Fjern flåter og lopper på hunden

hund med flåt i øret

Flåter på hunde

Så snart foråret kommer og temperaturer stiger over 10 grader, øges risikoen for flåtbid. For nu lurer de små blodsugere igen i det høje græs og i underskoven. Flåter er dog ikke kun irriterende, men også bærere af sygdomme såsom borrelisose eller babesiose. Og så lige en detalje: flåter bliver meget tit kaldet tæger (sikkert fordi det ligner det engelske ord for flåt: tick). En tæge er dog ikke blodsugende, men lever af plantesaft.

Glem ikke at kontrollere for flåter!

Jo før flåterne opdages og fjernes, jo lavere er risikoen for, at sygdomme overføres til hunden. Det gælder især for borrelia, fordi de befinder sig i flåtens tarm. Herfra skal de først vandre til biddet for at angribe den nye vært. Denne proces tager mindst tolv timer. Hvis du fjerner flåten i tide, er en overførsel meget usandsynlig.

Derfor skal du tjekke din hund for flåter efter hver gang du har været på tur. Vær særlig opmærksom på hovedområdet, ørerne, nakken, maven og indersiden af lårene, da flåter foretrækker områder med tynd hud og lidt pels. Ikke desto mindre bør du stadig undersøge hele kroppen grundigt. Flåter er nogle gange svære at se – afhængigt af den mængde af blod, de har indtaget, varierer de i størrelse mellem hvad der svarer til et knappenålshovede og til en kirsebærkerne.

Fjerne flåter hos hunde

Det er nemmest at fjerne en flåt med en flåttang. Med denne kan de små blodsugere forsigtigt trækkes ud af huden, hvor de har været på arbejde med deres munddele. Du bør under ingen omstændigheder klemme flåterne, da det øger risikoen for at hunden bliver syg. Du bør også sørge for at fjerne flåten helt.

Du bør afstå fra at bruge olie, lim, neglelakfjerner og lignende husgeråd.

En flåt bliver fjernet

Sådan fjerner du flåter på hunde på den rigtige måde:

  1. Brug en flåttang til at fjerne flåten
  2. Placér tangen så tæt som muligt på hundens hud
  3. Tag flåtens hoved og tag det forsigtigt ud af biddet
  4. Kontroller, at flåten er helt væk
  5. Desinficer biddet og kontroller det regelmæssigt. Hvis der opstår rødme i en cirkel rundt om biddet, kan det være tegn på sygdom. Rådfør dig med din dyrelæge.
  6. Hold flåtbiddet i tankerne den næste tid, for hvis din hund bliver syg og mat, skal den til dyrlægen

Hvis du har fjernet flåten, skal den kasseres. Nogle hundeejere tyr til slet og ret at sætte ild til flåten. Men mindre kan også gøre det: læg flåten, du har fjernet, på et stykke tape og fold det sammen. På den måde kan den bortskaffes på en sikker måde.

hund med flåt

Lopper på hunde

Hvis hunden klør sig påfaldende meget, kan det være lopper, der er årsagen. De små plager er ret almindelige og er ikke kun irriterende, men kan føre til sygdom. Hovedsageligt får man dem gennem kontakt med andre dyr, der har lopper. Men de kan også ligge i tekstiler, såsom tæpper, puder eller sofaer. Når en voksen loppe har fundet en vært, bliver denne vært sjældent skiftet ud. Den ernærer sig på værtens blod og opholder sig permanent på sit offer. Og de formerer sig hurtigt: i løbet af en dag producerer loppehunnerne i gennemsnit 30 æg, som de efterlader i hundens pels. Derefter rasler æggene ned og spreder sig i dyrets omgivelser – på sofaen, i hundekurven eller i gulvets revner. Fire til tolv dage senere klækker larverne, ernærer sig på loppeafføring og cellemateriale, som også falder af dyrene. Larverne forvandler sig til en puppe, og lidt senere klækkes nye lopper, der leder efter en vært. Af denne grund er det vigtigt ikke kun at bekæmpe de voksne lopper, men også at bekæmpe æggene og larverne.

Lopper er ikke kræsne. Selvom de forskellige typer loppe er specialiseret til en bestemt slags vært (for eksempel er der hundelopper og kattelopper), men de kan også angribe mennesker.

Opdag lopper på hunde

En loppe er kun få millimeter stor og knap nok synlig for det blotte øje. Det vigtigste symptom på en loppeangreb hos hunde er kløe. Det får hunden til at kradse, slikke eller bide.

Undersøg din hund, hvis du har mistanke om, at den har lopper. Hvis du finder et eksemplar, er sagen klar. Hvis ikke, kan du nemt finde ud af, om hunden har lopper ved at undersøge hunden for loppeafføring.

flåt

Sådan opdager du, om din hund har lopper:

  1. Placér hunden på en glat overflade, der er lys nok til at loppeafføringen vil være synlig, når den risler ud af pelsen. Velegnet er for eksempel flisebelagte gulve eller badekar.
  2. Kæm hundens pels grundigt med en kam, der har så tætte tænder som muligt. Hvis der er loppeafføring, vil den enten hænge fast i kammen i form af små sorte krummer eller falde ned.
  3. Saml krummerne med en hvid klud og fugt dem forsigtigt.
  4. Hvis det er en loppeafføring, opløser de sig og efterlader røde pletter på kluden. Fordi det drejer sig rent faktisk om hundens fordøjede blod.

Slip vellykket af lopper på hunde

For at slippe af med lopper på hunden på en vellykket måde, brug følgende to trin:

  1. Få hunden i behandling
    Til loppebehandling hos hunde findes forskellige midler, så det kan anbefales at rådføre dig emd din dyrelæge.
  2. Omgivelserne og andre dyr skal i behandling
    Hvis din hund har lopper, få de andre dyr og omgivelserne i behandling for helt at slippe af med alle lopper. Vask underlag og tæpper ved mindst 60 grader. Støvsug alle relevante steder hyppigere og mere grundigt. Pak støvsugerposen ind for sig efter første støvsugning og kassér den straks. Som understøttende behandling kan du også behandle omgivelserne med spray mod utøj.
Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.
3 min

Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt
10 min

Fryser hunde?

Sne, kulde, en bidende vind og våd ind til benet: vinteren er en udfordring for mennesker og dyr. Når vi pakker os ind med hue, tørklæde og tykke handsker, har hunde blot deres varmende pels. Men er det virkelig nok, eller kan hunde fryse? Hvordan ved jeg, at min hund fryser, og hvordan kan jeg forhindre, at min hund bliver underkølet?