Baldrian til katte

kat leger med baldrianpude

kat leger med baldrianpude

Tørret baldrian har én ting til fælles med catnip: begge hører til blandt kattes foretrukne planter. De to urteagtige planter bliver ikke uden grund kaldt ”kattenarko”. Men hvorfor reagerer katte euforisk på duften af baldrian-legetøj og lignende?

Værd at vide: baldrian og dens virkninger

Seks fakta om baldrian til katte

  • Alle typer baldrian indeholder æteriske olier, der har en stærk duft efter de bliver tørret
  • I kattelegetøj benyttes roden fra “rigtig” baldrian (baldriana officinalis)
  • Mange mennesker synes, at den tørrede plantes duft er ubehagelig – den minder lidt om sure sokker
  • Baldrian har en søvndyssende, beroligende effekt på mennesker
  • Nogle katte elsker baldrian – andre kunne ikke være mere ligeglade
  • Der findes også enkelte store katte, såsom løver eller tigre, der er begejstrede for baldrian

Derfor elsker katte baldrian

Baldrian har en beroligende effekt på mange mennesker – hos katte har det ofte den modsatte effekt. Så snart baldrianelskere har fået færten af denne urt, så er de ikke til at stoppe! De klynger sig til det, begynder at savle eller spinde. Nogle farer derefter gennem lejligheden eller haven, som om de er blevet stukket af en bi. Andre opfører sig som om duften havde oversvømmet deres sanser – som beruset. Årsagen til adfærden ligger i baldrianrodens duftende bestanddele. Disse minder katte om visse hormoner, som hunkatte udsender i løbet af parringssæsonen. Eksperterne har desværre endnu ikke en forklaring på, hvorfor nogle katte elsker denne duft, mens andre er ligeglade. For eksempel er det uklart, hvorfor kastrerede katte og hunkatte reagerer på lugten. Men hvis katten ikke viser nogen interesse, så er der for det meste tale om meget unge eller gamle dyr.

Praktiske tips til katte og baldrian

Varieret: Baldrian-sjov til katte

Der er mange slags legetøj til katte fyldt med baldrian. En lille ulempe sammenlignet med kattemynte: baldrian er tit langt mere ubehageligt for os mennesker. Men man får en gennemført glad kat hvis man beslutter sig for at give en duftende gave til en kat, der elsker denne duft. Udvalget er stort: der er baldrianpuder i mange farver og størrelser, samt forskellige slags baldrianlegetøj. Nogle katte er begejstrede for lidt animerende spray. Man kan, hvis man vil, også selv fremstille baldrianlegetøj.

Du skal blot fylde en gammel bomuldssok med en blanding af tørret ris og to teskefulde tørret baldrianrod. Det kan man f.eks. få på apoteket. Som et alternativ til ris kan du bruge pudefyld. Baldrianpuder som du køber er ofte fyldt med spelt. Bind derefter sokken stramt, og så går det løs! Uanset om det er købt eller hjemmelavet: hold øje med din kat mens den leger. Ellers er der risiko for, at katten kan komme til at sluge store mængder baldrian eller fyld.

kat med baldrian © Diversity Studio / stock.adobe.com
kat med baldrian

Tips i forbindelse med baldrian til katte

Efter cirka ti minutters sjov bør du sætte legetøjet uden for række- og duftvidde igen. På den måde bevarer du kattens interesse. Hvis du efterlader baldrianpuder og lignende frit fremme i lejligheden, vænner den sig bare til duften. Det er bedst at opbevare puder og lignende med baldrian i en lufttæt dåse. Inden du lægger det ned i dåsen bør du dog tørre baldrianlegetøjet eller -puden grundigt, hvis katten har oversavlet det.

Det sker i øvrigt sjælden – men hvis din kat reagerer aggressivt på baldrian, skal du ikke give den noget legetøj eller nogen puder med den tørrede urt. Da det har en stimulerende effekt på de fleste katte, er det ikke egnet til at prøve at få din kat til at slappe af før en rejse eller andre spændende begivenheder.

Din kat er ikke interesseret i baldrian eller catnip? Prøv med japansk catnip, også kaldet Silver Vine eller Matatabi.

Er baldrian giftig for katte?

Nogle katte nipper lidt til tørret baldrian, hvis de får det i deres poter. Baldrian er ikke giftigt for katte, men de bør ikke spise store mængder af det. Det kan blandt andet føre til mavebesvær. Så endnu en gang gælder det: ikke for meget af det gode! Imidlertid kan fyldet fra legetøjet også være farligt, hvis det sluges. Så hold dig i nærheden, når du giver dine kat et stykke baldrianlegetøj. Så kan du gribe ind, hvis der går hul på det. Forresten: selvom baldrian ofte kaldes “kattenarko”, så er det ikke vanedannende.

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Baldrian til katte

Tørret baldrian har én ting til fælles med catnip: begge hører til blandt kattes foretrukne planter. De to urteagtige planter bliver ikke uden grund kaldt ”kattenarko”. Men hvorfor reagerer katte euforisk på duften af baldrian-legetøj og lignende?

7 min

Sport for katte: Sådan opnås den ideelle vægt

Et par velmenende godbidder for meget og for lidt leg som kompensation giver hurtigt lidt ekstra fedt på hofterne. Spørgsmålet er: Findes der ikke også sport for katte? Med vores fem øvelser for et højere fitnessniveau sætter du din kat i gang og får fedtet til at rasle af.

5 min

Leg med indekatte

Som ejer af en indekat, er du sikkert også interesseret i, at dit kæledyr lever så naturligt som muligt. Derfor må en katte-venlig lejlighed byde på en masse variation. Jo færre no-go‐zoner der er, desto bedre for din kat. Fleksible fodringstider, der svarer til deres naturlige levevilkår, snarere end faste. Din kat skal få sin sidste aftensnack, når du går i seng. Hvis du byder din kat på variation i hverdagen, gør du den mere stressbestandig. Derfor skal du lege med den så ofte som muligt. Giv den en ny kasse at gemme sig i mindst en gang om ugen, fordi det ændrer dens lugtspektrum. Du bør også integrere nye ideer i støjkulissen.