Racespecifikt foder til hunde
Udbuddet af hundefoder er stort, og nogle hundeejere er ikke helt sikre på, hvilket produkt de skal vælge. Især hvad angår foder til bestemte racer er der usikkerhed: har en hund virkelig brug for racespecifikt foder? Læs her, hvorfor foder, der er tilpasset den enkelte hunderaces særlige behov kan være gavnligt.
Indholdsfortegnelse
Fremkomsten af hunderacer
Alle hunderacer kendt i dag nedstammer fra ulven. Nogle er skabt på naturlig vis, andre af mennesker gennem målrettet opdræt. I tidernes morgen begyndte mennesker at holde ulveunger som kæledyr. Over tid mistede de vilde dyr deres frygt for mennesket og blev ledsager under jagt. I og med ulves natur gradvist ændrede sig, fulgte udseendet med. Denne proces fandt sted i forskellige dele af verden, og på den måde opstod hunderacer, som var tilpasset de lokale forhold og klima. Rejsende tog hunderacer med til andre dele af verden og formerede sig, hvilket igen førte til opståen af nye racer. Efterhånden begyndte mennesker endda at opdrætte nye hunderacer på målrettet vis. Man ville fremavle visse karaktertræk og kropsspecialiteter så de kunne understøtte mennesket. For eksempel blev der på baggrund af fysiske eller karaktermæssige egenskaber skabt racer, der var særligt egnede til jagt, som hyrdehunde, eller til beskyttelse af mennesker. Hver hunderace har ikke kun særlige egenskaber, men også særlige behov. Det gælder også ernæringsbehovet.
Hvad er fordelen af racespecifikt hundefoder?
Racespecifikt foder er skræddersyet til de enkelte hunderacers forskellige behov. Når der sammensættes et foder bliver der lagt vægt på kriterier, der opfylder de særlige ernæringsmæssige behov hos hver enkelt hunderace. For eksempel findes der racer, der er tilbøjelige til overvægt. Her kan energireduceret foder være med til at forhindre, at hunden overforsynes med næringsstoffer, og på den måde hjælpe hunden med at opretholde sin idealvægt. Sammenfattende vil man med en målrettet ernæring sørge for den optimale ernæringsprofil for den respektive hunderace. En anden fordel er, at racespecifikt foder er tilpasset tænderne og kæberne. Kroketternes størrelse er tilsvarende tilpasset.
Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din hunds naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din hund bør altid aftales med din dyrlæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.
Eksempel: foder til en labrador retriever
En Labrador Retriever er en af de racer, der har tendens til overvægt. Det er fordi en Labrador anses for at være grådig hvad angår mad, og den ville gøre alt for at få fat i en ekstra portion foder. Det har vist sig at ligge i generne. En genforandring fører til, at nogle eksemplarer fra denne hunderace mangler visse signalstoffer, der kan bidrage til at fjerne sultfornemmelsen. En Labrador med denne genforandring er så at sige altid sulten. Særligt foder til en Labrador har tilsvarende et lavere energiindhold og har foderingredienser, der er specielt mættende.
Produkttip: Concept for Life Labrador Retriever Adult
Racefoderet Concept for Life Labrador Retriever Adult er beriget med glucosamin og chondroitinsulfat i kombination med C-vitamin.
Læs også vores artikel om Labrador ernæring.
Andre hunderacer
Til de følgende hunderacer har vi et udvalg af foder af høj kvalitet:
- Beagle
- Bichon frise
- Boxer
- Cavalier King Charles
- Chihuahua
- Cocker Spaniel
- Dalmatiner
- Engelsk Bulldog
- Engelsk Setter
- Fransk Bulldog
- Golden Retriever
- Grand Danois
- Gravhund
- Jack Russell Terrier
- Labrador Retriever
- Malteser
- Mops
- Puddel
- Rottweiler
- Schæferhund
- Schnauzer
- Shih Tzu
- West Highland Terrier
- Yorkshire Terrier
Læs også vores artikler om specialfoder til Berner Sennenhund, Australian Shepherd, Chihuahua eller Fransk Bulldog.
Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde
Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.
Bag selv hundekiks
Indrømmet, det er nemmere at købe færdige godbidder i zooplus shoppen. Men det er ikke lige så sjovt. Og der er andre gode grunde til at bage hundekiks selv. Her kan du læse om, hvad grundene er, hvordan hundekiks bages og opbevares, samt lækre opskriftsideer, som din hund vil elske.