Maltipoo

Hvid Maltipoo på græs

Uanset om det drejer sig om Golden Doodle, Cockapoo eller Maltipoo – alle disse hunderacer har en ting til fælles: det er kryds mellem en Puddel og en anden race. I øjeblikket er sådanne smukke “designerhunde” ganske populære. Hundeelskere bør dog også beskæftige sig med de kritiske aspekter af denne slags avl før de beslutter sig for en de sympatiske hunde.

Udseende

Hund i bamse-look

Da en Maltipoo er en hybrid, kan deres udseende ikke generaliseres, og der er ingen standard. Med hensyn til størrelse kan det i det mindste siges, at en Maltipoo tæller blandt de små hunde. Afhængigt af, om der er blevet krydset med en Toy- eller en dværgpuddel vejer de mellem 2 og 10 kg, i gennemsnit ca. 4 kg og 28 cm skulderhøjde. Karakteristiske er hængeørerne og de runde øjne, hvilket giver Maltipoo sit typiske bamselook. Selvom alle Maltesere er hvide, findes en Maltipoo – afhængigt af den involverede puddel – i alle farver: hvid, sort, brun, creme eller aprikot, men mangt en Maltipoo er flerfarvet. Snuden vil både kunne være sort og pink.

Historie af disse designerhunde

En Maltipoo er en hybridhund – med andre ord et kryds. Man kan finde annoncer overalt, især på nettet, hvor fordelene ved at kombinere to racer fremhæves. Dette er ikke noget nyt, men tilhængere af “designerhunde” gør opmærksom på, at hvalpene kun har de to racers positive karakteristika – for eksempel, at man kan fremavle et kryds, der som en Puddel ikke fælder, men har en Retrievers karakter. De mest berømte af disse designerhunde er sandsynligvis Labradoodle og Golden Doodle. Den kloge og robuste Puddel bliver påfaldende tit brugt i forbindelse med hybridavl. Dette kan skyldes, at Pudlen lidt er faldet i unåde som en slags umoderne hund, selvom den har mange positive træk. Blandede racer avles der sædvanligvis ikke videre på, fordi man ikke kan styre, at de arvede karakteristika føres videre til næste generation.

Også i en Maltipoo bliver der brugt en Puddel: det er som sagt et kryds mellem en Malteser og en Dværg- eller en Toy-puddel. Malteseren kan føres tilbage til skødehunde i antikken, mens forfædrene til Pudler var alsidige arbejdshunde. Pudler blev oprindeligt brugt som jagthunde ved vandkanten og i vand og har derfor andre egenskaber end dem, selskabshunde har.

Karakter & opdragelse

På grund af de forskellige forfædre kan en nuttet Maltipoo være tilfældighedernes spil hvad angår karakter. Ingen kan forudsige, hvilke raceegenskaber kommer til at være dominerende. Begge racer har en vis skepsis overfor fremmede, således også en Maltipoo. En Maltipoo er ofte legesyg og knytter sig tæt til en bestemt person, som den foretrækker at følge i tykt og tyndt. Den kan som regel godt holdes sammen med artsfæller, men her er opdragelsen afgørende: opdrætteren bør socialisere hvalpene godt og grundigt, og forberede dem på forskellige hverdagsindtryk (støvsuger, at blive rørt ved, katte). Mange, der ejer en Maltipoo, beskriver deres følgesvend som nysgerrig, modig og initiativrig. Den annoncerer fremmede, men med en god opdragelse har den ikke tendens til at bjæffe.

Når man opdrager dem gælder, som med enhver anden hund, at man ikke afviger fra faste regler. Selvom din Maltipoo ser på dig med verdens største hundeøjne: vær altid konsekvent, så din kammerat fra starten ved, at den kan stole på dig. Alle familiemedlemmer bør være lige konsekvente. Hvis du giver din hund klare regler, vil den holde sig til dem. Selv letvægtere kan være meget anstrengende, hvis de ikke har lært grundlæggende lydighed. Besøg en hvalpeskole og fortsæt med hundetræning i en hundeskole i ny og næ, så du kan fremme den sociale adfærd, og for at du kan lære sammen med den.

Sort Maltipoo © anissat / stock.adobe.com

Sundhed

Er hybrider som en Maltipoo sundere?

Dem, der sælger kryds, hævder ofte, at blandingsracer generelt er sundere, fordi risikoen for indavl er mindre end hos racehund. Omhyggeligt udvalgte racehunde har dog gennemgået en lang række undersøgelser, før de end får lov til at blive brugt som avsldyr. De fleste foreninger kræver, at deres medlemmer laver en egnethedsprøve, før en hund kan bruges til avl. Det giver dig et minimum af sikkerhed når du køber din fremtidige bofælle. Dedikerede opdrættere fremlægger med glæde dokumentation for forebyggende sundhedstjek.

Desværre investerer ikke alle opdrættere af kryds i omfattende sundhedskontrol inden de avler. Da mange sygdomme kun forekommer hos voksne hunde, kommer du tit til at betale det sparede beløb på dyrlægeregninger – og mere til. Når der krydses mellem en Puddel og en Malteser bør avlshundene undersøges for racespecifikke sygdomme. Den usædvanlige kombination af den krøllede Puddel- og den silkeagtige Maltesier-pels kan føre til problemer. En sund Maltipoo kan nå en gennemsnitsalder på 15 år.

Maltipoo ernæring

Hvad skal du servere for en Maltipoo? Ligesom både en Puddel, en Malteser og enhver anden hund er det bedst, hvis de nuttede hybrider får hundemad med masser af animalsk protein. Kig på mærkaten på emballagen for at se, hvor meget kød det indeholder: kød skal altid stå først på ingredienslisten. Fyldstoffer såsom korn eller sukker bør man ikke kunne finde i hundeernæring. Det kan være en fordel at kombinere vådfoder og tørfoder: server for eksempel tørfoder som godbidder under hundetræning og apportlege, og vådfoder ved hovedmåltiderne. Mens en hvalp skal have flere måltider om dagen, kan en voksen hund nøjes med en eller to. Kødben af oksehud eller hundekiks, i passende størrelse, vil din Maltipoo elske. Pas dog på, og undgå overvægt. Din følgesvend bør til enhver tid kunne slukke sin tørst. Tip: hvis du går en længere tur sammen med den, tag en bærbar vandflaske med dig.

Maltipoo pleje

Mens en Puddel ikke har brug for særlig meget pleje, er en Malteser ganske krævende i den henseende: den lille hund med den hvide lange pels skal ikke kun børstes hver dag, de har også brug for et bad i ny og næ. Man kan med en hybridhund ikke forudse, hvordan dens pels kommer til at arte sig. I og med at en Malteser kan være tilbøjelig til hud- og pelsproblemer, og fordi de to racer har så forskellige pelsstrukturer, skal man holde godt øje. Plejen kan være krævende: der er blevet nævnt flere tilfælde med en Maltipoo, hvor pelsen er vanskelig at kæmme og har tendens til at blive filtret. Du bør afsætte tid til at pleje din Maltipoo dagligt. Hvis den har en længere pels, bør du fjerne små souvenirs, såsom små grene eller blade, efter hver gang du har luftet hunden. Om nødvendigt kan en hundefrisør rådgive dig med en frisure, fordi der tit opstår hud- og pelsproblemer i en Maltipoo hvis du klipper den for meget. Hvis dens klør er for lange, bør du klippe dem med en særlig neglesaks. Kontroller klør med få ugers mellemrum – en kliklyd, mens I går tur, antyder, at det er tid til at klippe klør. Hvis du ikke er så øvet, så spørg erfarne hundeejere eller din dyrlæge om råd.

Beskæftigelse

Hvad synes din Maltipoo er sjovt

De små energibundter nyder lange ture, hvor de får mulighed for at snuse rundt og boltre sig. En voksen og trænet Maltipoo vil med glæde ledsage dig på længere vandreture, men du skal være forsigtig med ikke at overbelaste din firbenede ven. En Maltipoo er ofte legesyg, så din ledsager har tit fornøjelse af forskellige slags legetøj til små hunde. Mange elsker at lære tricks eller at apportere. Men også Agility til små hunde er en måde at holde din Maltipoo beskæftiget på en artskorrekt måde. Husk at planlægge hvil, så den også lærer at nyde dem.

Maltipoo hvalp © jstaley4011 / stock.adobe.com

Passer en Maltipoo til mig?

En Maltipoo kan både bo på landet og i en lejlighed i byen. Det vigtigste er, at den næsten altid er i nærheden af dig! Denne venlige hund er normalt en god begynderhund. Sæt dig dog grundigt ind i hundetræning, og besøg en hundeskole, så du er godt rustet. De venlige hunde er gode familiehunde. Hvis dine børn stadig er meget små, skal du sørge for, at de ikke anser hunden som et “legetøj”. Der er risiko for, at de kommer til at såre denne yndefulde hund – lær dem fra en tidlig alder at håndtere dyr med respekt. Derudover skal din Maltipoo altid have et sted hvor den kan trække sig tilbage, hvis den synes, der er for meget trængsel og alarm. Mens de er hvalpe er det svært at vurdere, hvor intensiv pleje den vil kræve, når den er voksen, men du bør være villig til at bruge lidt tid på daglig pleje.

Tænk også over, før den flytter ind, hvem der skal passe den, mens du på ferie eller hvis du er syg. På grund af sin praktiske størrelse kan den tit tages med på ferien, afhængigt af hvor turen går hen. Flere og flere hoteller og pensionater accepterer også dyr, forudsat at de er velopdragne. Du bør også lave et overslag over, hvor meget en Maltipoo vil koste i det lange løb. Udover købsprisen og det grundlæggende udstyr vil der opstå jævnlige udgifter: kvalitetsfoder, og hundeansvarsforsikring, dyrlægekontrol inklusive vaccinationer samt hundefrisør og hvis der skulle opstå akutte sygdomme.

Hvor kan jeg finde en Maltipoo?

Når man kigger efter en hvalp bør man finde en opdrætter, der er medlem af en forening anerkendt af FCI og kun sælger hvalpe med stambog. Først da kan du være sikker på, at opdrætteren overholder racens standarder og følger foreningens vedtægter. En ansvarlig opdrætter er medlem af en forening. Men da Maltipoo ikke er en selvstændig race, finder du ikke en opdrætter, der er tilknyttet en forening. Du bør især undgå opdrættere, der påstår, at de sælger en Maltipoo med stambog, fordi de ikke findes. Hvis du absolut vil haven en Maltipoo, så prøv at finde ud af så meget som muligt om avlshundene og deres oprindelse.

Endnu bedre: kig på opdrættere af Puddel og Malteser – måske er en af de to racer den rigtige for dig? Begge har vidunderlige karaktertræk, og der er masser af ansvarlige opdrættere, der kan hjælpe dig med at finde din nye bofælle. Besøg et hundeshow, hvor du kan beundre forskellige racer, og snak med opdrætterne – det kan være nyttigt, hvis du vil finde en passende race.

Hvis du er på udkig efter en voksen hund, er det bedst at kigge i dyrehjem eller på internettet: du finder sikkert det, du leder efter. På de forskellige dyrehjem venter mange små blandingsracer på en kærlig ejer, og man kan få en ide om pelsstrukturen og hundens adfærd, hvis man får mulighed for at se hinanden lidt an. På den måde finder du ikke kun din drømmehund, men kan også give et bidrag til dyrevelfærden. Alternativt kan du lede efter en udvokset Puddel eller Malteser, der søger et nyt hjem gennem deres respektive raceforening.

Vi ønsker dig meget sjov med din firbenede ven!

Gå på opdagelse efter hundefoder egnet til din Maltipoo.

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.