Biltur med kat

Mit der Katze Auto fahren

In Transportboxen lassen sich Katzen sicher im Auto mitnehmen.

Katte bryder sig ikke om at rejse. Når de flyttes fra deres vante omgivelser, betyder det ubehag for de følsomme dyr. Fremmede lyde og dufte kan gøre selv de mest robuste katte nervøse. Men af og til bliver katteejeren nødt til at flytte sin kat – om det så gælder det årlige besøg hos dyrelægen, flytning eller en længere ferie. At køre i bil er sikkert ikke din kats yndlings-transportform – men med en smule forberedelse, kan du få din kat til at føle sig tryg på turen.

Sikkerhed er det vigtigste

Der findes nok ingen katte, som frivilligt går ind i deres transportboks, eftersom udseendet og lugten af boksen minder dem om ubehagelige besøg hos dyrelægen eller længere bilture. Alligevel skal katten sidde sikkert under bilturen – og det gør den kun i en transportboks af hård plast, en fletkurv eller en stabil tekstiltaske, som er godkendt til dyretransport. Selvom det er fristende, at sætte halsbånd, sele og snor på katten, beskytter dette ikke katten godt nok imod uheld. Hvis en kat kan springe rundt i en bil, kan det resultere i livsfarlige færdselsuheld – katten kan pludseligt hoppe op på ryglænet, i førerens skød eller gemme sig under speederen…Transport i bilen bør altså kun foregå i en transporttaske eller en boks, som er godkendt til formålet.

Før turen

At placere katten sikkert i transportboksen er altså det første skridt til en sikker tur. For at gøre det nemmere at få katten ind i boksen, gælder det om at gøre denne mere attraktiv. I stedet for kun at tage kurven eller boksen ud, når i skal til de ubehagelige dyrelægebesøg, kan du lade den stå fremme i flere dage eller sågar uger. Baldrian og kattemynte får boksen til at dufte spændende og afslapper nervøse dyr. Feromonsprays, som Feliway og Felifriend, har en lignende virkning. Brug små godbidder og inddrag boksen i de daglige lege – sådan lærer din kat at forbinde boksen med noget positivt. Så snart den ikke længere er så bange for den store kasse, kan du forsøge at lokke katten ind i boksen med et legetøj, en drillepind eller en snack. Vigtigt: Luk ikke døren og sørg for, at din kat ikke føler sig indespærret! Din kat skal kunne smutte ud af boksen når den vil.

Under turen

Dette gælder naturligvis ikke når selve rejsedagen kommer… Før bilturen skal du placere din kat sikkert i transportboksen og denne gang lukke døren, så din kat ikke kan stikke af. Læg et gammelt håndklæde i boksen, det gør det mere rart for din kat og opsuger eventuelle efterladenskaber. Katten kan nemlig finde på at lade blæren i utide. Bilture kan også føre til at katte får det dårligt og føler ubehag. I bilen fastspændes kurven eller boksen på sædet med sikkerhedsselen. Kun sådan kan du være sikker på, at boksen ikke vælter og din kat slår sig, hvis bilen bremser eller drejer. Naturligvis er det også for at undgå, at du bliver nødt til at tage hænderne fra rattet, for at fange en væltende transportboks…

For at gøre rejsen mest mulig behagelig for din kat, kan du lufte ud i bilen før turen. Under turen skal alle vinduer være lukkede, med mindre det er meget varmt. De fleste katte reagerer nemlig meget følsomt på træk…Kattens høreevne er ligeledes meget følsom, så radio eller stereoanlæg bør også være slukket. I ukendte situationer, er du din kats støtteperson. Tal roligt med din skat – dette beroliger ikke kun katten, men også dig selv.

Afhængigt af hvor lang tid turen tager, skal du give din kat mad og drikke undervejs. Underlaget skal eventuelt også udskiftes en enkelt gang. Døren til boksen og bildøren må aldrig være åbne på samme tid, så din kat kan stikke af. Hvis det kun er en lille tur på få minutter eller et par timer, bør katten kun opholde sig i transportboksen – det vil den sikkert også foretrække fremfor  at bevæge sig ud.

Efter turen

Endelig – så er det overstået! Efter bilturen vil din kat måske føle sig lidt svag. Måske har den kastet op, men selv hvis den ikke har, vil den sikkert gerne ligge og hvile sig…Giv din kat den tid, den behøver, for at føle sig helt tryg igen. Du kan eventuelt lade transportboksen stå fremme et par dage endnu og gentage øvelserne fra før i tog afsted.

Vi ønsker dig og din kat alt godt!

Se vores store udvalg af udstyr, når du skal have din kat med på tur her ved zooplus.dk!

Biltur med kat

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Biltur med kat

Katte bryder sig ikke om at rejse. Når de flyttes fra deres vante omgivelser, betyder det ubehag for de følsomme dyr. Fremmede lyde og dufte kan gøre selv de mest robuste katte nervøse. Men af og til bliver katteejeren nødt til at flytte sin kat – om det så gælder det årlige besøg hos dyrelægen, flytning eller en længere ferie. At køre i bil er sikkert ikke din kats yndlings-transportform – men med en smule forberedelse, kan du få din kat til at føle sig tryg på turen.

5 min

9 tips til at finde den perfekte boks til kattetransport

Til det grundlæggende katteudstyr hører et kattebur. Ligegyldigt, om du fandt din kat fra dyrehjem, fra en opdrætter eller privat - katten skal hjem til dig på en sikker måde. Også til dyrlægebesøg har du ind i mellem brug for kattetransport. Så det giver mening at købe en boks, før katten flytter ind hos dig. Derfor har vi nedenunder sammensat ni tips hvad angår kattetransport.

5 min

Flyrejse med kat

At rejse med fly er endnu mere upopulært blandt katte end bilture. Ukendt lugte, høje lyde og tryk i ørerne er meget ubehageligt, selv for de mest afslappede katte. Desværre bliver man en gang i mellem nødt til at tage katte med på flyrejser. Følgende gælder altid, både hvis du skal flytte eller bare på ferie: Med en lille smule forberedelse, kan du gøre flyveturen meget mere behagelig for din missekat.