklæde. Så længe pelsen stadig er våd, er det vigtigt at holde din hund væk fra træk eller koldt underlag. Gå ikke ud med din hund, før pelsen er tør igen – det gælder selvfølgelig også, hvis du har haft din hund i bad.
  • Undgå tør hud: tør radiatorluft kan ikke kun føre til revnet hud hos mennesker, men også hos hunde. Hvis huden er medtaget, er den naturligvis mindre beskyttet mod kulde end et normalt fungerende lag hud. Særlige kosttilskud kan understøtte hudens naturlige funktioner.
  • Mere intensiv potepleje: din hunds poter udsættes om vinteren for en enorm belastning, fordi vejsaltet på veje og fortove er proplematisk for poterne. Især hvis ballerne allerede er tørre og revnede, kan saltet trænge ind i revnerne og det kan faktisk gøre virkelig nas. Når hunden er luftet bør poterne altså rengøres med varmt vand (fx et kort potebad) og gnides med fed creme eller vaseline. Det være svært at få hunden til, hvis poterne allerede gør ondt. Hvis du træner det lidt på forhånd, en rolig, overbevisende stemmeføring med godbidder som belønning, så kan det være, du formår at få hunden til at holde sig i ro. Hvis din hund har hår mellem poteballerne, bør du sørge for at klippe dem om vinteren, så undgår du, at der danner sig isklumper.

Har min hund brug for hundetøj og hundesko?

Ville det ikke være praktisk, hvis du bare kunne pakke din hund lige så godt som dig selv og beskytte den mod kulden? Faktisk er en hundejakke mere end bare for at være med på moden. Især hunde med kort pels og manglende underuld, eller små hunde, som på grund af de korte ben har kroppen tæt på den kolde jord, kan være godt hjulpet med en vinterjakke. En Pinscher, Dobermann, Weimaraner, Gravhund eller Chihuahua tager sikkert godt imod den ekstra “pels” om maven. Også hvalpe, gamle hunde eller hunde, der er ude i lang tid, kan ind i mellem have nytte af en hundejakke.

Det samme gælder for hundesko, som især anbefales til hunde med meget følsomme eller poteballer, der allerede har slået revner. Hundesko beskytter på pålidelig vis poter mod salt eller hård is med skarpe kanter. Her er det vigtigt, at skoene passer godt, så hundens naturlige gangart ikke ændres. Hvis din hund ikke har haft nogen problemer med sine poter indtil videre, er det sandsynligvis nok at beskytte mod saltet med fede cremer.

Gå på opdagelse i vores udvalg af hundetøj!

Nyd vinteren!

Med lidt mere omhu kan du få din hund sikkert og sund gennem vinteren og gå i denne kolde årstid i møde med ro i sindet. Vi ønsker dig og din hund alt det bedste!

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.
3 min

Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt
10 min

Fryser hunde?

Sne, kulde, en bidende vind og våd ind til benet: vinteren er en udfordring for mennesker og dyr. Når vi pakker os ind med hue, tørklæde og tykke handsker, har hunde blot deres varmende pels. Men er det virkelig nok, eller kan hunde fryse? Hvordan ved jeg, at min hund fryser, og hvordan kan jeg forhindre, at min hund bliver underkølet?