10 tips til endnu bedre katte fotos

Kattebillede med smartphone

Katte er blandt de mest populære motiver overhovedet. Internettet er nærmest opfundet fordi man ville dele sine kattevideoer. De udtryksfulde øjne, de fløjlsbløde poter, den silkeblanke pels og den yndefulde natur fascinerer os. Problemet: katte er ret egenrådige. I det følgende finder du ud af, hvordan du iscenesætter din kat på trods af besværlighederne.

Uanset om de slapper af på den varme vindueskarm, gaber højlydt, leger med en garnnøgle eller på nysgerrig vis udforsker haven – katten har masser af “foto-ops” – men inden du når tage dit kamera eller din smartphone frem, er katten over alle bjerge, og muligheden er forpasset. Men heldigvis har vi nogle få enkle tips og tricks klar til dig, så du stadig har mulighed for at få skudt flotte billeder af din kat – du har ikke nødvendigvis brug for et dyrt spejlreflekskamera, med teleobjektiv og stativ.

•    Forestil dig motivet: hvordan vil du gerne vise din kat?

Uanset om det er til rammen på natbordet eller online på Facebook, Instagram & lignende – billeder, hvor katte er i centrum, findes i overflod. Kvaliteten på kæledyrsbillederne er dog ikke altid i top: dårlige lysforhold, slørede bevægelser, urolige baggrunde eller bare kedelige sovebilleder. At sætte en kat i godt lys, hvor den står skarpt i en interessant stilling, kræver meget af katteelskere og amatørfotografer – som regel har katte en nærmest ikke eksisterende interesse i et godt portrætfoto.

For at sikre, at du får et godt billede, skal du – inden du overhovedet har fat i kamera eller telefon – tænke på, hvad du vil udtrykke med dit billede. Hvordan vil du gerne vise din kat? Vil du have et flot portrætfoto, hvor de smukke øjne kommer til deres ret? Eller vil du gerne fotografere din kat i aktion – mens den leger, klatrer eller hopper? Skal din kat fotograferes i naturen eller i sofaen? Nogle gange hjælper det at få inspiration fra andre kattefotografier på nettet. Men prøv ikke at genskabe et motiv 1:1 – det får man som regel ikke noget godt ud af. Når alt kommer til alt, er katte individuelle – og det er netop det enestående i denne ene kat, du skal finde frem.

I stedet for at finde et passende motiv til din kat, bør du tænke over, hvad det er, der gør din kat speciel. Har den en særlig plettet pels? Eller hvad kan den lide allermest? Er den stadig lille og legesyg? Så ville et dynamisk billede med yndlingslegetøjet være egnet – eller et billede, hvor den lille kat ser nysgerrigt ind i kameraet. Til billeder af killinger er det godt, hvis proportionerne er synlige, så man kan se, at det vitterlig er en killing. Er din voksne kat en fri ånd, der kan lide at gå på jagt efter mus hele dagen lang? Så bør du helt klart skyde billederne i haven eller på marken. Eller er den mest til at ligge og dase i dit skød for at blive aet? Så kan du tage et billede, hvor din kat ligger og hygger sig i solen.

•    Vær opmærksom på en neutral baggrund

Uanset hvad motivet er eller hvilken stilling du gerne vil fotografere din kat i – det er det der er i fokus. Og det skal fremgå af fotografiet. En urolig baggrund med mennesker, biler, et mønstret tapet eller fjernsynet fjerner opmærksomheden fra din kat og bør derfor hellere undgås. Hvis du fotograferer din kat i huset, skal du fotografere den foran en hvid eller almindelig væg (uden billeder eller plakater) eller på et smukt trægulv. Alternativt kan du hænge et lagen eller et stort stykke malet pap op og bruge det som en fotobaggrund. Også ensfarvede puder eller tæpper kan bruges.

Det er vigtigt, at din kat kommer til sin ret på den valgte baggrund. For eksempel skal en sort kat fotograferes på et lyst trægulv eller farvet tæppe fremfor på mørke fliser. Katte med rød pels derimod gør ikke en tilstrækkelig god figur på mange træ- eller laminatgulve. Du kan selvfølgelig, hvis du har en hvid kat, også vælge at bruge et mørkere tæppe eller sorte puder som baggrund. Hvis du foretrækker at fotografere din kat udendørs, skal du være opmærksom på at finde en så neutral baggrund som muligt, for eksempel en grøn mark.

•    Sørg for, at du har nok lys

En smuk baggrund, en god situation og det bedste kamera – alt det hjælper ikke, hvis lysforholdene ikke er rigtige. En god belysning, så meget naturligt dagslys som muligt, er afgørende for smukke billeder. Hvis du ikke har fotolamper, bør du om muligt fotografere din kat i nærheden af et stort vindue – eller tag ud i haven. For at undgå skygger bør du ikke placere dig selv med ryggen til lyset, men hav lyset let fra siden fra enten vinduet eller solen. Hvis din kat ser direkte ud af vinduet, kan du se en hvid prik på pupillen på fotografierne – en meget populær effekt på portrætbilleder.

Indendørs kan du nemt øge dit kameras ISO-værdi eller bruge en flash, så får du lidt ekstra belysning. Flashen skal altid rettes opad, og billedet bør kun oplyses indirekte fra det lys, loftet kaster tilbage på din kat. Blitz aldrig din kat direkte i ansigtet – det skræmmer dem og får dem til at flygte.

To katte bliver fotograferet

Katte i portræt: skarpt i forgrunden, baggrunden uskarp

Et andet tip til at få din kat til at se endnu bedre ud er at sørge for, at baggrunden er sløret, mens kattens ansigt står knivskarpt. Professionelle indstiller blænden i tilstanden A eller AV i en lav indstilling. Med en værdi mellem f2.8 og f3.2 er blænden åben og dybdeskarpheden er derfor mindre. Baggrunden bliver på den måde sløret, mens din kat er i fokus i forgrunden. Det er vigtigt, at fokus ligger på kattens øjne – et portrætfoto overbeviser først og fremmest med skarpe og udtryksfulde øjne, som straks tiltrækker betragterens blik.

For dem der ikke er bekendt med fotografiske termer såsom fx fokus, dybdeskarphed, blænde og lukketid, men stadig ønsker at tage et flot kattefoto, anbefaler vi portrætstilstanden, som er nem at indstille på de fleste digitale kameraer (som oftest er portrættilstand markeret med ikon, der forestiller et hoved). Selv visse smartphones kan tage portrætbilleder med en sløret baggrund. Hvis denne tilstand ikke findes på din smartphone-model, kan du også downloade passende apps, der begrænser dybdeskarpheden. Eller du kan sløre baggrunden med en foto editor eller en app bagefter.

•    Katte på farten: hurtig, men ikke rystet

Et særligt problem med kattefotografering er, at “modellen” normalt ikke er helt med på, hvad der skal ske. I stedet for at sidde stille og kigge i kameraet foretrækker den at undersøge, hvad der foregår bag kameraet, hopper op på kradsetræet eller går et andet sted hen. At fotografere din kat i løb eller mens den hopper, og prøve at fange øjeblikket ville jo være noget helt særligt. Problemet: ofte er sådanne handlingsmættede fotografier slørede eller rystede, og kan puttes direkte i den digitale papirkurv.

For at undgå netop det skal kameraets lukkerhastighed være så kort som muligt. Hvis du er bange for manuelle kameraindstillinger, kan du alternativt vælge kameraets sportstilstand. Når katten tumler og leger, kan du prøve indstillingen for seriebillede, hvor kameraet tager en hel masse billeder indenfor en givet tidsramme. På den måde går du ikke glip af et eneste sekund. Selvfølgelig tager det så efterfølgende lidt ekstra tid at sortere den overflod af billeder, det medfører. Vigtigst af alt: sørg på forhånd for at have plads nok til alle billederne på dit kamera eller din smartphone.

•    Gå i øjenhøjde med din kat

Kattebilleder ser mere naturlige ud, hvis de afspejler katteperspektivet. Billeder hvor fotografen skyder fra fugleperspektiv er sjældent overbevisende, fordi omgivelserne normalt distraherer for meget, og katten bliver tit for lille. Du må altså ned på dine knæ!

Gå med kameraet ned på øjenhøjde og prøv at fange det, de selv ser. Hvis man har problemer med knæene, kan man selvfølgelig forsøge at sætte sin kat i en højere position og fotografere dem på et bord eller på et kradsetræ, for eksempel.

Har du en særlig majestætisk kat, en Perser kat eller en Maine Coon kan du gå endnu længere ned og fotografere mens du ligger ned, fra frøperspektivet. På den måde kan du iscenesætte din kat på majestætisk vis. Men pas på, nogle gange ser katte tykkere ud nedefra end de i virkeligheden er.

•    På den måde kigger din kat direkte ind i kameralinsen

Virkelig iøjnefaldende er billeder, hvor katten ser direkte ind i kameraet. Men hvordan får du den egenrådige kat til at gøre det, der skal gøres? Bare at vente på det rigtige tidspunkt kan være noget af en tålmodighedstest. Heldigvis er der et par tricks, der kan få din kat til at kigge i den rigtige retning.

Nemmest er det, hvis du kan få en anden til at hjælpe dig. Sæt et interessant legetøj fast på en stang. Mens din finger hviler på udløseren kan din hjælper forsøge at få kattens opmærksomhed ved hjælp af legetøjet. Når det er sket, kan vedkommende svinge stangen i ryk i retning af kameralinsen, din kat følger legetøjet med øjnene, og du trykker! Hvis du er alene med din kat og ikke har en assistent ved din side, kan du slå på dit kamerahus med en finger og forsøge at få din kats opmærksomhed med disse kliklyde. Katte er naturligvis meget nysgerrige – ydnyt dét! Sidst men ikke mindst kan du selvfølgelig have en velsmagende kattegodbid klar og føre den til kameraobjektivet. For at få fat i dén vil din kat gøre alt – og med lidt held ser den lige ind i kameraet.

Kattebillede med smartphone

Vær venlig at komme nærmere

For at få gode kattefotografier skal katten være i centrum og så lidt baggrund som muligt – det ved du allerede. I modsætning til landskabsfotografering skal dit kamera være så tæt på den firbenede model som muligt. Din kat må gerne lægge mærke til kameraet – det er jo bedst at se direkte ind i kameraet. Gå tæt på og lad din kat forfølge sin nysgerrige natur – med lidt held får et godt øjebliksbillede i nærkontakt af tredje grad.

Selv små detaljer, der f.eks. kun viser en pote, eller kun den der særlige plet på næsen, er meget interessante og vil gøre indtryk i fotorammen. Husk at tage billeder med den bedst mulige billedkvalitet. Så kan du reducere billedets størrelse uden at billedet bliver for kornet.

•    Prikken over i’et: fotoeffekter i billedbehandlingsprogrammet

Selvom du kan bruge hashtag #nofilter på Instagram & co, bliver fotografier nogle gange kun til ægte kunstværker hvis der bruges særlige effekter. Og lad os være ærlige: hvis alle billederne i damebladene er efterbehandlede, så må du også gerne få din kat til at fremstå endnu smukkere med forskellige tricks fra billedredigeringsprogrammer eller tilsvarende apps.

Billeder bliver interessante med store kontraster, eller hvis farvetonerne varierer lidt. Nogle kattebilleder ser mere professionelle ud i sort og hvid end i farve. Iøjnefaldende er kattefotografier med en såkaldt vignet. Fotografiet gøres mørkt i kanten med en skyggeeffekt, og din kat i det lyse centrum står endnu skarpere.

•    Øvelse gør mester

Nu kender du lidt til, hvordan du tager smukke billeder af din elskede kat. Det perfekte kattefoto vil nok ikke lykkes lige med det samme. Men Rom blev heller ikke bygget på en dag! Uanset om det drejer sig om sport, musik, maleri eller kattefotografering: for at være rigtig god, er talent alene ikke nok. Man har brug for en masse øvelse og træning.

Så tag fat i dit kamera og prøv forskellige indstillinger og forskellige perspektiver. Jo mere bekendt du bliver med teknikken, jo hurtigere kan du reagere på interessante kattepositurer og fange det gode motiv.

Vi ønsker dig masser af sjov, tålmodighed og selvfølgelig masser af godt lys, når du tager billeder af din kat!

Gå også på opdagelse i vores udvalg kattekameraer!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.
6 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.
7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.