Venner for livet: Perfekt forberedt fra killing til senior

Sunde katte bliver i gennemsnit 15 til 19 år gamle. Et langt liv fyldt af lykkelige øjeblikke. En kats liv byder naturligvis også på udfordringer, og alt efter livets fase har din kat meget forskellige behov.

Jo mere du ved om faserne i en kats liv og om dens behov, jo lettere bliver det for dig at give din kat et lykkeligt og sundt katteliv. zooplus hjælper dig gennem op - og nedture med tips og ekspertviden.

Killing
Voksen
Senior
Hundens livsfaser

En særlig tid for katte og deres ejere: Killingefasen

Killinger

En sund kattekillingevækst omfatter en sund kost efter ammeperioden. For at sikre, at overgangen fra modermælk til killingemad sker på en skånsom måde, får killingerne mange små måltider, før de begynder at få to hovedmåltider og flere små måltider fra den syvende måned.

Ernæringsbehovet afhænger af din killings race, alder og temperament. For at den ikke skal vænne sig til kun én type foder, skal du tilbyde din kat forskellige våd- og tørfodertyper.

 • Foder
 • Basistilbehør
 • Træning & læring
 • Fysisk & metal udvikling
 • Sundhed & pleje

Udvikling: De 6 faser fra killing til voksen kat

En kats krop gennemgår disse udviklingsfaser i det første leveår:

 1. Fase: Killingen åbner øjnene, men har stadig brug for moderens nærhed
 2. Fase: De første uger er præget af søvn, vækst og udvikling af mælketænder
 3. Fase: Efter en måned begynder killingerne at gå og acceptere fast føde
 4. Fase: Op til den sjette måned vokser katte meget og skifter tænder
 5. Fase: Efter ca. syv måneder bliver katte kønsmodne, hanner dog lidt senere
 6. Fase: Efter ca. et år er væksten afsluttet, og din kat er voksen

Karakter: I det første år lærer kattekillinger for livet

Ud over de fysiske ændringer gennemgår killinger store ændringer i deres første leveår, men også med hensyn til deres personlighed. Killinger lærer fra deres mor og sammen med deres søskende vigtige grundlæggende færdigheder som f.eks. at pleje og at jage. Du overtager resten af socialiseringen, efter at killingen er flyttet ind.

For at killingerne kan falde til ro og vænne sig til forskellige hverdagssituationer, skal du give den nyankomne mulighed for at trække sig tilbage og vise masser af tålmodighed. Forresten kan selv ældre katte stadig socialiseres på denne måde.

Holdning og opdragelse: tips til et roligt samliv

Små katte har store krav til deres nye hjem. Ud over et sted at trække sig tilbage til, har en killing brug for mindst følgende basisudstyr:

En kattesikker husstand bør fra starten være fri for farer som giftige planter eller vinduer uden anti-kipanordninger. På den anden side bør et kattehjem ikke mangle tålmodighed og forståelse.

Når du øver dig med kattebakken eller viser grænser, er det vigtigste princip i killingetræning: ros i stedet for skæld ud - selv om det er særligt svært i kattepuberteten. Ud over opdragelse, som f.eks. kan gøres lettere ved hjælp af klikkertræning, skal der stadig være plads til leg.

Foder til en voksen kat

Voksen kat

En voksen kat har brug for ca. 300 gram vådfoder om dagen. Du skal dog tilpasse denne grove retningslinje individuelt til din kats alder, vægt og aktivitetsniveau. Udendørskatte har f.eks. ofte brug for mere energi end indendørs katte.

Med tipsene i zooplus kattemagasinet kan du nemt bestemme den rigtige mængde foder til din kat. Hvis din kat er steriliseret, gælder der særlige regler: Foder til steriliserede katte skal indeholde mange vitaminer og næringsstoffer uden at indeholde for mange kalorier. 

 • Foder
 • Basistilbehør
 • Træning & læring
 • Fysisk & mental udvikling
 • Sundhed & pleje

Sådan holder du din voksne kat i form

Vil du nyde tiden med din kat så længe som muligt? Tilstrækkelig aktivitet for krop og sind, kærlig pleje og den rigtige fodring er fundamentet for et langt og lykkeligt katteliv.

Mellem det første og syvende leveår er katte i deres bedste alder. Brug denne fase til at opdage forskellige kattesportgrene. Derefter kan du slappe af med et fælles plejeritual for at styrke båndet til din kat.  

Korrekt pasning og træning af voksne katte

Hvis din kat allerede er kommet til dig som killing, er det ikke nødvendigt at foretage større ændringer for at holde og opdrage din voksne kat. Vanedyr kan alligevel ikke lide forandringer.

Men hvis en stor omvæltning som f.eks. en flytning, eller hvis du pludselig skal genopdrage din udendørskat til at blive en indendørskat, skal du som sædvanlig klare disse udfordringer med tålmodighed og forståelse.

Pet profile

Katte i deres seniorår: tips til en afslappet pensionering

Senior

Efter et tilfredsstillende katteliv fuld af kram og strejfture i nabolaget eller lejligheden, bliver katte mere rolige når de når seniorårene. Med nogle få ændringer kan du give din kat en vidunderlig pensionering.

 • Foder
 • Basistilbehør
 • Træning & læring
 • Fysisk & mental udvikling
 • Sundhed & pleje

Hvornår betragtes en kat som en "senior"?

Med stigende alder bliver katte mere rolige og forlænger deres søvnfaser. I en alder af ti år begynder tiden at sætte sit præg på kattens udseende og helbred.

Så snart de første tegn på alder viser sig, er det tid til at tilpasse hverdagen til de særlige krav, som ældre katte stiller. 

Fysiske og mentale ændringer hos ældre katte

Sådan kan du se, at din kat er ved at blive ældre:

 • De første pelsændringer i form af grå hår bliver mærkbare
 • Pelsen er mere mat og filtrer sig lettere - det bliver ikke lettere at pleje den med alderen
 • Holdningen er ikke længere så yndefuld som hos en yngre kat
 • Ændringer i spise- og drikkeadfærd
 • Hukommelse og sanseorganer forringes

Din kats led og sind ældes også. Hvis gigt, arthrose eller demens opdages tidligt, kan symptomerne ofte lindres godt. Hvis din kat er symptomfri, kan du forebygge forskellige tegn på aldring med fysiske og mental træning.

Sund foder til senior katte

Foder af høj kvalitet til ældre katte er med til at holde din kat sundt og aktivt i længere tid.

Kattefoder, der er egnet til seniorer, er:

 • Let at tygge
 • Tilpasset til kattens faldende energibehov
 • Høj kvalitet
 • Let fordøjelig
 • Fri for udefinerede ingredienser

Kronisk syge katte har brug for en særlig foderplan, som din dyrlæge vil sammensætte sammen med dig.

Hvordan kan man tilpasse hjemmet til en senior kat

Ældre katte har først og fremmest brug for én ting: forståelse. Nye særheder eller den mærkelige urinplet på gulvet er simpelthen en del af livet, når kattene bliver ældre.

Giv din aldrende kat en kattebakke med lav indgang, en lille klatrehjælp foran sofaen, varme hyggelige huler, og en hævet madskål - din kat vil mærke, hvor meget du elsker den, og den kan nyde sin alderdom i fred.