Katteejer vs. Hundeejer
Hundeejer VS Katteejer
Indholdsfortegnelse
Den gamle kliché om katte- eller hundemennesker passer ikke, det ved de fleste efterhånden. Men faktum er, at katte og hunde er meget forskellige når det gælder egenskaber og behov. Hunde og katte er lige gode kæledyr, men hvilket dyr passer bedst til din familie? Hvordan ser hverdagen ud for en hundeejer, og hvordan er livet med en kat?
Historien
Hunde betegnes ofte som menneskets bedste ven. Og det har de været i lang tid! Også selvom forskerne er uenige om det præcise tidspunkt for hvornår hunden blev gjort tam, er et sikkert: Da menneskene dannede bosteder, begyndte den vilde ulv at udvikle sig til den tamme hund. For omkring 35.000 til 10.000 år siden nærmede de vilde ulve sig menneskenes bosamfund. Skrald og næringsrester var den bedste grund til at søge menneskenes nærhed. Senere blev tamme ulve målrettet avlet. De blev brugt til jagt, som trækdyr og vagthunde, og udviklede sig senere til menneskets følgesvend og ven.
Kattene slog sig også frivilligt til menneskene. Forrådskamre med masser af insekter og små gnavere var et paradis for kattene. Først var kattene måske ikke så populære, men de skulle snart blive brugt som nyttige udryddere af mus og andre skadedyr. Den ældste kattemumie er 9.500 år gammel og stammer fra Cypern og i Ægypten var katte også et populært kæledyr. I modsætning til den fælles tid, som mennesker og hunde har tilbragt sammen, er dette tidsrum et rent „kattespring“.
Historien
Katte er uafhængige væsener. De går alene på jagt og er vandt til at stå på egne ben. I modsætning til hunde er katte nemlig „ensomme jægere“. Også selvom de i særlige situationer kan finde på at danne grupper, jager og lever de mest alene. Grunden er, at kattens bytte er så småt, at man ikke ville kunne dele det, hvis flere katte jagede sammen. Og hvis katte finder sig selv i et fællesskab med andre katte, er der ingen fast rangordning. Det er afhængigt at tid og sted, hvem der bestemmer.
Denne model påvirker også katte, når den slutter sig til en menneskefamilie. Katten holder af sin menneskefamilie og kan godt lide regelmæssige kærtegn. Men den knytter sig ikke lige så ubetinget til menneskene som en hund. For katten ved, at den også kan klare sig selv! Katteejere må være forberedt på at give deres kat tilstrækkeligt med plads. Katte ved f.eks. lige præcis, hvornår de gerne vil klappes – og hvornår de ikke vil. Katte kan også lære regler: Man tigger ikke ved bordet, og man besørger på kattetoilettet.
Hunde er derimod flokdyr. En hund vil sjældent kunne overleve alene i den fri natur. Rangordenen i en flok er absolut: De lever og jager i familier, hvert gruppemedlem har sin faste opgave og underkaster sig et fastlagt hierarki. En hund søger derfor et „alfa-dyr“ i sin menneskefamilie. Den som anskaffer sig en hund, skal være i stand til at formidle sikkerhed, så hunden forstår rangordenen. Opdragelse er meget vigtigt og nybegyndere kan drage fordel af en hundeskole. Alt efter hundens karakter og race, kan opdragelsen nemlig tage tid!
Kravene
I lang tid var man overbevist om, at katte var nemme dyr, som holdt af at være alene, mens mennesket havde sin egen, adskilte hverdag. Dette er kun delvist sandt. Også selvom katte ikke skal beskæftiges døgnet rundt, er de trodsalt jægere og har brug for spændende omgivelser og meget afveksling: Klatre-, kradse- og gemmemuligheder giver din kat mulighed for at røre sig på en artskorrekt måde. Og kontakt med mennesker hører også til et godt katteliv! En kat må ikke være alene hele tiden – heller ikke selvom den har en anden kat til selskab. Men alt i alt er katte nemme at holde, hvis man sammenligner med en hund eller f.eks. en hest:
Hunde er meget mere fokuseret på deres menneskefamilie. Kun få hunde kan være alene i timevis og mens katten uden problemer kan besørge på sit kattetoilet, må hunden regelmæssigt følges ud. Alt efter hunderace, har hunden også et bevægelsesbehov, den elsker gode spadsereture eller lange legestunder. Ønsker man en hund i familien, skal man have nok tid til at opfylde disse behov!
Beslutningen
Beslutningen for eller imod en bestemt type kæledyr er ikke nem. Tit hjælper det, at kigge på sin egen livssituation og hverdag: Hvor stort er hjemmet? Hvor meget tid har du til at beskæftige dig med dyret? Hvilket karaktertype passer til dig? En uafhængig kat eller flokdyret, hunden? Måske vil vores raceportrætter og artikler om katte- og hundefællesskaber hjælpe dig videre.
Vi ønsker dig masser af held og lykke med din beslutning!
Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det
Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.
10 tegn på, at din kat er glad
Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.
10 ting du bør vide, før en kat flytter ind
Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.