Grønlandshund

Grønlandshund

Fra det iskolde nord

Fra Grønland, verdens største ø, har denne hund erobret hjerter. Imidlertid kræver det ikke kun erfaring, hvis man vil holde en slædehund, men frem for alt meget plads og tid for at tilfredsstille bevægelsesbehovet hos denne robuste, arbejdsivrige hund.

Typisk slædehunde-look

Karakteristika ved denne hund har altid været vigtigere end dens udseende. Den stærke fysik gør det muligt for Grønlandshunden at trække last gennem sne i lang tid. Variationer i størrelse er mulige, hvor hanner dog for det meste er over 60 cm i skulderhøjde, tæver over 55 cm. Ørerne er oprejste, trekantede og let afrundede på spidsen. Halen bærer denne slædehund let rullet over ryggen. Pelsen består af en blød underuld og glat, ret groft dækhår. Pelsen er længere på hovedet, på benene og på undersiden af halen end på resten af kroppen. Alle pelsfarver undtagen merle og albino er tilladt. Øjne burde være svagt skrå og mørke – hunde med blå eller anderledes farvede øjne vil blive udelukket fra avl ifølge standarden.

En af de ældste hunderacer i verden

Grønlandshunden har ledsaget inuitter i århundreder: allerede for over 1.000 år siden er den efter sigende kommet med deres forfædre fra Sibirien til Nordamerika. I de isdækkede vidder bliver den stadig brugt som en alsidig all-rounder og har altid været specifikt opdrættet for sin evne til at arbejde og sin robusthed. Den hjalp med sæl- og isbjørnejagt, og trak læs gennem is og sne – selv over lange afstande. Den tjente også som inuitternes næringsgrundlag i alleryderste nødstilfælde. Grønlandshundens overlegne fysiske evner vækkede også interesse hos de tidlige polarforskere, som betragtede den som den ideelle følgesvend når de skulle ud på ekspeditioner. For eksempel blev Roald Amundsen, en af de mest kendte polarforskere (både i Arktis og Antarktis), ledsaget af Grønlandshunde. Racen stammer, som navnet antyder, fra Grønland. Genetisk er Grønlandshunden identisk med den Canadiske Eskimohund, som ikke anerkendes af FCI. I dag er Grønlandshunden én af i alt fire slædehunderacer. Derudover hører Alaskan Malamute, Samojedhunden samt Siberian Husky til blandt slædehundene.

Elsker sit kobbel, men er selvstændig

Karakteren af racen bestemmes af dens anvendelsesområde: som inuitternes slædehunde har Grønlandshunden en enorm kondi og er fulde af energi. Derudover er jagtledsagerne modige og viser et udpræget jagtinstinkt. Fordi de mestendels har levet et liv i kobbel og udførte deres trofaste service til flere personer, følger de sig stadig ikke forbundne med enkeltpersoner, men er generelt venlige overfor mennesker – og derfor ikke egnede som vagthunde. Men siger gerne hej til både venner og fremmede højt og muntert. OBS: Grønlandshunden har ikke tendens til at gø, men til gengæld hyler de en del. Den elsker at leve i sammen med andre hunde.

to grøndlands hunde

Opdragelse kun for erfarne

Ønsker du at opdrage en Grønlandshund, har du brug for viden, erfaring, og frem for alt meget tålmodighed. En klar rangorden er meget vigtig for den selvstændige slædehund, og den stiller spørgsmålstegn ved alt, hvis muligheden opstår. Dette gælder overfor andre hunde såvel som for dets ejere. Den har brug for pålidelig konsekvens og opdragelse med indfølingsevne, som accepterer, at denne hunderace er ret stædig. At tilfredsstille denne hund både fysisk og mentalt er et grundlæggende krav til en god opdragelse, fordi en underudfordret slædehund kommer af med sin energi andetsteds – og sandsynligvis ikke til glæde for sine ejere. Det er fornuftigt at gå i hundeskole med denne hund, så den socialiseres med artsfæller i forskellige størrelser og racer. Hvis du gerne vil tage den unge hund med i en hundeskole spørg gerne på forhånd, træneren har erfaring med slædehundens særlige karakter.

Robust helbred

I århundreder har man haft robusthed som øverste avlsmål, derfor er det ikke så mærkeligt, at Grønlandshunden tæller blandt de racer, der har færrest problemer rent sundhedsmæssigt. Når du køber hvalpe, skal du være opmærksom på, at avlshundene er dokumentation for, at de er fri for hoftedysplasi (HD) – nogle linjer kan have en lille tendens i den retning. Ligeledes, som med alle lidt større hunde, anbefales det, at de får hvilet efter måltiderne for at mindske risiko for mavebesvær. Hundene har deres oprindelse i iskolde forhold, og er derfor følsomme overfor varme og bør derfor ikke holdes i varme lande. Hvis temperaturen er over 15 grader Celsius bør du ikke længere anspore din Grønlandshund til sportsaktiviteter. Derfor føler din ledsager sig bedre tilpas i den kolde årstid. Men du bør om vinteren sørge for en tilsvarende potepleje, fordi vejsalt hurtigt kan føre til revnet og irriteret hud.

Ernæring til din Grønlandshund: foder til kondisport

Når en Grønlandshund bliver brugt som slædehund bruger den meget energi og har brug for en kost, der passer til. Det er derfor vigtigt at justere mængden af foder til, i hvor høj grad du kan imødekomme denne hunds behov for aktivitet, og hvilken kondition hunden er i – foderanbefalinger fra producenterne kan er blot vejledende. Naturligvis er energibehovet for hvalpe ikke så udtalt, da disse kun bør bevæge sig i moderate mængder i forhold til de voksne hunde. Din hvalp bør få serveret 3 til 4 portioner af kvalitetsfoder om dagen. Uanset hvor gammel din hund er: kød bør stå allerførst på ingredienslisten og således være hovedbestanddel i dit hundefoder. Derudover hører korn ikke til i artskorrekt hundefoder. Hvis din hund arbejder meget, bør du øge mængden af foder tilsvarende. Hundefoderet bør i så fald ligeledes have et relativt højt fedtindhold og indeholde få kulhydrater og kostfibre, så din hund har tilstrækkeligt med energi. Det er vigtigt, at hunden har plads til hvile efter et måltid – det er bedst at servere foderet tre timer før træningen, og under alle omstændigheder bør du undgå, at din hund får for meget motion lige efter måltidet. Det er den eneste måde at minimere risikoen for livstruende mavedrejning. Det er selvfølgelig også vigtigt, at der til enhver tid står frisk drikkevand til rådighed. For længere udflugter bør du tilsvarende sørge for, at du tager nok vand med.

Pelspleje for udendørsentusiaster

En grov kam er nok til at kæmme den bløde underuld – det skal gøres regelmæssigt, især under pelsskift, fordi Grønlandshunden generelt fælder relativt meget. Hvis din ledsager er blevet snavset, er det normalt nok at lade pelsen tørre og derefter kæmme din hund grundigt. Hårdnakket snavs bør forsigtigt gnides ud af huden med en fugtig klud. Et bad er normalt ikke nødvendigt – brug i så fald en mild hundeshampoo. Især ved gamle hunde, som bevæger sig mindre, bør du kontrollere, om din ledsagers kløer i tilstrækkelig grad slides og du får muligvis brug for at hjælpe til med en neglesaks. Derudover bør du også have øjen- og ørerens samt en tægetang ved hånden, det kan du hurtigt få brug for. Tandpleje til hunden kan f.eks. klares med specielle hundegodbidder. Ellers du kan ty til tandbørste og tandpasta, som bekæmper tandsten på særlig effektiv vis. Mange hundeejere udfører dette ritual regelmæssigt for at opnå velplejede tænder. Men hvis du også overvejer det, bør du allerede vænne dem til det mens de er hvalpe.

Beskæftigelse for Grønlandshunden

Grønlandshundens behov for aktivitet er selv i nordeuropæiske breddegrader en udfordrende opgave som kun få kan imødekomme. Ideelt set bør man gå til slædehundetræning, hvilket som bekendt kun er meget begrænset muligt i Danmark. Et alternativ er træning med specielle vogntog. Canicross er ligeledes en mulighed for de særligt sportsinteresserede, hvilket ville give dig mulighed for at opleve naturen sammen. Denne hund elsker også at gå milevis gennem skoven – hvilket du kan supplere med. Tag her altid hensyn til dens udtalte jagtinstinkt. Den bør du holde i ave, så du kan nyde afslappede vandreture. Vær altid opmærksom på et alderssvarende aktivitetsniveau, så du ikke overbelaster hunden.

Grønlandshunde mor med sin hvalp

Passer en Grønlandshund til mig?

En Grønlandshund er en hund for meget aktive og meget sportsinteresserede, der samtidigt værdsætter hundens uafhængige væsen, og som har lyst til at tage med den ud i naturen. Denne slædehund hører på ingen måde til i en lejlighed ej heller i et byhus – og de tåler heller ikke ferieture langt sydpå. Hvis du gerne vil bo sammen med en Grønlandshund, kan du med fordel købe to, fordi disse hunde elsker at være sammen med artsfæller. Hvis du bor på landet, kan du holde dine Grønlandshunde i kobbel under åben himmel i en flugtsikker have og fri adgang til læ. Så kan den varmefølsomme slædehund gå i skyggen om sommeren – hvilket er en absolut nødvendighed. Selvfølgelig er Grønlandshunden også glad for familie. Den er dog ikke en klassisk hund som binder sig kraftigt til et enkelt menneske. Alligevel bør disse hunde altid betragtes som arbejdshunde fremfor som familie- eller ledsagerhunde – du bør til enhver tid have det for øje. Hvis du kan imødekomme disse behøv, kan de sagtens leve sammen med en familie og er også meget børnevenlige. Katte eller små dyr er ikke egnet til at leve sammen med denne ambitiøse jæger. Du behøver ikke at være topprofessionel for at være egnet til at holde denne hund, men du bør have en del erfaring med hunde, og under ingen omstændigheder undervurdere den arbejdstid, der kræves. Grønlandshunden er altså en race for kendere, der kan opfylde høje krav til hold.

Hvor kan jeg finde min ønskede Grønlandshund?

En Grønlandshund er sjældenhed selv i Danmark. Du kan være heldig hvis du tager længere op mod nord – eller til Grønland. Her kan du få rådgivning om mulighederne. Hvis du er på udkig efter en slædehund generelt, bør du overveje, om en af de tre andre slædehunderacer kan være et alternativ: Siberian Huskys er langt mere udbredte. Med lidt held kan du også finde en opdrætter med Alaskan Malamutes eller Samojedhunde. Uanset hvad så kræver disse racer rigtig meget af deres ejere.

Heller ikke en ældre Grønlandshund i et dyrehjem er nem at finde. Men måske kan du finde en polarhund, hvis ejere har undervurderet deres trang til at bevæge sig, og venter på et nyt hjem, hvor de bliver beskæftiget tilstrækkeligt. Kig lidt rundt på internettet. Polarhundeklubben kan måske give nogle tips. Måske er du heldig. Ideelt set finder du én som ikke er alt for langt væk, så I kan lære hinanden lidt at kende. Husk også, at disse hunde bedst bor sammen med artsfæller og her kan du få lidt råd om, hvorvidt den nye hund passer til den hund du har i forvejen.

Vi ønsker dig meget sjov med Grønlandshunden!

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.