Sammenligning af tør-, vådfoder og et mix!

Uanset om det er tørfoder, vådfoder eller blandet foder - er der mange måder at fodre sin hund på. Hvilken metode der er den bedste har dog ført til mange diskussioner blandt hundeejere.

Faktum er, at det afgørende ved hundefoder ikke er typen, men indholdet. Grundlæggende giver foder, der er erklæret som fuldfoder, din hund alle de vigtige vitaminer, næringsstoffer og mineraler - uanset om det er tør- eller vådfoder. Ikke desto mindre har hver type sine fordele og ulemper. For at give dig et bedre overblik og gøre beslutningen nemmere har vi samlet de forskellige metoder og deres særlige kendetegn for dig.

For at imødekomme din hunds individuelle behov er det også bedst at søge detaljeret rådgivning hos din dyrlæge.

VådfoderVådfoder
Våd og tør blanding Våd og tør blanding
TørfoderTørfoder
SnacksSnacks
Få en gratis dåse rocco med i købet!

Få en gratis dåse Rocco vådfoder med i dit køb ved at tilføje koden: ROCCO-HUND ved indkøbskurven. 

*Gælder indtil d. 30.06.2023 eller så længe lager haves!  

Hund
Wolf of wilderness
Rocco
Lukullus

De enkelte fodertyper adskiller sig fra hinanden med hensyn til vandindhold, sammensætning og produktion. Derfor har de forskellige egenskaber, som har fordele og ulemper for dig og din hund

Vådfoder

Vådfoder har et særligt højt vandindhold på mellem 60 og 85 %. Derfor bliver det normalt produceret i dåser eller foliesække. 

Vådfoder er mere lugt-, men især mere smags-intensiv end tørfoder og spises derfor med særlig stor glæde af hundene.

Afhængigt af producenten indeholder vådfoder en blanding af forskellige stoffer. Det drejer sig f.eks. om muskelkød, slagteaffald, fjerkrækroppe, vegetabilske bestanddele som korn eller urter samt fedtstoffer/olier, vitaminer og mineraler. Nogle produkter indeholder desuden en sovslignende væske, der er bundet af geleringsmidler. Ved fremstillingen homogeniseres ingredienserne (hakkes og blandes jævnt) og formes eller forarbejdes i stykker.

Fordele:

 • Mere smagsfuldt.
 • Sikrer bedre væskebalance.
 • Velegnet til ældre hunde med tandproblemer, da konsistensen er blødere.

Ulemper:

 • Kortere holdbarhed efter åbning.
 • Kan forårsage dårlig mundhygiejne / kan fremme dannelsen af plak og tandsten (hvis der ikke gives yderligere eller utilstrækkelig tandpleje)

Tørfoder

Sammenlignet med vådfoder har tørfoder et meget lavt vandindhold på højst 14 %, hvilket er grunden til, at dette foder har en meget længere holdbarhed.

Afhængigt af producenten består tørfoder af tørret eller fersk kød, blod, animalske biprodukter (slagteriaffald), vegetabilske bestanddele, fedtstoffer/olier, vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Tørfoder har normalt et højere energiindhold end den samme mængde vådfoder.

Tørfoder til hunde fremstilles ved en proces kaldet ekstrudering - en udbredt metode i foderindustrien til fremstilling af tørfoder. Ved denne proces udsættes foderet for et højt tryk med tilsætning af damp, så det presses gennem en matrice til forskellige størrelser og teksturer - typisk pellets, kiks eller kibble.

Fordele:

 • Pladsbesparende opbevaring og lang holdbarhed. 
 • Tørfoderets faste bestanddele kan hjælpe med at rense tænderne, men er ikke tilstrækkeligt i sig selv / kan reducere plakdannelse gennem regelmæssig slibning (men erstatter ikke tandpleje).
 • Mere miljøvenligt i form af mindre emballagemateriale.

Ulemper:

 • Ikke lige så smagfuldt som vådfoder.
 • Risiko for utilstrækkelig vandindtagelse og vandmangel (dehydrering).

Blandet foder: Tør- og vådfoder kombineret

Hundeejere bruger ofte blandet fodring for at kombinere fordelene ved våd- og tørfoder. Du kan f.eks. give din hund tørfoder om morgenen og vådfoder om aftenen.

Da den samme mængde tørfoder imidlertid indeholder mere energi end vådfoder, er der risiko for, at du beregner den daglige mængde foder forkert. Det er bedst at få din dyrlæge til at beregne din hunds behov og udarbejde en foderplan. Du kan derefter bruge denne som en vejledning på længere sigt.

Det er endnu ikke blevet bekræftet, at denne metode fører til fordøjelsesproblemer hos hunde.

Fordele:

 • Kombinerer fordelene ved tør- og vådfoder.
 • Varieret ration.
 • Fleksibilitet i hverdagen og på rejser.

Ulemper:

 • Risiko for over- eller underforsyning af næringsstoffer (hvis foderplanen ikke følges).

Semi-våd foder

Halvfugtigt fuldfoder har et gennemsnitligt vandindhold på 15 til 20 % - det er blødere og lidt mere smagfuldt end tørfoder.

Sammenlignet med våd- eller fugtigt foder finder du også oftere dette foder i form af godbidder (f.eks. pølser eller ringe).

Fordele:

 • Let fordøjeligt, da det allerede er opsvulmet.
 • Højere vandoptagelse end tørfoder.
 • Også velegnet til ældre dyr, da det har en blødere konsistens.

Ulemper:

 • De indeholder normalt en høj andel sukker (op til 10 %).
 • Vådfoder
 • Tørfoder
 • Blandet foder
 • Snacks
 • Tilbehør

Godkendt af kæledyr: Vi tester for dig

RonyaDen lille gourmet Lukullus Mini Range

Til små gourmethunde som mig er Lukullus Mini det helt rigtige: Den naturlige, kornfri opskrift kombinerer animalske proteiner, vegetabilske ingredienser og værdifulde olier. Og de små kroketter i tørfoderet er perfekt tilpasset til min lille hundemund!

Prøv her
Purizon porsjonsposerPurizon portionsposerPurizon poser

Det kræver al min viljestyrke at sidde så velopdragen ved siden af Purizon Adult Chicken Fillet with Black Angus &Kalkun, sød kartoffel & tranebær vådfoder. Men hvem kan sige nej til dette foder med 45 % kyllingefilet af høj kvalitet!

Prøv her
Rocco ClassicHundedrømme bliver til virkelighed Rocco Classic

Rocco Classic vådfoder er som en drøm, der går i opfyldelse: 100 % friske ingredienser, hvoraf 70 % er kød og indmad - jeg tror, du er nødt til at knibe mig i poten. Det giver mig også ekstra væske i sommermånederne!

Prøv her
LolaHusk at børst tænder! kooa tandplejesæt

Tandhygiejne er ikke det sjoveste, men med kooa tandplejesættet er det i det mindste ikke ubehageligt. Med den bløde silikonefinger renser min mor mine tænder ekstra forsigtigt, og den veganske tandgel smager også...? Tja, af kylling! Mums! 

Prøv her

Q&As: Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvordan fungerer blandet fodring, og hvad skal jeg være opmærksom på?

Med blandet fodring kan du selv bestemme, hvornår du vil give din hund hvilket foder. Det er altså ligegyldigt, om du giver tørfoder eller vådfoder om morgenen - og omvendt. Undgå dog at blande de to fodertyper direkte, da de har forskellige fordøjelsestider.

Sørg også for, at du beregner mængden af foder korrekt. Hvis du ikke gør det, kan din hund blive over- eller undervægtig.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg kun bruger vådfoder?

Vådfoder indeholder alle de stoffer, som din hund har brug for for at leve. I modsætning til tørfoder forårsager det dog ikke mekanisk slid på tænderne, så plak og tandsten kan ophobe sig over tid. Kontroller derfor din hunds tænder regelmæssigt, og sørg for, at den får tilstrækkelig tandpleje. F.eks. er faste tyggeartikler også velegnede til dette formål, da de giver variation og lang tyggefornøjelse. Få din dyrlæge til at kontrollere din hunds tænder regelmæssigt og fjerne tandsten.

Sørg for, at dit kæledyr får en tilstrækkelig ration af tyggegrej, og inkluder det i den daglige foderration.

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg kun bruger tørfoder?

Ud over de mange fordele har tørfoder en stor ulempe: dets lave vandindhold. Alligevel er tilstrækkelig væske afgørende for din hunds krop. Din hunds nyrer har f.eks. brug for nok vand til at skylle giftige affaldsstoffer ud af blodet. Hvis du kun fodrer din hund med tørfoder, bør du derfor sørge for, at den har adgang til frisk vand døgnet rundt og også indtager tilstrækkeligt med vand.

Hvordan bestemmer jeg den rigtige mængde foder for tør- eller vådfoder?

Den rigtige mængde mad afhænger af forskellige faktorer. Disse omfatter din hunds helbred, alder, race og aktivitetsniveau. En senior har f.eks. brug for mindre energi end en atletisk ung hund.

Du kan finde ud af, hvordan du beregner den korrekte mængde foder i magasinet zooplus. Følg også producentens fodringsanbefalinger på emballagen, og hvis du er i tvivl, så spørg din dyrlæge til råds.

Hvor længe kan du lade våd- eller tørfoder stå i skålen?

I skålen kommer hundefoderet i kontakt med bakterier og enzymer fra spyttet, hvilket kan få foderet til at blive fordærvet. For at forhindre, at din hund spiser fordærvet mad og bliver syg, bør du derfor fjerne hundemaden fra skålen efter et vist tidsrum:

 • Vådfoder bør fjernes fra skålen dagligt. 
 • Tørfoder holder normalt længere, men du bør ikke lade det stå i mere end to dage.

Hvordan skal det respektive hundefoder ideelt set opbevares (åbnet og uåbnet)?

Du kan finde ud af, hvor længe hundefoder kan opbevares før og efter åbning i producentens anvisninger. Men her er det afgørende, hvordan det opbevares:

Det er vigtigt, at du opbevarer foderbeholderne uåbnet på et køligt (under 38 °C), tørt sted beskyttet mod lys. For at undgå, at foderposerne angribes af skadedyr, bør du også opbevare dem væk fra gulvet og bag lukkede døre.

Åbne foderdåser bør absolut opbevares tildækket i køleskabet for at sinke fordærv. Åbne foderposer bør forsegles så lufttæt som muligt og også opbevares på et køligt sted beskyttet mod lys.

Hvordan kan du se, om våd- eller tørfoder er fordærvet?

Ved første øjekast er det ikke altid let at spotte noget sundhedsskadeligt i  hundefoder. Visse tegn kan dog tyde på, at foderet måske allerede er fordærvet.

De mest almindelige tegn på fordærv omfatter ændringer i smagen samt misfarvning eller afvigelser i lugten.

På hvilket tidspunkt af dagen og hvor ofte skal jeg give våd- eller tørfoder?

Selv om det kan være nemmere for dig at fodre én gang om dagen, anbefaler de fleste dyrlæger at dele den daglige foderration til hunde op i mindst to fodringstidspunkter. Dette gælder især for store hunderacer, som er tilbøjelige til at få livstruende maveforstyrrelser.

På hvilket tidspunkt af dagen du fodrer din hund, er normalt ligegyldigt. Sørg dog for at give din hund et hvil efter at have spist og lad være med at gå en tur eller endog løbe rundt med den umiddelbart efter fodringen. Den generelle regel er: mindst en times, ideelt set to timers hvile efter fodring.

Hvad skal jeg overveje, når jeg ændrer foderet?

Forskellige omstændigheder kan gøre det nødvendigt at skifte fra den ene slags foder til den anden. Hvis man skifter foder for hurtigt, kan det dog give fordøjelsesproblemer hos hunde. Det bør derfor altid gøres langsomt og forsigtigt ved gradvist at blande det gamle foder med en lille mængde af det nye foder.

Find ud af, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du skifter foder til din hund, i magasinet zooplus.