Tørfoder, vådfoder, økologisk foder, BARF eller tilberede selv? Uanset hvilken ernæringsmetode du vælger, er det vigtigt, at din hund er forsynet med alle livsvigtige næringsstoffer. Men hvilke næringsstoffer har hunden brug for, hvis den skal være sund, glad og vital? Hvilke næringsbestanddele bruger den til at absorbere næringsstoffer, og hvad sker der i tilfælde af under- eller overforsyning?
De vigtigste næringsstoffer til din hund

© Lilli / stock.adobe.com
Ikke kun hos os mennesker, men også hos vores bedste ven, hunden, spiller en afbalanceret ernæring en afgørende rolle, når det gælder sundhed, trivsel og forventet levetid. En optimal forsyning af alle vitale næringsstoffer holder organismen sund, styrker dens modstandsdygtighed og forhindrer dermed sygdomme på lang sigt. Næringsstofferne sikrer, at hundekroppens mange stofskifteprocesser kører gnidningsløst, herunder bl.a. opbygningen af muskelstrukturen, hårfornyelse, hud- og blodceller, produktion af vigtige hormoner og enzymer, samt organgendannelse. Men hvilke næringsstoffer har hunden rent faktisk brug for, så den er sund og rask?
Hvilke næringsstoffer har hunden brug for?
For et sundt liv har hunde forskellige næringsstoffer, som de skal absorbere gennem deres daglige mængde hundefoder. Ud over vand omfatter disse først og fremmest proteiner, fedtstoffer, kulhydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Alle disse næringsstoffer udfører en eller flere vitale funktioner i hundens krop. Men for at få processerne til at forløbe rigtigt, skal næringsstoffer absorberes i den rigtige mængde og det rigtige mængdeforhold. Således kan både en under- og en overforsyning med et bestemt næringsstof udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for din hund.
Desværre bliver emnet endnu mere komplekst, fordi den rigtige ernæringssammensætning til din hund afhænger af forskellige individuelle faktorer. De fleste ernæringsdiagrammer, der cirkulerer på internettet, angiver den anbefalede daglige fodermængde alene i forhold til hundens vægt. Hvor meget hunden rent faktisk har brug for fra hvert næringsstof afhænger dog ikke kun af vægt, men også af alder, højde, køn, aktivitetsniveau og sundhedstilstand.
Følgende overblik er primært at give grundlæggende viden om de ernæringsmæssige behov hos hunden. Specifik information omkring hvor meget netop din hund har brug for af et bestemt næringsstof, kan vi af ovennævnte årsag desværre ikke komme ind på her. Hvis du er i tvivl om, hvilken formel der passer bedst til din hund, bør du også søge råd fra din dyrlæge eller en hundeernæringsekspert.
Protein
Proteiner er de vigtigste byggesten i enhver hunds liv. Disse er specielle, energigenererende aminosyrer, men som også er nødvendige for celledannelse. Hundens kropssubstans (muskler, hud, hår, organer) er derfor på afgørende vis afhængig af den korrekte forsyning af proteiner. Hvalpe, gravide eller diegivende tæver har derfor et højt proteinbehov, på grund af deres vækst, henholdsvis deres mælkeproduktion. Derudover har proteinforbindelser vist sig at have stor betydning for dannelsen af immunsystemet, det vil sige til det fysiske forsvar mod sygdomme.
Den vigtigste proteinkilde til hunden er stadig kød. Kødsorten og -kvaliteten har imidlertid afgørende indflydelse på, om proteinerne er letfordøjelige og således er lette at omsætte for hunden. En stor mængde indvolde, animalske biprodukter, såsom knogler og andet slagteaffald, sikrer ikke nok protein til hunden. Muskelkød, hjerte og fisk er dog proteinbærere, der betragtes som meget fordøjelige og derfor nødvendigvis bør være del af en afbalanceret hundeernæring. Selv æg og mejeriprodukter giver hunden værdifulde proteiner, sidstnævnte bør dog kun serveres i små mængder.
En proteinfattig ernæring uden kød, eller ernæring gennem sværtfordøjelige proteiner, kan forårsage alvorlige helbredsproblemer, såsom dårlig vækst, nedsat leverfunktion, vægttab og øget modtagelighed overfor andre sygdomme. Men for meget protein kan også være skadeligt. Kroppen konverterer ikke overskydende protein til ekstra muskel, men omdanner det til fedt, der efterfølgende opbevares i vævet. Det kan føre til overvægt og yderligere sundhedsmæssige indskrænkninger.
Fedt
I modsætning til mennesker kan hunde normalt tåle større mængder fedt i deres hundefoder, men næringsstofforholdet skal altid være afbalanceret. Ikke alene er fedt en af de vigtigste energikilder, det udfører også mange andre funktioner i hundens krop. Det fremmer stofskiftet og indeholder de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K, som kroppen kun kan opløse og udnytte takket være fedtet. Højkvalitetsolier, der er rige på umættede fedtsyrer, er afgørende for, at hundens stofskifte fungerer optimalt. De findes hovedsageligt i fiskeolier (fx lakseolie), men også i planteolier, såsom solsikkeolie eller rapsolie.
En underforsyning af omega-3 og omega-6 fedtsyrer kan føre til en række lidelser i hundekroppen: en reduktion i energi-niveauer, stofskiftesygdomme, problemer med hud og hår, og et indskrænket immunforsvar. Sygdomssymptomer såsom leverstress eller kardiovaskulære problemer tyder imidlertid på, at hunden får for meget fedt af lav kvalitet.
Kulhydrater
Et andet vigtigt næringsstof i hundens ernæring er kulhydrater. De sikrer i første omgang energi og fremmer præstationsevnen. På den måde giver for få kulhydrater normalt sig også udslag i en formindsket bevægelsesmotivation og de dermed forbundne fordøjelsesproblemer. På trods af denne enorme betydning for sundhed og velvære er der de seneste år rejst mere og mere tvivl om kulhydraters sundhedsmæssige fordele. Dette skyldes ikke mindst de mange kostråd der findes til mennesker, hvor det beskrives hvordan vi kan opnå vægttab med færre kulhydrater. Det er naturligvis ikke forkert, men det overses ofte, at der er "gode" og "dårlige" kulhydrater, og at den første gruppe som energileverandør er afgørende.
Nyttige kulhydrater er en kombination af polysaccharider, som du for eksempel kan finde i mange kornprodukter, kartofler, fuldkornsmel, fuldkornsris, men også i forskellige slags grøntsager. Dårlige kulhydrater er af en stor mængde mono- og disaccharider, og bør undgås hvad angår hundefoder. Hvidt brød, sukker, stivelse af enhver art eller endda chokolade hører bestemt ikke til i en hundeskål!
Kostfibre
Kostfibre er i vid udstrækning ufordøjelige plantebestanddele. Deres vandbindende og tarmregulerende egenskaber sikrer, at disse fiberstoffer hjælper med, at hunden får en velfungerende fordøjelse. En forstyrret tarmaktivitet hos hunden kan derfor også være et tegn på under- eller overforsyning af kostfibre. Hvis der er for få kostfibre i hundefoder, er det ikke ualmindeligt, at hunden får forstoppelse, ved for mange kostfibre er det derimod mere sandsynligt, at hunden får tynd mave og andre fordøjelsesproblemer. Plantefiberstoffer, såsom ris eller speltklid, er anbefalelsesværdige kostfibre til hunden, da de fremmer tarmbalancen på en naturlig måde og samtidig sikrer hunden sporstoffer, mineraler og vitaminer.
Vitaminer
Ligesom de næringsstoffer, der allerede har været nævnt - proteiner, kulhydrater, fedtstoffer og kostfibre - spiller vitaminer også en stor rolle i hundens helbred. Selvom kroppen kun har brug for små mængder af de enkelte vitaminer, spiller de afgørende funktioner i kroppen. Selv om kun et vitamin mangler, og der er et langtidsunderskud på dette vitamin, fører det til mangelsymptomer og betydelige sundhedsfarer.
Vitaminer er opdelt i fedtopløselige vitaminer og vandopløselige vitaminer. Mens de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K kan opbevares af hundens lever, elimineres de vandopløselige vitaminer B og C hurtigt fra kroppen og skal derfor serveres dagligt gennem hundefoderet. Med de fedtopløselige vitaminer er der dog risiko for overforsyning, fordi de lagres i kroppen. Især hvis der sker overforsyning af vitamin A og D kan det føre til forgiftning, såkaldt hypervitaminose, som kan føre til alvorlige helbredsproblemer, såsom forkalkning af væv eller knoglemisdannelser.
Generelt skal man være varsom hvad angår berigelse med vitaminer. Da de fleste færdige foderblandinger allerede indeholder alle de nødvendige vitaminer i tilstrækkelige mængder, er kosttilskud generelt unødvendige. Selv hvis du selv tilbereder dit hundefoder, bør du afstå fra at bruge syntetisk fremstillede vitaminer, da dyrets organisme ikke kan omsætte dem ordentligt. For at dække deres hunds behov for vitaminer er naturlige vitaminer tilstrækkelige, og de findes i stort set al slags ernæring. Du behøver ikke bekymre dig for overforsyning af naturlige vitaminer, fordi hundens organisme selv kan regulere disse stoffer, og forhindrer således på naturlig vis, at kroppen får for mange vitaminer.
Mineraler
Ligesom vitaminer er mineraler også afgørende for hunden. I kroppen overtager de essentielle mineraler hver især meget specielle egenskaber og opgaver. Der skelnes her mellem sporstoffer (jern, kobber, zink, mangan, kobolt, jod, selen, fluor) og kvantitative elementer (kalcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium).
De kvantitative elementer kalcium, fosfor og magnesium samt kalium hjælper for eksempel med knogledannelsen, nerve-, hjerte- og muskelfunktionerne såvel som blodkoaguleringen (kalcium), sporstoffet jern understøtter den cellulære respiration. Da disse mineraler findes i næsten alle foderstoffer, er en mangel relativt usandsynlig, hvis hunden får en afbalanceret ernæring. Ikke desto mindre kan en underforsyning af livsnødvendige mineraler føre til alvorlige helbredsproblemer. Mere almindeligt - men ikke mindre farligt for hunden - er overforsyning af visse mineraler.
En løbende overdosering af enkelte mineraler kan være giftig og på alvorlig vis påvirke hundens helbred. For eksempel kan en overforsyning af fosfor og magnesium på lang sigt føre til urinsten. Et overskud af natrium kan forårsage voldsom krampe og endog døden, hvis hunden samtidigt ikke drikker nok vand.
Vand
Uden vand ville ingen af de ovennævnte næringsstoffer fungere ordentligt, så mangel på vand er farligere end nogen anden næringsstofmangel. Frisk drikkevand er livsnerven par excellence - ikke kun for os mennesker, men også for hunden. Der findes ikke noget der hedder "for meget vand". Derfor bør hunden til enhver tid have rent drikkevand til rådighed, også udenfor måltiderne. Endelig skal vandtab som følge af kropsfunktioner (fx gennem vandladning, og når din hund sveder gennem trædepuderne og ved at lade tungen hænge ud af munden) kompenseres.
I kroppen overtager vandet vigtige opgaver: det opløse foderkomponenterne i fordøjelseskanalen og transporterer næringsstoffer gennem blodbanen til kroppens væv. Desuden hjælper vand kroppen med at udskille giftstoffer gennem urinen. For at disse funktioner skal fuldføres tilfredsstillende, er det daglige vandbehov være omkring 5 til 60 ml pr. kg legemsvægt. Denne tommelfingerregel er meget grov og kan variere betydeligt afhængigt af forskellige faktorer (fx hvis der er varmt udenfor, eller ved meget bevægelse).
Af hensyn til din hunds sundhed bør du altid holde øje med mængden af drikkevand. Hvis du er bekymret for at din hund drikker for lidt, kan du opmuntre vandindtagelsen med et par tricks. Du kan for eksempel servere vådfoder i stedet for tørfoder, bland det hjemmelavede foder op med vand, eller blande en lille skefuld bouillon i drikkevandet. Særligt hos hunde, der lider af diarré, feber, nyresygdom eller diabetes, er indtagelse af en stor mængde vand afgørende for overlevelse.
Det rigtige blandingsforhold er afgørende
Vand, proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, mineraler og vitaminer - for en sund, lang levetid har hunden brug for alle de nævnte næringsstoffer. Det er afgørende, at de forefindes i den korrekte mængde og det korrekte blandingsforhold i det daglige foder. For at finde ud af, hvor meget din hund har brug for fra hver ingrediens, er det en god ide at se på din hunds alder, højde og vægt samt aktivitetsniveau og potentielle sygdomme. Især med diabetes, overvægt eller undervægt eller allergi bør du absolut følge en detaljeret ernæringsplan, så din hund hurtigt får det bedre. Fordi hundens helbred starter i en hundeskål!
Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde
Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.
Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.
I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. For at kunne behandle hunden ordentligt kommer vedkommende til at spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist.
Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.