Basset Hound

basset hound på græs

De triste Basset hound-øjne er misvisende: de fleste Basset hounds, er små glade væsener - og det smitter! En løbende Basset med flyvende daskeører tryller da et smil frem på alle og enhver. Her får du det vigtigste at vide om den kortbenede jagtrace, som også er en loyal følgesvend i mange familier.

Udseende: lange ører & korte ben

Med en maksimal højde på 38 cm over skulderen vejer en Bassethund omtrent 35 kg og er derfor en temmelig stor hund på korte ben. Slående er også dens relativt lange ryg og selvfølgelig de store hængeører. At racen altid ser lidt trist ud skyldes, at man har krydset Blodhund ind i Bassethund, hvilket førte til det karakteristiske hoved og løs hud. Den korte pels er glat og tæt, men ikke ligefrem fin. For det meste er det enten to- eller trefarvet (sort-hvid-brun), men andre farver for parforcehunde er tilladt.  

Historie: britisk race med franske forfædre

Lavstammede hunde (fransk "bas" betyder "lav") var populære i Belgien og Frankrig allerede for århundreder siden. Dagens Basset hound siges at nedstamme fra den franske race Basset d'Artois - som imidlertid er smeltet sammen i racen Basset Artésien Normand. I 1863 blev racenavnet Basset hound for første gang nævnt på en hundeudstilling i Paris. Kort tid derefter blev hundene spredt i England, hvor de blev krydset med Beagles og senere som sagt med Blodhunde, hvorved de fik deres karakteristiske udseende. I 1880 anerkendte British Kennel Club som paraplyorganisation for de britiske racehundeklubber hunderacen Basset hound. I 1936 blev den amerikanske Basset hound Club grundlagt. I Europa faldt antallet af Basset hounds i løbet af 2. verdenskrig kraftigt, hvorefter der efter krigen kun var få eksempler tilbage af racen. I Storbritannien friskede opdrætteren Peggy Keevil generne op med de franske Basset Artésien Normand og havde på den måde stor indflydelse på avlen i Europa med sine hunde. Det var først i 1959, at den første officielle Bassethund ankom til Danmark. I 1970'erne var de allermest populære. Specielt i Tyskland, Storbritannien og USA blev de betragtet som en modehund - ikke altid til fordel for racen, som til tider nærmede sig usunde ekstremer med hensyn til ører og ryg. I løbet af denne periode havde en af de mest berømte Bassethunde sin tur i rampelyset: i den amerikanske serie Columbo stod eller sad der en Basset ved den populære, men lettere sære betjents side unde mange af hans vanskelige sager.  

Karakter: en jæger bliver en familiehund

Et hurtigt blik på dens korte ben gør det klart, at Basset ikke er olympisk mester i løb. Men den er en fremragende jæger, der oprindeligt blev brugt til hare- og kaninjagt i svært tilgængeligt buskads. Som såkaldt Schweisshund var det dens job at spore nedskudt vildt. Den er forudbestemt til opgaven på grund af sin gode næse, som gør det muligt for den at spore selv gamle spor, og den har stor udholdenhed. I årtier er racen blevet mere og mere en familiehund, men den store popularitet forårsagede også problemer, fordi den som modehund blev tilpasset usunde idealer. Dette resulterede i avlsekstremer, således at de adstadige dyr med overdrevet løs hud og alt for korte ben fra disse linjer ikke længere er egnede til jagt og også medfører nogle sundhedsmæssige problemer.  

 

Glad væsen med familiefølelse

Racen betragtes som venlig og omgængelig. Dens hengivenhed og kærlighed til børn gør en Basset til en god familiehund. Men den kan finde på at vælte mindre børn i øjeblikkets iver - man bør ikke undervurdere hvor meget de små fyre vejer. Selv katte kan en Basset med sin fredelige suveræne art hurtigt blive venner med. Den er aldrig aggressiv eller ængstelig, men reagerer uanfægtet overfor fremmede og andre hunde. Det kan dog godt være, at den gør af postbuddet i et forsøg på at beskytte sit territorie og sin familie - men den vil ikke gå til angreb. Denne hunderace er ikke glad for at være alene i længere tid - de er altid glade for at deltage i familiens gøren og laden. Den udtrykker sin hengivenhed er ret sjældent - så den der høster et kærligt stød med snuden kan tælle sig blandt de heldige. Visse Basset hounds har allerede tilpasset sig deres rolle som familiehund, men mangt en Basset har stadig et udpræget jagtinstinkt, som du under en spadseretur bør holde godt øje med. En Basset er ligesom de fleste jagthunde opdrættet som en selvstændig hund og er har derfor sit eget hoved, grænsende til stor stædighed.  

 

Sundhed: undgå ekstremer!

På samme måde som gravhunden og andre hunde med relativ lang ryg kan en Basset Hound få problemer med rygsøjlen, og lammelser kan forekomme. Derfor bør du sørge for, at en Basset Hound ikke skal gå op og ned af trapper. De lange hængeører kan også forårsage problemer ved kroniske øreinfektioner. Når du skal vælge en opdrætter, er det fornuftigt at sikre, at vedkommende ikke søger ekstremer hvad angår ryg eller ører, fordi det nærmest er selvskrevet, at det fører til helbredsmæssige problemer. Da den satte Basset kan have tendens til overvægt, bør du servere afbalanceret hundefoder af høj kvalitet og sørge tilstrækkeligt med motion. Racen hører til i den lade ende hvad angår aktivitetsniveau, men det betyder ikke, at du bør acceptere, at den bliver til en sofakartoffel. Under varme midsommerdage er det bedst at bruge morgen- og aftentimer til længere ture, da en Basset Hound ikke er glad for varme. Tip til varme dage: lindring kan du opnå ved at hælde lidt koldt vand på din hunds hængeører. Men også i den dybe vinter er der ulemper for den lavstammede hund: lange spadsereture i sne bør undgås på grund af de korte ben, fordi du risikerer, at den får frostskader på kønsorganer og hængeører. En sund Basset har en forventet levetid på omkring 12 år.  

 

Pleje: et dagligt blik under lyttebøfferne

En Bassets pels er nem at pleje - du kan bruge en blød børste hver anden eller tredje dag for at fjerne løse hår. Men de lange ører, samt de triste øjne der kigger gennem den løse hud, kræver regelmæssig kontrol og rens, fordi de er tilbøjelige til at blive betændte. Det er bedst at pudse din Bassets ører hver dag og rens dem om nødvendigt, fordi under de lange ører kan der opstå hudirritation gennem parasitter, snavs og friktion. På grund af den dårligere udluftning i forhold til stående ører skabes der et fugtigt og varmt klima, hvilket er betændelsesfremmende. Væn din hund allerede som hvalp til øreundersøgelser og gøre det til et trivselsritual - det styrker også båndet mellem dig og din hund. Rens forsigtigt den ydre del af ørerne med noget bomuldsvat eller med vatrondeller - vatpinde bør ikke bruges i forbindelse med ørepleje. Den indre del af øret kan du frigøre for snavs med en speciel ørerenser fra dyrehandelen. Hudirritation forårsaget af friktion kan du lindre med en hudneutral creme - her kan du få råd og vejledning når du besøger din dyrlæge første gang.  

 

Opdragelse med konsekvens og stor tålmodighed

På den ene side bør du være konsekvent når du opdrager en Basset for ikke at forværre den i forvejen stædige væsen. På den anden side bør du ikke være hård, og tvang bør du helt undgå. I stedet bør du gøre plads til at kunne slække lidt på tingene på sigt, fordi en Basset altid vil bevare en vis egenrådighed. Den foretrækker at udforske verden gennem leg, fremfor lydighed. Forsøg derfor at gøre opdragelsen legende, så hund og menneske har det sjovt samtidigt. Find en hundeskole, der også har erfaring med at opdrage disse legesyge stædige væsener - allerede inden din Basset flytter ind. Udover kærlig konsekvens er en ting meget vigtig i Basset-opdragelse: meget tålmod!  

 

Søges: opgaver til næsen

I og med en Basset har korte ben, tror mange, de ikke har brug for særlig meget motion, men her bør man ikke undervurdere denne hunderace. De oprindelige jagthunde elsker lange gåture og har derfor brug for en masse motion, men i deres eget tempo. De fleste basset hounds har spas i søgeopgaver af enhver art, og de bliver også brugt som Schweisshunde - som i dag har til opgave at opspore al slags såret vildt.          

Passer en Basset hound til mig?

I modsætning til mange andre jagthunde er en Basset en god ledsager- og endda familiehund. Den er nemlig også velegnet til lidt roligere mennesker, der ikke har alt for meget tid til at beskæftige sig med hunden. Man bør dog altid afsætte tid til konsekvent opdragelse. Desuden kan en Basset ikke lide at være alene. Den er glad for børn og er derfor ideel til familier. De fleste Basset hounds har ikke så meget imod, hvis der bliver trukket lidt i de lange hængeører - her er det vigtigt, at børn fra starten lærer den empatiske og respektfulde omgang med hundene. Så står ingenting i vejen for et livslangt venskab. På grund af sin adstadighed er en Basset også velegnet til ældre mennesker, der gerne er ude i naturen. Før indflytningen bør du være sikker på, at der ikke er nogen familiemedlemmer, der er allergiske overfor hunde. Hvis du vil være sikker kan du få foretaget en test hos din læge. Under alle omstændigheder værdsætter en Basset, hvis du har en have med god indhegning. Her kan den bevæge sig frit, og du kan forkæle den med søgeopgaver. Denne race bør ikke være nødt til klatre op ad trapper på grund af sin lange ryg - så hvis du ikke bor i stueetagen, anbefales det, at du bærer hunden op af trappen. Før der træffes beslutning om af en Basset kan flytte ind, bør du også overveje, den tid og de penge, en Basset har brug for på sigt: ud over de daglige spadsereture, leg og kælestunder, bør du også overveje, hvem der passer din hund når du er på ferie eller hvis du er syg. Ofte kan du også tage dine hunde med på ferien - her kan du på forhånd finde passende rejsedestinationer og hoteller så du kender mulighederne. Ud over basisudstyr i form af hundeskål, hundesnor. hundetæppe og børste har en Basset selvfølgelig også brug for hundefoder af høj kvalitet samt regelmæssige besøg hos dyrlægen, og det koster alt sammen penge. Desuden kan sygdomme medføre "overraskelser" af pengemæssig karakter, som du bør være forberedt på. Basset Hound på græs

 

Sådan finder du din ønskede Basset hound

Det er afgjort: du leder efter din drømmehund - og det er en Basset? Intet problem, der findes mange seriøse opdrættere af basset hounds i Europa. Før du køber, find ud af mere om deres sundhedspleje. Fordi selv om synet af en lille Basset Hound med tillidsfulde øjne og hængeører gør dig blød om hjertet på et splitsekund: til køb af hvalpe hører hjerte og forstand! Køb ikke hos sortbørshandlere, der falbyder en Basset uden papirer og sundhedskontrol! Det ville kun sørge for at holde de triste hjul i gang, fordi også her er efterspørgsel er lig med udbud. Dyrene (uanset om det drejer sig om fuldblodshunde eller om kryds) lider under det, når der avles uden hensyntagen til typiske egenskaber og sundhedsforebyggelse. Når du leder efter din opdrætter, bør du sikre dig, at vedkommende ikke overdriver med hensyn til den karakteristiske ryg- og ørelængde samt racens løse hud. Ekstremer er i de fleste tilfælde dårlige for helbredet. I opdrætterens hjem kan du ikke bare lære din yndlingshvalp at kende, men som regel også forældrene og omgivelserne. En seriøs opdrætter svarer gerne på dine spørgsmål om sine hundes sundhed og karakter, samt fortælle om avlsmål. Derudover vil vedkommende nok også spørge lidt ind til dig, i og med hvalpen jo bør få et godt hjem. I de fleste tilfælde vil opdrætteren være til rådighed med råd og vejledning omkring din Basset selv efter salget. Hvis du ikke har noget imod en voksen Bassethund, kan du kigge rundt på internettet efter hunde, der søger en ny sofa at slænge sig i. Det sker jævnligt, at hundeejere bliver nødt til at komme af med deres Basset Hound. En fordel kan være, at hundene allerede har haft den mest grundlæggende opdragelse, så selv absolutte nybegyndere, der ikke tør opdrage hvalpe, kan finde en følgesvend her. De tidligere ejere eller dyrehjemspersonalet kan normalt rådgive dig og få en fornemmelse for, om du og denne hunde har potentiale. Når du får hunden bør der altid være et gyldigt vaccinationsbevis, en stambog og bedst af alt et sundhedscertifikat. Mange gange får du også lidt af det vante hundefoder og yndlingstæppet. I dyrehjem finder du sjældent fuldblods basset hounds, men især kryds, som ikke mangler charme, og som også ser frem til et nyt hjem. Vi ønsker dig meget sjov med din legesyge Basset!  
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Cavalier King Charles Spaniel

Et særligt kendetegn adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel: næselængden. Begge racer er navngivet efter kongerne Charles I og Charles II., som begge elskede Spaniel-hunde. Cavalier King Charles Spaniel har ikke mistet noget af sin oprindelige charme.

12 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
12 min

Golden Retriever

Den mellemstore Golden Retriever er en stor børneelsker og ideel familiehund: den er meget menneskekærlig og nem at håndtere, men har brug for lidt pleje og meget bevægelse.