Katte med på ferie

Kat i en rejseboks

At rejse med en kat kræver god planlægning

Kattepensionen er håbløst overfyldt, den venlige nabo har ikke tid, familien bor alt for langt væk, alle venner er på ferie. Hvis du vil ud at rejse med dine katte, er der meget, der kan blive noget af en kattepine. Nogle gange har katteejere kun to alternativer: enten opgiver de at tage af sted og læner sig behageligt tilbage med katten i skødet, eller man tager “bare” katten med. Så længe du bliver i Danmark samme sted er det ikke rigtig et problem at tage katten med, hvis sommerhusejeren da ikke har noget imod kæledyr. Hvis du rejser rundt i landet eller er på en stressende forretningsrejse bør du principielt tage af sted uden. Ferie i udlandet kan vise sig at være problematisk: strenge indrejsebestemmelser, høje krav til dokumentation om sundhed og kæledyrspas kan sagtens også være forbundet med mange måneders karantæne – og det gør det hele noget kompliceret. Selvfølgelig er alle disse forskrifter fornuftige og gennemtænkte – de er trods alt til for at beskytte dyr mod sygdom. For katteejeren indebærer det til gengæld en hel række ulemper.

Hvad skal der gøres før du rejser?

Hvis du ønsker at tage din kat med dig til udlandet, skal du undersøge tingene længe før du rejser. Både Fødevarestyrelsen og din dyrlæge kan hjælpe dig med at finde frem til de enkelte landes krav. Bagefter kan du gå i gang med de nødvendige vaccinationer. Glem ikke at spørge på hotellet, sommerhusejeren, ejeren af ferielejligheden, eller hvor du nu kommer til at opholde dig, om hvorvidt katte er tilladte! Man kan ikke regne med, at ejeren bare giver efter, når vedkommende bare ser et par søde kattemisser. Næsten alle hoteller og feriebyer har faste regler omkring husdyr, og gør ingen undtagelser.

Kat med ud at rejse

Karantænebestemmelser

Hvis du ønsker at rejse med dine katte, skal du under alle omstændigheder informere dig om, hvordan reglerne for indførsel er i det pågældende land. Nogle lande uden for EU, såsom Australien og New Zealand, har strenge regler. Her skal katte på forhånd tilbringe tid i karantæne på indretninger til formålet. Det bør man kun tage med i købet, hvis du skal flytte permanent til det pågældende land. Et ophold på flere uger berettiger næppe den stress, en kat gennemgår når den er i karantæne. Karantænefaciliteterne er sterile og tager ikke højde for den enkelte kats behov. Mange katte dør under karantæne, og du har ikke mange valgmuligheder, så det kan være ret så pinefuldt for både kat og menneske. Du skal samtidig selvfølgelig betale for de udgifter, der er forbundne med en udførsel ud af Danmark.

Rabies

Man kan normalt gå ud fra, at et dyr, der er smittet med rabies viser sygdomstegn inden for seks måneder. Hvis din kat er smittet vil sygdommen skulle bryde ud under karantænen. Man kan ikke forvente, at en kat bliver syg på et senere tidspunkt. Både Norge og Sverige holdt i mange år fast på de karantænebestemmelser. For fem år siden blev denne “tvangsindlæggelse” dog ophævet. Man må dog forvente visse komplikationer i Norge og Sverige: katte må ikke være yngre end 1 måned og skal have haft en kur mod bændelorm indenfor de sidste ti dage før du rejser ind i landet. Desuden kræver de, at du har fået foretaget en blodprøve, der viser, om der er antistoffer mod rabies i blodet. Blodprøven må tidligst tages fire måneder efter man er blevet vaccineret mod rabies. Stemplet i kæledyrspasset skal være påført inden for de sidste ti dage før indrejsen.

Indrejseforskrifter

I de fleste andre europæiske lande er det nok, hvis du har et kæledyrspas med et stempel, der ikke er mere end ti dage gammelt, hvor der dokumenteres, at katten er blevet vaccineret mod rabies inden for det sidste år. Vaccinationer mod katteinfluenza, kattesyge og leukose bør være en selvfølgelighed for enhver katteejer alligevel.

I øvrigt insisterer nogle lande såsom Finland på, at den anvendte vaccine også er godkendt i deres land. Fordi adgangskravene ofte skifter, bør du spørge så tidligt som muligt om den aktuelle tilstand og iværksætte alle nødvendige vaccinationer, når du planlægger en ferie sammen med din kat. De, der stoler på, at sidste års indrejsekrav er de samme som de er i år, kan få sig en ubehagelig overraskelse, hvor ferieplanerne med kort varsel skal aflyses.

Hvordan transporterer jeg min kat?

Hvis du har gennemført alle disse formaliteter, følger den anden del af ferieplanlægningen: katten skal placeres i et kattesikkert transportbur under rejsen. Et transportbur af plast er nok det mest optimale. De er nemme at rengøre, absolut flugtsikre og behagelige at bære. En kattehule af pileflet og bløde rejsetasker med lufthuller kan være mere attraktive, men langt mindre velegnede til længere transport. En kattehule af pileflet er ret uhåndterlige og bløde tasker giver simpelthen ikke nok med beskyttelse til katten. Transportbure i plast er velegnet til både rejser med bil og til transport med fly og tog. (OBS! Hvis du rejser med fly med dine katte, skal du kontakte flyselskabet i rette tid – dit rejsebureau kan give dig nærmere information)

Rejseudstyret

En kattebakke er selvfølgelig en del af rejseudstyret når du har en kat med. Du behøver ikke nødvendigvis at slæbe det store kattetoilet med på ferien: en lille, praktisk kattebakke egner sig meget bedre til rejser og fungerer også godt i sommerhuset. Kattegrus, en mindre skovl, plastikposer, dåser med vådfoder, tørfoder, kattegodbidder, en madskål og en vandskål, børste, kamme, tæpper, puder og kattelegetøj er ligeledes en god idé. Måske kan du ikke finde det vante kattefoder der hvor du skal hen, eller det er meget dyrere end derhjemme. At skifte til en type kattefoder din kat ikke kender kan give unødig stress. En kats stofskifte vænner sig kun langsomt til ny type kattefoder. Hvis du planlægger at være væk i lang tid, bør du behandle din kats mave nænsomt: foderomstilling bør tage mindst en uge. Andelen af vante foder reduceres langsomt – andelen af det nye foder øges tilsvarende. På den måde har din kats krop tid nok til at tilpasse sig det nye foder.

Under rejsen

Hvis du vil rejse med dine katte, bør du være opmærksom på et par ting: visse katte tåler ikke at køre i bil særlig godt. De bliver ekstremt køresyge, er anspændte, og meget nervøse. Hvis din kat kaster op selv på korte ture, eller hvis den bliver ekstremt nervøs, bør du gøre det nemmere for den. En dyrlæge kan helt sikkert anbefale noget beroligende den kan tåle, og som får din kat til at falde i en mild søvn i flere timer.

kat der skal med ud at rejse

Det er dyrevenligt og gør det også muligt for katteejeren at starte ferien uden stress. Mindre følsomme katte lader sig berolige af din blotte tilstedeværelse og et par milde ord. Men selvom en kat ikke har noget imod hverken at rejse eller køre i bil, må de ikke gå løse rundt i bilen. En kat, der ikke er indespærret, vil klatre rundt i hele bilen og aflede din opmærksomhed. Det kan være farligt for både mennesker og dyr. Hvis der skulle ske en ulykke er din kat også meget bedre beskyttet i et transportbur. Hvis den sidder usikret på bagsædet, vil den blive kastet rundt hvis der skulle være en hård opbremsning eller et sammenstød. Det kan få en kat til at gå i panik (den har jo ni liv, som bekendt), og det vil bare skabe yderligere fare for bilist og passagerer.

Rejser med katte: risiko for hedeslag

Hvis du rejser sydpå med din kat, skal du holde øje med udetemperaturerne. Høje temperaturer udgør en fare for din kats helbred, og kan føre til hedeslag. Temperaturen i bilen bør være behagelig, men du bør samtidigt undgå træk. Det anbefales, at du passer ekstra på ved tankstationer og rastepladser: selvom du bare vil drikke en kop kaffe eller holde en lille pause, skal bilen parkeres i skyggen, og du skal rulle vinduerne en anelse ned, så der er frisk luft i bilen. I direkte sollys når bilens indre hurtigt meget høje, farlige temperaturer. Hvis det er varmt, bør du tilbyde katten lidt vand fra tid til anden. En vandflaske og en lille plastskål er velegnede og nemme at håndtere.

Infektioner og parasitter

Hvert ferieland har sine faldgruber – i hvert fald hvad angår spredning af smitsomme sygdomme og parasitter. En kat kan være udsat for patogener i udlandet, som er meget sjældne i Danmark og som kan forårsage alvorlige sygdomme. Derfor kræver hver udlandstur sammen med en kat en god samtale med dyrlægen. Vedkommende vil advare dig om mulige risici, foreslå forebyggende tiltag og give dig adfærdstips. Ledningsvand bør man generelt være forsigtig med: i nogle lande er drikkevandskvaliteten ikke værd at skrive hjem om, og bør ikke drikkes af hverken mennesker eller dyr. En kat kan også blive angrebet af tarmbakterier og få tynd mave. Flaskevand kan fås i de fleste supermarkeder og er et relativt sikkert alternativ til vandhanen. I modsætning til hunde vil de fleste katte ikke kunne gå på opdagelse selv. Det er sådan set også bedre: kontakt med andre dyr, især strejfere, kan føre til overførsel af sygdomme.

Øst – vest – hjemme bedst?

Hvis du vil rejse med katte, skal du være opmærksom på visse risici og et vist besvær. Selvfølgelig kan man sagtens tage en kat med på ferie eller på forretningsrejse. Nogle katte (og visse mennesker) anser det som et eventyr, så at sige. Ikke desto mindre bør man tænke sig godt om før man tager af sted, og tænke over, om der findes et alternativ. Generelt foretrækker katte deres vante territorie, og de kan klare selv adskillige uger adskilt fra deres familie uden at det påvirker dem synderligt. Hvis du planlægger i tide, vil du helt sikkert kunne finde en person, der har lyst til at tage dig af din kat.

Rejser med katte: flere tips

Hvis du ikke kan finde en passende kattesitter i hele din kreds af bekendte og slægtninge, kan man i yderste nødstilfælde kontakte dyreværnet. Måske har de en løsning. Katteforeninger og dyrehjem kan måske også være behjælpelige. Nogle dyrehjem har såkaldte “gæstebure”, som er adskilt fra de andre bure og kan være en udvej. Måske finder du også en kattesitter på opslagstavlen nede i supermarkedet eller hos dyrlægen.

Tjekliste til kufferten:

✓ kæledyrspas

✓ transportbur

✓ tæpper og puder

✓ kattebakke

✓ kattegrus

✓ skovl

✓ plastposer

✓ madskål og vandskål

✓ kattemad

✓ kattegodbidder og vitaminer

✓ eventuel medicin

✓ børster og kamme

✓ kattelegetøj

✓ telefonnummeret på din egen dyrlæge

 

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Biltur med kat

Katte bryder sig ikke om at rejse. Når de flyttes fra deres vante omgivelser, betyder det stress for de følsomme dyr. Fremmede lyde og dufte kan gøre selv de mest robuste katte nervøse. Men af og til bliver katteejeren nødt til at flytte sin kat – om det så gælder det årlige besøg hos dyrelægen, flytning eller en længere ferie. At køre i bil er sikkert ikke din kats yndlings-transportform – men med en smule forberedelse, kan du få din kat til at slippe af med angsten.
5 min

9 tips til at finde den perfekte boks til kattetransport

Til det grundlæggende katteudstyr hører et kattebur. Ligegyldigt, om du fandt din kat fra dyrehjem, fra en opdrætter eller privat - katten skal hjem til dig på en sikker måde. Også til dyrlægebesøg har du ind i mellem brug for kattetransport. Så det giver mening at købe en boks, før katten flytter ind hos dig. Derfor har vi nedenunder sammensat ni tips hvad angår kattetransport.

4 min

Flyrejse med kat

At rejse med fly er endnu mere upopulært blandt katte end bilture. Ukendt lugte, høje lyde og tryk i ørerne er meget ubehageligt, selv for de mest afslappede katte. Desværre bliver man en gang i mellem nødt til at tage katte med på flyrejser. Følgende gælder altid, både hvis du skal flytte eller bare på ferie: Med en lille smule forberedelse, kan du gøre flyveturen meget mere behagelig for din missekat.