Kradsetræ vs kradsemøbler

Kradsetræ vs. kradsemøbel

Kradsetræ eller kradsemøbler?

Markedet har mange forskellige slags kradsemøbler, fra enkle kradsebræt til kradsemåtter, kradsestammer og så selvfølgelig kradsetræer i alskens størrelser. Men hvad er bedre for katten? Kradsetræ eller kradsemøbler? Kort sagt er det vigtigt, at din kat får opfyldt sine kradsebehov. Kradsemøbler uanset type og størrelse har fordele og ulemper.

Hvorfor er det nødvendigt med muligheder for at hvæsse klør?

Det er et grundlæggende behov for katte. Ikke kun indekatte, men også udekatte har brug for at hvæsse deres klør for at komme af med overskydende hornvæv. Derudover markerer katten sit territorie når den kradser. De synlige spor sender en klar besked: jeg bor her. Ligeledes finder du under potepuderne kirtler, der afgiver et tryghedsskabende hormon. Hver kat efterlader på den måde sit eget visitkort.

Hvis en kat flytter ind, er udover madskåle og kattebakke én ting særlig vigtigt: den rigtige kradsemulighed. Hvis din kat ikke har nogen måde at tilfredsstille sit kradsebehov på en artskorrekt måde, vil den ellers ty til møbler og polstring. Der er ikke tale om, at de er oprørske eller utilfredse. Den har bare ingen anden måde at tilfredsstille sine medfødte instinkter!

Hvilken kradsemulighed er bedst for min kat?

Katteelskere med en lille lejlighed tvivler ofte på, at katte kan være lykkelige på så lidt plads. Gode nyheder: til kattens velvære er det ikke blot antallet af kvadratmeter, der tæller, men hvordan du udnytter den plads, der er forhåndenværende.

Store kradsetræer giver katten mulighed for en slags “tredje dimension”: mange platforme giver missen mulighed for at udnytte rummet fuldt ud. Her kan katten ikke kun kradse, men lege, slumre eller betragte omgivelserne. Store kradsetræer er perfekte til kattefamilier og mere aktive katte! Mindre kradsetræer giver katten færre muligheder for at få afløb for deres energi. Mange kradsestammer kan fås med en platform, men her kan katten ikke klatre helt lige så høj som med mange gulv-til-loft kradsetræer. Mange kradsemåtter og kradsebræt kan monteres på en væg og give din kat mulighed for at strække sig og kradse løs. Der er dog ingen muligheder for at klatre og observere omgivelserne ovenfra.

Kradsetræ vs kradsemøbler

Til gengæld har kradsemåtter og kradsebræt brug for meget mindre plads end de fleste kradsetræ. De er særligt velegnede til katteelskere, der har få kvadratmeter til rådighed. Selvom din kat ikke kan klatre lodret sammen med andre udsigts- og legemuligheder, kan pladsbesparende kradsemøbler stadig være en del af et artskorrekt kattehjem! Til gengæld kan du for eksempel reservere en hylde til din kat og sætte den op med en hyggelig pude har den kan hygge sig og slappe af.

Designet

Måske har du lagt meget hjerteblod og penge i at indrette din lejlighed. Et kradsetræ passer slet ikke ind i dit designkoncept. Men bare rolig, der er mange moderne kradsetræ, -bræt, -stammer og -måtter, der passer ind i ethvert hjem.

Afgørelsen: kradsestamme eller kradsemøbler

Kradsebræt, kradsestamme, kradsemåtte eller kradsetræ? Afgørelsen afhænger helt af dine og dine kattes personlige præferencer. Er din mis særlig aktiv eller ret rolig? Kan din kat lide at klatre eller har den tendens til at slumre dagen lang? Ofte hjælper at nærstudere hjemmet: er der uudnyttede områder, hvor et kradsetræ med fordel kan stå? Skal de nye kradsemøbler integreres i de eksisterende omgivelser eller være særligt pladsbesparende?

Vi ønsker din kat masser af spas når de skal hvæsse klør, klatre, tumle og slumre!

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.
6 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.