Tandsten hos hunde

Hund får tjekket efter tandsten ved lægen

Sunde og velholdte tænder har også hos hunde stor betydning for velbefindende og sundhed. Derfor er det vigtigt som hundeejer at være opmærksom på god mundhygiejne. Selv tilsyneladende harmløse tandbelægninger kan bane vejen for tandsten og alvorlige tandsygdomme. Især hunde af små racer har en tendens til at have kraftig tandsten.

Opdage tandsten hos hunden

Tandsten har en grå til brunlig farve og en hård konsistens. Du kan for det meste finde det på tandkødskanten, nogle gange endda nedenunder, især ved hjørnetænder og hugtænder. Hos mange hunde finder man dem endda på alle tænder. Tandsten er ofte ikke kun på ydersiden af tænderne, men også på de indre overflader. For det meste oplever du samtidigt dårlig ånde.

En hund får børstet tænder © wckiw / stock.adobe.com

Diagnose af tandsten

Om og hvor meget tandsten din hund har, undersøges bedst af din dyrlæge. Da tandstenen sædvanligvis ikke kun er på ydersiden, men på steder, som er vanskelige at nå, er omfanget ofte svært at se. Derudover vil dyrlægen kontrollere, om der er problemer med tandkød eller andre steder i mundhulen. Da tænderne kun kan vurderes overfladisk, kan det være nødvendigt med at få lavet røntgenbilleder.

Fjerne tandsten hos hunde

Hvis der er tandsten, så er det vigtigt at få den fjernet af en dyrlæge, så der ikke kan opstå yderligere problemer. Tandstenen fjernes ved hjælp af ultralyd mens hunden er under bedøvelse. Først da kan man rigtigt vurdere, hvordan tænder og tandkød har det. I de fleste tilfælde har tandstenen allerede sat sig i tandkødslommerne. De skal også renses grundigt, og man skal vurdere hvor dybt det sidder. Om nødvendigt er det nødvendigt med yderligere behandling, eller man bliver nødt til at trække den berørte tand. Efter at tænderne er blevet rengjort skal de poleres, og overfladen skal glattes så det ikke er så nemt for belægningerne at sætte sig fast igen.

Tandpleje hos hunde

Den bedste og mest effektive måde at pleje hundes tænder på er at børste tænderne. Ved regelmæssig tandbørstning og særlig tandpasta til hunde kan de tandbelægninger, der opstår dagligt, fjernes effektivt. Det er bedst at starte med at børste tænderne allerede når de er hvalpe, så du kan vænne den til tandbørsten på skånsom vis. Der er mange egnede tandplejeprodukter til hunde på markedet, uanset om der er tale om børster med små og store hoveder, fingertandbørste, eller endda ultralydstandbørster. Forskellige slags tandplejende godbidder og hundelegetøj kan også hjælpe med at pleje tænderne. Disse enkle tiltag kan være med til at forebygge visse tandproblemer.

Vores mest hjælpsomme artikler
7 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.

3 min

Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt

10 min

Fryser hunde?

Sne, kulde, en bidende vind og våd ind til benet: vinteren er en udfordring for mennesker og dyr. Når vi pakker os ind med hue, tørklæde og tykke handsker, har hunde blot deres varmende pels. Men er det virkelig nok, eller kan hunde fryse? Hvordan ved jeg, at min hund fryser, og hvordan kan jeg forhindre, at min hund bliver underkølet?