Fordøjelsesproblemer hos hunde

hund med fordøjelsesproblemer bliver krammet af ejer

Når diarré gør livet vanskeligt

Fordøjelsesbesvær er et almindeligt problem hos hunde - endda et ret ubehageligt et af slagsen. Diarré kan have mange forskellige årsager: ernæringsfejl og organsygdomme, men også infektioner, tarmparasitter eller fødevareallergi skal overvejes som mulige årsager til fordøjelsesproblemer. Hvis din hund har tynd mave i mere end 24 timer, og får flere symptomer, såsom opkast, eller hvis din hund er påfaldende rastløs, bør du gå til dyrlægen. Vedkommende kan undersøge hunden i mindste detalje, bestemme årsagen, og anbefale videre behandling.

Den rigtige ernæring til hunde med fordøjelsesproblemer

Hundens foder har stor indflydelse på nogen former for fordøjelsesproblemer. Jo mere sensible fordøjelsen reagerer desto vigtigere er det at tilbyde hunden et letfordøjeligt hundefoder i høj kvalitet. Til hunde med en meget sensitiv fordøjelse findes der også specialfoder.

Vigtigt: Et egnet specialfoder kan understøtte hundes naturlige funktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan kurere eller forhindre sygdomme. Den rigtige ernæring til din hund bør vælges i samarbejde med en dyrelæge. Specialfoder finder du online hos zooplus.

Det er under alle omstændigheder fordelagtigt at opdele den daglige mængde foder i flere små portioner og lade tørfoder opsuge lidt ca. 50°C lunken vand. På den måde aflastes fordøjelsessystemet på bedste vis.

Den rigtige mængde

Hvis symptomerne ikke forsvinder, bør du undersøge, hvilken type foder din hund får, og hvilken mængde hunden får. Producentens angivelser på bagsiden af emballagen eller din dyrlæges anbefaling er en god tommelfingerregel at gå ud fra. Hvis du har fundet et hundefoder, som din hund godt kan tåle, bør man ikke eksperimentere med andet foder. Hvis det er nødvendigt at skifte til et andet foder, bør man foretage skiftet meget langsomt: bland det nye foder gradvist i din hunds nuværende diæt. Overgangen bør ske hen over 7-10 dage for at undgå fordøjelsesproblemer.

Pas på med godbidder

Tit laver man her fejl! Mange hundeejere er kun opmærksomme på kvaliteten af selve hundefoderet, men glemmer, at selv hundegodbidder ind i mellem kan være årsagen til fordøjelsesbesvær. Bare læg godbidderne til side et stykke tid, og se om det bliver bedre. Hvis alt er i orden, prøv kun at servere en enkelt variant. På den måde ser du hurtigt, hvilke godbidder hunden kan tåle, og hvilke den ikke kan tåle.

Hvornår har din hund fået sin sidste ormekur?

Det næste vigtige spørgsmål man kan stille sig, er hvornår hunden har fået sin sidste ormekur. Hvilken ormekur blev der brugt? Nogle almindelige produkter er kun egnede til behandling af helt bestemte ormearter, og så bliver hunden ikke fuldstændig ormefri selvom den har fået ormekur. Eller også har den haft en så stor mængde orm, at en enkelt ormekur simpelthen ikke var nok. Ved hyppigt forekommende diarré undersøger man derfor rutinemæssigt hundens afføring. Så får dyrlægen ikke kun muligheden for at opdage, om der er tale om et kraftigt ormeangreb, men vil også kunne undersøge, om der er eventuelt befinder sig "encellede organismer" i tarmen. Til sådanne parasitter har du brug for særlige præparater.

Hvis intet hjælper...

Hvis de gængse årsager kan udelukkes, men besværet ikke går væk eller vender tilbage, bliver man nødt til at gå dybere til værks. Der er en hel række undersøgelser, der kan vise vejen frem. Da mange forskellige organer, alt fra fordøjelseskanalen til skjoldbruskkirtlen, kan være ansvarlige for problemerne, kan det godt være en omstændelig affære. Men når årsagen er kendt, findes der næsten altid mål til at behandle og forbedre hundens besværligheder. Og for næsten alle kroniske organsygdomme findes der specialfoder. Din dyrlæge står til rådighed for rådgivning om passende ernæring.

Til sidst et par tips

  • Hvis hunden åbenlyst ikke føler sig godt tilpas eller kaster op samtidig med, at den har tynd mave, bør du gå til dyrlægen med det samme. Ellers kan det meget hurtigt føre til alvorligt væsketab, hvilket kan være livstruende.
  • Hvis hunden er munter og ellers ikke viser tegn på at mistrives, og hvis fordøjelsesforstyrrelsen ikke er alvorlig, er det ikke sikkert, du har brug for at gå til dyrlægen med det samme. Hvis hunden faster et døgn, så kan maven og tarmen få lidt ro. Det er dog stadig vigtigt at drikke rigeligt selvom man faster!
  • Først når diarréen er stoppet, og tarmbevægelsen ser normal ud igen, kan man langsomt vende tilbage til den "normale" kost.
Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?