Min kat er bange for fyrværkeri

Kat under et tæppe

Katte har fremragende sanseorganer. De hører næsten tre gange bedre end mennesker og ser meget mere i mørke, end vi gør. Det er derfor ikke underligt, at den øredøvende støj og de blinkende lyn nytårsaften fyrværkeri skræmmer mange katte. Men hvordan kan vi hjælpe vores katte i denne stressende situation?

Selvfølgelig reagerer ikke alle katte ens nytårsaften. Hos nogle af dem blafrer knap nok et knurhår, mens andre katte bliver virtkelig bange. De ryster, vandrer rastløs gennem hjemmet, slikker sig mere end normalt, eller bliver pludselig urenlige. Nogle udekatte formår i panik ikke at finde hjem mere, eller løber ud foran en bil. Faktisk kan frygten få dramatiske konsekvenser. Endnu vigtigere er det at vide, hvordan man skal håndtere din kats nervøsitet, og hvad man kan gøre for at fjerne dit kæledyrs frygt for fyrværkeri.

10 tips om hvordan du optimalt forbereder din kat til nytårsaften

De første høje hvislende heksehyl og dernæst en omgang bragende nytårsraketter fanger de fleste katte helt uforberedt, herregud, de ved ikke, at vi mennesker fejrer nytår med fyrværkeri – også selvom vi har planlagt denne aften lang tid i forvejen. Heldigvis er der nogle få enkle tiltag, der kan mindske forskrækkelsen. Vi giver dig følgende 10 tips:

•     Væn din kat til fyrværkerilyde

Katte er vanedyr. De kan reagere lige så følsomt over for nye og ukendte lyde som over for ændringer i deres daglige rutine. Det er altså ikke helt ved siden af at udføre en “fyrværkeri-desensibilisering” ved hjælp af lydfiler eller cd’er, som gengiver støj fra nytårsfyrværkeri. Det er vigtigt, at du begynder træningen i tide – din kat kan jo ikke vænne sig til de nye lyde fra det ene øjeblik til det andet. Spil lydene i din kats hverdag, for eksempel når den kommer hjem til at spise, eller om aftenen, når den ligger sammen med dig på sofaen. I starten bør lydstyrken være på et diskret niveau – hvis din kat forholder sig rolig, kan du gradvist øge lydstyrken (over flere dage). Det er vigtigt, at også du forholder dig så afslappet som muligt imens. Opfør dig som du plejer og lad som om lydene overhovedet ikke er der. På den måde viser du din kat, at de kraftige brag i baggrunden er helt normale.

•     Forbliv rolig

Selvom det ikke altid er lige til at se – katte er meget modtagelige over for familiens humør. Hvis I udstråler fred og ro, vil denne følelse også blive overført til dit kæledyr. Men hvis du selv er nervøs, leder hektisk efter stjernekasterne, pynter hjemmet med serpentiner mens nytårsstegen er ved at brænde på i ovnen, jamen så bliver denne sindsstemning også overført til din kat. En belastning, der snarere øger end letter den stress, der måtte være på grund af de ukendte fyrværkerilyde. Selvfølgelig er der i mange husstande en undtagelsesstemning mellem jul og nytår, men som katteejer bør du forsøge at bevare kattens daglige rutine. Fodringstider, leg og mulighed for udgang bør ikke ændres.

•     Lad ikke din kat være alene

Gør dig selv og din kat en tjeneste og lad ikke de nødvendige forberedelser til nytårsaften udmønte sig i stress. En vild fest med masser af folk, høj musik og poppende champagnepropper bør du derfor af hensyn til din kat lade være med at afholde. At fejre hos naboer og venner, hvor du efterlader katten alene hjemme er heller ikke en god idé. Din kat har ikke kun brug for hvile, men også en følelse af tryghed for at holde kanonslagsbrag ud, og det er noget, du er bedst til at sørge for selv. En lille fest derhjemme med familie eller nære venner kan jo også være meget hyggelig.

•     Hold din udekat inde

Selvfølgelig bør du som nævnt selv i juletiden tage hensyn til din kats vaner. En undtagelse er for udekatte. Af sikkerhedsmæssige grunde er det anbefalelsesværdigt at hente din kat ind i huset i tide, før fyrværkeriet for alvor starter. Faren for at dit kæledyr i panik løber ud foran en bil eller bliver såret af nytårsfyrværkeri er simpelthen for stor. Hvis din kat ikke er vant til at være låst inde i huset, og også kan lide at tage en tur gennem nabolaget i mørke, bør du øve “fangenskab i hjemmet” på forhånd. Selv natsværmere kan normalt lokkes ind i huset med særlige godbidder til katte. Din kattelem bør du lukke – i hvert fald nytårsaften – så din kat ikke kan gå ud.

•     Tilbyd din kat et skjulested

Katte flygter ved fare, men de kan ikke flygte udenfor på selve nytårsaften, og derfor har du brug for et sted i huset, hvor de kan trække sig tilbage. Ideelt er et roligt rum, der er så langt væk fra fyrværkeristøjen som muligt, hvor katten selv kan flygte hen til, hvis det skulle være nødvendigt. For at din kat føler sig tryg dér, bør du sætte den sædvanlige katteseng samme sted. Hvis du ikke har et helt rum du kan undvære, kan du alternativt bygge en lille “hule” under sengen, bag sofaen eller i skabet. Selv udtjent emballage, udstyret med tykke tæpper, vil være nok. De fleste katte elsker at gemme sig under et tæppe eller i en hule på et kradsetræ, og kommer helt sikkert også til at benytte sig af det nytårsaften. Men hvis din kat vælger et andet skjulested, vær ikke skuffet, men respekter beslutningen. Prøv under ingen omstændigheder at tvinge din kat til at afprøve “hyggehulen” – det vil i højere grad afskrække og forvirre.

•     Luk lydene ude

Uanset hvor din kat trækker sig tilbage i lejligheden – er det vigtigt, at dette skjulested er så rolig som muligt. Luk vinduer og døre, og hvis det er muligt, luk persienner og træk gardinerne for. Selvom du ikke kan “slukke” støjen fra fyrværkeriet helt, kommer du i det mindste til at dæmpe lydene betydeligt. Også de andre værelser bør være så afskærmet fra nytårshurlumhejet som overhovedet muligt. Det er selvfølgelig samtidigt forståeligt, hvis du ikke vil gå glip af det strålende fyrværkeri på nattehimlen. Af hensyn til din kat bør I dog gå udenfor på skift, så der altid er en person i nærheden af det muligvis frygteligt skræmte dyr. Selvom din kat næsten ikke viser nogen symptomer på dens frygt og bare trækker sig tilbage ind i hulen, opdager den, at I er der og føler sig mere tryg.

kat i armene på et menneske © Konstantin Aksenov / stock.adobe.com

Sørg for en musikalsk og fornøjelig afledningsmanøvre

En god måde at aflede din kats opmærksomhed endnu mere fra den ukendte fyrværkeristøj ude på gaden er at forstærke husets vante lyde. Tænd din yndlingsmusik, eller tænd radioen eller tv’et. Men også lidt stille klassisk musik hjælper din kat til at slappe af. Ikke kun med andre lyde, men også med en lækker godbid eller lidt leg, for eksempel med en drillepind, får helt sikkert din kat på andre tanker. Også en til lejligheden arrangeret “træningsbane”, hvor din kat kan gå på opdagelse, eller hvis du gemmer kattegodbidder rundt omkring i huset, kan være en mulighed.

•     Ignorér frygten

Selvfølgelig, når de første kanonslag bliver affyret og spændingen stiger, bør du sørge for din kat og, hvis den tillader det, distraher den med spil eller godbidder, som beskrevet ovenfor. Ikke desto mindre bør du ikke overdrive det. Hvis du overøser din kat med trøstende ord (“Bare rolig, støj udenfor er normalt og snart forbi.”) opnår du ingenting. Tværtimod vil den øgede opmærksomhed, du giver din kat, sandsynligvis bare bekræfte den i sin frygt. Den vil tro, at der er en reel fare. Selvom det er svært: prøv at ignorere din kats frygt og opfør dig så normalt som muligt. Denne opførsel viser din kat, at fyrværkeri ikke er noget at hidse sig op over, og hjælper den til at falde ned.

•     Lav en afslappet atmosfære

Hvis du vil sørge for ekstra meget afslapning, kan man også købe en speciel diffusor til stikkontakten. De kan sprede syntetiske katteferomoner, der fremmer din kats trivsel. Dette feromon udskilles for eksempel af den diende hunkat, et slags budskab om, at alt er fint, og at katten har lov til at slappe af. Ofte lykkes det at sænke spændingsniveauet forårsaget af fyrværkeri betragteligt med disse duftstoffer.

Gå på opdagelse i vores shop efter Feliway, en effektiv måde at bekæmpe kattestress!

•     Brug i nødstilfælde naturlige beroligende midler

Hvis alt ovenstående ikke hjælper, og din kats frygt øges fra nytårsaften til nytårsaften, kan det være fornuftigt at ty til noget beroligende. Frygten for fyrværkeri kan nemlig udvikle sig til en decideret støjfobi. I de tilfælde skal du altid huske at henvende dig til din dyrlæge og spørge om, hvilken medicin kan hjælpe din kat. Nogle beroligende midler lindrer kun symptomerne ved at gøre din kat træt og ude af stand til at bevæge sig – frygten for fyrværkeri forbliver. Med lammelsen kan frygten endda øges, fordi katten ikke længere selv kan flygte fra støjen. Kosttilskud, som hjælper katten med at sin uro uden at lamme, er ofte det bedre alternativ. Mange naturlige tilskud tager dog et stykke tid før de virker. Hvis det er muligt, er det bedst at starte behandlingen et par dage før årsskiftet.

For et afslappet nytår!

Afhængigt af hvor stor din kats frygt for fyrværkeri er, har du brug for mere eller mindre tålmodighed for at bruge ovenstående tiltag. Katte er individualister, og ikke alle typer “terapi” virker på alle katte. Men hvis du følger de ti tip, der er beskrevet ovenfor, vil du helt sikkert kunne opnå succes med en af dem, og vil kunne mindske din kats nytårsstress betydeligt. På den måde vil både dig og din kat kunne hilse det nye år velkommen i ro og mag.

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

Katte i snor – tilvænning

En kat i snor - går det godt? Selvfølgelig! Med den rigtige træning vil din kat være glad for at gå tur i en kattesele. Men ikke alle katte er lige egnet til jævnligt at gå tur. Læs her, hvordan du får din kat til at vænne sig til en kattesele.