{"url":"https://www.zooplus.dk/magasin/hund/hundepleje-sundhed/flaater-og-lopper","title":"Parasitter på hunde: fjern flåter og lopper","mag_id":34221,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1327,"sub_cat_name":"Hundepleje & Sundhed","cat_id":1322}
Så snart foråret kommer og temperaturer stiger over 10 grader, øges risikoen for flåtbid. For nu lurer de små blodsugere igen i det høje græs og i underskoven. Flåter er dog ikke kun irriterende, men også bærere af sygdomme såsom borrelisose eller babesiose. Og så lige en detalje: flåter bliver meget tit kaldet tæger (sikkert fordi det ligner det engelske ord for flåt: tick). En tæge er dog ikke blodsugende, men lever af plantesaft.
Glem ikke at kontrollere for flåter!
Jo før flåterne opdages og fjernes, jo lavere er risikoen for, at sygdomme overføres til hunden. Det gælder især for borrelia, fordi de befinder sig i flåtens tarm. Herfra skal de først vandre til biddet for at angribe den nye vært. Denne proces tager mindst tolv timer. Hvis du fjerner flåten i tide, er en overførsel meget usandsynlig.
Derfor skal du tjekke din hund for flåter efter hver gang du har været på tur. Vær særlig opmærksom på hovedområdet, ørerne, nakken, maven og indersiden af lårene, da flåter foretrækker områder med tynd hud og lidt pels. Ikke desto mindre bør du stadig undersøge hele kroppen grundigt. Flåter er nogle gange svære at se - afhængigt af den mængde af blod, de har indtaget, varierer de i størrelse mellem hvad der svarer til et knappenålshovede og til en kirsebærkerne.
Fjerne flåter hos hunde
Det er nemmest at fjerne en flåt med en flåttang. Med denne kan de små blodsugere forsigtigt trækkes ud af huden, hvor de har været på arbejde med deres munddele. Du bør under ingen omstændigheder klemme flåterne. Så kan det ske, at de udskiller deres maveindhold og deres sygdomsbærere i såret, og så lander i de hundens blodbaner. Du bør også sørge for at fjerne flåten helt. Hvis hovedet sidder fast, kan der opstå betændelse.
Du bør afstå fra at bruge olie, lim, neglelakfjerner og lignende husgeråd. De kan nemlig medføre, at flåten kaster op, og sygdomsbærerne lander i biddet alligevel.
Sådan fjerner du flåter på hunde på den rigtige måde:
Brug en flåttang til at fjerne flåten
Placér tangen så tæt som muligt på hundens hud
Tag flåtens hoved og tag det forsigtigt ud af biddet
Kontroller, at flåten er helt væk
Desinficer såret og kontroller det regelmæssigt. Hvis der opstår rødme i en cirkel rundt om biddet, kan det tyde på en infektion med borreliose
Hold flåtbiddet i tankerne den næste tid, for hvis din hund bliver syg, mat eller får feber - få den til dyrlæge
Hvis du har fjernet flåten, skal den kasseres. Nogle hundeejere tyr til slet og ret at sætte ild til flåten. Men mindre kan også gøre det: læg flåten, du har fjernet, på et stykke tape og fold det sammen. På den måde kan den bortskaffes på en sikker måde.
Flåtbårne sygdomme
Flåter kan overføre nogle sygdomme, der ikke bør undervurderes. Dertil hører:
Borrelisoe: også kaldet Lyme Disease, som er en smitsom sygdom forårsaget af bakteriegruppen Borrelia. Borrelia har brug for parasitter som bærere, og igennem deres værts bid kan de lande i den nye værts blod og sprede sig.
Tick Borne Encephalitis (TBE): den flåtbårne encephalitis (TBE) er en virussygdom som skyldes en flavivirus. Sygdommen overføres normalt ved bid af en inficeret flåt. TBE er meget sjælden hos hunde og påvirker kun dyr med svækket immunforsvar.
Babesiose: babesiose er en smitsom sygdom forårsaget af encellede parasitter, babesia. Babesia kan overføres gennem den såkaldte engflåts bid og angriber de røde blodlegemer.
Anaplasmose: anaplasmose er en smitsom sygdom forårsaget af bakterier af slægten anaplasma. Disse overføres også af flåter.
Ehrlichiose: ehrlichiose er en smitsom sygdom forårsaget af bakterien Ehrlichia canis. Sygdommen overføres af den brune hundeflåt, som man finder ved middelhavet.
Hepatozoonosis: hepatozoonose er en smitsom sygdom forårsaget af den encellede parasit Hepatozoon canis. Smitte sker gennem indtag af brune hundeflåt, som tages med hjem som souvenir fra ferie ved Middelhavet.
Forebyggelse mod flåter på hunde
Forebyggelse er bedre end bagklogskab - derfor bør du på forhånd beskytte din hund mod flåtbid og risikoen for overførsel af sygdomme. Her findes der forskellige præparater (antiparasitika), som dræber flåter eller forhindre, at de kan suge sig fast.
Spot-on: en spot-on dryppes på området mellem hundens skulderblad og virker mod flåter i op til fire uger. Den aktive ingrediens bliver absorberet gennem huden og kan på den måde virke selv de mest utilgængelige steder. En anden måde er halsbånd mod utøj.
Spray:skadedyrsspray effektiv mod flåter. Beskyttelsen varer op til fire uger.
For at forhindre, at din hund bliver smittet med Borreliose er det desuden muligt at få hunden vaccineret. Selv om vaccinen ikke kan forhindre, at hunden bides af en flåt hjælper det kroppen med at lave antistoffer for at forhindre infektion gennem Borrelia-bakterier. Der findes flere vacciner, men vaccinering er kontroversiel, så du bør tage en snak med din dyrlæge.
Hvis hunden klør sig påfaldende meget, kan det være lopper, der er årsagen. De små plager er ret almindelige og er ikke kun irriterende, men kan føre til sygdom. Hovedsageligt får man dem gennem kontakt med andre dyr, der har lopper. Men de kan også ligge i tekstiler, såsom tæpper, puder eller sofaer. Når en voksen loppe har fundet en vært, bliver denne vært sjældent skiftet ud. Den ernærer sig på værtens blod og opholder sig permanent på sit offer. Og de formerer sig hurtigt: i løbet af en dag producerer loppehunnerne i gennemsnit 30 æg, som de efterlader i hundens pels. Derefter rasler æggene ned og spreder sig i dyrets omgivelser - på sofaen, i hundekurven eller i gulvets revner. Fire til tolv dage senere klækker larverne, ernærer sig på loppeafføring og cellemateriale, som også falder af dyrene. Larverne forvandler sig til en puppe, og lidt senere klækkes nye lopper, der leder efter en vært. Af denne grund er det vigtigt ikke kun at bekæmpe de voksne lopper, men også at bekæmpe æggene og larverne.
Lopper er ikke kræsne. Selvom de forskellige typer loppe er specialiseret til en bestemt slags vært (for eksempel er der hundelopper og kattelopper), men de kan også angribe mennesker.
Opdag lopper på hunde
En loppe er kun få millimeter stor og knap nok synlig for det blotte øje. Det vigtigste symptom på en loppeangreb hos hunde er kløe. Det får hunden til at kradse, slikke eller bide. Det kan føre til sår og eksem.
Undersøg din hund, hvis du har mistanke om, at den har lopper. Hvis du finder et eksemplar, er sagen klar. Hvis ikke, kan du nemt finde ud af, om hunden har lopper ved at undersøge hunden for loppeafføring.
Placér hunden på en glat overflade, der er lys nok til at loppeafføringen vil være synlig, når den risler ud af pelsen. Velegnet er for eksempel flisebelagte gulve eller badekar.
Kæm hundens pels grundigt med en kam, der har så tætte tænder som muligt. Hvis der er loppeafføring, vil den enten hænge fast i kammen i form af små sorte krummer eller falde ned.
Saml krummerne med en hvid klud og fugt dem forsigtigt.
Hvis det er en loppeafføring, opløser de sig og efterlader røde pletter på kluden. Fordi det drejer sig rent faktisk om hundens fordøjede blod.
Farer ved lopper
Lopper er ikke kun irriterende for hunden, de kan også have uønskede konsekvenser:
Anæmi: et stærkt loppeangreb kan føre til signifikant blodtab. I værste fald kan hunden få blodmangel.
Loppeallergi: når loppen dør, udskiller den spyt. Det fører til den typiske kløe - nogle hunde er allergiske over for loppens spyt.
Bændelorm: lopper kan bære æg fra bændelorm. Hvis det er tilfældet, og loppen spises af hunden, kommer bændelormens æg ind i hundens tarm og udvikler sig til bændelorm der. Som en sikkerhedsforanstaltning skal du give din hund ormekur, hvis den har lopper.
Slip vellykket af lopper på hunde
For at slippe af med lopper på hunden på en vellykket måde, brug følgende to trin:
Få hunden i behandling
Til loppebehandling hos hunde findes forskellige midler: en spot-on, som påføres mellem dyrets skulderbladene, halsbånd samt spray mod utøj.
Omgivelserne og andre dyr skal i behandling
Hvis din hund har lopper, få de andre dyr og omgivelserne i behandling for helt at slippe af med alle lopper. Vask underlag og tæpper ved mindst 60 grader. Støvsug alle relevante steder hyppigere og mere grundigt. Pak støvsugerposen ind for sig efter første støvsugning og kassér den straks. Som understøttende behandling kan du også behandle omgivelserne med spray mod utøj.
Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!
Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?