Boston terrier

sort og hvid boston terrier

Den temperamentsfulde og menenskeglade boston terrier er en ven for livet.

I sit hjemland USA er boston terrieren meget populær, mens den først langsomt er begyndt at blive kendt i Europa. Men dens fans ved præcis, hvad de får med den usædvanlige hund: Boston terrieren er en ukompliceret ledsagerhund, der med sin opvakte natur og helt særlige mimik spreder godt humør overalt.

Kompakt og elegant

Boston terrieren hører til de mastifflignende hunde og er kendetegnet ved et kompakt udseende, et firkantet, massivt hoved samt de karakteristiske oprejste “flagermusører”, kort næse og kort hale.

I standarden lægges der stor vægt på afbalancerede proportioner, og der findes boston terriere i tre vægtklasser: under 6,8 kg (let), fra 6,9 til 9 kg (middel) og endelig fra 9 til 11,3 kg (tung). Mankehøjden er maks. ca. 43 cm.

Ansigtet er frit for rynker, og den korte, blanke pels uden underuld kan have forskellige farver: brindle, sort eller “seal” (sort med rødligt skær), hvor det altid er obligatorisk med balancerede hvide mærker.

Amerikaner med britiske aner

På trods af sit navn er boston terrieren ikke en terrier, altså ingen jagthund, men hører i stedet til de mastifflignende hunde.

Racen har sin oprindelse i USA i 1870’erne, hvor hvide engelske terriere – en race, der ikke længere findes i dag – blev krydset med engelske bulldogger. Senere blev også franske bulldogger en del af boston terrierens stamtavle. I 1878 blev den nye race for første gang bemærket i den brede offentlighed, da de usædvanlige hunde blev udstillet i Boston.

Her i byen, som kom til at lægge navn til racen, grundlagde tilhængere også den første raceklub. I 1893 gav American Kennel Club den nye race navnet “boston terrier”. Indtil 1960’erne var boston terrieren en meget populær hund i USA, som regelmæssigt var blandt de ti mest udbredte racer i staterne, og som stadig er almindelig i dag.

Først i 1927 kom repræsentanter for racen til Europa, hvor den stadig er sjælden, men i de senere år gradvist er vokset i popularitet. I Tyskland kommer der for eksempel ca. 300 boston terrier-hvalpe til verden hvert år. Siden 1979 har boston terrieren været den officielle delstatshund i den amerikanske delstat Massachusetts.

Munter og selvsikker

En boston terrier er en ven for livet: Den er temperamentsfuld og altid oplagt til sjov, samtidig med at den er menneskevenlig og social over for artsfæller og andre husdyr. Enkelte repræsentanter for racen kan dog have et vist jagtinstinkt uden for deres egne fire vægge. Selvom boston terrieren er meget vagtsom, er den ikke aggressiv.

Hos nogle eksemplarer, først og fremmest hanhunde, kommer terriergenerne til udtryk, når de forsvarer reviret mod andre hunde. Den vil for det meste gøre opmærksom på det ukendte ved at gø, men har ikke tendens til at gø i længere tid. Selvom den altid er villig til aktiviteter, er den ikke en nervøs hund, men udstråler ro. Boston terriere reagerer på deres menneskers humør og betragtes derfor som meget fintfølende.

Generelt gælder følgende: Jo tungere hunden er, desto roligere og mere afslappet er den. Især lette boston terriere forbliver ofte meget legesyge i en høj alder.

Tilpasningsdygtig partner

En lang gåtur eller en hyggelig eftermiddag på sofaen – boston terrieren vil gerne være med overalt! Den kræver ikke lange, daglige vandreture, men nyder altid selskabet i sin “flok” – at være alene i længere tid er ikke noget for den amerikanske gentleman. Boston terrieren er glad for at lære små tricks, hvilket ikke kun styrker båndet mellem dig og din hund, men også træner dens intellekt.

Nogle boston terriere har det også sjovt med Obedience, Dog Dancing eller Agility for mindre hunde – du kan roligt prøve det, og se, om det er noget for dit kæledyr. På grund af deres ukomplicerede, afslappede natur egner racen sig også fantastisk til at trylle et smil frem på dyreelskende beboeres ansigter som besøgshunde på plejehjem. Nogle boston terriere har endda med succes gennemført træning til terapihund.

Robust helbred takket være godt opdræt

For at mindske risikoen for arvelige sygdomme anbefales det at købe en boston terrier-hvalp fra en seriøs opdrætter. De udelukker konsekvent hunde med relevante lidelser fra avlen.

Endelig hører racen til de korthovedede. Denne hovedform, kan medføre helbredsproblemer. De omfatter eksempelvis åndenød på grund af indsnævrede næsebor og næsehuler i kombination med en fortykket gane og ændringer i strubehovedet. Kraftige åndedræts- og snorkelyde er ikke ualmindelige hos boston terriere, og nogle dyr har desuden tilbagevendende åndedrætsproblemer.

Så undersøg disse eventuelle problemer grundligt, før du køber din hvalp, og vær kritisk i dit valg af opdrætter – vedkommende bør altid sætte sundhed og velvære forud for de visuelle ekstremer. Sørg for at beskytte din boston terrier mod kraftig varme om sommeren, da repræsentanter for racen ofte tåler varme ret dårligt.

Boston terriere kan blive op til 15 år gamle.

Sund ernæring

Som for enhver hund er det også for boston terriere nødvendigt at vælge en afbalanceret ernæring med et højt kødindhold i foderet. Det gælder uanset, om det er tør- eller vådfoder: Kød skal stå øverst på ingredienslisten.

Undgå foder med en høj andel af korn, og vælg hellere foder, der så vidt muligt er kornfrit.
For en temmelig lille og kompakt race som boston terrieren er det også vigtigt at holde øje med den daglige fodermængde for at undgå overvægt.

Sørg især for, at belønningsgodbidderne også medregnes i hundens daglige kalorier.
Hvis du vil skifte foder, skal du altid gå forsigtigt til værks for ikke at irritere din hunds mave.
Det er bedst at blande det nye foder med det velkendte i et stykke tid, og langsomt øge andelen af det nye foder. For hurtige foderskift kan medføre mavebesvær.

Det bedste fodringstidspunkt er efter en gåtur, og unge hunde spiser en portion op til fire gange om dagen, mens voksne hunde som regel klarer sig fint med to portioner om dagen.
Sørg for, at dit kæledyr kan spise uforstyrret og også har ro bagefter til for eksempel at få en lille fordøjelseslur. Selvfølgelig skal din boston terrier altid have adgang til at drikke tilstrækkeligt, frisk vand.

Plejet fra snude til poter

Pelsplejen er ikke noget kæmpe projekt: Børst din boston terrier hver anden dag for at fjerne løse hår. Til dette formål er en plejehandske med gumminopper velegnet. Hunden har ingen underuld, og pelsen er ikke tilbøjelig til at filte.

Om vinteren kan det dog også betyde, at dit kæledyr hurtigt fryser i kulden – i kolde områder kan det være en god vinterinvestering til en boston terrier at købe en hundefrakke. Kontrollér regelmæssigt din hunds ører, og brug om nødvendigt et specielt ørerengøringsmiddel. Nogle hundeejere vænner allerede deres hvalpe til at børste tænderne med en speciel tandbørste og hundetandpasta fra dyrehandleren.

Alternativt kan du også bruge tandplejesnacks eller give tørre tyggeprodukter som tørrede okseører eller råt oksekød – undgå råt svinekød – som godbidder med et par dages mellemrum.

boston terrier hvalp

Passer en boston terrier til mig?

I Europa betragtes boston terrieren mange steder stadig som et hemmeligt tip – og det selvom den passer godt til hundeelskere i næsten enhver livssituation. På grund af sin størrelse er den naturligvis ikke en sportsstjerne, der gennemfører daglige træningsture med en tobenet maratonløber.
Men den tager gerne med på længere ture.

Den børnevenlige boston terrier passer godt til familier med børn, til singler og også til ældre.
På grund af sin størrelse og den ikke alt for høje trang til at bevæge sig, føler en boston terrier sig også glimrende tilpas i en bylejlighed. Den bør dog helst være i stueetagen, for mange ture op og ned ad trapper er ikke optimalt for den lille hund.

Den kommer som regel godt ud af det med andre hunde, og katte er for det meste heller ikke noget problem – især ikke, hvis den bliver vænnet til katte allerede som hvalp.

Selvom boston terriere godt kan holdes i en lejlighed: Hvis du ikke ejer lejligheden, skal du sørge for at få tilladelse til det af din udlejer. Allerede inden en boston terrier flytter ind hos dig, bør du tænke over pasning af den i tilfælde af ferie eller sygdom. I dag kan du tage din hund med på en lang række hoteller, så ferie med hund kan være en mulighed for dig. Men informér dig i god tid om mulighederne for fælles rejser eller pålidelig og kærlig pasning derhjemme. Husk også, at en boston terrier ikke er vildt glad for varme.

En hund betyder ansvar for en lang tid sammen. Først skal du i ro og mag overveje, om du kan beskæftige en hund dagligt i mange år, og hvilke omkostninger det vil have for dig.

Ud over det grundlæggende udstyr i form af skåle, hundeseng og -tæppe, sikkerhedsudstyr til bilen, snor, halsbånd og sele samt legetøj er der de regelmæssige udgifter til hundeforsikring, dyrlægebesøg og selvfølgelig foder af høj kvalitet. Hvis din hund er syg, kan udgifterne til dyrlægen hurtigt løbe op.

Sådan finder du den rigtige boston terrier

Slår dit hjerte for en boston terrier? Har du allerede afklaret alt, hvad der er vigtigt at tage højde for, inden hunden flytter ind? Så kan du begynde at søge efter en kompetent boston terrier-opdrætter! Du kan blandt andet genkende en god opdrætter på et tilhørsforhold til en hundeforening og det faktum, at vedkommende kun udleverer sine hvalpe med et stamtavlebevis.

Her er den uafbrudte stamtavle dokumenteret. En seriøs opdrætter udelukker så vidt muligt arvelige sygdomme fra sit opdræt og lader derfor forældredyrene gennemgå forskellige avlsprøver. Opdrætteren giver dem også tilstrækkelig tid til at hvile sig mellem to kuld og sørger for velsocialiserede hvalpe der har været til obligatoriske helbreadstjek – inklusive dokumentation.

Nogle opdrættere understreger på deres hjemmesider, at kuldene er født “uden kejsersnit”. Et kejsersnit er ikke et udelukkelseskriterium for godt opdræt, men du bør være skeptisk, hvis flere kuld efter hinanden er kommet til verden ved kejsersnit, for det betyder for det meste, at hvalpenes hoveder er for brede til moderens bækken – en tendens, som seriøse opdrættere imødegår med en klogt udvælgelse af forfædre, for det er et af de negative ekstremer i Boston Terrier-avlen.

Også rent menneskeligt bør du og “din” opdrætter være på bølgelængde: Hvis du besøger opdrætteren i hjemmet, kan du stille alle mulige spørgsmål om din ønskehvalp og dens forfædre og også selv lære dem at kende. Til gengæld vil opdrætteren sandsynligvis også stille nogle spørgsmål til dig, din erfaring med hunde og din livssituation – vær glad for det, for det viser omsorg for hundenes velfærd. Se bort fra påståede tilbud eller enkeltstående kuld fra “hundeopdrættere”, for du gør hverken dig selv eller dyrene en tjeneste ved at købe der – også her bestemmer efterspørgslen udbuddet.

Dyrene er for det meste opdrættet uden den nødvendige knowhow og mere af kærlighed til egen tegnebog end af kærlighed til dyret, hvilket desværre også afspejler sig i manglende socialisering og sundhed. Hvis du vil give en ældre boston terrier et hjem, kan du for eksempel kontakte en kæledyrsformidler, der ofte formidler mastifflignende hunde, herunder boston terriere, på internettet. Chancen for en voksen racehund er dog temmelig lille, da boston terrieren ikke er en almindelig hunderace i Europa.

Forbered dig på en længere ventetid, eller overvej at give en blanding fra et dyreinternat en chance for et godt hjem – her er der somme tider ældre dyr, der blomstrer så meget op i et nyt hjem, at racetilhørsforhold bliver en biting. Kæledyrsformidlere formidler for det meste også blandede racer. I en samtale med plejestedet eller internatet kan du finde ud af, om du og hunden passer godt sammen.

Vi ønsker dig en dyrisk god tid med din livlige boston terrier!

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.