Dette bør du vide om forskellige ernærningsformer

Food trends

Kornfrit

Kornfrit

Hunde- og katteejere er i de senere år i højere og højere grad gået over til kornfrie opskrifter (grainfree). Dén slags foder er blandt andet fremstillet uden hvede, havre, majs eller ris. Et af de hyppigste årsager til at skifte til kornfrit kattefoder eller kornfrit hundefoder er overfølsomheder og decideret allergiske reaktioner. De er dog sjældnere hos hund og kat, end man måske burde formode. Det er faktisk oftere, at man ser, at oksekød, æg eller komælk, der udløser allergiske reaktioner. Der spekuleres dog i, at årsagen til overfølsomhed ligger i kornproteiner fra hvede- eller majsprotein.

Hvad indeholder kornprodukter?

Generelt indeholder korn ud over vigtige næringsstoffer, vitaminer, umættede fedtsyrer og mættende kostfibre hovedsageligt vegetabilske kulhydrater - stivelse. Stik imod en udbredt opfattelse kan hunde til en vis grad godt tåle stivelse. Katte kan også fordøje korn i små mængder, i og med kattens fordøjelse i højere grad er gearet til byttedyr, som har kornprodukter i deres mave-tarm-system. Kvalitetsfoder er derfor ikke nødvendigvis kornfrit, men et godt alternativ i visse tilfælde.

Er glutenfrit lig kornfrit?

Gluten er en proteinblanding som man kan finde i mange kornprodukter. Det findes for eksempel i rug og havre. Andre kornprodukter, såsom hirse, indeholder derimod ikke noget gluten. Glutenfrit betyder altså ikke som udgangspunkt, at det er kornfrit. Det er blot uden proteinet gluten.


Kornfrit

Økologisk

Økologisk

Økologiske råvarer har i mange år været at finde i supermarkederne og er i højere og højere grad også del af hundefoder og kattefoden. Årsagen er, at økologisk foder er mere bæredygtigt. Økologisk foder, f.eks. dem med det europæiske grønne Øko-mærke lover at være produceret uden:

  • Kemiske svampemidler og pesticider
  • Genetisk modificerede frø
  • Mineralsk kvælstofgødning
  • Syntetiske sprøjtemidler

I stedet køber de respektive producenter kun deres ressourcer fra økologisk certificerede virksomheder, som holder deres dyr på en artsbestemt måde og kun beskytter planterne med økologiske pesticider. Betegnelserne "økologisk" eller "øko" er beskyttede udtryk i EU, men økologisk er ikke altid økologisk. Hvis du gerne vil gøre noget for miljøet og fodre dit kæledyr med økologisk foder i fremtiden, bør du finde ud af mere om betingelserne for det respektive økologiske logo.

Økologisk

Højt kødindhold

Højt kødindhold

Kæledyrsfoder med ekstra højt kødindhold er det nye sort. Når man taler om "højt kødindhold", så skal hunde- eller kattefoder mindst indeholde 60 procent kød. Hvad er fordele og ulemper ved katte-, hhv. hundefoder, med højt kødindhold?

Hunde har ikke kun ændret sig hvad angår udseende i forhold til deres forfader ulven. Også ernæringsteknisk er der sket en forandring, i og med de har vænnet sig til det foder, de får fra mennesker. Det indholder nemlig også vegetabislke bestanddele såsom urter, bær eller grøntsager. De indeholder vigtige næringsstoffer, vitaminer og kostfibre. De indeholder derimod mindre af de letfordøjelige og essentielle aminosryrer, som er byggestenene til de vigtige proteiner. Letfordøjelige aminosyrer såsom lysin og tryptofan finder man til gengæld især i kød.

Katte har brug for meget kød

I modsætning til hunde er katte deciderede kødædere og får derfor fortrinsvis dækket deres kaloriebehov ved at indtage animalske proteiner. Indeholder kattefodere for lidt kød kan katte ikke optage de aminosyrer taurin og arginin, der er så livsvigtige for dem. Man risikerer, at katten får hjertemuskelsygdomme (f.eks. dilativ kardiomyopati) og øjensygdomme, samt urinforgiftning. Da man ikke finder aminosyrer, eller kun i små mængder, i vegetabislke bestanddele, er det simpelthen bydende nødvendigt med en høj andel af kød. Man bør dog ikke udelukkende servere kød, idet for meget protein på sigt kan skade nyrerne.

Et højt indhold af kød er altså en fordel hos hunde og en nødvendighed hos katte. Samtidig er det dog vigtigt at servere afbalanceret foder til din hund eller din kat.

Højt kødindhold