Alaskan Malamute

Alaskan malamute husky ulvehund som går på sne

Alaskan malamute husky wolf dog in winter forest outdoor walking on the snow

Stærk slædehund

De fleste hundeelskere kan se det med det samme: en Alaskan Malamute, også kendt under kælenavnet “Mali” eller “Mally” blandt begejstrede fans, er en slædehund fra det isfyldte Nord. Ligesom tilfældet er med Siberian Husky har også denne race i mellemtiden fundet adskillige tilhængere i mere tempererede klimaer som vores. Men denne udholdende hund stiller meget specielle krav til sin ejer.

Typisk slædehund

Den er den største og kraftigste blandt slædehundene, det kan man også se på dens kropsbygning: en Malamute har en kompakt Spitz-agtig kropstype med dybt bryst og stærke skuldre, og det gør det muligt for den at trække tung last. Ørerne er ret små og trekantede, øjnene er mandelformede og for det meste brune – men aldrig blå. Halen bærer en Malamute opret og er let sammenrullet henover ryggen, der har et let fald. Pelsen, der beskytter mod kulde, består af en fedtet underuld og fremspringende dækhår, som er lidt længere i skulder- og nakkeområdet. Pelsfarven er normalt lysegrå til sort med hvide aftegninger. Skallen er normalt dekoreret med den typiske maske eller en såkaldt “mantle”. Ifølge standarden er hundens aftegninger ideelt set symmetriske. Som ensfarvet eksemplar er kun hvid tilladt. Alaskan Malamuter er ret majestætiske hunde: hanner når op på 63 cm i skulderhøjde, tæver 58 cm. De er kompakte og vejer 34 til 38 kg.

“Nordens lokomotiv”

Navnet “Alaskan Malamute” står for denne hunds nordiske oprindelse: det er til ære for sin oprindelige opdrætter, Mahlemut Inuit. Eskimonomader fra det nordvestlige Alaska havde brug for en stærk, robust og pålidelig slædehund, en husky af rang. Man valgte målrettet kun eksemplarer som avlsdyr, der kunne præstere allermest, og skabte på denne måde hunderacen Alaskan Malamute. Dens forfædre er de nordiske Spitz-typer, som også de andre, klassiske slædehunde-racer har som forfædre: den hurtigere og lettere Siberian Husky og de mindre Samojedhunde og Grønlandshunde, som ikke er særlig udbredte udenfor deres hjemstavn. Forfædrene hjalp ikke kun jægerne og fiskerne i deres hjemland som trækdyr, men var også som jagt- og nogle gange som vagthunde værdifuld hjælp. Selvom denne hundetype har eksisteret i århundreder, og selvom den tilhører de oprindelige hunderacer, opstod formel opdræt først i 1926. I 1935 blev racestandarden officielt nedskrevet og racen blev anerkendt af American Kennel Club (AKC). Samtidig opstod også Alaskan Malamute Club of America (AMCA). Racen blev også kendt for, at nogle Malamutter understøttede polarekspeditioner på isvidderne. I dag er den stærke hund brugt i slædehundeløb, hvor det ikke er hurtigheden, der skiller sig ud, men mere den enorme udholdenhed. Det nordiske kraftværk pryder våbenskjoldet i Canadas Yukon Territory, der grænser op til den amerikanske delstat Alaska – her er den også State Dog.

Alaskan Malamute hundetræning: med klare regler

Denne hund har fra starten af brug for klare og pålidelige regler, så den ikke engang begynder på at stille spørgsmålstegn ved hierarkiet – fordi det kan blive ret ubehageligt når man tænker på hvilken kraft denne hund besidder. Du har brug for erfaring med hunde og tålmodighed. På suveræn vis skal du vise din Alaskan Malamute, at du har den legitime lederrolle – ellers vil den forsøge at overtage denne rolle i stedet, fordi racen har tendens til at dominere. Hvis du derimod har opnået dens kærlighed og anerkendelse, vil din stolte slædehund som regel vise det ved at samarbejde med dig. Hundetræning bør være med kærlig konsekvens – hårdhed opnår man intet med hos den følsomme hund. Derudover bør man være opmærksom på, at kun en Malamute, der har fået afløb for sin energi, kan være velopdragen – ellers vil slædehunden søge en ventil, der i de fleste tilfælde ikke falder i god jord hos ejeren. En omfattende socialisering allerede hos opdrætteren anbefales stærkt, således at din ledsager blandt andet klarer sig godt med artsfæller på daglige ture – stikord: dominanstrang. Fortsæt endelig, når du har fået hunden udleveret ved at besøge en hundeskole.

alaskan malamute hvalpe

Beskæftigelse til slædehunde

En Malamute skal have mulighed for at arbejde regelmæssigt som trækdyr foran en slæde eller alternativt foran en kærre. Den store udholdenhedsatlet fra det kolde nord er mindre hurtig end stærk, og det kan man fremme. I områder uden megen sne er det såkaldte Weight Pulling ved at opnå en vis popularitet. Her trækker en Malamute en vogn med vægte tilpasset sin kropsvægt, som øges efter dens styrke. Ligesom med alle krævende sportsgrene bør Weight Pulling kun praktiseres med voksne slædehunde over 15 måneder. Derudover bør den voksne hund aldrig blive presset over evne, ellers kan man risikere, at den mister motivationen, og risikere, at den mistrives. Racen egner sig på grund af deres tendens til dominans ikke til vagthundetræning og kan ofte ikke luftes uden snor, fordi jagtinstinktet simpelthen er for stort. Ikke desto mindre elsker hunden lange gåture.

Sundhed

Det bedste grundlag ved køb af en Alaskan Malamute er en opdrætter med knowhow, én der sætter en ære i ansvarlighed. En hvalp bør altså kun købes hos velrenommerede opdrættere, der er medlemmer af en forening, og som kan forelægge passende dokumentation om avlshundenes sundhed. Relevant er for eksempel undersøgelser for hoftedysplasi, som kan forekomme oftere hos hunde af denne størrelse.

En Alaskan Malamute tåler ikke varme på grund af sin kropsbygning og sin varme pels, som er perfekt tilpasset de kolde forhold i sit hjemland. Undgå anstrengelser allerede når temperaturen når op på 15 grader, og sørg for, at den har et køligt sted den kan trække sig tilbage til om sommeren. En Malamute kan nå at blive cirka 12 år gammel.

Alaskan Malamute: ernæring til kraftatleter

Selvfølgelig bør en Alaskan Malamute også have ordentlig ernæring – og den består af meget kød! Vælg et hundefoder med det højest mulige kødindhold for at kunne dække din ledsagers proteinbehov. Korn hører ikke til i et foder af høj kvalitet. Det gælder i øvrigt, uanset om du er til tørfoder eller vådfoder. En Alaskan Malamute har ligesom alle store hunde brug for en fordøjelsespause efter at have spist, ellers er der risiko for mavebesvær. Server derfor alt foder efter den har været ude at bevæge sig og lad den hvile bagefter. En voksen Alaskan Malamute kan nøjes med to portioner om dagen, hvalpe skal have op til fire måltider om dagen. Sørg for at justere mængden af mad til de faktiske energibehov, og sørg for, at din hund holder den slanke linje. Hvis du vil belønne din Malamute med godbidder, sørg for, at det fratrækkes den daglige mængde af foder. Sørg for, at din hund altid har nok vand til rådighed – husk at tage det med på længere udflugter.

Pelspleje

Selvom denne races pels er let at passe, fælder en Alaskan Malamute meget. Det er fornuftigt at børste den regelmæssigt. På den måde hjælper du den med at komme af med overskydende hår. Især om foråret og til efteråret mens der skiftes pels mister denne slædehund sin underuld regelret i totter. Når dens pels er blevet snavset, er det normalt nok at børste i tør tilstand. Det er kun i nødsituationer at du bør vaske hunden – brug i så fald en mild hundeshampoo. Kontrollér ørerne regelmæssigt og rengør dem om nødvendigt med en speciel ørerens. Nogle hundeejere sætter nutildags deres lid til at børste deres hunds tænder med speciel hundetandbørste og hundetandpasta. Hvis du hører til dem, bør du allerede vænne dem til det mens de er hvalpe. Børstning af dine tænder betragtes også som den mest effektive måde at forhindre tandsten og de deraf følgende problemer. Kontroller regelmæssigt kløernes længde og forkort dem om nødvendigt med en særlig negleklipper.

alaskan malamute på græs

Passer en Alaskan Malamute til mig?

Den stærke hund fra nord stiller store krav til sine potentielle ejere: det er en hund, der kræver erfaring, som kan håndtere hundens dominerende karakter, og som er i stand til, på en afslappet måde, at træne grundlæggende lydighed. Det er altafgørende, især på grund af den styrke, denne hunderace besidder. Det er vigtigt at inkludere dette aspekt i dine overvejelser, inden du køber en Alaskan Malamute, fordi det bliver undervurderet af mange. Det samme gælder for denne udholdende atlets store behov for motion.

Denne race fra Alaskas vidder hører ikke til i byen, endsige i en lejlighed – en Malamute har brug for plads og natur. Den kan med fordel holdes udendørs i et sikkert indhegnet område med ly, hvis den har artsfæller, den kan være i kobbel med. Det er også muligt at holde den som familiehund – i begge tilfælde har den brug for meget menneskelig kontakt.

Det siger sig selv, at denne hund ikke er egnet til varme lande, fordi den ville lide i varmen. Tænk også over det, når du planlægger ferie, og hvis du skal sydpå, så find én med fagviden, den kan være hos imens.

Allerede inden den flytter ind bør du lave et realistisk overslag om, hvor meget den vil koste dig: slædehunden har brug for lange ture i naturen hver dag – ej heller at forglemme er hygge og pleje. Ud over de engangsudgifter til en hund fra en velrenommeret opdrætter omfatter omkostningerne også grundlæggende udstyr og om nødvendigt trækhunde- eller slædehunde udstyr. Langsigtede omkostninger omfatter foder af høj kvalitet, dyrlægekontroller inklusive vaccinationer, samt hundeforsikring. Måske kan du også overveje en sygeforsikring til hunde.

Hvor kan jeg finde min Alaskan Malamute?

Foruden Sibirian Huskys er en Alaskan Malamute blandt de mest almindelige slædehunde. Du bør altså sagens kunne finde en velrenommeret opdrætter. Besøg opdrætteren i sit hjem og find ud af, hvilke avlsmål og hvilken sundhedspleje, de kører med. Opdrætteren skal under alle omstændigheder tilhøre en forening og kun udlevere sine hvalpe med stambog. Først da kan du være sikker på, at du vil modtage en renracet Alaskan Malamute, hvor avlsdyrene er blevet udvalgt efter type, karakter og sundhed. Køb aldrig hvalpe af tvivlsom oprindelse – ikke engang af medlidenhed. Det styrker bare markedet for hundefabrikker.

Hvis du er på udkig efter en voksen Alaskan Malamute, kan du søge efter nordiske hunde i et dyrehjem – måske kan du finde en blandingsrace lige efter dit hjerte. Bestem dig for en hund, der passer godt til dine livsforhold og din erfaring med hunde. Kontakt eventuelt også selv foreningen. Det er bedst at arrangere en aftale, hvor du og hunden kan lære hinanden at kende i fred, hvor I kan snuse lidt til hinanden.

Vi ønsker dig meget sjov med din karakterstærke Alaskan Malamute!

Find det rigtige hundefoder til disse store og aktive hunde her.

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.