Fordøjelsesproblemer hos hunde

Fordøjelsesproblemer er ret almindeligt hos mange hunde, og årsagerne er forskellige. For at hjælpe dig til at identificere og behandle fordøjelsesproblemer hos din hund, har vi samlet nogle af de vigtigste informationer om dette emne til dig nedenfor.

Symptomer: Hvad er tegn på fordøjelsesproblemer hos hunde?

Oppustethed

Oppustethed:

Hvis din hund har luft i maven, opstår dette normalt i kombination med andre fordøjelsesproblemer. Ud over den grimme lugt, kan hunden også opleve trykubehag eller smerter.

Forstoppelse

Forstoppelse:

I de fleste tilfælde kommer din hunds forstoppelse til udtryk ved gentagne mislykkede forsøg på at lave stort. Nogle gange kan den kun afføre få og små hårde knolde – ofte med smerter.

Mavepine

Mavepine:

Mavepine kan vise sig på forskellige måder. De vigtigste tegn omfatter tab af appetit, rastløshed, smasken og savlen. Andre tegn kan være at maven føles hård eller at hunden går i "bedestilling".

Diarré

Diarré:

Hvis din hund har blød til flydende afføring flere gange om dagen, har den diarré. Over tid kan den miste meget væske og blive dehydreret. Årsager til blød afføring er afhængig af konsistens og farve.

Opkast

Opkastning:

Næsten ethvert organ hos hunde kan stimulere opkastningscentret i hjernen til at fremkalde opkastning. Hvis hunden fortsætter med at kaste op eller viser andre symptomer, bør du opsøge dyrlægen.

træthed

Træthed:

Hvis din hund, som normalt er legesyg, ikke vil lege på trods af flere forsøg fra din side men hellere ligger i sin seng hele dagen, kan det være tegn på træthed.

Symptomer: Hvad er tegn på fordøjelsesproblemer hos hunde?

1. Foderintolerance

Foderintolerance

Uanset race, køn eller alder – hvis din hund er allergisk over for et bestemt foder, har den sandsynligvis foderallergi. Det er derfor vigtigt, at du hurtigst muligt fjerner allergenet foder fra hundens kostplan. I samråd med din dyrlæge kan du finde forskelligt hypoallergent hundefoder. Såkaldt monoprotein eller kornfri mad er ofte et godt valg.

2. Følsomt fordøjelsessystem

Følsomt fordøjelsessystem

Mange hunde har en særlig følsom mave. I dette tilfælde bør du finde foder nøje tilpasset fodersensible hunde. De særligt udvalgte ingredienser i disse fodertyper kan hjælpe til at berolige din hunds mave.

3. Hurtig omstilling af kost

Nogle hunde har ingen problemer med et hurtigt foderskift, mens andre hunde har brug for længere tid til omstilling af foder. Der kan være risiko for fordøjelsesproblemer som luft i maven eller diarré, hvorfor man altid bør foretage foderskiftet over en længere periode. På den måde kan fordøjelsen langsomt vænne sig til den nye mad.

4. Spiste noget forkert

Afhængigt af, hvad din hund har spist, kan der forekomme forskellige tegn på at det var noget forkert. Hvis det er noget fordærvet, kaster den op og kan få diarré. Disse symptomer burde blive bedre inden for en dag. Er din hund derimod blevet forgiftet, kan den (afhængigt af dosis og type gift) komme ud i et mere alvorligt forløb, herunder svaghed, overdreven savlen, rastløshed og kredsløbsproblemer. Har den spist et fremmedlegeme kan det også have alvorlige konsekvenser, såsom en tarmobstruktion. I disse nødsituationer tæller hvert sekund og du skal derfor opsøge dyrlægen så hurtigt som muligt.

5. For hurtig spisning

Nogle hunde tenderer til at spise for hurtigt. Dette kan også være en årsag til, at den har forstoppelse eller mavesmerter. For at forhindre dette kan det hjælpe at give den mindre portioner fordelt over dagen eller bruge spis-langsomt-skåle.

6. Stress

For meget stress hos hunde, kan føre til fordøjelsesproblemer på grund af de øgede hormoner, der frigives. Stressede hunde er særligt udsatte for vandig diarré.

7. Drikker ikke nok

Hvis din hund ikke indtager nok væske, fjerner tarmene meget væske fra foderet. Resultatet: afføringen bliver tykkere, og din hund får forstoppelse.

8. For lidt motion

Fysisk aktivitet har også en vigtig indflydelse på din hunds fordøjelse. Hvis en hund bevæger sig for lidt og bliver i den samme stilling i lang tid (siddende eller liggende), kan forstoppelse være det ubehagelige resultat. Hundesport og lange gåture er derfor ikke kun vigtige for en velafbalanceret hund, men også for dens helbred.

9. Parasitter

En almindelig årsag til fordøjelsesproblemer hos hunde er parasitter, der inficerer mave-tarmsystemet. Disse omfatter foruden giardia også spolorm, hageorm, piskeorm og bændelorm. Derfor er det tilrådeligt at få tjekket din hunds afføring for tarmparasitter cirka fire gange om året.

10. Infektioner

Der findes også en række infektions-, stofskifte- eller hormonsygdomme, som kan have en negativ indvirkning på din hunds fordøjelse. Hvis du har mistanke om, at din hund kan være syg, bør du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt.

  • Spis-langsomt-skåle
  • Til væske mangel
  • Anitstress
  • Til motion
  • Flåt og loppemiddel

Vores favorit mærker til fordøjelsesproblemer

Concept for Life Veterinary Diet
Hill's Science Plan
Briantos
Royal Canin Vet
Rocco
Hill's Prescription Diet
Purizon
Happy Dog & Happy Cat
Wolf Of Wilderness
FordøjelsesproblemerFordøjelsesproblemerErnæringstips

Et ret almindeligt og desværre også ubehageligt problem for vores firbenede familiemedlemmer er fordøjelsesforstyrrelser. For at gøre tingene værre kan årsagerne til dette være mange ting.

Til artiklen
Luft i mavenHunde med luft i mavenSymptomer

Oppustethed er, når der opstår meget gas i mave-tarm-kanalen med efterfølgende udslip. Det er et symptom, der er meget almindelig uanset alder og hunderace. Det er ikke kun stressende for hunden - de fleste ejere opfatter det som et forstyrrende element i hverdagen.

Til artiklen