Ruhåret Foxterrier

ung ruhåret foxterrier

Charmerende, sjov og ekstremt livlig: den lille, hvidbrune ruhårede Foxterrier med dens tætte, ru pels er en hund, der udstråler energi og godt humør. Ved konsekvent hundetræning er den tidligere rævejæger en loyal følgesvend, men den har brug for en masse bevægelse og opgaver.

Karakter

Denne hund ved, hvordan den vikler os om sine poter: dens barnlige iver, de små mørke øjne som ser forventningsfuldt på dig, den ubegrænsede begejstring hvormed den udfører hver en tildelt opgave… det er simpelthen uimodståeligt. Det er altså ikke noget under, at den lille charmetrold tit slipper udenom konsekvenserne af uønsket adfærd. Men pas på: den intelligente ruhårede Foxterrier udnytter hurtigt sådanne svagheder og overtager gerne kommandoen.

Venlig ledsager ved konsekvent lederskab

Enhver, der er interesseret i en ruhåret Foxterrier, bør være opmærksom på netop disse egenskaber. Konsekvens, opmærksomhed og en smule nervestyrke er derfor lidt af en forudsætning hvis man gerne vil holde en Foxterrier. Dem der ved noget om hundetræning af voksne hunde, har afsat nok tid, og sikrer nok motion og beskæftigelse, vil til gengæld blive belønnet med en meget elskværdig og venlig hund, der sørger for liv og glade dage i hverdagen. En ruhåret Foxterrier er en lille, livlig hund, som gerne vil behage. Med konsekvent føring er Fox Terriere føjelige og altid trofaste overfor familien.

Tidligere jagthund, i dag familiehund

En Foxterrier falder godt i spænd med børn – de er trods alt lige foretagsomme og legesyge. Bold- og hente-pind-lege kan de energiske racehunde ikke få nok af. Men ligesom børn har de en tendens til at blive lidt for kåde og bør ikke blive efterladt alene med små børn. Det er slet og ret en Terriers natur at småslås, men det gør den ikke fordi den er aggressive eller nervøs. Tværtimod er en Foxterrier en ekstrem tillidsfuld og venlig hund, der kan overtales til (næsten) al slags skæg og ballade, men den vil også gerne vise, hvem der egentlig har det sidste ord.

Erstatningsopgaver til den temperamentsfulde jæger

For at lede den lille jagthunds sprudlende temperament i de rigtige baner, skal du sørge for nok motion og beskæftigelse til din Foxterrier. Hurtig hundesport, som for eksempel Agility, Obedience eller Flyball er meget velegnede. Derudover elsker en Foxterrier hvis den kan ledsage dig på en løbetur eller løbe ved siden af din cykel. Selv en uddannelse som redningshund er ikke utænkelig for de intelligente og utrættelige hunde – forudsat at den mestrer grundlæggende lydighed, er velopdraget og socialiseret. Da de færreste Foxterriere stadig bliver benyttet til jagt er erstatningsopgaver, som f.eks. hundesport eller vagtopgaver absolut nødvendige – specielt fordi den har en iboende fasthed, arbejdsiver og modighed. For en sikkerheds skyld bør du holde den i snor på gåture gennem skoven, ellers kunne dens jagtdrev få den til at forsvinde i underskoven i sin søgen efter vildt.

Ruhåret foxterrier leger med frisbee

Udseende

Med en skulderhøjde på 30 til 40 cm tilhører den ruhårede Foxterrier til de mindre hunderacer, men selvtilliden er desto større. Den britiske racehund kender sin intelligens, sin hurtighed og sin beslutsomhed og bærer disse egenskaber til skue. Dens udfordrende blik, den stærke, harmoniske kropsbygning, den lige hale og de opmærksomme, smukt bøjede ører afslører hurtigt hvem du har med at gøre her. Denne hund sprudler af styrke og temperament, samtidig med at den er yndefuld og elegant.

Pels og farve

Som navnet antyder, har dens ca. 2 cm korte pels en tæt, ru tekstur, den er mere ru på ryggen og på for- og bagsiden, end den er på siderne. På kæben er håret lidt længere og lidt krøllet, hvilket giver hunden sit særpræg. Hunden bør være overvejende hvid i farven, hvor sorte, brune eller sortbrune aftegninger er velkomne i dag.

Historie

En Foxterrier var i tidernes morgen – i kontrast til de ofte to- eller trefarvede racerepræsentanter vi har i dag – normalt helt hvide. De skulle på den måde bedre adskille sig fra den rødbrune ræv, som de plejede at blive sat til at jage. En Foxterriers fysik afslører meget om deres oprindelige opgave. De havde brug for at være små og behændige nok til at komme gennem ræveboenes smalle rør. Trods alt bestod en Foxterriers opgave i at opsnuse rævene i deres huler, dræbe dem eller udlevere dem til de tobenede jægere. En god terrier var nødt til at kunne “gå under jorden”. Således er dens navn sammensat af det engelske ord fox (= ræv) og det latinske ord “terra” (= jord).

Stiftelsen af Fox Terrier Club og første racestandarder

Det antages, at jagthundene fra Storbritannien er resultatet af et kryds mellem White English Terrier og Bullterrier eller Beagle. Decideret opdræt begyndte man med i midten af det 19. århundrede. På engelske hundeudstillinger på denne tid blev der i første omgang præsenteret en glathåret Foxterrier, men i 1870’erne efterfulgt af de første ruhårede hunde. I 1876 grundlagde cynologer og elskere af den nye race “Fox Terrier Club” i England og opstillede den første racestandard. Kort efter fulgte anerkendelsen fra British Kennel Club og blev i sidste ende optaget i FCI. I dag er ruhårede og glathårede Foxterriere opført som to separate racer, med minimale forskel i væsen og udseende, bortset fra deres hårstruktur.

Avl og udbredelse

På trods af deres lighed har der længe været en stor variation i fordelingen af glat- og ruhårede Foxterriere. I første omgang – da det stadig var i forgrunden at opdræt skulle forbedre jagtevnerne – var de glathårede hunde klart mere populære hos jægere. Men i 1920’erne, da hunde i højere og højere grad var ledsager til de “fine damer”, blev de hurtigt overhalet af den ruhårede variant. Midt i det 20. århundrede var ruhårede Foxterriere deciderede modehunde, som blev indbegrebet af den “traditionelle engelske Terrier”. Det toppede ved omkring 10.000 registrerede hvalpe i 1949 og er ikke nået siden da.

Tips til at købe en ruhåret Foxterrier

I dag hører både den ruhårede og glathårede Foxterrierer blandt de mere sjældne hunderacer. Hunde er i dag mestendels familiehunde, som den “bedste ven et menneske kan have”, og her er andre hunderacer måske mere velegnede. Faktisk kan det ikke benægtes, at en Foxterrier besidder en vis egenrådighed. Erfaring med hundetræning er derfor helt sikkert en fordel. Dem, der er interesseret i en ruhåret Foxterrier, bør først og fremmest spørge sig selv, om vedkommende kan opfylde hundens høje krav til motion og beskæftigelse.

Formentlig vil du overfor en opdrætter skulle besvare de samme spørgsmål. Tænk på det som et godt tegn på, hvor seriøs opdrætteren er, og et tegn på, at vedkommende er interesseret i, hvilken skæbne, der møder hundene. Anerkendte opdrættere kan bedst findes gennem raceforeningen. Hvalpene bliver som regel solgt mellem den 8. og 10. uge. Omkostningerne til en race-ren Foxterrier-hvalp er ikke under 7000 kroner. Ventetiden på at få en hvalp kan være ganske lang, til tider er der ingen kuld at finde i Danmark. Brug tiden til at forberede dig grundigt til din nye bofælle. Ud over det grundlæggende udstyr (hundeseng, hvalpefoder, osv.) og en søgning efter en dyrlæge, så burde du allerede kigge forbi et par hundeskoler for at se, hvad de har at byde på.

Sundhed og sygdomsbeskyttelse

Hyppige dyrlægebesøg behøver du ikke at frygte hvis du ejer en ruhåret Foxterrier. Ligesom dens nære slægtning, den glathårede Foxterrier, har denne engelske racehund et meget robust helbred. Forventet levetid er 12 år og mere. Racetypiske sygdomme er der stort set ingen af, selvom de selvfølgelig lejlighedsvis kan forekomme. En seriøs opdrætter, hvor racehundenes sundhed har den højeste prioritet og hvor syge eller forbelastede dyr udelukkes fra avl, er den bedste beskyttelse mod genetisk betingede hundesygdomme. Vær også opmærksom på nødvendige vaccinationer og helbredsundersøgelser hos dyrlægen med jævne mellemrum.

Ruhåret foxterrier på græsplæne

Ruhåret Foxterrier ernæring

Hvordan ernærer jeg en Foxterrier på en sund måde?

Ernæring har også stor indflydelse på din hunds helbred og trivsel. I de første uger efter købet vil du nok give din hvalp det foder, den allerede fik hos opdrætteren. Din få uger gamle Foxterrier bør få hvalpefoder, da det er specielt skræddersyet til dens behov og sikrer sund vækst af muskler, knogler, ledbånd og tænder. Indtil den 16. uge bør hvalpen få tre til fire måltider om dagen, og de bør bestå af kød og grøntsager, samt lidt frugt, ris, pasta eller kornflager. Som mellemmåltider kan du tilbyde yoghurt, kvark eller hytteost. Fra den 16. uge kan du begynde at reducere disse måltider langsomt og endelig (fra den 9. måned) kan du overgå til adult hundefoder. Overgangen bør ske gradvist, hvor du tilføjer mere af det nye foder til det hidtidige foder. Sørg for, at det foder du serverer – uanset om det er fra dåse, eller om det er tør– eller råt foder – altid er af høj kvalitet og skræddersyet til din hunds individuelle behov.

Hold og pleje af den ruhårede Foxterrier

I modsætning til dens glathårede slægtning har den ruhårede Foxterrier brug for professionel pelspleje. For at opretholde strukturen og skønheden i den ru, tætte pels skal din hund trimmes cirka to gange om året. Hvis du ikke har lært at trimme, skal du helt sikkert overlade det til en hundefrisør, der ved hvordan man trimmer en Foxterrier. Derudover bør du pleje pelsen med en børste af naturhår. Du bør helst vænne din Foxterrier til den nødvendige pleje helt fra den er hvalp. Det at stå stille og stå til vil aldrig være dens foretrukne tidsfordriv, men selv en livlig Foxterrier kan lære at holde sig stille – især hvis den har lært, at der vanker en belønning i form af en lang gåtur, leg eller en hundegodbid.

Naturelsker søger ligesindede

En Foxterrier’s foretagsomhed kender ingen grænser. Uanset om det drejer sig om hundesport, apportering, indlæring af tricks, udflugter på cykel eller lange vandreture: din Foxterrier vil være ved din side med begejstring og smitte dig med sin energi og sin entusiasme. For folk, der foretrækker at tilbringe fritiden indendørs på sofaen i stedet for ude i naturen, er denne livlige naturelsker bestemt ikke sagen. Aktive familier, men også seniorer, der stadig er gode til bens, og som godt kan lide motion, vil få en perfekt motivationsfaktor med en Foxterrier. En ting er sikkert: den “indre svinehund” har ingen chance hos denne livlige og altid glade hund.

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.