Australian Kelpie

Australische Kelpie

Australische Kelpie

Breed

Sportslig, intelligent og følsom – den australske Kelpie skal nok finde et godt match. Men denne race er og bliver en hyrdehund.

Karakter

At arbejde med kvæg er ikke længere i fokus når man vil avle med de Australske Kelpies, men karaktertrækkene er stadig udprægede: den elsker aktivitet, den er udholdende og loyal. Det er en meget ivrig, temperamentsfuld og adræt hund som også kan være blid, rolig og lydig hvis man giver den pleje og opmærksomhed. Hvis man giver den mulighed for at slå sig løs i en hundeskole eller med hundesport, så er Kelpien også egnet som familiehund fordi den kan lide børn og er et meget loyalt og hengivent familiemedlem. De er dog ikke rigtig egnede som vagthund selvom de er både opmærksomme og frygtløse, og ser på fremmede med en vis mængde skepsis. Overfor andre Kelpies er de rigtig åbne og udadvendte, og kan efter den normale tilvænningsperiode leve fredeligt sammen med andre dyr.

Udseende

Denne mellemstore Australske Kelpie er ”snu som en ræv” både hvad angår karakter og fysik. Øjnene er mandelformede og hjørnetænderne fremtrædende. Den buskede hale hænger ned i en kurve og kan være oprejst når hunden er aktiv. Kelpiens korte hår og korte men tætte underpels er både beskyttelse mod vejrligt, men er også helt vandtæt på grund den hårde fladliggende pels. Farven kan variere meget selvom de fleste kelpies i dag er ensfarvede. Farvespektret er fra sort, ”black and tan” og de forskellige nuancer mellem blå og rød, ”red and tan”, chokoladebrun eller creme-farvet.

Historie

Skotske immigranter kom til Australien i 1870 med 6 ”black and tan” collies. De var interessante for fårehyrderne fordi de arbejdede hårdt og avlede dem med andre hyrdehunde, mestendels engelske. En af tæverne født fra et sådant kryds blev kaldt ”Kelpie”, som betyder ”vand-ånd” på Gælisk. Denne tæve vandt i 1873 en hyrdehundskonkurrence og efterspørgslen røg til vejrs – en ny race var født. De første standarder blev nedskrevet i 1902 og 87 år senere i 1989 blev den Australske Kelpie anerkendt som separat race af FCI.

Opdræt og sundhed

Dens nære slægning ”Arbejds-Kelpien” er udelukkende avlet for at hyrde kvæg, så er der andre kriterier når man vil opdrætte Australske Kelpies. Farve, udseende og gode resultater i hundeudstillinger har gennem lang tid været meget vigtige for opdrættere, og er således også kendt under betegnelsen ”Show-Kelpie”. Det tilsidesætter dog det faktum, at det i bund og grund stadig er en arbejdshund, og den er lige så smidig, adræt og aktiv som en Arbejds-Kelpie. Heldigvis er kvaliteter såsom sportsligt udseende, sundhed, engagement og evnen til at lade sig træne er blevet mere og mere relevante i hundesportsarrangementer, hvor de får gode resultater indenfor agility, lydighed, med frisbee, samt som redningshunde, snifferhunde (narkotika såvel som eksplosiver) og førerhunde. Det er dog stadig de originale egenskaber der danner grundlag for opdræt, og hunde der har aggressive eller nervøse tendenser bliver udelukket fra avl.

Generelt er den Australske Kelpie en sund hunderace og derfor bør enhver hund der avles på også gennemgå en grundig helbredsundersøgelse.

Omgivelser og pleje

Generelt er kravende til pleje ret lave for en Australsk Kelpie. Det er ikke nødvendigt med intensiv pelspleje på grund af dens korte pels. En kort tur med børsten er nok til at fjerne snavs og støv.

Til gengæld bør der investeres rigtig meget tid på at holde Kelpien beskæftiget fordi denne race har brug for en del opmærksomhed og bevægelse. De er et sandt energibundt og elsker lange gåture og har brug for mulighed for at strejfe udendørs. Det siger sig selv, at det ikke er en egnet hund for en lejlighed fordi den har brug for en stor have for at trives. Masser af fysisk aktivitet er essentiel for den Australske Kelpie, men det er ikke det eneste krav til denne intelligente, hårdtarbejdende hunderace. Kelpier bør stimuleres fysisk og mentalt, idet de er meget selvstændige og kan sagtens finde på at sætte spørgsmålstegn til rimeligheden af en kommando. De bryder sig ikke om endimensionale og gentagende øvelser og opsøger opgaver, der giver mening – også selvom ejeren ikke altid er enige.

De er altid glade for at lære nyt, men det betyder ikke, at det ligefrem er nemt at træne dem. Den høje intelligens kombineret med dens høje selvstændighed gør, at det kræver en kreativ og insisterende ejer at få dem trænet ordentligt.

Hvis du er villig til at tage temperamentet med i købet og investere en masse tid til at træne og holde den beskæftiget med aktiviteter, så får du en meget loyal og hengiven fælle i en Australsk Kelpie. Den vil være til meget glæde i mange år fordi den er alsidig, udholdende og elsker at behage. Hvis de stoler på deres ejer så elsker den både nus og endda kys. De elsker ikke kun får!

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.