At ernære en Chihuahua

Chihuahua spiser hundemad

Hvordan kan jeg fodre min chihuahua?

Lille, men frejdig. En Chihuahua er ifølge racestandarden livlig, opmærksom, rastløs og meget modig, og betragtes som verdens mindste hunderace. Hvis en Chiuahua var så stor som den er loyal, ville den nok være den ideelle beskytter: en tysk schæferhund i en Chiuahuas krop. En Chihuahua har brug for en masse opmærksomhed og er kræsen med, hvem den skænker hengivenhed. Den binder sig normalt til én bestemt person, men er også venlig overfor andre mennesker i husstanden.

Hvis den får kærlig opdragelse, lærer den meget hurtigt, imens den er godmodig og venlig. For at den ikke udvikler tendens til at gø af frustration og bider af angst, bør man i en tidlig alder vænne den til andre hunde, dyr og børn. På trods af sin størrelse er Chihuahua ikke et legetøj, og bør behandles som en hund. Især når det gælder børn, er det ekstra vigtigt. En Chihuahua har brug for en normal mængde motion og vandreture. Den kan sagtens holdes i en lejlighed og behøver ikke en stor have. Men den nyder motion på gåture gennem skov og eng. Chihuahuaen er en robust og udholdende hund, der kan lide at lege.

Der er flere teorier om, hvor racen Chihuahua stammer fra. Den er navngivet efter Mexicos største provins, Chihuahua. Der er belæg for både Kina, Egypten og Malta udover Mexico som oprindelsesland. I sidstnævnte land eksisterede der i Toltekernes og Aztekernes tid vildhunde, der blev fanget og tæmmet af de indfødte. De blev forgudet af aztekerpræster og var aztekerprinsessernes darlings. Chihuahua blev også brugt som offerdyr, og blev også anset for de døde sjæles anfører hinsides. I 1904 blev den første Chihuahua registreret i USA. Rosina V. Casseli, en varietékunstner, dresserede hunde af denne race til sine optrædener, og i bladet "Our dogs" forsøgte hun sig med den første racebeskrivelse. Den første officielle racestandard for Chihuahuas blev etableret i 1923 i USA. Herfra fandt racen Chihuahua sin vej til resten af verden. I Europa skete det dog først efter 2. verdenskrig.

Også vigtigt for de mindste - sund ernæring fra starten af

Chihuahua er den mindste hunderace i verden, og når en kropsvægt på ca. 1,5 til 3 kg. Forventet levetid er med god pleje mellem 14 og 18 år, men hunde, der vejer mindre end 1 kg, er dog betydeligt mindre. Kropsformen er kompakt, den har et æbleformet hoved med store runde øjne, og opretstående spidse ører. En Chihuahua bærer sin hale i en bue hen over ryggen. Racestandarden tillader alle pelsfarver undtagen merle. Der er en kort- og en langhårsvariant, hvor begge varianter er meget lette at pleje, de har kun brug for regelmæssig børstning. Øjenplejen bør man ikke forsømme. Som også med andre små racer, bør tandsten fjernes regelmæssigt, eller endnu bedre, bør du allerede vænne dem til at få børstet tænder mens de er hvalpe.

Foruden omsorg og pleje er en behovsbaseret kost særlig vigtig for en god start i et sundt hundeliv. Man bør sikre sig, at hvalpe får servereret foder med en artskorrekt og afbalanceret andel af energi, mineraler, sporstoffer og vitaminer i hvalpefoderet. I små racer er der i modsætning til store racer en større risiko for, at de får for meget.

Foderanbefalinger for hvalpefoder afhænger af hvalpens aktuelle vægt, og den forventede slutvægt. Du kan bruge den forælders vægt, der har samme køn, som pejlemærke. Derudover afhænger fodermængden af hvalpens aktivitetsniveau.

Hvilket foder kan jeg servere for min Chihuahua-hvalp?

For en hvalp af racen Chihuahua kan hvalpefoderet Royal Canin Chihuahua Junior som tørfoder, og som vådfoder Royal Canin Mini Junior, anbefales.

Fordele ved Royal Canin Chihuahua Junior

 • Ekstra høj accept
 • Krokettestørrelsen tilpasset størrelsen af kæben for chihuahuahvalpe
 • Natriumtrifosfater beskytter mod kalkdannelse
 • Med meget letomsættelige proteiner, FOS og omega-3 fedtsyrer til god fordøjelse og små afføringsmængder

Fordele ved Royal Canin Mini Junior

 • Forsyner små hunde med alle nødvendige næringsstoffer
 • Appetitvækkende for selv kræsne hunde
 • Konstant næringsstofprofil i hvert batch
 • Kød fra ensartede kilder
 • Afrundet med linolie, der er rig på omega-3 og omega-6 fedtsyrer

Fodermængde for en Chihuahua-hvalp med normal aktivitet

Fodermængden for hvalpe bør altid opdeles i flere måltider om dagen. Derudover bør til enhver tid være frisk vand til rådighed.

Nuværende vægt Slutvægt Foder Omtrentlig mængde foder i g / dag
0,8 kg 2,5 kg Royal Canin Chihuahua Junior 55 g
0,8 kg 2,5 kg Royal Canin Mini Junior 235 g
1,5 kg 2,5 kg Royal Canin Chihuahua Junior 60 g
1,5 kg 2,5 kg Royal Canin Mini Junior 260 g

Lille hund nu udvokset - foder til den voksne Chihuahua

Voksne Chihuahuas skal også have foder til voksne hunde. Selvom Chihuahuas ikke har tendens til at være overvægtige, bør du stadig holde øje med vægten. Chihuahua er en selskabshund med en kort næse. Varmere temperaturer er ugunstige og bør derfor undgås. En høj kropsvægt gør problemet ikke mindre. Om du vil servere våd- eller tørfoder, eller en blanding af begge typer foder, er op til dig. Du vil kunne mærke hvad din Chihuahua godt kan lide. Som belønning eller til træning kan du bruge tørfoderkroketter, eller forskellige godbidder. Mængden af godbidder bør trækkes fra den daglige fodermængde. Hvis du serverer tørfoder anbefaler vi, at det er foder med ret små kroketter, som er tilpasset til de mindre hunderacer. Vådfoder opnår høj accept, fordi det er mere velsmagende end tørfoder. Med vådfoder er væskeindtaget højere, da fugtindholdet sædvanligvis er over 70%.

Anbefalet vådfoder til hunde af racen Chihuahua

Happy Dog Pur

 • Fås i forskellige varianter - giver afveksling
 • Uden soja, sukker og kunstige farvestoffer og konserveringsmidler
 • Er også velegnet til følsomme hunde

For at supplere Happy Dog Pur, brug Happy Dog Flage-Mix.

 • Ideel blanding af flager som supplement til kødmåltider
 • Med middelhavsurter og -grøntsager
 • Uden konserveringsmidler og farvestoffer
 • Fremragende fordøjelighed

Bedste tørfoder til den voksne Chihuahua

Til meget aktive hunde har tørfoder nogle fordele, da det har højere energiindhold end vådfoder. Normalt er tørfoder billigere end vådfoder. Tørfoder er velegnet til rejser, du kan også bruge det som godbidder eller til træning. Det er lettere at opbevare og skaber mindre emballageaffald end vådfoder.

Som tørfoder til en Chihuahua er Concept for Life Mini Adult velegnet.

 • Foder tilpasset små racers behov
 • Afbalanceret kalorieindhold for at bevare idealvægten
 • Plantefibre og højopløseligt C-vitamin til reduktion af bakteriel plak
 • Små kroketter specielt tilpasset til små hunde
 • Uden hvede og soja
 • Blanding af B-vitaminer, kobber, zink og omega-3 og -6 fedtsyrer til en skinnende pels

Bosch Mini Adult Lam & Ris

Bosch Mini Adult Lam & Ris er også velegnet.

 • Velegnet til ernæringsfølsomme hunde
 • Små lækre kroketter, som selv kræsne hunde kan lide
 • Med blanding af mannaner og ß-glucaner til styrkelse af immunsystemet
 • Indeholder chondroitin og glucosamin for at understøtte leddene
 • Zink, hørfrø og essentielle fedtsyrer til gavn for hud og pels
 • Afbalanceret kostfiberindhold for at stimulere tarmfloraen

Fodermængde til en voksen Chihuahua med normal aktivitet

Foder Fodermængde i g ved 2,5 kg vægt
Happy Dog Pur ca. 200 g
Concept for Life Mini Adult ca. 50 g
Bosch Mini Adult Lam & Ris ca. 50 g

Foder til en senior Chihuahua

En ældre og lille hund har brug for en kost, der er skræddersyet til deres alder og størrelse, da aldringsprocessen medfører fysiske ændringer. Stofskifte og aktivitetsniveau er i tilbagegang. Et tilpasset foder med høj accept og smag kan understøtte en ældre hunds trivsel. For at holde hunden i form så længe som muligt, bør foderet tilpasses de specifikke aldringstegn, for på den måde optimalt at fremme en sund alderdom.

Anbefalet foder til Chihuahua-seniorer

Rocco Senior

 • Letfordøjelige proteiner og reduceret fedtindhold
 • Særligt velsmagende
 • Med fersk kød, intet formkød
 • Indeholder vigtige omega-3 og omega-6 fedtsyrer
 • Specielt tilpasset behovene hos en ældre hund

Royal Canin X-Small Adult 8+

 • Med værdifuld blanding af antioxidanter for vitalitet
 • Tilpasset fosforindhold til nyresundhed
 • Høj accept ved hjælp af omhyggeligt udvalgte næringsstoffer
 • Modererer foderindtaget på grund af speciel krokettestørrelse og -form

Fodermængde til Chihuahua-seniorer med normal aktivitet

Foder Fodermængde i g ved 2,5 kg vægt
Rooco Senior fjerkræ & havregryn ca. 200 g
Royal Canin x-small ageing 12+ ca. 50 g

 

Som en belønning indimellem har en Chihuahua uanset alder godt af Rinti Chicko Mini, i forskellige varianter. På grund af deres behagelige størrelse er disse lækre snacks særligt velegnede til hunde af små racer. Lufttørring gør snacken sprød og delikat. Mængden af snacks bør altid trækkes fra den daglige fodermængde.

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. For at kunne behandle hunden ordentligt kommer vedkommende til at spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.