Familiehunde: Råd & populære racer

Pige med en golden retriever på græs

Little girl sitting on the grass with dog in the summer park

Trofast følgesvend, legekammerat og sjæleven: børn elsker hunde, og næsten ethvert barn ønsker at have deres egen “pelsven”. Men for at samlivet mellem barn og hund forløber som det skal, bør man følge nogle få regler. Du kan finde ud af, hvilke der er, og hvilke racer der er særligt børnevenlige.

Børn har godt af at være sammen med hunde

På et tidspunkt udtrykker næsten alle børn lyst til at eje en hund. Men bør forældre efterkomme deres ønske? Faktisk kan hunde være et aktiv for hele familien og have en meget positiv indvirkning på børns udvikling. Talrige undersøgelser har vist, at børn, der vokser op med hunde, er mere afbalancerede, sociale og mindre aggressive i sammenligning med børn, der ikke vokser op med hunde. En hund giver sikkerhed og styrker selvværd, fordi den står ved barnets side uden at stille spørgsmål, og giver trøst i enhver situation. Samtidig er børn, der har en hund, meget ude, og er normalt mere åbne overfor sportsaktiviteter end børn uden hund. De lærer også at tage hensyn til andres behov, at respektere grænser, og tage ansvar.

Skal dit barn vokse op med en hund?

På trods af alle disse positive aspekter bør du ikke uden videre køre til nærmeste dyrehjem eller opdrætter for at købe en hund. Købet af et kæledyr, især en hund, skal overvejes nøje. En hund forærer man ikke som fødselsdagsgave eller julegave som var det et stykke legetøj. Forældre bør snakke med deres barn eller børn om, hvad det betyder at tage ansvar for en hund, og hvilke forandringer det kan føre med sig. En hund har brug for daglig opmærksomhed, den har brug for motion, den skal opdrages og trænes på en konsekvent måde, den har brug for en behovsbaseret kost, den skal regelmæssigt til dyrlæge og den bør have et hyggeligt sted i hjemmet (en hundekurv, et hundetæppe), hvor den får mulighed for at trække sig tilbage. Det at holde hund koster bogstaveligt talt tid og penge. Alle i familien bør være bevidste om det og være enige om det fælles projekt. Køb aldrig en hund bare for dine børns skyld – du og din partner bør være overbeviste om fordelene ved det nye familiemedlem!

Hvordan forbereder jeg mine børn til, at en hund flytter ind?

Afhængigt af hvor små dine børn er, kan de selvfølgelig ikke altid fuldt ud forstå, hvor meget arbejde det kræver at holde et kæledyr. Ansvaret for hunden ligger derfor primært hos forældrene. Ikke desto mindre kan du forklare for selv børnehavebørn, at en hund vil medføre ændringer i det daglige familieliv, og at visse regler skal overholdes, når man holder et dyr. Selvom entusiasmen om den nye hund langsomt aftager, skal hunden luftes – uanset om det regner udenfor og du hellere vil ligge på sofaen. Også ferie eller “spontane ture” til venner, familie eller camping er ikke nødvendigvis mulige uden planlægning. Tænk over, hvem det er, der tager sig mest af hunden. Hvem lufter den? Hvem sikrer, at fodringstiderne overholdes? Hvem går med den til dyrlægen? Hvem overtager pelsplejen? Og hvem tager sig af den, hvis du er syg eller skal ud at rejse. Skolebørn kan allerede få tildelt bestemte opgaver, og måske kan du også fordele de daglige ture rundt om blokken mellem dine børn. Jo mere du præciserer ansvaret på forhånd, jo færre konflikter kommer til at opstå senere, og det gør samlivet med en hund mere harmonisk.

Dos and Don’ts i samlivet mellem børn og hunde

En del af forberedelsen til, at en hund flytter ind, er også at fortælle dine børn hvordan man opfører sig på en hundevenlig måde, og få stillet nogle regler op for hverdagen. Dit barn må lære, at en hund ikke er et plysdyr, som man kan tage op når man har lyst til det. En hund har behov, der skal respekteres. Selvfølgelig lærer de fleste børn bedst i praksis, men du kan forberede dem på visse områder i forvejen. Nogle gange hjælper det at skrive reglerne op på et stykke papir sammen, og hænge dem op i lejligheden. Malede billeder eller små symboler hjælper især mindre børn til at få reglerne ind under huden og følge dem.

Pige med en sort hund

De vigtigste regler for børn i samlivet med en hund har vi sammensat i det følgende – man kan stadig tilføje egne “familieregler”, det bestemmer du selvfølgelig selv.

•     Vær opmærksom på hundens kropssprog

Desværre kan hunde ikke snakke og fortælle os, hvordan de føler eller hvad de har brug for. Men hvis man ser nøje efter, fortæller kropssproget noget om deres følelser. Selvfølgelig bliver dit barn ikke “hundehvisker” natten over, men tag dig tid til at forklare dit barn, hvad din hund ønsker at udtrykke med sin kropsholdning. Hvis den forsigtigt logrer med halen og ser opmærksomt på barnet, så ønsker hunden opmærksomhed og bliver helt sikkert glad, hvis dit barn har lyst til at lege. Men hvis han gør sig lille eller har halen mellem bagbenene, betyder det at den er usikker og nervøs, og bør hellere lades i fred. Forsigtighed anbefales også, hvis din hund viser tænder eller hæver halen stejlt opad. Så bør du hellere få adskilt barn og hund.

•     Lad hunden være alene i sin kurv

Ligesom du også har brug for din egen seng, har din hund også brug for sin egen plads i hjemmet: en kurv, et hyggeligt hjørne eller endda et hundehus i haven, hvis den opholder sig meget udenfor. Forklar dit barn, at dette er “hundens rige”, hvor de andre familiemedlemmer ikke har noget at skulle have sagt. Hvis en hund trækker sig tilbage og ligger på sit tæppe eller i sin kurv, vil den være alene og bør ikke forstyrres af dit barn.

•     Forstyr ikke hunden, mens den spiser

Hunden har også brug for ro under sine måltider. Gør det klart, at hunden skal forstyrres ved hundeskålen og at man aldrig må tage hundeskålen. Hvis hunde er forstyrret, mens de spiser, føler de det som et angreb på deres naturlige ret til foder og – afhængigt af deres temperament – kan finde på at forsvare denne ret for enhver pris.

Gå på opdagelse i vores store udvalg af hundemad!

•     Man må ikke trække hunden med pelsen, ørerne eller halen

En hunds lange hale er særligt attraktiv for små børn, og fristelsen til at trække i den er tilsvarende stor. Gør det klart for dit barn, at hunden ikke er en bamse og at det gør ondt, når der bliver trukket eller skubbet – lige så meget som det gør på mennesker. Da hunden ikke kan tale, har den brug for sin pels, ørerne og halen som kommunikationsmiddel og kan reagere aggressivt på “angreb” på disse vigtige kropsdele. Forklar dit barn, at en hund ønsker at blive behandlet som barnet selv gerne vil behandles. Barnet vil sandsynligvis ikke selv have, at nogen trækker eller skubber.

•     Se ikke hunden direkte i øjet

Hvis hunden møder en artsfælle og ser den lige i øjnene, uden at dreje hovedet, så betyder det: “Jeg er ikke bange for dig – jeg er stærkere!” Hvis barnet ser lige ind i hundens øjne, kan den også se det som en udfordring eller en trussel mod sin stilling i familien. Selvfølgelig kan dit barn se på hunden, men det skal ikke stå direkte foran hunden og stirre på den.

•     Hold dig væk fra hundens tænder mens der leges

Mange bideulykker sker under leg: barnet holder en pind og ønsker at kaste den, og hunden snapper efter den og får ved et uheld fat barnets hånd.

Det er vigtigt, at hunden lærer sine grænser fra begyndelsen og forstår et “nej” eller et “stop”. Selv børn kan lære, at de rette kommandoer med tydelig stemme og et klart håndsignal kan få hunden til at forstå, at den skal være tålmodig. Det er selvfølgelig sværere for hvalpe eller unge hunde, og derfor er det mere sikkert, hvis dit barn i første omgang sørger for, at det ikke kommer for tæt på hundens tænder.

•     Tag ikke legetøj væk fra hunden

Ligesom børn bryder hunde sig ikke om, hvis man bare tager deres legetøj væk fra dem. Hundens legetøj bør være tabu for dit barn – ligesom barnets legetøj bør være tabu for hunden. Hvis hunden alligevel tager fat i favoritdukken eller barnets yndlingsbamse med munden, bør barnet under ingen omstændigheder forsøge at rive legetøjet fra den. Barn eller forældre bør benytte sig af stop-kommandoen, så den selv slipper legetøjet. Nogle gange hjælper det at stille hunden en godbid i udsigt hvis den giver legetøjet tilbage. Hjælper alt det ikke, og hunden bare ikke vil give slip på legetøjet under nogen omstændigheder, tag dit barn med i et andet rum i ro og mag, og efterlad hund og legetøj alene. Den vil ikke bryde sig om at blive efterladt alene og ignoreret, og den vil sandsynligvis selv opdage, at den skal give slip på legetøjet for at få den ønskede opmærksomhed fra sin familie igen.

•     Leg kun med hunden, når en voksen er i nærheden

Denne sidste regel gælder især for små børn. Selvom hunden er nok så sød og tålmodig, kan der opstå situationer, der løber løbsk. Det er ikke nødvendigvis af ond hensigt, men kan ske i kampens hede, hvis hunden og børn bliver overmodige og tumler rundt med hinanden. Det vigtige er, at der er en voksen til stede, der gør det tydeligt for hunden, at den skal være forsigtig, og at et menneskebarn ikke er så robust som de søskendehvalpe, den er vokset op med. På grund af deres størrelse anser hunde generelt børn for at være enten på samme trin eller lavere på rangstigen i forhold til dem selv. Kommandoer fra børn følger de altså ikke nødvendigvis.

Også babyer bør aldrig efterlades alene med hunden – selvom de sover fredeligt i deres vugge. Som forælder har du opsynspligt, og selvom du tror, du kender din hund godt, er og forbliver den et dyr, der kan reagere anderledes på visse (uforudsete) situationer end vi mennesker gør.

Hvilke hunde er især glade for børn?

Er nogle hunderacer er mere egnede som familiehunde end andre? Og er tæver mere glade for børn end hanner? Man kan stort set ikke generalisere, for trods alt er enhver hund – uafhængigt af race eller køn – helt sin egen og gør sig mange erfaringer, der adskiller sig fra alle andre hunde. Ikke desto mindre kan du, når du vælger en familiehund, søge efter bestemte kriterier og egenskaber, som kan hjælpe dig og dine børn.

Pige sover med jack russell terrier
  • Hunden skal have stærke nerver og være afbalanceret. I en husstand med børn sker der meget og der kan være høje lyde. Det vigtigste er, at din hund altid er afslappet og rolig, uanset hvor hektisk der kan være i huset. Derudover skal hunden kunne holde til, at den ind i mellem ikke får nogen opmærksomhed, når man prøver at jonglere lektier, bleskift og håndboldforeningen.
  • Hunden skal have en høj tolerancetærskel. Den må ikke være nervøs eller udvise tegn på aggressivitet. I modsætning til et single-hjem er familiehunde udsat for mange indtryk. Barnet får mange besøg fra forskellige venner, det er højt, det leges og tumles, det kastes med pinde og der suses rundt på løbehjul. Hunden må ikke lade sig imponere af al det hurlumhej, og må på ingen måde reagere nervøst eller endog aggressivt på det.
  • Hunden bør ikke have bevægelsestrang over gennemsnittet. I det daglige liv med børn er der tit ikke tid til andet end skole, børnehave, sportsklubber eller musikundervisning. Timevise spadsereture, skovture eller besøg i en hundeskole er der nok ikke altid plads til. Selvfølgelig bør du prøve at kombinere familieaktiviteterne med at sikre hunden nok bevægelse. Måske kan du tage en løbetur med din hund mens din søn spiller fodbold? Eller du benytter turen til børnehaven, skolen eller musikskolen som lejlighed til at få luftet hunden. Familieudflugter i weekenden bør også planlægges, så din hund er så meget som muligt ude i frisk luft og får bevæget sig meget. Huskys eller Greyhounds, der har brug for flere timers fysisk aktivet dagligt, er temmelig uegnede som familiehunde.
  • Hundens pleje bør ikke være for krævende. Daglig børstning af pelsen, fjernelse af filtret pels med kam eller saks, badning af hunden, og fjernelse af madrester – alt det kan hos nogle hunderacer, såsom en Sank Bernardshund eller en langhåret Collie tage ganske lang tid. Tid er normalt en mangelvare for familier med børn. I nogle familier kan en korthåret hund, som ikke kræver så meget pleje, være det bedre valg.

Børneglade hunderacer

Hvilke racer opfylder ovenstående kriterier for en “børnevenlig familiehund”? Vi introducerer de 15 mest populære hunde til familier med børn:

•     Labrador Retriever

En Labrador er venlig, godmodig og udadvendt. De er meget tålmodige og er ret behagesyge. De er ikke på nogen måde kendte for at være aggressive eller nervøse. Som Retrieverhund elsker de at løbe efter pinde, og nyder på samme tid at lege med børn.

•     Golden Retriever

Ligesom en Labrador er også en Golden Retriever en meget populær familiehund. Det er ikke så underligt endda, fordi de er intelligente, rolige og tålmodige. Deres vagt- og beskyttelsesinstinkt er meget lavt, de er legesyge selv i høj alder, og elsker selskab. Mange børn, mange venner på besøg og masser af aktivitet i huset er ikke noget problem for disse venlige og godmodige hunde.

•     Dalmatiner

Hundene med den smukke plettede pels betragtes som nemme at opdrage, tålmodige og legesyge og er relativt lette at pleje på grund af deres korte pels. Så ikke kun i filmen, men også i familier med børn, er disse hunde “stjerner”.

•     Boxer

Det er næsten umuligt at tirre en Boxer, der skal i hvert fald rigtig meget til. Navnet kunne ellers tyde på andet, men disse hunde er ekstremt godmodige og afslappede. De elsker at lege, men accepterer også, hvis man ikke har tid til at beskæftige sig med den, fordi den er så lærenem og ukompliceret.

•     Beagle

Ikke kun højden, men også en Beagles karakter kan beskrives som meget børnevenlig. Den nyder selskab med familien og forstår sig også godt med fremmede eller andre hunde. Den føler sig særligt hjemme i aktive familier.

•     Collie

At en Collie elsker børn, og er loyale og intelligente, ved vi jo fra serien “Lassie”. Alle Collie-racer anses for lette at opdrage og er hengivne familiehunde. Som hyrdehunde har de dog også en stor trang til at bevæge sig og har et meget stærkt beskyttelsesinstinkt. Familier, der accepterer de deraf følgende behov, vil med en Collie få en loyal og elskværdig partner ved deres side, der går gennem tykt og tyndt sammen med dem.

•     Cavalier King Charles Spaniel

Børn elsker denne hund med det trofaste blik og de fluffede hængeører. Denne hunde er så sandelig også en storartet familiehund på grund af sin legesyge og venlige natur. Den elsker det, når familien er i nærheden og føler sig hjemme i et hus med mange børn.

Læs vores også Cavalier King Charles raceportræt!

•     Engelsk Bulldog

Selvom ikke alle mennesker synes det umiddelbart, så er en Bulldog en fremragende familiehund. Når man ser bort fra de dybe rynker og det undertiden dystre look, er en Bulldog ekstremt godmodig og venlig. Selv høje lyde fra omkringfarende børn får dem ikke til at tabe fatningen.

baby med en cocker spaniel leger i græs

Berner Sennenhund

Også en Sankt Bernhardshund har en misundelsesværdig “indre ro”. Selv en horde børnehavebørn kan stort set ikke imponere denne store og smukke hund. De betragtes normalt ikke som legesyge, men de kræver heller ikke meget af familien – de har det fint, hvis de bare kan betragte familieaktiviteterne i haven i ro og mag.

•     Irsk Setter

Som vagthund er den Irske Setter næppe egnet, fordi den møder alle mennesker med åbent sind og med venlighed. Som familiehund er den ekstremt velegnet, fordi den er trofast og lærenem – men i og med den oprindeligt blev brugt som jagthund har den brug for rigeligt med motion, og er derfor kun egnet til aktive familier, der kan tilfredsstille en aktiv hund både fysisk og mentalt.

•     Newfoundland

Indrømmet, kravet om at være “let at pleje” opfylder denne bjørn af en hund ikke. Men på alle andre måder er en Newfoundland perfekt til familier med børn – forudsat at de har masser af plads. De sagtmodige bamser kan ikke gøre en flue fortræd og elsker at blive kælet for og lege med familien. Overfor børn udvikler de vandelskende hunde et særlig tæt forhold.

•     Basset Hound

En Basset Hound elsker det, hvis der er ro omkring den – men det betyder ikke, at børnelarm går dem på nerverne. Tværtimod elsker de børns selskab og tilpasser sig til familiens hverdag uden problemer – det vigtigste er, at de ikke er alene.

•     Border Terrier

Aktive familier, der tilbringer meget tid ude i naturen kommer til at have megen glæde med en Border Terrier. De er legesyge og udholdende, og er samtidigt lette at begejstre og har stærke nerver. I og med, at det er en Terrier-race, har de dog også en vis egenrådighed.

•     Puddel

Charmerende, klog, legesyg og nem at træne. En Puddel er en ideel familiehund. Den møder børn på en åben og venlig måde og værdsætter dem som aktive legekammerater. Deres pels er dog ind i mellem ret krævende at pleje.

•     Old English Sheepdog

Familier, der ikke er bange for daglig pleje, er også godt hjulpet med en Old English Sheepdog. De smukke hunde med den lodne pels er yderst glade for børn og glade for at blive kælet for. Men de har lige så meget brug for bevægelse som at blive aet.

Hvad du også bør tænke på, når du køber en familiehund

Selvfølgelig behøver det ikke altid være en racehund, men du bør altid købe en hvalp fra en opdrætter med godt ry – én, der lægger vægt på, at avlshundene er karakterfaste og socialiseres, så hvalpene har den bedste chance for, at de nemt kan indlemmes i familien, og udvikle sig til en loyal og elskværdig familiehund. Ældre hunde fra dyrehjem eller blandingsracer kan vise sig at have overraskelser. Her bør du spørge så meget som muligt ind til hundens oprindelse og fortid. Kender man de to hunde, der har parret sig? Under hvilke omstændigheder blev hvalpen født, og hvordan har den tilbragt sine første uger, henholdsvis år? Er der nogen kendte negative episoder, der involverer børn? Hvorfor kom hunden til dyrehjemmet? Det er ikke altid, at det kan besvares med sikkerhed. Hvis det er første gang du skal holde hund, og hvis du ikke har så meget praktisk erfaring med hundetræning bør du overveje det nøje, om du vil påtage dig ansvaret. Med børn har du muligvis ikke tid til at bruge den tid, det kræver at omskole en hund, der eventuelt er forstyrret eller traumatiseret. Som forælder har du ansvaret for dine børn og skal være sikker på, at hunden og børnene passer godt sammen og kan nyde den tid, de har.

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

10 tegn på, at din hund er glad

"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor. Sandsynligheden for, at din hunde er glad er særlig høj, når den er fuldt beskæftiget. Én måde er at bruge meget tid sammen med den, for eksempel ved at tilbringe en stor del af dagen med leg. Også foder af høj kvalitet er afgørende for dens fysiske og mentale sundhed, og dermed dens humør. Ultimativt kan kun hormonniveauerne fortælle dig, om din hund er tilfreds.
7 min

5 gode grunde til at få en voksen hund

Lad os være ærlige: en lille, fluffet hvalp er lige til at dåne over. Voksne hunde, som f.eks. fra dyrehjem eller dyreinternat, har tit dårlige chancer overfor så meget nuttethed. Det er en skam, fordi det har sine fordele at få en ældre hund. Hvad består de af og hvorfor mange fordomme om voksne hunde ikke stemmer, kan du finde ud af her.