6 grunde til ikke at give en hund i julegave

Sød hund på sofa i værelse dekoreret til jul. Yndig kæledyr

Sød hund på sofa i værelse dekoreret til jul.

Mange børn længes efter en dyreven. Derfor vil der på mange ønskelister til julemanden være at læse "Jeg vil have en hund!" En hundehvalp til jul? Denne søde tanke er desværre ikke en god idé! Heller ikke til voksne ville det være en god gaveidé.

Seks grunde – derfor er en hund ikke god julegave

 • Dyreinternater sælger ikke hunde som julegaver

Mange dyreinternater sælger fra midten af december og fremefter ikke flere firbenede venner. Desværre er der nemlig mange forærer hunde i julegave. Til januar ser personalet selvsamme hunde og katte ofte igen. For anstrengende, for larmende, for dyre - grundene tyder på, at mange ikke tænkte grundigt over hvad denne "gave" indebærer.

 • Ikke en god idé: en hund som en juleoverraskelse

Ingen ved deres fulde fem forærer en hund væk pakket ind i gavepapir. Også selvom mange sikkert ville spærre øjnene op, hvis der lå lille pelskugle under juletræet. Det nye familiemedlem bør dog ikke bruges som en gimmick! Alle familiemedlemmer skal være i stand til at forberede sig på, at en hund slutter sig til familien. Hertil hører også at børn på forhånd får udstukket klare regler for, hvordan de skal håndtere deres lodne ven. Det første møde skal finde sted i rolige omgivelser, og uden fest og farver.

 • Det er bedre at vælge hunden selv

Det er ikke kun børn, der vil have dyr - mange voksne er også gladere med en hund ved deres side. Kender du nogen, der ville være glade for at få en ny hund? For eksempel moster Dorte: hendes gravhund Guffi døde for tre uger siden i høj alder. En ny hund vil bestemt opmuntre hende! Her kunne man fristes til at smutte forbi en opdrætter eller kigge online. Desværre er det bare ikke en god idé! Uanset alder på vedkommende man vil give en hund i gave, bør de selv kunne bestemme, om de vil påtage sig det store ansvar med (endnu en) ledsager. Måske vil moster Dorte hellere tage ud at rejse eller har planer at anskaffe sig to katte? Selvom du er sikker på, hun gerne vil have en ny hund: Dorte skal, ligesom enhver anden hundeelsker, selv vælge, hvad det er for en hundepersonlighed der skal berige hendes liv i fremtiden.

 • Ansvar kan ikke gives væk

Hvis du forærer et dyr væk til et barn, er det stadig dig der har ansvaret. Hvem går ud med hunden i vind og vejr? Hvem tager sig af den tidskrævende opdragelse? Hvad sker der, hvis hunden er syg? Disse og mange andre spørgsmål skal afklares, og kan ikke aftales, hvis man bruger en hund som gave.

Det er for eksempel ikke en god idé, hvis forældre køber en hund kun for deres barns skyld. De voksne har det fulde ansvar for hunden. Derfor bør man selv synes det er sjovt at opdrage og beskæftige en hund. Før du beslutter dig for at anskaffe dig en hund, skal du tænke over følgende:

 • Er alle familiemedlemmer enige om at få en hund?
 • Hvordan planlægger vi ferie med hunden?
 • Har vi flere timer om dagen til at beskæftige os med hunden?
 • Har I nok luft i økonomien til almindelig pleje og uforudsete dyrlægeregninger?
 • Fjerner vi hundehår og snavs uden at det påvirker vores humør?
 • Har familien allergier overfor dyrehår?
 • Har vi tålmodighed til den udfordrende opdragelse?

Alle disse spørgsmål skal besvares, før en hund kan flytte ind.

en lille hvalp løber rundt i huset med en julemanden hat i tænderne.
 • En hund er et familiemedlem

At forære en hund væk som om det var et livløst objekt er ikke værdier, der er forenelig med at være dyreelsker. Når alt kommer til alt er hunden ideelt set et nyt og værdsat familiemedlem, og ikke en ting, der afleveres fra A til B. Hvis dit barn vil have en hund til jul, skal du forklare på forhånd, hvorfor dyr ikke er egnede som gaver.

 • For meget travlhed i julen

Familiefester af alskens slags. Et juletræ med masser af funklende juletræskugler og levende lys. Julesteg og overgearede børn. Sådan ser julen ud i mange familier. Højtiden er normalt alt andet end rolig. En hund har brug for ro til at vænne sig til de nye omgivelser. Derfor er juletiden ikke et godt tidspunkt at få en hund ind i sit hjem.

Har du allerede adopteret en hund? Gå på opdagelse i vores julegaveideer til hunde samt vores tips til en sikker jul!

Hunde i julegave - er der nogen undtagelser?

Mange har ferie mellem jul og nytår, og kunne derfor godt tænke sig at vænne deres nye hund til de nye omgivelser på det tidspunkt. Her kan man sådan set ikke indvende noget, især med hvalpe, der har nøjagtigt den rigtige alder omkring jul til at blive separeret fra deres hundemor. Eller med hunde fra et dyreinternat, som så kan vænne sig til det hele i god tid, før de kommer med på kontoret i det nye år.

Du bør dog ikke have stor festivitas derhjemme, og blive hjemme indtil du skal retur på arbejde efter nytår. 27. december er derfor ofte mere passende end 24. december.

Det samme gælder her: hunde må aldrig være en spontan gave! Især med hvalpe skal du sørge for, at den ikke spiser julepynt eller julegodter.

Når dit nye familiemedlem flytter ind hos dig efter jul, kan du for eksempel forære den en blød seng som start.

Passende til juletiden ville være en Cosma hyggeseng:

 • blød pude, der kan vendes
 • høj liggekomfort
 • perfekt til hvalpe

Julegaver: hvilke rigtig gode alternativer er der?

Bøger eller gavekort

Længes dit barn efter en hund, og kan du forestille dig at få en hund som nyt familiemedlem? Hvis I allerede har gjort jeres overvejelser hvad angår de forventede omkostninger, den tid der kræves og kravene til at holde hund, og hvis du er sikker på, at du kan tilbyde den et godt hjem...

Perfekt! Så kan du for eksempel forære dit barn en børnevenlig bog om håndtering af hunde i julegave. Det kan skabe en vis glæde, og dit barn kan forberede sig på den spændende tid med hunden.

Gaven er til en voksen, der brændende ønsker sig en hund? Intet problem! Forær vedkommende interessante bøger om emnet eller et gavekort til grundlæggende udstyr til den nye hund.

Ingen gaver med dyr

Hvis det er uklart, om en hund kan eller skal flytte ind, bør du vælge en anden gave. En plyshund er kun en god ide for de helt små.

Måske findes der andre løsninger? Hvis du har et dyreinternat i nærheden, kan du forhøre dig, om dit barn kan give en hjælpende hånd. Så kunne dit barn regelmæssigt omgås hunde og andre dyr i nød.

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

10 tegn på, at din hund er glad

"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor. Sandsynligheden for, at din hundekammerat er glad er særlig høj, når den er fuldt beskæftiget. Én måde er at bruge meget tid sammen med den, for eksempel ved at tilbringe en stor del af dagen med leg. Også - hvilket ikke kan siges tit nok - foder af høj kvalitet er afgørende for dens fysiske og mentale sundhed, og dermed dens humør. Ultimativt kan kun hormonniveauerne fortælle dig, om din hund er tilfreds.
3 min

Hundesele eller hundehalsbånd?

Sele eller halsbånd - hvad er mere artskorrekt? Et spørgsmål, der deler vandene. Det handler dog om mere end blot et spørgsmål om tro. Det er nemlig sådan, at det afhænger af mange forskellige faktorer, om du og din hund bliver gladere med en passende hundesele eller et passende halsbånd.