Vegetarisk hundefoder – et reelt alternativ?

Vegetarisk hundefoder til en golden retriever

Vegetarisk ernæring er mere end bare en tendens, fordi der er mange argumenter der taler for at undgå kød: vegetarisk ernæring er sund, det går ikke ud over nogen nyttedyr, og det skåner miljøet. Men hvad med vores hunde – er vegetarisk ernæring også egnet dér?

Lidt historie om hundeernæring

Mange hundeejere spiser kun sjældent eller intet kød, og nogle af dem kunne også tænke sig at servere foder for deres hunde, som er vegetarisk, hvis de kunne. Men hunde er – ligesom ulven – kødædende. En vegetarisk kost er derfor ikke egnet til dem – det er i hvert fald det argument, man hyppigt møder, hvis man taler om vegetarisk ernæring til hunde. Men der er mange mindre og store forskelle mellem hund og ulv, hertil hører fordøjelsen. Fordi de to arter har hver sin historie: ulve er ikke tamme. Hvor mennesker lever, lever hunde. I tusindvis af år har de været menneskers tætte ledsagere. I århundreder har de spist det, som mennesker har serveret – ofte rester med kun lidt kød. Fordi kød blev betragtet som særligt værdifuldt. Kun i de sidste årtier, hvor kød i højere og højere grad er blevet en massevare, har hunden fået mere kød i hundeskålen – i hvert fald i de vestlige industrielle lande. I mange lande spiser hunde selv i dag madrester, deriblandt ådsel eller endda menneskelige fækalier. I modsætning til katte spiser vilde hunde langt mindre byttedyr. Madrester er bestemt ikke et passende hundemåltid, men over tid har hundens fordøjelse tilpasset sig vores vaner.

Hunden: alt- eller kødædende?

Derfor kan hunde i dag ikke kun spise kød, men også kulhydrater. Flere undersøgelser, blandt andet én fra Uppsala i år 2013, giver os nogle fingerpeg. Det viser, at hunde kan forarbejde stivelse meget bedre end ulve. Er hunden nu kød- eller altædende? Her er meningerne fortsat delte. Men det står klart, at hunde er mindre afhængige af animalske proteiner end katte eller endda ulve. Nogle kalde hunde “Carni omnivores” – altædere, der hovedsageligt spiser kød.

jack russell hundefoder

Hvorfor vegetarisk?

Flere og flere hundeejere er selv vegetarer. Enhver, der ikke spiser kød af etiske grunde – for eksempel fordi vedkommende er imod storbrug – falder det nok svært at servere kød for sin hund dagligt. Nogle mennesker afholder sig også fra at spise kød af økologiske årsager, fordi produktionen af plantebaseret mad bruger færre ressourcer. For disse hundeejere kan man indgå det kompromis, at de serverer vegetariske hundegodbidder eller kun at servere kødmåltider ind i mellem. Hvis hunden kan tåle det, er der intet taler imod en sådan blandingsfodring. Nogle gange er årsagen også hunden selv: visse hunde har overfølsomheder overfor visse proteiner, og her kan man ty til vegetarisk eller vegansk hundemad.

Vegetarisk og afbalanceret

At hunde nu og da kan lide at nippe på en gulerod er ikke noget nyt. Men det anbefales ikke at fodre sin hund vegetarisk bare sådan uden videre. Fordi vitaminer, proteiner, mineraler og fedtstoffer skal skræddersyes til hundens behov. Ellers er der en fare for, at hunden udvikler mangelsymptomer, som i nogle tilfælde først dukker op efter nogle år. Heldigvis har hundeejere nu valget mellem flere slags vegetarisk hundefoder. De indeholder vegetabilske proteinkilder, fordi proteiner er selvfølgelig stadig vigtige. For eksempel bruger nogle producenter søde lupiner til at opfylde hundens proteinbehov. Et eksempel er Lukullus Veggie. De koldpressede bidder med masser af grøntsager i kombination med koldpressede olier sikrer din hund et fuldfoder med alt hvad den behøver – og overbeviser også med høj accept. Du kan også med fordel bruge dem som godbidder. Virksomheden Yarrah tilbyder vegetarisk hundemad fra økologiske landbrug og tilbyder også vegetarisk vådfoder. Green Petfood har Veggie hundemad, hvis proteinkilder omfatter kartoffelprotein og ærter. Green Petfood har også et hundefoder hvis proteiner stammer fra insekter. For hunde med overfølsomhed og med tanke på bæredygtighed er det en smart idé!

Tips om hundes vegetariske ernæring

Server ikke rent vegetarisk på egen hånd, men vælg et passende fuldfoder – vi har allerede præsenteret nogle af dem. Sådan sikrer du en afbalanceret ernæring hos din følgesvend. Foderskift bør altid være langsomt over tid – bland en del af den gamle med en del af det nye foder, og øg det gradvist, så din hund kan vænne sig til den nye foder. Hvis din kammerat kan tåle det vegetariske foder, kan du nu og da supplere kosten med et friskt æg eller mager kvark. Især hos unge hunde bør en vegetarisk ernæring styres af dyrlæger, med regelmæssig kontrol. Du kan for eksempel tale med vedkommende om vegetarisk ernæring under det årlige sundhedstjek. Enhver, der tager vegetarisk eller vegansk hundemad som et supplement til kødmåltider, har normalt ikke noget at skulle tage hensyn til.

Vores mest hjælpsomme artikler
4 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. Dyrlægen vil normalt spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist af det.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.