“Hjælp, min hund ødelægger alt!”

cane distrugge casa

Sko, kabler, telefoner, filtpenne, sofaer, tæpper eller skraldespand – ingenting synes at være sikkert når det gælder visse hunde. Inden for kort tid kan de vende hele lejligheden på hovedet. Men hvorfor ødelægger nogle hunde, og hvordan kan denne adfærd stoppes?

Det kan være noget af en forskrækkelse at komme tilbage til et hjem, der ser ud som en slagmark. Når den første ærgrelse har lagt sig, og lejligheden er nogenlunde ryddelig igen, så stiller de fleste sig selv spørgsmålet om det var en enlig svale… Hvad gør jeg hvis det sker igen? Én ting er sikkert, efter en sådan oplevelse vil du ikke forlade din lejlighed uden at frygte hvad du kommer hjem til. Hvis så din hund bider i noget værdifuldt, eller skal gå til dyrlægen, fordi han har slugt en stor, hård genstand, så ved enhver hundeejer, at der skal handles. Men hvad kan der gøres imod destruktiv adfærd?

Nødhjælpsforanstaltninger

Forestil dig at komme hjem fra en anstrengende dag, lukke hoveddøren og se toiletpapiret spredt ud over gangen, favoritstolen bidt i stykker, og hele skraldespanden ligger på det dyre tæppe. At holde sig i skindet vil forståeligt nok være meget vanskelig for de fleste mennesker i en sådan situation. Men selvom du råber af hunden og selv smider en vase mod væggen, vil du snart mærke, at det ikke er en løsning, og kan gøre ondt værre.

Selv om det er svært og måske endda lyder lidt dumt, luk øjnene, tæl til 10 indeni, og træk vejret dybt og jævnt. Du vil opdage, at du er roligere og har et bedre greb om din første vrede. Men i stedet for at starte med at indsamle skraldespandens indhold, rense tæppet og rulle toiletpapiret tilbage på rullen, tag hellere fat i din hund, og tag en runde med den i kvarteret. Dette virker ikke kun afstressende på dig, men også på din hund, der sandsynligvis også er helt oprevet efter sådan en tur. I frisk luft kan du væbne dig til hjemmets kaos, og tænke på de næste skridt, der kan forbedre situationen.

Kan jeg gøre min lejlighed “hundesikker”?

Indenfor de næste par dage kan det være en idé at sikre din lejlighed, gøre den “hundesikker”, ved at du fjerner værdifulde eller farlige genstande, eller du kan smøre dem med væsker som din hund synes er afskyelige. Det er dog kun kortsigtede løsninger. Såkaldte “anonyme straffe”, som tilbydes som en løsning i nogle internetfora, forværrer situationen snarere end at de hjælper på den lange bane. Derfor fraråder vi spray hvor du med en fjernbetjening kan sprøjte vand i din hunds ansigt, så snart den nærmer sig et emne, og heller ikke dåser, som falder til jorden og skræmmer hunden, når den rører ved en genstand, er en god idé.

Ikke desto mindre bør du ikke efterlade værdifulde ting eller ting, der nemt kan gå i stykker, frit tilgængelige, næste gang du forlader din lejlighed. Sæt dine sko i skabet, lad ikke snavset tøj ligge og flyde, og læg kabler sikkert bag skabe eller anden afskærmning. På den måde kan du minimere den skade, din hund kan forvolde i dit fravær.

Find årsagerne

Problemet med “nødhjælpsforanstaltningerne” vi her har anført, er, at det kun bekæmper symptomerne, men går ikke ind på årsagerne til din hunds adfærd. En permanent løsning til at håndtere din hunds ødelæggelsestrang kan kun foretages efter en målrettet søgning efter årsagerne. Én ting er sikkert: ingen hund gør det for at irritere dig direkte. Denne adfærd skyldes normalt bagvedliggende psykiske eller fysiske problemer, som belaster din hund.

Hvornår begår min hund sin udåd?

Første skridt er spørgsmålet: “Hvornår ødelægger min hund ting og sager?” Ødelægger den kun, når du er fraværende? Begynder den med at ødelægge lige efter du forlader huset, eller kun efter du har været væk i et stykke tid? For at finde ud af dét, kan du f.eks. installere et lille kamera i det pågældende rum.

Ødelægger den ting fordi den keder sig, eller fordi den mangler motion?

Begynder din hund med at ødelægge efter en vis tid efter du har forladt hjemmet, gør den det sikkert af kedsomhed. Faktisk er kedsomhed den mest almindelige udløser for destruktiv adfærd hos hunde. Understimulerede hunde med for lidt fysisk og mental beskæftigelse har tendens til at opsøge deres egne “opgaver”. Ved at trække i kabler, inspicere skraldespande eller bide i puder, forsøger de at tilfredsstille deres undertrykte nysgerrighed og får afløb for overskydende energi.

Sørg for at stimulere din hund fysisk og mentalt

Uanset om du har en stor hyrdehund eller en lille skødehund: alle hunde elsker bevægelse, og ønsker at få mental støtte. Selvfølgelig er behovene forskellige afhængigt af race, alder og køn, men ingen hund er gearet til at ligge derhjemme hele dagen for at vente på sin herre (m/k). Hvis du finder ud af, at din vovse af kedsomhed roder rundt i eller bider i ting, skal du sørge for, at hunden får mere beskæftigelse i hverdagen. Korte gåture rundt i kvarteret er garanteret ikke nok til at tilfredsstille en hund, der keder sig. Tag lange ture i skov og mark med din hund, lad den tage med på en cykeltur, en løbetur, eller lad den bade i en sø. Du kender din hund bedst og ved nok, hvilken slags motion den nyder mest.

Hundesport for hunde der keder sig

Ud over fysisk beskæftigelse ønsker hunde også, at de er mentalt udfordret. Aktivitetslegetøj, gemme/finde-lege, apportering eller hvis du lærer din hund nogle tricks – det er egnede måder at stimulere din hund og få afløb for indestængt energi. Derudover kan en hundeskole gøre underværker.

Find en passende hundesport, som du jævnligt kan gå til. Det er ligegyldigt om det er agility, lydighedstræning, hundedans eller Mantrailing (personeftersøgning): udbuddet til hunde er så varieret i dag, at der findes noget til enhver hund. For nogle hunde, der oprindeligt blev opdrættet som arbejdshunde, kan du også uddanne den som tjeneste- eller redningshund.

Hvad mere kan du gøre

Hunde, der er fysisk og mentalt velstimulerede, er også meget mere afbalancerede og rolige i hjemmet. Selv de mest aktive bundt af energi nyder en lille lur i kurven eller på sofaen efter en sådan indsats. Hvis du er nødt til at forlade huset i længere tid uden din hund, kan du gå en længere tur hvor du for eksempel træner apportering – så er den træt og vil sætte pris på lidt ro. Hvis du er væk længere og er bekymret for, at din hund kommer til at kede sig igen, så giv din hund noget at beskæftige sig med i dit fravær, så den kan lade dine møbler være alene. En kasse med hundelegetøj, et gammelt tæppe, eller en fodbold vil vække din hunds interesse og distrahere den.

Årsag: bange for at være alene

Udover understimulering og kedsomhed er en mulig årsag til den destruktive adfærd, at din hund ikke kan lide at være alene. Når kameraovervågningen viser, at den starter med at gå amok lige efter du er gået, kan det være, at din hund ikke bryder sig om at være alene. Tit opleves en forudgående rastløs adfærd, hvis hunden er bange for at blive forladt og for at blive ladt alene. Det kan være, at hunden gør, løber frem og tilbage eller urinerer endda, så snart de indser, at deres ejer ønsker at forlade hjemmet uden dem.

Få professionel hjælp

I modsætning til når din hund ødelægger af kedsomhed, vil du ikke være i stand til at løse det uden professionel hjælp. Hvis du er bekymret for, at årsagen til din hunds destruktive adfærd, er at den ikke kan lide at være alene, så skal du snakke med din dyrlæge, en hundetræner eller med en dyrepsykolog. På grund af deres ekspertise og erfaring, kan de klassificere din hunds adfærd og anbefale et passende træningsprogram for dig og din hund. Det vil helt sikkert tage et stykke tid, før du igen uden bekymringer kan efterlade din hund alene i et kort øjeblik. Vær tålmodig og overbelast ikke din hund for tidligt. Eksperterne vil være i stand til at give dig tip om, hvordan I kommer igennem dette og kommer styrket ud på den anden side.

Andre årsager til destruktiv adfærd

Nogle gange er hundens destruktivitet kun en fase, der går over af sig selv. For eksempel kan unge hunde mens de skifter tænder, som normalt foregår, når de er mellem tre og syv måneder gamle, have tendens til at tygge i alt, hvad de kan komme i nærheden af. Som småbørn, der putter alt i munden, udforsker nogle hvalpe bare deres verden på denne måde. Stolens ben, puder, tæpper – intet er sikkert. Selvom denne orale fase sædvanligvis går over af sig selv, og hvalpen langsomt bliver voksen, bør du sætte grænser så tidligt som muligt. Med kærlig konsekvens kan de allerede som hvalp lære, hvad der forventes af dem og hvilke ting der er forbudt.

Der testes grænser i puberteten

En kærlig og konsekvent opdragelse er også nødvendig, hvis din hund først udviser destruktiv adfærd efter hvalpealderen. Ligesom os mennesker, kommer hunde også i puberteten. Afhængigt af racen bliver hunde seksuelt modne i en alder af seks måneder til et år. I denne tid med hormonel overflod og dannelsen af nye nerveceller bliver der vendt op og ned på det hele. Mens nogle hunde bare stirrer, ignorerer kommandoer, så tester andre pubertetshunde deres grænser på en ekstrem måde. Nærmest som svar på det hypotetiske spørgsmål “hvor langt kan jeg gå, indtil min ejer bliver vred?” bider visse halvvoksne hunde i sofaer, de elskede sko, eller gennemgår hele garderobeskabet.

Forbliv konsekvent

Det er vigtigt, at du som før udviser konsekvens og viser din hund, at du ikke tolererer en sådan adfærd. Hold din kommandotone og beløn din hund, for eksempel med en godbid, hvis den har formået at styre sig selv. På den måde lærer din hund, at det ikke er dets vilde, oprørske adfærd, men snarere lydighed der belønnes. Hvis din hund viser sig at være meget stædig, og ikke kan “bestikkes” med positiv forstærkning, tøv ikke med at få hjælp fra en hundeekspert. Problematisk adfærd begynder ofte under puberteten. Jo før man indser problematisk adfærd, desto lettere er det at hjælpe hunden.

Og hvis ingen af delene er årsagen?

Faktisk siges det, at der findes hunde, der tygger i alt, selvom ingen af de nævnte årsager gælder for dem. Selvom dette er sjældent i dette land, er nogle hunde simpelthen sultne, når de giver sig i kast med dyner, sko eller puder. Intet er sikkert med hunde, der er sat på en streng diæt. I deres sult søger de køkkenskabe og skraldespand, og tilfredsstiller deres tyggetrang på enhver genstand, de kan få fat i. Ikke mindst af denne grund er en “nul-diæt” ikke kun hos mennesker, men også hos hunde, den helt forkerte måde at tabe sig på. Overvægtige hunde har brug for et foder, der er kalorieformindsket, men stadig indeholder alle de vigtige næringsstoffer, som hunden har brug for.

Vær ærlig

Uanset årsagen til din hunds destruktive adfærd bør du være åben for alle muligheder og efterfølgende løsninger. De fleste hundeejere vil deres hund det bedste, men vi er alle ikke perfekte. Man kan begå fejl, når man holder hund, uanset om det er af tidsmangel, uvidenhed eller hvis man er overbelastet. Nøglen er, at du indser det og er parat til at gøre noget ved det. Det er aldrig for sent for hverken hund eller ejer!

Vi ønsker dig og din hund held og lykke!

Vores mest hjælpsomme artikler
10 min

Berolige gøende hunde

„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
20 min

De 10 mest populære hundetricks

Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.