Togtur med kat

katze im zug

Katte på lange ture: Togtur med en kat

Katte bryder sig ikke om at rejse. Hvis du skal flytte eller ud på en længere rejse kan det dog være nødvendigt, at tage din kat med på turen…Og hvis du ikke har en bil, går turen til dyrelægen med den offentlige transport. Kan det lade sig gøre? Naturligvis! Med et par nyttige tips kan du og din kat få en helt stressfri tur.

Forberedelse

En ting er vigtig: Sikkerhed kommer i første række for dig og din kat – og alle de andre passagerer. I offentlige transportmidler er det nødvendigt at bruge en godkendt transportboks, transportkurv eller transporttaske til katte.

Jo mere fortrolig din kat er med transportkassen, jo mere afslappet vil rejsedagen blive. Væn derfor din kat til transporttasken/-boksen på forhånd. I stedet for kun at tage tasken eller boksen ud, når i skal til de ubehagelige dyrelægebesøg, kan du lade den stå fremme i flere dage eller sågar uger før. Baldrian og kattemynte får boksen til at dufte spændende og afslapper nervøse dyr. Du kan også bruge feromonsprays, som Feliway og Felifriend. De dufter som det hormon, katte udsender i deres  territorium, når de gnider sig op ad overflader. Brug små godbidder og inddrag boksen i de daglige lege – sådan lærer din kat at forbinde boksen med noget positivt. Så snart den ikke længere er bange for den store kasse/taske, kan du forsøge at lokke katten ind i boksen med et legetøj, en drillepind eller en snack. Du kan også prøve at servere et af måltiderne inde i boksen. Vigtigt: Luk ikke døren og sørg for, at din kat ikke føler sig indespærret! Din kat skal kunne smutte ud af boksen når den vil.

Den store tur

Endelig, nu går det løs! Forhåbentligt har du kunne vænne din kat til transportboksen, så du forholdsvis nemt og afslappet kan få den derind og tage afsted. Nu kommer du ind i bussen eller toget og er måske den eneste dyreven, som har en kat med på rejsen. Alt efter rejsetiden, bliver du og din kat udsat for mange lugte og lyde, og måske er det også ekstra varmt eller koldt…Det er ikke underligt, hvis din kat bliver nervøs! Men hvordan beroliger du den bedst i denne situation?

Husk at ikke alle mennesker kan lide katte og at nogle folk måske endda er allergiske overfor kattehår. Derfor skal din kat blive i transportboksen under hele turen. Alt efter din kats karakter, vil den sikkert enten kede sig åbenlyst eller beklage sig højlydt. Modstå dog alligevel trangen til at åbne døren på transportboksen eller tage din kat på skødet, for at berolige den. Katte er adrætte dyr og kan lynhurtigt løbe væk og bringe sig selv eller andre medrejsende i fare. I de minutter eller timer, som turen varer, bør du forsøge at begrænse dig til, med lav stemme, at trøste og berolige din kat gennem transportboksens gitter.

Alt afhængigt af hvor lang turen er, skal din kat måske tilbydes vand eller en snack undervejs. At rejse er stressende for en kat og det er ikke alle katte, som har lyst til at drikke på turen. Selvom de er tørstige, afviser mange katte at indtage væske. På meget lange ture, kan man give tillidsfulde dyr en engangssprøjte, uden nål, med væske i munden. Man åbner derved lynlåsen på transporttasken en smule, for at få hånden ind. Bliv dog ikke ked af det, hvis din kat viger tilbage eller måske endda hvæser. Men husk, at sikkerhed kommer i første række – sørg for at din kat ikke kan stikke af!

Alt efter vejrforhold, kan det godt være koldt i offentlige transportmidler. Et lille tæppe over transportkurven beskytter katten mod trækluft. Godt nok bryder mange katte sig dog ikke om at rejse i mørke…Mange transporttasker, som f.eks. Sturdibag, har flere vinduer, som lukkes med velcrobånd og kan åbnes igen, alt efter behov.

Efter rejsen

Endelig fremme! Efter turen er du og din kat sikkert en smule usikker på benene. Sørg for at få hvilet ud, begge to. Berolig din kat og lad transportkurven stå fremme i et par dage, hvis det er muligt, så din kat har mulighed for at gøre et par positive erfaringer med katteboksen, inden i skal på farten igen.

Vi ønsker dig og din kat en god tur!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Biltur med kat

Katte bryder sig ikke om at rejse. Når de flyttes fra deres vante omgivelser, betyder det ubehag for de følsomme dyr. Fremmede lyde og dufte kan gøre selv de mest robuste katte nervøse. Men af og til bliver katteejeren nødt til at flytte sin kat – om det så gælder det årlige besøg hos dyrelægen, flytning eller en længere ferie. At køre i bil er sikkert ikke din kats yndlings-transportform – men med en smule forberedelse, kan du få din kat til at føle sig tryg på turen.

5 min

9 tips til at finde den perfekte boks til kattetransport

Til det grundlæggende katteudstyr hører et kattebur. Ligegyldigt, om du fandt din kat fra dyrehjem, fra en opdrætter eller privat - katten skal hjem til dig på en sikker måde. Også til dyrlægebesøg har du ind i mellem brug for kattetransport. Så det giver mening at købe en boks, før katten flytter ind hos dig. Derfor har vi nedenunder sammensat ni tips hvad angår kattetransport.

5 min

Flyrejse med kat

At rejse med fly er endnu mere upopulært blandt katte end bilture. Ukendt lugte, høje lyde og tryk i ørerne er meget ubehageligt, selv for de mest afslappede katte. Desværre bliver man en gang i mellem nødt til at tage katte med på flyrejser. Følgende gælder altid, både hvis du skal flytte eller bare på ferie: Med en lille smule forberedelse, kan du gøre flyveturen meget mere behagelig for din missekat.