Katte yoga: Yoga med kat

katte yoga

katte yoga

Katteejere spørger sig selv: Hvordan fungerer yoga med kat (Cat Yoga)? Vi giver dig tips!

”Katten” som yogaøvelse

Yndefulde bevægelser, kraftfuld kropsspænding og afslapning – katten besidder fra naturens hånd alt det, som er målet for mange yogier. Med god grund er en af de mest berømte yoga-asanas (navnet på individuelle yogastillinger) – opkaldt efter den. Asanaen “Marjariasana” er kendt som “Katten” hos yogier i Europa. Her befinder man sig på alle fire. Håndleddene er under skuldrene, knæene under hoften. Samtidigt med udåndingen rundes ryggen og hagen trækkes ind til brystet. Dette minder om en kat, der krummer ryg, efter den f.eks. har sovet. “Yoga-katten” siges, at have en afbalancerende virkning og kan holde rygsøjlen smidig. I øvrigt – den modsatte position af “Katten” er “Koen”.

At øve yoga med kat

Vil du praktisere yoga derhjemme og har du en kat? Skønt! Mange yogier går ud fra, at man kan drage fordel af kattens svingninger. Nogle yoga studioer tilbyder særlige “Yoga med kat” (Cat Yoga) hold. Dette betyder ikke, at alle deltagere tager deres kat med – den afslappede atmosfære ville hurtigt blive forstyrret af kattejammer. I stedet strejfer en rolig studiokat rundt i rummet. Den ser på de forskellige positioner med interesse, ligger ned eller fungerer som forbillede: Enten til yndefulde stræk eller til fuldstændig afspænding. Katten gør kun det, som den selv vil, da alle katte-yogier er individuelle væsner. Særligt afslappede katte lader sig benytte som ekstra vægt ved visse løft. Sørg for, at katten ikke kan falde ned og at den føler sig tryg. Fordi at katten er en uafhængig yogi, kan du ikke involvere den i aktive øvelser. Det giver heller ingen mening. Katte kan mestre den “Nedadskuende hund”, mens at det ved øvelser som “Træet” eller “Duen” bliver vanskeligt.

Eine Frau macht Yoga mit ihrer Katze © Tommaso Lizzul / stock.adobe.com
Young beautiful woman practicing yoga meditation indoors with her cat on wooden floor

Afslapning med kat – kan det lade sig gøre?

Særligt unge katte vil være nysgerrige, når du breder dig ud på gulvet i mærkelige positioner. Så kan det hurtigt være slut med yndefulde bevægelser eller afslapning: Katten foretrækker at lege med dine udstrakte fødder eller bide i yogamåtten. Hvad skal man gøre? Vi anbefaler: Træk vejret dybt ind og ud – og hold ud! Ignorer katten, den vil hurtigt blive træt af distraktionsforsøgene og du kan koncentrere dig om dine øvelser igen. Naturligvis skal katten være blevet beskæftiget før, både mentalt og fysisk, så den er i balance og ikke er sulten, når du afspænder. Hvis katten bevidst løber foran dine fødder, mens du laver solhilsen eller begynder at rage potteplanterne ned fra vindueskarmen, er dette en øvelse i sindsro for enhver yogi.

Har du overvejet, om din kat måske keder sig? Alenekatte i lejligheder uden udgang har tit for meget overskydende energi. En form for udgang eller at anskaffe sig en yderligere kat er mulige alternativer.

At meditere med kat

Katte elsker at døse, uanset om det er rullet sammen eller langstrakt. Derfor er de optimale kollegaer på hjemmekontoret, i det mindste hvis de er velopdragne. Hvis man skal arbejde meget og overholde tidsfrister, kan man oplade sine batterier ved at betragte den sammenrullede kat. Det fungerer også ved yoga. Katte, der spinder er i harmoni med deres ejers åndedrætsøvelser og hjælper med at slappe af. Dette fungerer særligt godt, hvis du ikke skænker katten meget opmærksomhed. På den måde kan du også lokke generte eller reserverede katte ud af deres tryghedszone med yoga. Når i mediterer sammen, styrker du båndet mellem dig og din fløjlspote. Forresten: Visse slags musik, som vi mennesker synes er afslappende, kan irritere følsomme katte. Hvis du øver yoga med musik, skal du overveje, om valget er det rigtige for din kat. Nogle firbenede yogier skal også vænne sig til lyden af syngeskåle.

Katte yoga: Tips til yoga med kat

Vil du øve yoga hjemme med katten? Her er vores samlede tips til en afslappende time:

  • Leg med katten før du begynder.
  • Ignorer konsekvent alle opfordringer til leg, mens du øver yoga.
  • Afslappede katte vil lægge sig ved siden af dig på et blødt tæppe, mens du øver Asanas.
  • Vil katten ikke slappe af? Baldrianpuder, hyggetæpper eller intelligenslegetøj kan hjælpe.
  • Vælg afslappende musik, som katten også nyder.

Med en afslappet kat i rummet har du en optimal træningspartner på fire poter ved din side.

Med denne viden håber vi, at du vil have stor fornøjelse med yoga med kat: Namasté!

Læs også om hunde-yoga!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Baldrian til katte

Tørret baldrian har én ting til fælles med catnip: begge hører til blandt kattes foretrukne planter. De to urteagtige planter bliver ikke uden grund kaldt ”kattenarko”. Men hvorfor reagerer katte euforisk på duften af baldrian-legetøj og lignende?

6 min

Sport for katte: Sådan opnås den ideelle vægt

Et par velmenende godbidder for meget og for lidt leg som kompensation giver hurtigt lidt ekstra fedt på hofterne. Spørgsmålet er: Findes der ikke også sport for katte? Med vores fem øvelser for et højere fitnessniveau sætter du din kat i gang og får fedtet til at rasle af.

5 min

Leg med indekatte

Som ejer af en indekat, er du sikkert også interesseret i, at dit kæledyr lever så naturligt som muligt. Derfor må en katte-venlig lejlighed byde på en masse variation. Jo færre no-go‐zoner der er, desto bedre for din kat. Fleksible fodringstider, der svarer til deres naturlige levevilkår, snarere end faste. Din kat skal få sin sidste aftensnack, når du går i seng. Hvis du byder din kat på variation i hverdagen, gør du den mere stressbestandig. Derfor skal du lege med den så ofte som muligt. Giv den en ny kasse at gemme sig i mindst en gang om ugen, fordi det ændrer dens lugtspektrum. Du bør også integrere nye ideer i støjkulissen.