Engelsk Bulldog

Engelse Bulldog

Engelse Bulldog

Grumt udseende, bekvemmelig og snorkende - en drømmepartner forestiller man sig egentlig en lille smule anderledes. Men en Engelsk Bulldog har en umiskendelig charme og sans for humor, så denne elskelige, lidt klodsede type kan erobre menneskehjerter i et ruf.

Egenskaber

Faktisk synes det ikke helt som om, udseendet passer til karakteren. Den uslebne krop og det utilfredse udtryk dækker over et venligt og omgængeligt gemyt. I omgangen med mennesker den kender er den robuste Bulldog følsom, til tider endog sensibel. Hvis ejeren har et lidt for skarpt tonefald, kan de reagere ret følsomt, og kan derefter virke udpræget trodsig. Selvom Bulldogs er ekstremt kærlige hunde, der gerne hænger ud med deres tobenede venner, så er de ret stædige. Kommandoer, der kommer i en for streng tone, eller som går dem imod, kan ganske vel blive ignoreret. Det siges, at de kan opdrages hvis man tager i betragtning, at de ikke tror på ubetinget lydighed.

Hvis man som menneske først har erobret en bulldogs hjerte, og står for en konsekvent, men kærlig opdragelse, så vil det vise sig, at de er villige til at lære, og at de kan opdrages på, på trods af det stædige væsen.  Deres godmodige og rolige måde at være på, gør en Bulldog til en populær familiehund i dag, og du kan nemt tage den med dig hvor som helst - en middag på en restaurant, eller en overnatning på et hotel. Bulldogs er meget glade for børn, og kan nemt holdes i en familie med børn. I bedste fald er børnene lidt større, fordi når de tumler eller leger kan det ske, at den tunge og stærke hund undervurderer sin enorme styrke, og det kan føre til ufrivillige sammenstød. En Engelsk Bulldog er dog ikke af sig selv voldsom, og er eller ikke tilbøjelig til at tumle rundt af sig selv, for har tendens til bekvemmelighed. I modsætning til, for eksempel Dalmatinere eller Border Collies, som vi næsten ikke kan få til at holde op med at hoppe rundt om os mennesker. Man skal motivere og overtale med en vis overbevisning for at lokke dem ud af deres hyggekurv.

Hvis den indre svinehund dog først er ude af stalden, så er Bulldogs normalt så begejstrede, at de næsten ikke kan holde op. Den store hundemaler og kynolog Richard Strebel, selv opdrætter af Bulldogs, beskrev det meget rammende for over 100 år siden:

 

"Det grundlæggende træk ved en Bulldog, er et vist flegmatisk væsen, men kun så længe der ikke sker noget, som vækker deres slumrende lidenskaber. Der er en tilsyneladende selvmodsigelse i dette, men det kan ikke beskrives på anden måde end, at det flegmatiske og det lidenskabelige hviler side om side. Deres passion bryder ud med enorm ihærdighed, lige så ihærdig som deres vilje er."

 

Sandsynligvis er det denne selvmodsigelse, der gør ​​en Bulldog så umiskendelig og charmerende. Grum og bestemt i udtrykket, men godmodig og pålidelig i sin adfærd. Komfortabel og flegmatisk, men samtidig aktiv og lidenskabelig, hvis først opmærksomheden er vakt.

Historie og avl

Hvis man ser på historien bag den Engelske Bulldog, så det er klart, hvor denne tilsyneladende selvmodsigelse i deres natur stammer fra.  Der er næppe nogen anden hunderace, der har oplevet en så stor forandring i løbet af sin historie. Kort sagt, oprindeligt blev racen avlet som en aggressiv "kampmaskine", der modigt skulle konfrontere enhver fjende, men nu bliver den holdt som kærlig, følsom familiehund, som afskyr vold.

 

Men tilbage til oprndelsen: ​​racen finder sit udspring allerede i 6. århundrede f.Kr., da fønikerne ville handle deres Molosserhunde til de britiske øer, og krydsede dem med de lokale store doggelignende hunde. Navnet "Bonddog" eller "Bolddog" er første gang nævnt i det 13. århundrede. De frygtløse hunde skal ifølge sagnet have adskilt to stridende tyre i år 1209. Deres dristige natur og kraftfulde handlinger gav dem hurtigt tilnavnet "bulldog". I kampe mod tyre opnåede de stærke hund i middelalderen berømmelse, og i sidste ende hang racenavnet "Bulldog" fast. Særligt fra det 16. til det 18. århundrede var det såkaldte "bullbaiting" populært i England, hvor folk ofte satsede store summer på væddemål. Snart blev de eftertragtede hundekampe mod tyre udvidet til kampe mod andre store dyr, såsom bjørne, aber, eller endda løver. Selv rene hundekampe, hvor to hunde kæmpede mod hinanden, var populære på det tidspunkt. En Bulldog gjalt dengang for at være en ren kamphund, og avl skulle fremme de egenskaber, der er gavnlige i kamp. Deres væsen skulle være præget af mod og aggressivitet, mens deres ydre skulle have en bred kæbe og tilbagetrukket næse, så hunden, når den bed til, stadig kunne få nok luft.

Da regeringen i Storbritannien forbød de grusomme hundekampe i 1835, fik Bulldoggen frataget deres avlsgrundlag. Den engang så populære kamphund forsvandt derfor næsten helt. Den ville formentlig være udryddet, hvis der ikke havde eksisteret mennesker, der bag den kamplystne facade så en fleksibel og elskværdig hund, og satte det i centrum for den nye avlsindsats. På den måde begyndte i midten af ​​det 19. århundrede opdræt af en ny Bulldog-type, som skulle være præget af venlighed og mag, og hvor opdrætterne prøvede at eliminere enhver form for aggressiv adfærd. I 1864 fremlagde den nyoprettede "Bulldog Club" sin første racestandard. Selvom klubben snart opløstes igen, havde man beholdt centrale dele i den 1875 grundlagte "Bulldog Club Incorporated", som fra da af bestemte udseende og adfærd for Engelske Bulldogs. Et dygtigt avlsarbejde gjorde det muligt for dem at fremavle en venlig og elskværdig familiehund ud fra den tidligere kamphund, som også snart nød stor popularitet i private husholdninger. Den tilpasningsdygtige Bulldog med det markante udseende, blev en ledsagerhund for den britiske gentleman i almindelighed, og blev i sidste ende Storbritanniens nationalhund.

Desværre opstod der i det følgende avlsforløb overavl. For at opnå ekstremt store hoveder, alt for korte næser, ekstremt rynkede ansigter, og korte ben, førte det i nogle tilfælde til... lad os kalde dem uheldige... parringer. Ud over problemer med vejrtrækningen og sterilitet, betød de brede skuldre, store hoveder og de smalle hofter betød, at det for fleste avlshunner ikke var muligt at føde naturligt. Kejsersnitsraten steg til over 80 procent.

For at imødegå denne ekstreme og smertefulde avl, fastsatte den toneangivende Kennel Klub i Storbritannien - trods massive protester fra mange etablerede opdrættere - i 2009 en ny standard. Fra da af skulle hundenes sundhed og velfærd være i fokus hvad angik opdræt af Bulldog i fremtiden. FCI overtog denne stadigt gældende standard i oktober 2010.

Udseende

Et massivt hoved med en kort snude, en bred brystkasse og en forholdsvis snæver bagdel, samt ret korte ben er stadig en Bulldogs kendetegn, men det må ikke være udpræget, at det forringer hundens evne til at bevæge sig, eller synes misdannet. Den firskårne, kompakte krop skal have gode proportioner. Selvom især hanner i forhold til deres liden størrelse er ganske tunge med omkring 25 kg, må gangarten ikke virke besværlig. En ideel Engelsk Bulldog er en aktiv hund uden nogen tendens til fedme. Hunde med mærkbar åndenød er ifølge racens standard særdeles uønsket.

Bulldoggens små, tynde ører, de såkaldte "rosenører" er sat højt over øjnene og langt fra hinanden. Halen er på den karakteristisk smalle bagdel sat lavt, og i enden er bøjet nedad. En indgroet hale er nu forbudt på grund af helbredsproblemer.  

Bulldoggens korte og meget fine hår kan forekomme i hvid, fawn, piebald, broget, gulbrun og hvid, rød, rød/brindle samt rød/hvid. Farven sort er imidlertid uønsket.

Sundhed og pleje

Den korte, glatte pels er meget let at pleje. For at rense er det nok med en speciel hundehandske, som du fra tid til anden kan stryge hen over huden. Øjne og næserynker kræver imidlertid daglig rengøring og pleje for at forhindre infektionssygdomme.

Derudover er en Bulldog meget varmefølsom. Længere spadsereture bør undgås under en hedebølge. Det er vigtigt, at hunden i denne tid får nok at drikke, og kan trække sig tilbage i skyggen. Ved normale temperaturer er en eller to ture om dagen rigeligt - hvoraf den ene af de to gerne må være ret lang. Selvom Bulldogs synes en smule træge, så er masser af motion, og en afbalanceret og sund kost vigtig for at modvirke fedme, der desværre optræder ret hyppigt.

Mange Bulldogs kæmper stadig med åndedrætsbesvær, hvilket betyder, at de får åndenød og snorker. Mere typiske sygdomme er hofteproblemer (HD), allergier, epilepsi, såvel som "Cherry Eyes", en øjensygdom.

 

Hvis du beslutter dig for at købe en Engelsk Bulldog, spørg opdrætteren om mulige racesygdomme og sørg for, at de nye racestandarder fra år 2009 bliver overholdt. Kun på den måde kan du undgå høje dyrlægeregninger.

Opdragelse og hold

En fysisk og mental sund Bulldog er en meget behagelig familie- og ledsagerhund, som føler sig lige godt hjemme i et single-hjem som i et hus med stor familie. Hvis der er en anden Bulldog i huset, så er det dobbelt glæde for begge hunde - katte og Bulldogs i samme hus fører til gengæld snarere til problemer.

Kærlighed fra ejer og eventuel familie er det allervigtigste for den ellers forholdsvis fordringsløse hund. Hvad enten du er single eller er del af en familie - en Engelsk Bulldog nyder udelt opmærksomhed til fulde. Hvis hunden er sikker på denne kærlighed, er det en meget rolig og afbalanceret partner, der ikke har det store aktivitetsbehov, men som ikke lader sig gå på af stress og jag i en storby. Ejere får på den måde en lektion i besindighed, men det kræver også en vis overtalelsesevne for at få en Bulldog udenfor en dør. Du bør faktisk være stik modsat en Bulldog i denne henseende: kun hvis du selv er glad for sport og fysisk aktivitet, vil du være i stand til at motivere de noget dovne hunde til en længere gåtur eller andre udendørs aktiviteter, så du kan overbevise dem om, hvilke fordele fysisk aktivitet har.

Et entusiastisk medlem af hundesport bliver en Engelsk Bulldog nok aldrig. Det er ikke kun fordi mange af dem ikke får nok luft, men også fordi de ikke ser meget mening i at hoppe over forhindringer hvis man kan gå udenom i ro og mag. Denne ret egensindig karakter vil man også støde på i andre situationer. Udover god erfaring i at holde hund, bør Bulldog-ejere derfor være konsekvente og have evnen til at gennemtrumfe sin vilje overfor de stædige asener. For et vellykket partnerskab med en Engelsk Bulldog anbefales det desuden, at du har sans for humor, og evnen til at vende det blinde øje til, fordi absolut lydighed kan du ikke forvente fra disse hunde. Hvis du/I opdrager med megen kærlighed og tålmodighed (og små belønninger), vil en Engelsk Bulldog vise sig at være trofast og kærlig følgesvend, der gerne imødekommer dine (jeres) ønsker - i hvert fald så længe de synes ønsket giver mening. 

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Cavalier King Charles Spaniel

Et særligt kendetegn adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel: næselængden. Begge racer er navngivet efter kongerne Charles I og Charles II., som begge elskede Spaniel-hunde. Cavalier King Charles Spaniel har ikke mistet noget af sin oprindelige charme.

12 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
12 min

Golden Retriever

Den mellemstore Golden Retriever er en stor børneelsker og ideel familiehund: den er meget menneskekærlig og nem at håndtere, men har brug for lidt pleje og meget bevægelse.