Hunde med luft i maven This article is verified by a vet

hund oppustethed

Oppustethed (også kaldet flatulens) er, når der opstår meget gas i mave-tarm-kanalen med efterfølgende udslip. De fleste af gasserne består af metan, hydrogensulfid eller kuldioxid. Det er et symptom, der er meget almindelig uanset alder og hunderace. Det er ikke kun stressende for hunden - de fleste ejere opfatter det som et forstyrrende element i hverdagen.

Selvom alvorlige sygdomme og akut forgiftning kan føre til oppustethed, skyldes det normalt, at der serveres foder, der ikke er så let at fordøje. Hertil hører især bælgplanter såsom ærter og bønner, umoden frugt, samt foder med et forhøjet sukkerindhold. Luft i maven kan også opstå hvis hunden sluger mad, den ikke har tygget tilstrækkeligt, såsom store stykker æble eller hele blommer. De kan sætte sig fast i tarmen og føre til gæringsprocesser og massiv gasdannelse. Kål og løg virker også stærkt oppustende, og sidstnævnte bør man i det hele taget ikke servere, fordi de er giftige for hunden.

Ud over svært fordøjeligt foder kan også overfølsomheder overfor foder, såsom mælkeproteinallergi, fruktoseintolerance laktoseintolerance eller glutenintolerance være årsag til oppustet mave. Gluten findes især i korn, og det er derfor, at kornrigt foder kan føre til oppustethed.

Gå på opdagelse i vores udvalg af kornfrit hundefoder!

Ud over de foderbetingede årsager kommer andre sygdomme imidlertid også på tale.

Hertil hører fx infektioner forårsaget af tarmparasitter, såsom orm og Giardia eller bakterier og vira. Desuden kan kroniske tarmsygdomme såsom irritabelt tarmsyndrom, maldigestionssyndrom eller den såkaldte inflammatoriske tarmsygdom (IBD), ud over almindeligt ubehag i underlivet, også føre til øget gasdannelse.

Endvidere kan det være anatomisk betinget, såsom Brachycephalt syndrom hos Mopse eller Franske Bulldogs, der også fører til en ophobning af luft i mave-tarm-kanalen, idet at der ryger en del luft med når foderet indtages.

Symptomer

Afhængig af omfanget kan der ud over de typiske tegn såsom "gasudslip" og stank også forekomme plaske- og boblelyde i maven. Efterhånden kan der opstå trykproblemer, smerter og deraf en forkrummet skåneholdning og appetitløshed. Hvis ikke al gas kan undslippe fra tarmkanalen, kan der opstå en farlig meteorisme, dvs. en stærk ansamling af gas i mave-tarm-kanalen. I denne nødsituation skal du straks kontakte din dyrlæge, fordi det kan føre til en farlig tarm- eller mavedrejning.

Karakteristisk af netop nævnte er stærk kolik med krampeagtige symptomer og meget stærke smerter. Den såkaldte bedestilling er en typisk indikation og bør altid ses som et tegn på nød.

Du bør derfor absolut huske følgende beskrivelse:

  • Din hund strækker sine forben langt frem
  • Dens bagben står normalt

Rastløshed er yderligere tegn på kraftigt ubehag.

Da oppustethed normalt er forårsaget af en forkert fodring, kan hunden have andre mave-tarm-problemer, såsom diarré, opkast og vægttab.

hund med luft i maven

Diagnose

For at sætte en stopper for oppustethed, er det stærkt nødvendigt at finde årsagen.

Du kan give dyrlægen en liste over det du serverer til din hund, og ellers gerne nøje beskriver alle omstændigheder, der kan være relevante. Hvis man udelukker overfølsomhed overfor foder eller fejlernæring kan din dyrlæge udføre andre, mere tilbundsgående forsøg. Vedkommende vil undersøge afføringen for parasitter og Giardia, samt andre bakterieforsøg. Blodværdierne kan hjælpe med at opdage kronisk inflammatorisk tarmsygdom.

Hvis ingen af disse forsøg giver et brugbart resultat, kan dyrlægen undersøge din hund for strukturelle eller funktionelle lidelser. Dyrlægen vil givetvis trykke hunden på maven og føle dens mundhule og kigge ned i spiserøret, eventuelt også en kikkertundersøgelse af mave-tarm-kanalen.

Behandling

Hvis der kun kommer luft i maven ind i mellem betragtes det endnu ikke som patologisk. Skulle problemet dog blive hyppigere bør man overveje følgende behandling:

  • Ved akutte lidelser kan gasserne masseres ud af maven og masser af bevægelse hjælper også - men hvis der allerede har været en nødsituation, såsom en mavedrejning, vil man med stor sandsynlighed skulle operere.
  • På den lange bane hjælper det for det meste at skifte foder, og servere skånekost i flere dage. Det kan for eksempel være kogt kylling med uparfumerede ris uden krydderier. Sørg for at sprede måltiderne henover hele dagen så den overanstrengte mave-tarm-kanal får aflastning. Derefter bør du skifte til et let fordøjeligt foder, der har et meget lavt indhold af korn og sukker.

Hvis en kronisk tarmsygdom er årsagen til oppustethed kan man lindre med medicin.

Prognose ved flatulens hos hunde

Prognosen afhænger som i de fleste tilfælde stærkt af årsagen. Hvis det drejer sig om overfølsomhed overfor foder eller en mild infektion, kan det normalt behandles ved målrettet behandling og være hurtigt overstået.

I sjældne tilfælde kan alvorlige sygdomme føre til flatulens, og for det meste vil man se andre alvorlige symptomer.

Forebyggelse af oppustethed

En afbalanceret og sund ernæring kan i høj grad forebygge oppustethed. Hvis man kigger på ingredienslisten vil du tit kunne få oplysninger om, hvorvidt foderet indeholder gluten, sukker, mælkeproteiner eller korn. Den måde foderet serveres på kan også have en forebyggende virkning. Hvis for eksempel foderskålen står let forhøjet vil hunden sluge mindre luft mens foderet indtages. Der findes også skåle der forebygger for hurtigt madindtag, men du kan også fordele den daglige mængde over tre måltider i løbet af dagen, og det vil aflaste mave-tarm-kanalen yderligere. Man bør især, mens I går tur, også sørge for, at hunden ikke indtager andre dyrs afføring eller affald, da det kan føre til øget gasdannelse (for ikke at tale om risikoen for at blive smittet med parasitter). Derfor bør du få din dyrlæge til at undersøge din hunds afføring ofte, og hvis hunden er angrebet af orm bør man give den en målrettet ormekur.

Vi ønsker dig og din hund et gnidningsfrit, aktivt liv uden for mange gasser!


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?