Korthåret Hønsehund

Korthåret hønsehund

Snuse, stå, apportere – denne race er en af de mest alsidige jagthunde overhovedet. Den Korthårede Hønsehund har mange facetter, men stiller også store krav til det hjem som skal huse den, for den har brug for opgaver til krop og hjerne.

Udseende

Elegant jæger

Standarden kræver, at en Korthåret Hønsehund skal være “harmonisk” hvad angår udseende: den muskuløse krop og det brede bryst skal understrege den hastighed, kraft og udholdenhed som en stående jagthund har. Hanhunde når en skulderhøjde på op til 66 cm, tæver bliver mellem 58 og 63 cm høje. På skallen er muskler og sener tydelige, der er en moderat udviklet næse, og skallen er rammet ind af lange hængeører. Den lange brede gab gør det muligt for den Korthårede Hønsehund at apportere vildt. Halen sætter fra naturen af an tæt på springleddene, og bliver stadig tyndere ud mod spidsen. Til jagtbrug er der ifølge dansk lov givet dispensation for delvis kupering. Kupering er i mange lande, herunder Danmark, forbudt. Der er dog en undtagelse for fem jagthunderacer, og kupering må kun udføres af en dyrlæge i de første 4 dage, og kun hvis der veterinære, altoverskyggende grunde. Den korte pels kan være brun eller sort med eller uden hvid andel, og er tæt, med en tekstur der ikke er for blød.

Historie

Målet: allrounder til skov og mark

Hvor den Korthårede Hønsehund nøjagtigt stammer fra er ikke kendt, fordi der i sin opståelse var flere racer involveret: den Korthårede Hønsehund er et resultat af kryds mellem italienske og spanske stående jagthunde brugt af den tyske adel, og som egentlig var lidt tunge i det, og med elegante, vakse Pointers og med Engelske Foxhounds, så man bedre kunne imødekomme de krav jagten har. I 1897 startede man den første stambog for Korthårede Hønsehunde (“Zuchtbuch Deutsch Kurzhaar”) inklusive de standarder, der er nævnt ovenfor. I Nordeuropa har den atletiske Korthårede Hønsehund siden 1950’erne også været brugt som slædehund. På grund af sin alsidighed og sit yndefulde udseende har racen nu også fået en vis popularitet i USA. I den engelsktalende verden kaldes den i øvrigt “German Shorthaired Pointer”, som understreger slægtskabet og ligheden med den Engelske Pointer.

Væsen

Sympatisk og glad for at arbejde

For jægere er den Korthårede Hønsehund en drøm på fire poter: den betragtes som en modig og pålidelig følgesvend, der knytter tætte bånd til familien. Dens afbalancerede natur gør, at den hverken er for sky eller for aggressiv. Højst overfor fremmede kan den finde på at udvise en vis distance. Den er en ivrig arbejdshund med meget temperament og som blomstrer når den får krævende opgaver i skoven og på enge. Den er derimod rolig og kælen indenfor hjemmets fire vægge – så længe den har haft tilstrækkeligt med beskæftigelse. En Korthåret Hønsehund der keder sig leder selv efter underholdning – og det er normalt ikke til glæde for ejerne.

Korthåret Hønsehund – opdragelse

Den Korthårede Hønsehund kan til tider være en smule stædig, men normalt holder den af at følge sin ejer. Da den er meget kvik og nysgerrig, lærer den hurtigt og pålideligt. Fra de er helt små bør du sørge for at præge og socialisere dem ihærdigt, så din følgesvend kommer i harmoni med andre hunde. Til hundetræning hører selvfølgelig en uddannelse som jagthund, og du bør lede efter en passende klub på et tidligt tidspunkt. Sørg for, at hvalpen lærer indkald tidligt, og vær konsekvent, men altid kærlig, i din opdragelse, fordi et tillidsforhold er forudsætningen for loyal lydighed.

Korthåret hønsehund hvalp

Sundhed

Den stovte naturelsker har, hvis den stammer fra en seriøs opdrætter, de bedste betingelser. Kun hunde uden helbredsproblemer må bruges til avl for at undgå risiko for forskellige arvelige sygdomme. Bed om undersøgelsesresultaterne fra opdrætteren – en ansvarlig én af slagsen viser dig dem med glæde. Racen kan på grund af dens statur være modtagelig for mavebesvær – giv derfor din korthårede hønsehund en pause efter hvert måltid og server hellere flere mindre måltider om dagen end ét større. Også efter et stort indtag af vand bør den ikke straks køre fuld skrue. En korthåret hønsehund kan sagtens blive 12 år gammel og mere.

Ernæring

Naturlig ernæring med masser af kød

Udover ansvarlig avl og passende motion udgør ernæringen endnu en hjørnesten for godt hundeliv. Server foder af høj kvalitet, så din Korthårede Hønsehund bliver forsynet med energi. Afgørende for kvaliteten er et højt kødindhold – kød skal udgøre hovedindholdet i foderet. Server mindst to måltider om dagen og sørg for, at din hund bagefter får en pause. Unge hunde har brug for op til fire måltider dagligt. Hvis du vil belønne din Korthårede Hønsehund med en godbid, anbefaler vi lækre naturlige hundegodbidder, såsom okseører eller tyggeben og tyggeruller af oksehud. De hjælper også med tandplejen. Velegnet til træning er især små godbidder og træningssnacks. Hverken fuldfoder eller godbidder bør indeholde sukker eller korn. Når du er ude på en længere tur er det bedst at tage en vandflaske med integreret drikkeskål med – så kan din følgesvend uden problemer tage en tår ind i mellem.

Plejenem ledsager

Som navnet antyder, har den Korthårede Hønsehund en kort pels, som er meget nem at pleje. Det er nok at børste den en gang om ugen med en børste eller en nupret handske for at fjerne døde hår. Især under pelsskift forår og efterår gælder, at jo mere du børster din hund, desto mindre spredes hårene i hjemmet. Derudover styrker det lille ritual båndet mellem dig og din Korthårede Hønsehund. Især i den varme årstid bør du undersøge din hund for flåter efter I har været i skoven, så de ubudne gæster straks kan blive fjernet med en tægetang. Tag nu og da et kig på ørerne, fordi sygdomme hurtigt og helt ubemærket kan sprede sig i hængeørernes fugtigt-varme klima. Du kan effektivt fjerne snavs i ørerne med noget ørerens til hunde. Du bør kun give din ledsager et bad, hvis tørret snavs ikke lader sig fjerne med en børste. Brug i så fald en mild hundeshampoo, der ikke irriterer huden.

Beskæftigelse – alt om jagt

En Korthåret Hønsehund hører i en jægers hånd, hvor den kan forfølge sine lidenskaber i hverdagen. Den er en fremragende all-rounder, der støtter sin tobenede ledsager overalt – både før skuddet som søgende eller stående hund, eller bagefter, når den fuld af glæde apporterer – men også Schweiss arbejde har den ingen problemer med. Den Korthårede Hønsehund kan også jagte vildtjagende rovdyr og er ideel til arbejde på og i vandet. Professionelle jægere kan tilbyde denne hund, hvad den har brug for: mange opgaver og flere timers motion hver dag. Udover jagt er den Korthårede Hønsehund også god til sporarbejde og elsker apportlege, samt hundesport. Han er også velegnet hvis du har brug for en ledsager når du skal ud at løbe eller cykle. Husk på, at din lille atlet først bør begynde at dyrke hundesport når den er blevet et år gammel og efter dyrlægen har sagt god for det – for meget bevægelse i for tidlig alder kan skade knogler og skelet.

Korthåret hønsehund i spring

Passer en Korthåret Hønsehund til mig?

Denne race er primært en hund af jægere til jægere. Derfor er det normalt kun jægere, der kan få glæde af en Korthåret Hønsehund, i og med at det vigtigste for et samliv med denne race er, at du deler dens jagtlidenskab. Således kan den være en blid og afbalanceret familiehund, hvis den får rigeligt med daglig motion i skov og på mark. Hvis du kan give ham masser af tid i naturen hver dag og dyrker anden hundesport med din Korthårede Hønsehund, behøver du ikke nødvendigvis være professionel jæger. Du bør dog først kontrollere nøje, om dine omgivelser er egnede til denne krævende hund, hvis du kun jager i din fritid.

Hvis du har børn derhjemme, bør de tidligt lære hvordan man håndterer hunde på en respektfuld måde – så er der intet i vejen for et tæt venskab, fordi den Korthårede Hønsehund er berømt for at være børnevenlig. Ikke desto mindre bør spædbørn aldrig efterlades uden opsyn sammen med en hund. Denne race er meget hengiven overfor familien. Derfor bør du sørge for, at den er tæt på dig og har sin plads inde i dit hus. En Korthåret Hønsehund egner sig ikke til at blive holdt i kennel udenfor. Derudover bør du allerede have erfaring med jagthunde og med hvordan man træner og opdrager dem, hvis du vil holde en stående jagthund med så mange facetter, fordi racen ikke nødvendigvis er egnet til begyndere på grund af deres stædighed. Det siger sig selv, at det sjældent vil være muligt at holde en Korthåret Hønsehund sammen med andre kæledyr, fordi den vil anse det som bytte. En undtagelse kan for eksempel være katte, som hunden allerede har lært at kende som hvalp. Det er dog stadig sandsynligt, at den vil løbe efter en fremmed kat, der forvirrer sig ind i din have.

Denne hund hører til i et hus på landet, helst med indhegnet have, hvor den også kan komme af med sin energi. Sørg for, at du har et sikkert og højt hegn, så din følgesvend ikke tager på jagt alene. Den bevogter hus og gård på pålidelig vis.

Hvor kan jeg finde en korthåret hønsehund?

De fleste kan findes i Tyskland (i Tyskland kaldes den da også deutsch kurzhaar). Her har der de sidste par år været født omkring 1.100 til 1.200 registrerede hvalpe. Hvis du leder efter en hvalp, så kig lidt på nettet. Det internationale forbund hedder “World Union Deutsch Kurzhaar”. De fleste opdrættere vil med god grund kun sælge deres hvalpe til jægere. Hvis du ikke er jæger men stadig vil have fat i en korthåret hønsehund, bør du ikke købe fra en af hundefabrikkerne, selv hvis de tilbyder en hvalp uden stambog. Som regel er det i sidste ende ikke kun en dårlig forretning for dig, men du vil også komme til at støtte avlere, som ikke har den store viden, ikke foretager den nødvendige forebyggende sundhedskontrol og ikke socialiserer hvalpene nok, men som bare er ude efter hurtige penge. Der findes masser af vidunderlige hunderacer – sikkert også én, der en passende til dig!

Man kan også være heldig at få fat i en ældre Korthåret Hønsehund med stambog, som søger et nyt hjem af den ene eller den anden årsag, og de har som oftest allerede haft jagttræning. Fra tid til anden kan man også finde en Korthåret Hønsehund, der ikke er egnet til jagt – men de kan sagtens være interessante og gode hunde alligevel. Sørg for at finde ud af mere om hundens hidtidige liv for at finde den følgesvend, der passer til dig og din familie. Hvis det ikke nødvendigvis skal være en Korthåret Hønsehund, findes der tit hunde med lignende egenskaber på et dyrehjem. Det kræver tit lidt tålmodighed og ekstra indsats på hundetræningen, men hvis du har mulighed for at tilbyde en hund en ny start – kan det være en yderst berigende oplevelse for begge parter.

Vi ønsker dig mange smukke oplevelser i skoven og på markerne med din Korthårede Hønsehund!

 

Gå på opdagelse blandt vores store udvalg af foder til mellemstore hunde.

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.