Overvægt ved katte: råd til et bedre helbred

Info & tips

Mellem 44 og 60 procent af alle katte i Danmark vejer for meget. Denne værdi svinger afhængigt af de forskellige undersøgelser og landet de laves i. Det vi skal fokusere på er at antallet af katte, der er overvægtige, stiger fra år til år. 

Hvorfor er udviklingen sådan? Nogle gange er vi for gavmilde med foder og godbidder til vores pels-venner. Andre gange kan det skyldes alvorlige sygdomme. Coronakrisen herunder lockdown har også haft en indflydelse på dette. 71% af dyrlæger mener at pandemien påvirker vores kæledyrs spisevaner. Derfor vil vi gerne forklare dig mere om overvægt ved katte og hvad du kan gøre ved det. 

Er min kat overvægtig?

Hvis du har mistanke om, at din kat er overvægtig eller endog fed, bør du tage din kat til dyrlæge for at få den undersøgt. Du kan dog også selv foretage en første vurdering af situationen ved hjælp af et par enkle metoder.

 • Sådan ser du hvis din kat er overvægtig

 • Hvad kan forsage overvægt hos katte?

 • Hvad kan overvægt betyde for katten?

Det rigtige foder til overvægtige katte

Korrekt foder
Hvad er forskellen på diæt og light foder?

Kostfoder refererer til specielt tilpasset foder til dyr, der lider af sygdomme. De fodres altid i samråd med en dyrlæge. For eksempel er der diætfoder til katte med diabetes eller nyreproblemer. Diæt mad er derfor ikke nødvendigvis velegnet til vægttab.

I modsætning hertil forstås kattemad efterfulgt af ordet "light", som foder med et lavt kalorieindhold. Derfor er det hvad du først søger hen mod, når din kat skal stoppe med at indtage for meget energi og tabe sig. 

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig, når jeg skifter foder

 • Hvad skal jeg tage i overvejelse når jeg skifter foder?

 • Hvilke nærringsstoffer skal jeg være ekstra opmærksomme på?

 • Tørfoder
 • Vådfoder
 • Snacks
 • Tilbehør

Motion er nøglen i kampen mod overvægt hos katte

Legetøj
Ikke for meget på en gang: øg mængden langsomt

Grundreglen for overvægtige katte er: overvæld ikke din kat eller dig selv. At tabe sig er en proces, og sker ikke natten over

Det er derfor vigtigt, at du og din kat har det sjovt med træningen. Du kan eksempelvis, opfordre din kat til at jage legetøj. Et par minutter ad gangen er nok til en start. Derefter kan du over tid, tilføje flere og flere forskellige lege.

Hvis din kat ikke er legesyg, kan du gemme noget af kattens mad - eksempelvis tørfoder eller godbidder - i dit hus eller i kattens legetøj. På denne måde skal din kat selv finde maden. 

 • Disse øvelser hjælper mod overvægt hos katte

 • Er agility træning godt for overvægtige katte?

zoopets anbefaler

SavoySavoy

Savoy-kattetræet er ikke kun en smuk dekoration i lejligheden, men det robuste filter gør det også nemt at håndtere mine kattekløer. Det er virkelig trættende at kradse mig, men heldigvis er der en hyggelig hængekøje at hvile sig i.

SokoSoko’s tunnel

TIAKI plys-kattetunnelen er ikke kun en spændende legeplads, men tunnelen bruges også gerne til en lang skønhedssøvn. Tunnelen har tre indgange, så kattesøster kan også nogle gange lege med i tunnelen.

ElvisElvis i Paradise

Kattetræet L fra Natural Paradise har tykke stammer til at slibe mine kløer. Det gør også min ejer meget glad - sofaen er fortid. Der er også tre sovepladser til afslapning. Men hvis jeg bliver træt af det, kan jeg altid lege med legekuglerne.

BiscotteBiscotte’s Parkour

Med Tiaki Intelligence Toy Fun Puzzle skal jeg gå gennem en forhindringsbane, før jeg kan spise mine godbidder. Det bliver aldrig kedeligt, fordi mine kammerater kan fjerne, tilføje eller flytte forhindringer. En ideel aktivitet, hvis møderne tager lidt længere tid igen.

Hvordan forhindre sig at min kat bliver overvægtig?

Foder

Vær opmærksom på behovsmæssig ernæring & vælg det rigtige foder

Garn

Opfordrer katten til at være aktiv (gem foder, lav forhindringsbaner mm.)

Mål

Mærk hundens ribben, og regelmæssigt øje med dens figur

Vægt

Afvej din kats daglige portioner & inkluder godbidder

Tid

Sæt et par minutter af om dagen til leg

Vej

Vej din katregelmæssigt samt få tjek ved dyrlægen