Basset Hound

En basset ude i naturen

Det triste basset-udseende er vildledende: De fleste Basset Hounds, kort kaldet “bassets”, er små og glade hunde – og imponerer med deres gode humør! En basset, der løber med flagrende klapører, vil bestemt sætte et smil på enhver dyreelskers læbe. Her lærer du det vigtigste om denne kortbenede jagtrace, som i dag er en trofast følgesvend for mange familier.

Historie

Britisk race med franske forfædre

Lavtgående hunde (fransk “bas” betyder “lav”) var populære i Belgien og Frankrig allerede for århundreder siden. Den nuværende basset hound siges at stamme fra den franske race basset d’Artois – som nu er integreret helt i racen basset artésien Normand. I 1863 blev betegnelsen på racen basset hound nævnt for første gang på en hundeudstilling i Paris. Kort efter spredte disse hunde sig også til England, hvor de, krydset med beagle-hunde og senere også med bloodhounds, først fik deres karakteristiske udseende. I 1880 anerkendte den britiske kennel klub, som var en rammeorganisation for britiske hundeforeninger, basset hound som en race. I 1936 grundlagde elskere den amerikanske basset hound club. I Europa blev antallet af basset hunde reduceret i løbet af 2. verdenskrig, så der efter krigens afslutning kun var få eksemplarer tilbage i avlen. I Storbritannien opdaterede opdrætteren Peggy Keevil genpoolen med franske bassets artésien normand-hunde og havde med sine dyr stor indflydelse på avlen i Europa. Det var først i 1957, at det første officielle basset-kuld så dagens lys i Tyskland. I 70’erne i det 20. århundrede nåede klapørerne deres højeste popularitet. Især i Tyskland, Storbritannien og USA blev de hurtigt betragtet som modehunde – ikke altid til fordel for hunderacen, som snart nærmede sig usunde ekstremer med hensyn til den påfaldende kropsbygning, samt ører og ryg. I denne periode optrådte også en af de mest berømte basset hound: Den animalske filmfigur “Dog” i den amerikanske serie “Columbo” stod eller sad ved siden af den populære, snu efterforsker i mange episoder i hans vanskelige sager.

Udseende

Med en højde på maks. 38 cm ryghøjde og en vægt på omkring 35 kg er besset hunde dermed en temmelig massiv hund med korte ben – eller som eksperter siger: “lavbenet med betydelig substans”. Iøjnefaldende er også dens forholdsvis lange ryg samt selvfølgelig de store klapører. At racen altid har en lidt uklart blik i øjnene, skyldes krydsningen med bloodhounds, som førte til det karakteristiske hoved og den løse hud. Den korte pels er glat og tæt, men ikke fin. For det meste er den enten to- eller trefarvet (sort-hvid-brun), men også andre farver er tilladt.

© © miraswonderland / stock.adobe.com

Basset Hound karakter

En jæger bliver til en familiehund

Et hurtigt øjekast på dens korte ben gør det hurtigt klart: Basset hunden er ikke en entusiastisk løber. Men den er en fremragende jæger, der oprindeligt blev brugt til at jage kaniner og harer i svært tilgængelige områder. Dens opgave var at spore skudt vildt. Dens gode næse prædisponerer den for denne opgave, og gør det muligt for den at spore gamle spor, samt dens store udholdenhed. I årtier har racen i stigende grad gjort sig til en familiehund, men den store popularitet førte også til problemer, da basset hunden på et tidspunkt blev til en modehund. Det resulterede i ekstremer i avlen, så de dristige dyr med den overdrevent løse hud og de alt for korte ben fra disse linjer i dag ikke længere er egnet til jagt og også medfører en række sundhedsproblemer.

Familieglade hunde med højt humør

Racen betragtes som værende venlig og ukompliceret. Dens tilknytning og kærlighed til børn gør basset hound til en god familiehund. Men han den også af og til skubbe mindre børn rundt i kampens hede – disse små hundes vægt bør ikke undervurderes. Med sin fredelige og suveræne natur kan basset-hunden også hurtigt blive gode venner med katten. Den er aldrig aggressiv eller nervøs, men rolig over for fremmede mennesker og andre hunde. Ikke desto mindre kan det godt være, at den gør ad postmanden for at beskytte sit territorium og sin familie – men den vil ikke angribe den. Repræsentanter for racen kan ikke lide at være alene i lang tid – de er altid glade for at være i centrum af “deres” families begivenheder. Kærlighedstilkendegivelser er temmelig sjældne – så den, der får et kærligt snudekys, kan anse sig for at være heldig. Mens nogle basset-hunde allerede har tilpasset sig deres rolle som familiehund, har nogle repræsentanter for racen stadig et udtalt jagtinstinkt, hvilket skal tages i betragtning på gåture. Ligesom de fleste jagthunde er basset hound opdrættet til selvstændighed og er derfor kendetegnet ved en stor portion selvfølelse og somme tider endda stædighed.

Kost og sundhed

Da den robuste basset kan være tilbøjelig til overvægt, skal du sørge for en afbalanceret kost og tilstrækkelig motion. Racen er ganske vist temmelig hyggelig, men den bør under ingen omstændigheder udvikle sig til en behagelig sofa-hund. En bassets ernæring skal være kødrig og så kornfattig som muligt. Vær opmærksom på individuelle kriterier som aktivitetsniveau, sundhedstilstand og alder: For eksempel kan nogle ældre hunde have brug for et letfordøjeligt foder, der er let at tygge. Foderet skal derfor være tilpasset hundens særlige behov. Ud over konventionelt våd- og tørfoder kan der også anvendes fodringsmetoden BARF (biologisk artstilpasset råfodring). I den forbindelse fodres hunden med råt kød. Dertil kommer indmad, frugt, grøntsager samt vitamin- og mineraltilskud. Baseret på hundens oprindelige kost, imiteres således byttedyr fra gamle dage. Glem ikke at sørge for, at dit kæledyr altid har adgang til tilstrækkeligt med frisk vand.

I lighed med gravhunden og andre hunde med en forholdsvis lang ryg, bør du absolut undgå at klatre trapper med din basset. Også de lange hængende ører kan forårsage sundhedsproblemer. Ved valget af opdrætter er det fornuftigt at være opmærksom på, at opdrætterne ikke stræber efter ekstremer med hensyn til ryg eller ører, da ekstrem opdræt kan føre til sundhedsproblemer. I de varme sommerperioder er det bedst at udnytte morgen- og aftentimerne til længere gåture, for basset-hunde er ikke fans af varme. Tip til de varme dage: Du kan køle dens ører med med lidt koldt vand, når temperaturen er høj. Også i den kolde vinter er der begrænsninger for den lavbenede hund: Lange gåture i sneen bør undgås på grund af den firbenede vens lave afstand til jorden, da der er fare for, at kønsorganerne og de hængende ører fryser. En sund basset har en forventet levealder på ca. 12 år.

© © BillionPhotos.com / stock.adobe.com

Pleje

En bassets pels er let at pleje – børst den med en blød børste med nogle dages mellemrum for at fjerne løse hår. Men de lange ører og øjnene, der ser triste ud grundet den løse hud, kræver regelmæssig kontrol og rengøring. Det er bedst at inspicere din bassets ører dagligt og rense dem om nødvendigt, da snavs og friktion kan forårsage irritation under de lange klapører. På grund af den dårligere ventilation i forhold til stående ører opstår der et fugtigt og varmt klima inde i ørerne, som kan være fremmende for sundhedsproblemer på dette følsomme sted. Væn din hund allerede som hvalp til “øreinspektioner”, og gør det til et velvære-ritual – det styrker også båndet mellem dig og din hund på en positiv måde. Rengør de ydre ører forsigtigt med vat eller specielle rengøringsservietter – vatpinde må ikke anvendes til ørepleje hos dyr. Du kan fjerne snavs fra det indre øre med et specielt ørerensningsmiddel. Ved irritationer på grund af friktion kan en hudneutral creme hjælpe – spørg om tips omkring dette ved den første samtale med din dyrlæge.

Opdragelse og beskæftigelse

Når du træner en basset, skal du på den ene side være konsekvent for ikke at øge din firbenede vens “stædighed”. Hårdhed og tvang skal udelades i opdragelsen af det lille karakterhoved. I stedet bør du på lang sigt have en vis tolerance i opdragelsesspørgsmål, for en basset hound vil altid bevare en vis egenvilje. Den vil hellere udforske verden med leg end at udvise lydighed. Prøv derfor at gøre opdragelsen legende, så både hund og menneske har det sjovt. Allerede før din basset flytter ind, bør du finde efter en hundeskole, der også er bekendt med træning af legesyge stædige hunde. Ud over kærlig konsekvens er der først og fremmest én ting, der er meget vigtigt ved basset-opdragelsen: masser af tålmodighed!

De korte ben får mange til at tro, at en basset hound ikke har brug for særlig meget motion, men her undervurderer de den firbenede ven: De oprindelige jagthunde elsker lange gåture og har derfor brug for masser af motion, dog i deres eget tempo. De fleste basset-hunde elsker også søgeopgaver af enhver art: Sporing eller søgning efter genstande er et godt næsearbejde for en basst hound.

Passer en basset hound til mig?

I modsætning til mange andre jagthunde er basset hound en god ledsager og endda en familiehund. Den er også velegnet til komfortable mennesker, der ikke kan beskæftige deres firbenede ven med tidskrævende aktiviteter. Du bør dog under alle omstændigheder planlægge tid til en konsekvent opdragelse. Desuden kan en basset ikke lide at være alene. Den elsker børn og er derfor også velegnet til familier. De fleste basset-hunde accepterer også tålmodigt at blive trukket i de lange hængende ører – her er det vigtigt at vænne børnene til en empatisk og respektfuld behandling af det pelsede familiemedlem. Så er der ikke noget, der står i vejen for et livslangt venskab. Basset-hunden er på grund af sin behagelige karakter også velegnet til ældre mennesker, der elsker at være ude i naturen sammen med deres firbenede venner. Under alle omstændigheder sætter basset-hunden pris på en have, der bør være sikkert indhegnet. Her kan den bevæge sig frit, og den er meget glad for søgeopgaver. Racen bør undgå at gå op ad trapper på grund af dens lange ryg – hvis du ikke bor på stueniveau, anbefales det derfor at bære hunden op ad trapperne.

Inden du beslutter dig for at købe en basset, bør du også tænke over den tid og penge, som hunden har brug for på lang sigt: Ud over daglige gåture, leg og kram er det også vigtigt at tænke på pasning af din hund i forbindelse med ferie eller sygdom. Ofte kan du også tage din firbenede ven med på ferie – det er bedst at informere sig om rejsemål og hoteller, før din basset hound flytter ind for at få et indtryk af mulighederne. Ud over det grundlæggende udstyr i form af skåle, snore, tæpper og børster har en basset naturligvis også brug for foder af høj kvalitet og regelmæssige dyrlægekontroller, hvilket medfører omkostninger. Derudover kan der opstå overraskende “særlige udgifter” på grund af sygdomme, som du bør være forberedt på.

Sådan finder du din basset hound

Det er besluttet: Du er på udkig efter din drømmehund – og det er en basset hound? Ikke noget problem, der er mange seriøse basset-opdrættere i europa. Inden du køber hunden, skal du informere dig godt om deres sundhedspleje. For selv om synet af en lille basset med sine trofaste øjne og klapører med det samme vil varme dit hjerte: Købet af en hvalp kræver både hjerte og omtanke! Køb derfor ikke hos illegale opdrættere, der formodentlig sælger hunde billigt uden papirer og sundhedskontrol! Dermed ville du kun bidrage til at fortsætte en trist forretning, for også her regulerer efterspørgslen udbuddet. Når du søger efter en egnet opdrætter, skal du sørge for, at den avles med mådehold og uden overdrivelser med hensyn til racens karakteristiske ryg- og ørelængde, samt den løse hud. Ekstremer har for det meste en ugunstig virkning på sundheden. I opdrætterens hjem kan du ikke kun lære dine ønskede hvalpe at kende, men som regel også hundeforældrene og deres omgivelser. En seriøs opdrætter vil med glæde besvare spørgsmål omkring hundenes sundhed og karakter samt om sine opdrætsmål i forhold til en typisk basset-avl. Derudover vil opdrætteren også kunne få et indtryk af dig, for når alt kommer til alt, vil opdrætteren helst, at hvalpene får et godt hjem. I de fleste tilfælde er opdrætteren også efter salget af sine hvalpe en god kontaktperson for alle spørgsmål omkring din nye hund.

Hvis du vil have en voksen basset hound, kan du kigge rundt på internettet efter afleveringsdyr, der er på udkig efter en ny sofaplads. Det sker altid, at hundevenner uventet er nødt til at aflevere en basset. En fordel ved dette er, at hundene som regel i allerede har fået den grundlæggende opdragelse, så selv nye hundeejere, der ikke har erfaring med at træne hvalpe, kan finde en ledsager her. Tidligere ejere eller plejevirksomheder kan som regel give dig gode råd og i en samtale med dig finde ud af, om du og din firbenede ven er et potentielt drømmehold. Ved aflevering skal du altid medbringe et gyldigt vaccinationskort, papirer med afstamningsbevis og helst også et sundhedscertifikat. Mange giver også noget af det sædvanlige foder og deres tidligere følgesvends yndlingstæppe med i bagagen. I dyrehjem og dyrevelfærdsorganisationer finder du sjældent en raceren basset hound, men hovedsagligt blandinger, som dog ikke er mindre charmerende og lige så glade for et nyt hjem.

Vi ønsker dig masser af sjov med din legesyge basset hound!

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.