Flyrejse med kat

Flyture med en kat

At rejse med fly er endnu mere upopulært blandt katte end bilture. Ukendt lugte, høje lyde og tryk i ørerne er meget ubehageligt, selv for de mest afslappede katte. Desværre bliver man en gang i mellem nødt til at tage katte med på flyrejser. Følgende gælder altid, både hvis du skal flytte eller bare på ferie: Med en lille smule forberedelse, kan du gøre flyveturen meget mere behagelig for din missekat.

Den juridiske side

Ønsker du at tage din kat med i flyet, skal du først undersøge reglerne hos det pågældende flyselskab. Visse flyselskaber tillader slet ikke dyr i kabinen, men derimod kun i bagageopbevaringen. Hos andre er det tilladt, at have dyr i kabinen. Forskrifterne varierer også med hensyn til vægt og størrelse på transportkurven. I de fleste tilfælde foretrækkes transporttasker, som er særligt tilladt til flytransport. Som regel skal dyrene tilmeldes ved bookingen, og ofte betaler man også et gebyr.

Hvis du rejser til udlandet, skal du også være opmærksom på det pågældende lands indrejsebestemmelser. Find information om dette på den pågældende ambassades hjemmeside. Alt efter indrejseregler, skal katten have en sundhedsattest eller særlige vaccinationer. Et EU-kæledyrspas er ligeledes et must. Husk altid at have dokumenterne på dig under rejsen!

Beroligende midler

Mange flyselskaber har udtrykkeligt forbudt beroligende medicin på flyrejser. Grunden er, at medicin virker dobbelt så stærkt i luften end på jorden og virkningerne er ikke til at forudse. Derfor frasiger flere og flere flyselskaber at transportere bedøvede dyr – hverken i transportboksområdet eller i kabinen.

Hvis du gerne vil berolige din kat på en anden måde, kan du alternativt prøve at bruge feromon-sprays som Feliway eller Felifriend til transportkassen.

Sikkerhedskontrol

Under sikkerhedskontrollen skal dyr som rejser med i kabinen, tages ud af deres transporttaske. Bed om et aflukket rum til dette og gør opmærksom på, at en bortløben kat vil forsinke rejsen for alle – det kan ofte betale sig at være stædig!

Under flyveturen

Forberedelsen på flyturen er en undtagelsessituation – opholdet i flyet og den stigende højde, der giver tryk i kabinen, er alt andet end behageligt for katten. Hver kat reagerer anderledes: Nogle bliver rolige, andre beklager sig højlydt. Nogle går helt i panik eller ånder hurtigt. Ligegyldigt hvad der sker: Under flyveturen skal katte blive i deres transporttaske. Denne skal være lukket efter alle forskrifter og forblive på sin plads. Disse bestemmelser har deres grunde: Ingen vil have, at deres kat stikker af i flyet.

Alt afhængigt af turens længde, bør du af og til tilbyde din kat en smule vand eller berolige den…En lille slurk vand eller et stykke kattepasta motiverer katten til at synke og kan hjælpe med at udligne trykket. Men enkelte katte ønsker ikke at drikke på rejser. Selvom de er tørstige, nægter de at indtage væske. På meget lange ture, kan man give tillidsfulde dyr en engangssprøjte, uden nål, med væske i munden. Man åbner derved lynlåsen på transporttasken en smule, for at få hånden ind. Bliv dog ikke ked af det, hvis din kat viger tilbage eller måske endda hvæser. Opholdet i flyet er en undtagelsessituation for den!

På grund af aircondition, er fly ofte kølige. Et lille tæppe over transportkurven beskytter katten mod trækluft. Godt nok bryder mange katte sig dog ikke om at rejse i mørke…Mange transporttasker, som f.eks. Sturdibag, har flere vinduer, som lukkes med velcrobånd og kan åbnes igen, alt efter behov.

Ankomst

Endelig er i landet! Men selvom i er ankommet til lufthavnen, er rejsen tit ikke forbi endnu. Hvis du er fløjet til udlandet, skal du igennem tolden. De er ofte ikke interesserede i kæledyr – men under alle omstændigheder skal du have dit dyrs sundhedsattest og pas fremme og parat. Uden disse dokumenter kan man ofte ikke få lov at rejse ind – og heller ikke tilbage. Find mere information om dette på de pågældende ambassaders hjemmeside.

Efter flyturen

Nu er i enten kommet hjem, nået til feriestedet eller din nye bopæl. Din kat vil være usikker på benene. Giv den en masse ro og lad den lige så stille komme til sig selv! Du kan bruge Feliway eller Bach-blomsterblandingen i denne tilvænningsfase.

Vi ønsker dig og din kat god tur og alt godt fremover!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Biltur med kat

Katte bryder sig ikke om at rejse. Når de flyttes fra deres vante omgivelser, betyder det ubehag for de følsomme dyr. Fremmede lyde og dufte kan gøre selv de mest robuste katte nervøse. Men af og til bliver katteejeren nødt til at flytte sin kat – om det så gælder det årlige besøg hos dyrelægen, flytning eller en længere ferie. At køre i bil er sikkert ikke din kats yndlings-transportform – men med en smule forberedelse, kan du få din kat til at føle sig tryg på turen.

5 min

9 tips til at finde den perfekte boks til kattetransport

Til det grundlæggende katteudstyr hører et kattebur. Ligegyldigt, om du fandt din kat fra dyrehjem, fra en opdrætter eller privat - katten skal hjem til dig på en sikker måde. Også til dyrlægebesøg har du ind i mellem brug for kattetransport. Så det giver mening at købe en boks, før katten flytter ind hos dig. Derfor har vi nedenunder sammensat ni tips hvad angår kattetransport.

5 min

Flyrejse med kat

At rejse med fly er endnu mere upopulært blandt katte end bilture. Ukendt lugte, høje lyde og tryk i ørerne er meget ubehageligt, selv for de mest afslappede katte. Desværre bliver man en gang i mellem nødt til at tage katte med på flyrejser. Følgende gælder altid, både hvis du skal flytte eller bare på ferie: Med en lille smule forberedelse, kan du gøre flyveturen meget mere behagelig for din missekat.