6 grunde til ikke at give en kat i julegave

kat i julegave

Har børnene skrevet "kat" på ønskesedlen til jul? Eller synes lillebror, at killinger bare er sindssygt nuttede? Ideen om en kat i julegave er nærliggende. Desværre er det bare ikke en god idé! Vi forklarer, hvorfor katte ikke er egnede som julegave

Seks grunde - hvorfor en kat ikke er en god julegave

 • Ansvar kan ikke gives væk

Selvfølgelig er en lille kat frem for alt én ting: nuttet! Men med det følger et ansvar, der kan vare op til 15 til 20 katteår. Før en kat flytter ind, bør I derfor få afklaret følgende:

 • Er alle familiemedlemmer enige om at få en kat?
 • Bliver katten en udekat eller en indekat?
 • Indekatte bør ikke bo uden artsfæller. Har I mulighed for at have to katte?
 • Har I nok luft i økonomien til almindelig pleje og uforudsete dyrlægeregninger?
 • Kan du fjerne hår og snavs fra din kat uden at det påvirker dit humør?
 • Har familien allergier overfor dyrehår?
 • Hvem tømmer kattebakken?
 • Har I nok tålmodighed til at opdrage katten?

Hvis man som voksen har lyst til at gøre børnene glade, bør de kunne besvare alle disse spørgsmål på forhånd. Det kan være, at børn med kæledyr kan lære at tage ansvar. Men det er i sidste ende de voksnes ansvar, at den firbenede ven har det godt.

 • Dyreværn har dårlige erfaringer

En kat fra dyreinternatet til jul? Fra midten af december går mange dyreinternater ikke med til at udlevere katte. De har dårlige erfaringer med, at mange af de katte fra før jul vender tilbage igen få uger senere.

For anstrengende, for kradsbørstig, for dyr - er nogle af de grunde der gives, hvilket tyder på, at mange tager en forhastet beslutning. Eller også har de altså brugt dem som julegave uden at tage modtageren med på råd. Dem, der for alvor er interesserede i at få kat kan vente til efter nytår.

Har du allerede adopteret en kat? Gå på opdagelse i vores julegaveideer til katte!

 • Dyr er ikke en effektiv overraskelse

Selvfølgelig ville en sød kat på gavebordet få mange til at spærre øjnene op. Men er man sand dyreelsker så er det bare ikke sagen. Fordi alle kattens fremtidige familiemedlemmer bør kunne forberede sig i ro og mag på katten. Før katte flytter ind, bør børn også få udstukket klare regler for, hvordan man håndterer katte.

Det første møde bør være i rolige omgivelser.

 • Julehurlumhej

Rolige omgivelser er i de fleste familier en mangelvare i juletiden. Den står på familiebesøg, julesange og gaveudpakning. I denne typiske juletrængsel får en kat (uanset alder) en vanskelig start.

I et uopmærksomt øjeblik klatrer den for eksempel op i det pyntede juletræ. Til jul er der ekstra mange farer for de eventyrlystne. Hvis en kat skal flytte ind, bør du udsætte det hele til efter nytår, når der er mere ro på.

en kat i julegave?
 • Det er bedre at vælge selv

Det kan godt være, at børn glæder sig over alle slags katte. Men de har også gavn af at være med til at vælge killingen, så det bliver et familieanliggende. Besøg den pågældende opdrætter eller det pågældende dyreinternat sammen med de ældre børn. Katteopdrætteren eller kattehjemmet kan hjælpe med at beslutte, hvilken kat der passer jer bedst.

Hvis børnene er med på råd, får de fra starten af syn for sagen i forhold til det ansvar, der følger med den nye bofælle. For voksne gælder følgende alligevel: man bør ikke kun bevidst vælge, hvilket slags dyr man gerne vil have, men også vælge den helt konkrete kat.

 • Katte er familiemedlemmer

Dyr bør ikke gives som om de er genstande. En kat kan være noget af en hyggekat, men kan også være en kradsbørstig enspænder: uanset hvad så har katte deres egen personlighed. Enhver, der har børn, der godt kunne tænke sig en kat, bør forklare dem, hvorfor man ikke giver en kat i gave.

På denne måde lærer selv de mindste at respektere katte. Tal med dit barn om det, så de ikke får falske forhåbninger.

En kat i julegave - er der undtagelser?

Hele familien er sammen omkring jul, og mange mennesker er på ferie. Hvis et familiemedlem vil have en kat, og alle andre er enige: er det ikke en god gave?

Man bør stadig vente til efter nytår! Ægte katteelskere er tålmodige og anser ikke katte som "gaver". Forventningens glæde kan øges med gaver, en kat kan have glæde af.

 

Hvilke rigtig gode alternativer er der?

Bøger eller gavekort

Hvis der i nær fremtid flytter en kat ind, kan du på forhånd glæde kattevennen med lidt godter.

Hvad med en hyggelig katteseng eller et gavekort? Børn kan forberede sig på deres katte med en bog om katte, der er alderssvarende. Forventningens glæde er som bekendt den største glæde!

Ingen gaver med dyr

Dit barn vil gerne have en kat, men du vil ikke være i stand til at imødekomme det ønske i nærmeste fremtid? Plyslegetøj er kun et godt alternativ for de allermindste. Ældre børn er mere tilbøjelige til at blive skuffede. Uafhængigt af julen bør du forklare barnet, hvorfor du ikke kan eller ikke vil tage en kat ind i familien. Vær sammen på udkig efter alternativer. Måske er der en børne- og ungdomsgruppe i dit lokale dyrehjem? Her kan unge dyrevenner hjælpe hunde og katte i nød.

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.
6 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.
7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.