Foder til labrador retriever

Gul labrador spiser af madskål

At fodre en labrador korrekt er ikke svært, hvis man lod labradoren selv bestemme – så længe der er foder, og meget af det. Labradoren er nemlig en af de racer, der ikke ligefrem er kræsen hvad angår foder. Her i artiklen kommer vi ind på, hvordan man kan undgå at labradoren spiser for meget, hvilken ernæring der er optimal for en labrador og hvilket foder der er velegnet.

Labrador retrieveren blev oprindeligt brugt som retriever/apporteringshund under jagten. I dag anses den for den ideelle familiehund, fordi den har en godmodig og venlig natur, og kan lide at være tæt på mennesker. Du bør indrette kosten efter, hvor aktiv din labrador er.

Labradorhvalpe: Det rigtige foder fra starten af

Da labradoren tilhører de store hunde, er det vigtigt, at hvalpe af denne race ikke fodres med foder, der indeholder for meget energi, så de ikke vokser for hurtigt. Konsekvenserne af for meget energi er en højere vægt end forudset, som kan føre til ustabile knogler. Følgelig kan knoglerne ikke modstå musklernes trækkraft, og er ikke i stand til at holde til det tryk en højere vægt forårsager, hvilket kan føre til fejlstillinger i lemmerne. Ikke desto mindre har labradorhvalpe brug for en masse næringsstoffer for optimal vækst, da de kan nå op på 35 kg på en relativt kort tid.

For at labradorhvalpen skal have en ideel start i et sundt hundeliv, skal man være opmærksom på en behovsbaseret og afbalanceret andel af energi, mineraler, sporstoffer og vitaminer.

Specialfoder til ung labrador retriever

Det kan anbefales at servere et særligt hvalpefoder, da de for det meste indeholder en balanceret sammensætning af næringsstoffer. Der findes endda hvalpefoder specielt tilpasset labradorhvalpe.

Foderanbefalinger for hvalpefoder afhænger af hvalpens aktuelle vægt, og den forventede slutvægt. Du kan bruge den forælders vægt, der har samme køn, som pejlemærke. Derudover afhænger fodermængden af hvalpens aktivitetsniveau.

Vokset ud af sine barnesko – fodring af den voksne labrador

Når en labrador er fuldt udvokset, skal du skifte foderet ud med foder til voksne (adult) hunde. En meget aktiv hund må gerne fodres med lidt flere kulhydrater til energiudvindingen. I modsætning hertil skal man være opmærksom på, at en rolig hund bør få foder hvor kulhydratindholdet er moderat, så der ikke opstår overvægt. Ligeledes bør fedtindholdet ligge i mellemområdet.

Vær opmærksom på den rigtige fodermængde

For at undgå overvægt bør man som ejer være opmærksom på at hunden får en passende fodermængde. Overlad aldrig denne beslutning til en labrador. Labrador retrievere er nemlig kendte for at være meget madglade og den ville derfor spise mere end hvad godt er. Hvad der er den passende fodermægnde kommer an på din hunds alder, vægt og aktivitetsniveau.

Normalt vil to daglige måltider være passende for en labrador, og de bør altid serveres på de samme tidspunkter hver dag. HVis du vil give din hund nogle godbidder mellem måltiderne, skal mængden af godbidder trækkes fra den daglige fodermængde, så der derved kommer det mindre i foderskålen.

Royal Canin Labrador Retriever

 • tilpasset fedtinhold
 • indeholder fedtsyrer, zink og biotin
 • med glucosamin og chondroitin
 • rig på omega-3 fedtsyrer
Royal Canin Labrador Retriever Adult

Foder til labrador retriever: Valget af det rigtige foder

Hvad er vigtigt i valget af foder til en labrador retriever? En afbalanceret kost består normalt af en høj kødandel. Kød bidrager som din hund vigtigste proteinkilde.

Også grøntsageer og frugt (omkring 20-30%) sørger for vigtige vitaminer og næringsstoffer i foderskålen. Korn har din hund derimod kun brug for i små mægnder. En smeget høj andel af korn er dermed tegn på at foderet er af lavere kvalitet.

Om du vil fodre din labrador vådfoder eller tørfoder er helt op til dig – og din hunds præferencer. Begge slags foder har nemlig sine fordele:

Fordele ved vådfoder:

 • Hunden får allerede væske gennem foderindtaget, da vådfoder har et fugtindhold på ca. 70%
 • Det er normalt mere velsmagende end tørfoder
 • På grund af fugtindholdet er fodermængden større, hvilket kan være en fordel når man taler om foder til en labrador
 • Det har et lavere energiindhold end tørfoder, hvilket kan være særligt gavnligt for hunde, der er tilbøjelige til overvægt
 • Den er langtidsholdbar og er uden konserveringsmidler

Fordele ved tørfoder

 • Det er normalt billigere end vådfoder
 • Let at opdele i portioner og let at opbevare, også egnet til undervejs og på rejser
 • God energiforsyning til aktive hunde
 • Store kroketter kan mindske risikoen for, at hunden er forslugen
 • Lavere emballagemængder end med vådfoder
 • Normalt indeholder det tilsætningsstoffer, som understøtter leddene, samt andre ingredienser, der kan være gavnlige for hundens helbred

Det gyldne efterår i hundelivet

De fysiske ændringer i forbindelse med fremskreden alder stiller andre krav til ernæringen. På grund af det nedsatte aktivitetsniveau mindskes energibehovet. Så du bør sænke foderets energiindhold, så din senior ikke tager på. Da nogle ældre hunde har dårligere lugtesans og smag, kan et særligt velsmagende foder være gavnlig.

Gå også på opdagelse i vores udvalg af hundefoder specielt til din labrador i vores shop.

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. For at kunne behandle hunden ordentligt kommer vedkommende til at spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.