Sammenligning af tør-, vådfoder og et mix!

Uanset om det er tørfoder, vådfoder eller en blanding af begge – udvalget af kattemad og fodringsmetoder er uendelige. Det er ikke altid muligt at give et generelt svar på, hvilket valg der er det bedste, og det har også ført til mange diskussioner blandt katteejere.

Det står klart, at når det kommer til kattemad, er det mindre vigtigt med formen og mere vigtigt med indholdet. Generelt giver kattemad, der er deklareret som fuldfoder, din kat  alle de vigtige næringsstoffer. Ikke desto mindre har hver type foder sine fordele og ulemper, som du bør overveje med hensyn til din kats sundhed.

For at give dig et overblik har vi opsummeret de forskellige fodertyper og deres særlige egenskaber. For at imødekomme dine kattes individuelle behov anbefales det også at få en grundig rådgivning fra din dyrlæge.

VådfoderVådfoder
Blandet foder Blandet foder
TørfoderTørvoder
SnacksSnacks
Gratis Cosma dåse med i købet

Få en gratis dåse Cosma vådfoder med i dit køb ved at tilføje koden: COSMA-KAT ved indkøbskurven.

*Gælder indtil d. 30.06.2023 eller så længe lager haves!  

Purizon
Wild Freedom

Oversigt over de forskellige fodertyper

De enkelte fodertyper adskiller sig fra hinanden med hensyn til væskeindhold, sammensætning og produktion. Derfor har de forskellige egenskaber, som har fordele og ulemper for dig og din kat:

Vådfoder

Vådfoder til katte indeholder mellem 60 og 84 procent vand, hvilket kan være gavnligt for kattens helbred, især i forhold til urinvejs- og nyresygdomme. Det høje vandindhold betyder dog også, at foderet ikke holder sig så godt som tørfoder.

For at gøre det mere holdbart sælges det normalt i konservesdåser eller portionsbøtter. Nogle produkter indeholder også sovs.

Generelt indeholder vådfoder flere ingredienser end tørfoder. Afhængigt af producenten indeholder det ofte muskelkød, dyremel, korn og indmad.

Råvarerne males og blandes i beholderen og udsættes for tryk og høj temperatur. Det dræber eventuelle bakterier i foderet.

Fordele:

 • For det meste høj accept, da det har en intensiv smag.
 • Højt væskeindhold (sikrer en bedre væskebalance og kan forebygge urinvejsproblemer).
 • Velegnet til tandløse katte.

Ulemper:

 • Manglende mekanisk rengøring: kan føre til mere opbygning af tandsten (på grund af manglende ekstra tandpleje).
 • Kortere holdbarhed efter åbning.

Tørfoder

Tørfoder har generelt et lavt vandindhold på mindre end 10 procent. Det gør det mere holdbart end vådfoder, men katten indtager også meget mindre væske.

Afhængigt af producenten omfatter de typiske ingredienser tørret muskelkød, animalske biprodukter, dyremel, korn, fedtstoffer/olier, vitaminer, aminosyrer som taurin og antioxidanter.

Til produktionen bruger dyrefoderindustrien særlige trykprocesser som ekstrudering, hvor foderet presses i den ønskede form ved hjælp af højt tryk og damp - som pellets, kroketter eller flager.

Fordele:

 • Pladsbesparende opbevaring og lang holdbarhed (selv efter åbning).
 • Faste komponenter i tørfoderet sikrer mekanisk rengøring og reducerer dannelsen af plak (men erstatter ikke almindelig tandpleje).
 • Mere miljøvenlig på grund af mindre emballagemateriale.

Ulemper:

 • Risiko for dehydrering.

Blandet foder

Med et mix giver du din kat både tørfoder og vådfoder. Selvom det er sværere at beregne den korrekte ration med denne type fodring, kombinerer den fordelene ved tør- og vådfoder.

Det er vigtigt at sætte sig ind i den korrekte mængde og lave en foderplan for at sikre, at din kat får den rigtige mængde foder.

Fordele:

 • Variation i kosten.
 • Kombinerer alle fordelene ved våd- og tørfoder.

Ulemper:

 • Risiko for over- eller underforsyning af næringsstoffer (hvis der fodres med den forkerte mængde).
 • Tørfoder
 • Vådfoder
 • Blandet foder
 • Snacks
 • Tilbehør

Godkendt af kæledyr: Vi tester for dig

Vores nøglemedarbejdere tester udvalgte produkter på kryds og tværs.

TestberichtSøskende kærlighedFeringa Classic Meat

Uanset om det er soveplads, legetøj eller mad - min bror Leo og jeg deler stort set alt. Virkelig alt? Jeg vil måske gøre en undtagelse med Feringa Adult Classic tørfoder med and. Vi får trods alt en gratis dåse Feringa Classic Meat Fjerkræ vådfoder med i købet!

Prøv her
Cosma AsiaEksotisk udflugt i hjemmetCosma Asia

Masser af saftigt kød eller fin fisk - TJEK!
Ingen kunstige smagsstoffer, farver og konserveringsmidler - TJEK!
Eksotisk raffineret med lidt ris - TJEK!
Premium vådfoder til artstilpasset ernæring - dobbelt TJEK!
Og Cosma Asia i gelé giver mig også en ekstra portion væske.

Prøv her
Purizon AdultNaturlig smagPurizon Adult

Purizon Adult vådfoder er lige min smag! Saftig kyllingefilet, nøje udvalgte frugter og grøntsager - og alt sammen kornfrit! Lige noget for mig som en aktiv og kælen kat. Hvis bare min mor endelig ville åbne denne æske!

Prøv her
TestberichtAlt er på pladsKattehuset Daisy

Hvis soveområdet også er fodringsområdet, vil du helt sikkert ikke gå glip af et måltid - det er helt sikkert! Det moderne kattehus fra Natural Paradise tilbyder netop det: en foderbar med to komfortable soveområder. Nu skal mor bare fylde op - puuurrrrrfect!

Prøv her

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvordan fungerer blandet fodring, og hvad skal jeg overveje?

Med blandet fodring kombinerer du fordelene ved tørfoder og vådfoder. Du kan f.eks. tilbyde tørfoder ad libitum og give vådfoder 1-2 gange om dagen som supplement. Du bør dog undgå at blande fodertyperne direkte, da de fordøjes forskelligt.

For at undgå at din kat bliver overvægtig, bør du holde øje med mængden af foder.

Hvad skal jeg overveje, når jeg kun fodrer med vådfoder?

Da vådfoder, i modsætning til tørfoder, ikke slider mekanisk på tænderne, udvikles plak og tandsten lettere. Sørg derfor for, at din kats tænder bliver tjekket regelmæssigt af din dyrlæge, og fjern tandsten, hvis det er nødvendigt. Sørg også for generel tandpleje derhjemme, for eksempel ved hjælp af tyggesnacks. Glem ikke at inkludere disse i den daglige ration.

Da vådfoder også fordærves hurtigt i skålen, bør du fjerne foderet senest efter en dag.

Hvad skal jeg overveje, når jeg fodrer med tørfoder?

Mange katte udvikler nyreproblemer, når de bliver ældre. Det er derfor særligt vigtigt at sikre, at din kat har et afbalanceret væskeindtag.

Hvis du kun fodrer din kat med tørfoder, er det vigtigt at sørge for, at den drikker nok vand. Sørg for at have frisk vand til rådighed hele tiden. Du kan også bruge en drikkefontæne til at opmuntre din kat til at drikke eller lade vandhanen dryppe. Alternativt kan du stille flere drikkeskåle rundt omkring i huset.

Hvordan finder jeg den rette mængde tør- og vådfoder?

Producentens anvisninger på emballagen giver dig anbefalinger til, hvor meget foder du bør give din kat. Vær dog opmærksom på, at visse faktorer som din kats alder eller helbred kan påvirke den mængde foder, der er behov for.

Hvis din kat f.eks. er en aktiv udekat, vil dens energibehov være højere end for en rolig huskat. I zooplus-magasinet finder du de vigtigste oplysninger til at bestemme den rigtige mængde foder til din kat. Ideelt set bør du også søge råd hos din dyrlæge.

Hvor længe kan tørt og vådt foder blive stående?

Jo længere tid du lader kattemaden stå i skålen, jo større er risikoen for, at den bliver dårlig. Da fordærvet mad udgør en sundhedsrisiko for din kat, er det vigtigt ikke at lade maden stå i skålen for længe.

Vådfoder skal fjernes fra skålen senest efter en dag. Tørfoder holder normalt lidt længere - op til to dage.

Hvordan skal du opbevare foder (åbnet og uåbnet)?

Du kan se holdbarheden af kattefoderet på emballagen. Det anbefales at opbevare forseglet kattemad af enhver type på et køligt sted (under 38°C) og beskyttet mod lys.

Åbnede dåser eller poser skal lukkes lufttæt og opbevares køligt. Det gælder især vådfoder, som bør opbevares i køleskab ved 4 til 7 °C efter åbning.

Hvordan kan jeg se, om foderet er blevet dårligt?

Når kattemad fordærves, vil du bemærke ændringer. Det kan være ændringer i smag, lugt, farve og konsistens. Hvis du bemærker sådanne afvigelser, bør du fjerne foderet og skylle skålen grundigt med varmt vand og opvaskemiddel.

Hvornår og hvor ofte skal jeg fodre min kat?

I modsætning til en hund bør du tilbyde din kat mad hele tiden, men uden at overskride den daglige ration. For eksempel kan du tilbyde tør fuldfoder ad libitum. Hvis du vælger vådfoder, er det en god idé at tilbyde det flere gange i løbet af dagen. Glem ikke regelmæssigt at fjerne madrester fra skålen for at undgå fordærv.

Hvad skal jeg overveje ved hvis jeg vil skifte type af foder?

Hvis man skifter kattefoder for hurtigt, kan det give fordøjelsesproblemer, så et foderskift bør planlægges. Desuden bør et foderskift foretages forsigtigt ved gradvist at blande det gamle foder med en gradvist stigende mængde af det nye foder.

I zooplus-magasinet kan du læse mere om foderskifte: https://www.zooplus.dk/magasin/kat/kattemad-ernaering/foderskift-hos-katte