Tandsten hos hunde

Hund får tjekket efter tandsten ved lægen

Sunde og velholdte tænder har også hos hunde stor betydning for velbefindende og sundhed. Derfor er det vigtigt som hundeejer at være opmærksom på god mundhygiejne. Selv tilsyneladende harmløse tandbelægninger kan bane vejen for tandsten og alvorlige tandsygdomme. Især hunde af små racer har en tendens til at have kraftig tandsten.

Årsager til tandsten

Tandsten opstår i et samspil mellem forskellige stoffer i mundhulen. Bakterier, sammen med foderrester, spyt og bestemte celler i mundslimhinden, danner et lag, som sætter sig fast til tandoverfladen. Dette lag hedder tandbelægning eller plak. Især de steder, som er sværttilgængelige, for eksempel mellemrummet mellem tænderne sætter den sig fast. Specielt hunderacer med kort snude og deraf følgende forkert tandstilling er påvirket af det. Tænderne sidder for tætte på hinanden eller hunden har skæve tænder, så tandbelægninger har endnu bedre vilkår. Hvis tandbelægningen får lov til at blive siddende, samler der sig mineralsalte, især kalciumfosfat, fra hundens spyt, og hærdes til tandsten. Tandstensoverfladen gør det endnu nemmer for andre bakterier og aflejringer at sætte sig fast. Bakterierne vandrer over til tandkødet og nedenunder, så der opstår betændelse (gingivitis). Denne betændelse kan sprede sig til tandkødets støttevæv (parodontitis), som kan ødelægge tanden og hunden kan tabe tænder.

Opdage tandsten hos hunden

Tandsten har en grå til brunlig farve og en hård konsistens. Du kan for det meste finde det på tandkødskanten, nogle gange endda nedenunder, især ved hjørnetænder og hugtænder. Hos mange hunde finder man dem endda på alle tænder. Tandsten er ofte ikke kun på ydersiden af tænderne, men også på de indre overflader. For det meste oplever du samtidigt dårlig ånde.

En hund får børstet tænder

Diagnose af tandsten

Om og hvor meget tandsten din hund har, undersøges bedst af din dyrlæge. Da tandstenen sædvanligvis ikke kun er på ydersiden, men på steder, som er vanskelige at nå, er omfanget ofte svært at se. Derudover vil dyrlægen kontrollere, om der er betændelse i tandkød og andre steder i mundhulen. Da tænderne kun kan vurderes overfladisk, kan det være nødvendigt med at få lavet røntgenbilleder.

Fjerne tandsten hos hunde

Hvis der er tandsten, så er det vigtigt at få den fjernet af en dyrlæge, så der ikke kan opstå yderligere problemer og sygdomme. Tandstenen fjernes ved hjælp af ultralyd mens hunden er under bedøvelse. Først da kan man rigtigt vurdere, hvordan tænder og tandkød har det. I de fleste tilfælde har tandstenen allerede sat sig i tandkødslommerne. De skal også renses grundigt, og man skal vurdere hvor dybt det sidder. Om nødvendigt er det nødvendigt med yderligere behandling, eller man bliver nødt til at trække den berørte tand. Efter at tænderne er blevet rengjort skal de poleres, og overfladen skal glattes så det ikke er så nemt for belægningerne at sætte sig fast igen.

Det anbefales ikke at fjerne tandsten udelukkende med tandbørste uden bedøvelse, da det vil skjule yderligere problemer med bisserne og mundhulen. Denne form for rensning har kun en kosmetisk effekt, dybdeproblemer, som er meget almindelige, forbliver så uopdagede og derfor ubehandlede.

Forebyggelse af tandsten hos hunde

For at forhindre tandsten og andre tandsygdomme hos hunde bør man lave forebyggende tandpleje. Den bedste og mest effektive måde er at børste tænderne. Ved regelmæssig tandbørstning og særlig tandpasta til hunde kan de tandbelægninger, der opstår dagligt, fjernes mest effektivt. Ved fjernelse af plak forebygger man dannelsen af tandsten, ved at fjerne de mineralstoffer, der naturligt opstår i mundhulen. Det er bedst at starte med at børste tænderne allerede når de er hvalpe, så du kan vænne den til tandbørsten på skånsom vis. Der er mange egnede tandplejeprodukter til hunde på markedet, uanset om der er tale om børster med små og store hoveder, fingertandbørste, eller endda ultralydstandbørster. Forskellige slags tandplejende godbidder og hundelegetøj kan også hjælpe med at slide tandbelægningerne og pleje tænderne. Disse enkle tiltag kan være med til at forebygge tandproblemer godt og effektivt.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?