Overvægt ved katte: råd til et bedre helbred

Mellem 44 og 60 procent af alle katte i Danmark vejer for meget. Denne værdi svinger afhængigt af de forskellige undersøgelser og landet de laves i. Det vi skal fokusere på er at antallet af katte, der er overvægtige, stiger fra år til år. 

Hvorfor er udviklingen sådan? Nogle gange er vi for gavmilde med foder og godbidder til vores pels-venner. Andre gange kan det skyldes alvorlige sygdomme. Coronakrisen herunder lockdown har også haft en indflydelse på dette. 71% af dyrlæger mener at pandemien påvirker vores kæledyrs spisevaner. Derfor vil vi gerne forklare dig mere om overvægt ved katte og hvad du kan gøre ved det. 

Hvis du formoder at din kat er overvægtig eller fed, skal du altid afklare med en dyrlæge, om dit dyr vejer for meget. Med et par enkle trin kan du også selv foretage en indledende vurdering.

  • Sådan ser du hvis din kat er overvægtig

    Placer dine hænder løst på kattens bryst og flyt dem langsomt op og ned. Hvis ribbenene er lette at føle, er alt i orden. Hvis du skal presse meget for at mærke ribbenene, er din kat sandsynligvis overvægtig.

    Figuren af ​​din firbenede ven giver endnu et billede: Hvis kattens talje ikke længere er synlig, og din kats mave og krop generelt ser ret rund ud, har katten sandsynligvis et vægtproblem.

Det rigtige foder til overvægtige katte

Korrekt foder
Hvad er forskellen på diæt og light foder?

Kostfoder refererer til specielt tilpasset foder til dyr, der lider af sygdomme. De fodres altid i samråd med en dyrlæge. For eksempel er der diætfoder til katte med diabetes eller nyreproblemer. Diæt mad er derfor ikke nødvendigvis velegnet til vægttab.

I modsætning hertil forstås kattemad efterfulgt af ordet "light", som foder med et lavt kalorieindhold. Derfor er det hvad du først søger hen mod, når din kat skal stoppe med at indtage for meget energi og tabe sig. 

Motion er nøglen i kampen mod overvægt hos katte

Legetøj
Ikke for meget på en gang: øg mængden langsomt

Grundreglen for overvægtige katte er: overvæld ikke din kat eller dig selv. At tabe sig er en proces, og sker ikke natten over

Det er derfor vigtigt, at du og din kat har det sjovt med træningen. Du kan eksempelvis, opfordre din kat til at jage legetøj. Et par minutter ad gangen er nok til en start. Derefter kan du over tid, tilføje flere og flere forskellige lege.

Hvis din kat ikke er legesyg, kan du gemme noget af kattens mad - eksempelvis tørfoder eller godbidder - i dit hus eller i kattens legetøj. På denne måde skal din kat selv finde maden. 

Disse øvelser hjælper mod overvægt hos katte

Hvordan forhindre sig at min kat bliver overvægtig?

image

Vær opmærksom på behovsmæssig ernæring & vælg det rigtige foder

image

Opfordrer katten til at være aktiv (gem foder, lav forhindringsbaner mm.)


image

Mærk hundens ribben, og regelmæssigt øje med dens figur

image

Afvej din kats daglige portioner & inkluder godbidder

image

Sæt et par minutter af om dagen til leg

image

Vej din katregelmæssigt samt få tjek ved dyrlægen