Socialisering af hvalpe

Socialisering af hvalpe

Blandingen af ros og konsekvens er vejen frem

Hunden er fra naturen af et flokdyr. Med andre ord er et familiehierarki et absolut must. Der skal opstilles klare regler, der må og skal følges. Når du giver en kommando er det mindre lydstyrken der er afgørende, men derimod stemmens klang. Korte præcise lydsignaler bør kobles med klare håndsignaler. Brug altid samme kombination af ord og håndtegn. Alt dette betyder for dig som en ny hundeejer at udøve autoritet, selv hvis det er dig imod.

Skab et grundlag

Med en hvalp skal de grundlæggende ting som “sit”, “kom” eller “nej” praktiseres fra dag 1, men man bør ikke overbelaste den. Fem minutter tre gange om dagen er rigeligt, og bør belønnes med hygge og leg i rigelige mængder. På trods af denne korte tid bør man ikke stoppe træningen med et utilfredsstillende resultat. Hvis den afsluttende øvelse så endelig lykkes, skal der roses, roses, roses og belønnes. Hundehvalpen skal mindes træningen som noget positivt.

I de følgende beskrives de enkelte faser, som din hvalp gennemlever

Hvalpe der leger

10.-12. uge = socialiseringsfase

Indtil denne tid har hundehvalpene fået alt fra de voksne dyr efter forgodtbefindende, men nu bliver hvalpene irettesat. Der gøres klart, at det er de ældre hunde, der har det sidste ord. Du skal også vise, hvor grænserne går. Ikke alt, der ligger og flyder må man gnave i. Øv aldrig mere end femten minutter i denne tid, og beløn den lille hvirvelvind for alt den gør rigtigt.

13.-16. uge = rangordningsfase

Hvis hvalpen stadig levede vildt i en hundeflok, ville hierarkiet begynde at stå klart. Det handler mindre om fysisk styrke. Da din hund lever i familien, vil den kæmpe med dig for at nå højere op på rangstigen. Det er børnehavealderen, hvor grænserne afprøves, og hvor det er vigtigt at gøre det klart, at det er dig, der er familieoverhovedet. Lad det ikke passere, hvis din hund ikke længere vil lade dig sidde i sofaen. Vær den første til at gå gennem døren og tag madskålen op af og til, undersøg indholdet og giv den så tilbage til hvalpen. Det er nu særligt vigtigt at være konsekvent og irettesætte hvalpen, hvis den overskrider en grænse. Din lille vil anerkende din position som alfadyr og vil med glæde følge dig hvorend det måtte være.

17.-24. uge = underbevidsthed

I løbet af denne tid begynder hunden at opdage og indprente sig sine omgivelser. Nu skal det, der er blevet lært, uddybes. Det er også vigtigt at hunden allerede som lille mødes med andre  hunde, så den kan lære hundespecifik social adfærd at kende. Til det formål tilbydes der mange steder såkaldte hvalpedage, som hjælper med at øve og styrke social adfærd. Der er fagfolk her der giver instrukser om hundetræning og svarer på spørgsmål om hvalpens opdragelse. Det koster normalt ikke ret meget og sikrer, at hunden ikke mister føling med artsfæller. Mellem den 5. og 6. måned bliver hunden mere uafhængig og har brug for en fast hånd, for nu styrer den ind i pubertetsfasen.

Hvalp der hilser på sin ejer

6.-12. måned = pubertetsfase

Den unge hund bliver nu teenager og modsætter sig alt og alle. Den er fræk, og han forsøger igen og igen at pille ved familieoverhovedets position. Lad som ingenting hvis den begynder at knurre hvis du nærmer dig madskålen. Gør det klart, at de fastsatte regler stadig er gældende. Fra den 7. måned kan tæver begynde at komme i løbetid, og hanhunde begynder at markere hvert et hjørne. Nu bliver den lille langsomt voksen.

Professionel vejledning i hundetræningen

Hvis du stadig har problemer med opdragelsen, eller hvis du foretrækker at gøre det i fællesskab med andre, så kan det være en idé at tage et kursus på en hundeskole. Sådanne kurser tilbydes af næsten alle foreninger for racehunde, også til blandingsracer og gadekryds. Bare spørg den lokale hundeklub. Mange dyreinternater tilbyder også kurser, hvor hundetræningen går ud på at få din hund til at være en følgesvend der kan begå sig i trafikken.

Gå på opdagelse vores udvalg af hvalpefoder og hvalpetilbehør!

 

Vores mest hjælpsomme artikler
17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
7 min

Køb af hundehvalp: Det skal du være opmærksom på

Når man kigger i hvalpekassen, slår enhver hundeelskers hjerte hurtigere. Man vil helst tage alle hvalpene med hjem, men (for det meste) skal det kun være én. Den sorte, den sort-hvide eller måske den med den sjove aftegning på brystet? Rådvildheden breder sig. Læs mere om, hvilken hvalp du skal købe og lade flytte ind i dit hjem.